Kösz a segítséget tankönyvügyben!

Na, mi is megkaptuk a csekket, és a felszólítást, hogy legyünk szívesek befizetni a gyerek jövő évi tankönyveinek árát a hónap végéig. Azt már ugyan tudom, hogy a fizetési határidőt közben augusztus 15-re módosították, de ez a levélből - természetesen - nem derülhet ki. Mivel az átgondolt új rendszert ismét úgy vezették be, hogy előtte átlagos magyar családot, szülőt és iskolás gyereket csak fényképen láttak.

A levélbe PIROS BETŰKKEL ez van beleírva: "Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke a fent jelzett határidőig (2013. július 31.) nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható". Nem kerül kiegyenlítésre??? Üdvözlöm a magyar oktatási rendszerben.

Hogy mi áll a fura jelenség hátterében? A sikerült oktatási reformok sorában újabb lépés, hogy a tankönyvek beszerzését és szétosztását egyetlen központi szerv, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft, a Kello intézi ezután.

Hogy miért jó ez nekünk? Hát, sok okból is.

Százmilliós kamat, nonprofitéknak

Hát egyfelől például azért, mert a pénzünk ezután már a Kello számláján kamatozik. Mégpedig októberig, ekkor számolnak ugyanis el a tankönyvkiadókkal. Azokkal, akik egyébként a szeptemberben használatba vett könyveket mostanra már rég legyártották.

shutterstock 129581021

Hogy mennyi pénz ez? Nagyon sok. A KSH adatai szerint az előző tanévben 743 ezer általános iskolás és 540 ezer középiskolás gyerek tanult. Ha nagyon jóindulatúan csak 10 ezer forinttal számolunk gyerekenként (mert vannak, akik ingyen kapják), akkor az általános iskolások 7,43 milliárd forintot fizetnek be a nonprofit kft-nek. A középiskolások pedig további 5,4 milliárdot. És ezzel inkább alul, mint felülbecsültük.

Vagyis összesen csaknem 13 milliárd forint kamatozik a Kellonál két és fél-három hónapig, nonprofiték így (gyorsan, fejszámolva, nagyon durván) 120-180 milliónyi kamatot tehetnek zsebre abból, amit a családok tankönyvre befizetnek. [Elsőre elszámoltam egy nullával, köszi a figyelmeztetést, javítva.]

Mert nem lehet utalvánnyal fizetni

A tankönyveket eddig, a mi iskolánkban legalábbis, lehetett iskolakezdési utalvánnyal fizetni. Na, ezután már nem lehet, mert a Kello csekkjét befizethetem a postán (+készpénzfelvét díja), vagy átutalhatom (+tranzakciós adó). Akinek iskolás gyereke van, annak nem kell elmagyarázni, mennyibe kerül a tanévkezdés. Az, hogy az utalványt nem fogadják el, extrán családbarát lépés. Köszi.

Mert az iskolának fogalma sincs semmiről

Nem csak a mi iskolánk tanárai támolyognak kóválygó fejjel az új rendszerben, az ismerősök intézményeiben sem más a helyzet. A tanárokat ugyanis az évzáróig elfelejtették értesíteni a szuper új rendszerről, így a legtöbb intézményben az évzárón még azzal mentünk neki a nyárnak, hogy tankönyvvásár augusztus végén, a szokásos helyen, a szokásos menetrend szerint. A Népszabadság olyan tanárról is beszámolt, aki azt hitte, egy csaló próbálja így kicsalni a szülők pénzét, és mindenkit figyelmeztetett, nehogy bedőljön a csalásnak, és fizessen.

Önök szeretik a tankönyvellátás új rendszerét?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek