Terroristának nézték a szoptató diplomatafeleséget

Tom Neijens, belga ENSZ-diplomata privát New York-i golfklubjában múlatta az időt egy júniusi hétvégén, ahová, tag lévén, a családját is meghívhatta ebédelni. A golfklub teraszán láttak neki az ebédnek, ahol felesége, Roseline Remans – saját beszámolójuk szerint igen diszkréten – szoptatni kezdte Luka nevű kislányukat.

A kép illusztráció
A kép illusztrációShutterstock

Az eddig tökéletesen hétköznapi események itt vettek furcsa fordulatot. A golfklub (nőnemű) menedzsere rögtön megjelent az asztaluknál, és felszólította Roseline-t, hogy azonnal távozzon, mert zavarja a klub vendégeit. A férj közölte, hogy az egész csupán néhány percet fog igénybe venni, azonban a menedzser ragaszkodott hozzá, hogy az asszony a vécében fejezze be a szoptatást.

A diplomata erre az öntudatos európai szülő tipikus válaszát adta: "Nem kérnék, hogy valaki a wc-ben ebédeljen, akkor miért kérik azt, hogy a bébi ott egyen?"

Úgyhogy a klub, kezelvén a kezelhetetlen válsághelyzetet, úgy döntött, inkább kihívja a rendőrséget. A greensburghi rendőrség emberei perceken belül meg is érkeztek, "Zárják be az ajtókat!" – ordibálták, és a diplomatákon kívül mindenkit a terasz elhagyására szólítottak fel.

Tom Neijens szerint Scott Harding nyomozó viselkedése leginkább egy Western-filmet idézett, egyik keze a pisztolyán, a másik a sokkolón. A beszámolók szerint a rendőrség viselkedésére részben magyarázatot adhat, hogy Neijens fekete hátizsákja miatt – a klub vendégei szerint – úgy nézett ki, mint egy terrorista. Amikor a szoptató asszony megkérdezte a nyomozót, miért szoptatna egy terrorista egy kisbabát a teraszon, azt válaszolta, hogy "Sri Lankán a terroristák csecsemőket is használnak". Nem mintha számítana, de biztos lesz, akit érdekel: a család bőrszíne hófehér.

Miután Neijens megmutatta diplomata-igazolványát, a rendőr lehiggadt, elnézést kért, és a klub hátsó bejáratán át kivezette a családot további intézkedés, vagy bárki letartóztatása nélkül.

Az eset után a diplomata levélben kért magyarázatot a klubtól, melyben többek között ezt írta: "mélyen aggasztó, ha nem tudnak különbséget tenni egy, a szoptatáshoz nyugodt helyet kereső európai házaspár, és a hátizsákos terroristák között". A klubtól eddig nem kapott választ, és az nem reagált a sajtómegkeresésekre sem. A greensburghi rendőrség közleménye szerint "kulturális félreértés" történt.

Kinek volt igaza?

Mivel egyikünk sem volt ott, természetesen nem tudhatjuk, valójában mennyire volt diszkrét az eset, hiszen gyereket szoptatni egy kendő alatt lehet láthatatlanul is, és persze a cicit tökéletesen közszemlére téve is. Mint ahogy azt is tudjuk, az Egyesült Államokban a szoptató nő látványa jóval inkább kiveri a biztosítékot, mint Európában, elég csak a Facebook vicces feltételeire gondolni, akik számtalan nőt tiltottak már ki szoptatós fotók feltöltéséért.

Kinek adnak igazat? A diplomatának? Vagy úgy gondolják, pont, mivel diplomatacsaládról van szó, sokkal inkább figyelembe kellett volna venniük a fogadó ország szokásait? Neijens és családja egyébként pont a napokban fejezik be munkájukat az USA-ban, következő állomáshelyük Etiópia lesz, ahol vélhetően nem kell majd ilyen esetekre számítaniuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra