Röppennek a tízezrek, ha beteg a gyerek

Érdekes sajtóközleményt kaptunk a napokban, az egyik bank azt próbálta kiszámolni, mennyibe kerül nekünk, szülőknek, ha beteg a gyerek. Mivel a Poronty környékén sok a szülő, a gyerek (és a nyári októberben sajnos a betegség is), mi is kiszámoltuk, mennyi az annyi. Egyébként körülbelül ugyanarra jutottunk, mint a közlemény.

A gyógyszerek és más patikai dolgok

Ha beteg a gyerek, ott vannak először is a triviális kiadások, pl a gyógyszerek és majdnem gyógyszerek, amiket a gyerekorvos előír. Egy egyszerű, antibiotikumot nem igénylő taknyos köhögésnél is számíthatunk arra, hogy könnyedén otthagyunk jópárezer forintot a patikában. Én legutóbb például 8 ezer forintot, mert pont egyszerre fogyott el otthon a Nurofen, a sós vizes orrspray de még a C-vitamin is. Erre jött rá a javasolt orrcsepp, és máris 7800 forintot fizettem.

shutterstock 91371236

Ha ugyanaezt a betegséget nem ússzuk meg olyan könnyen mint mi, hanem mondjuk rámegy a gyerek fülére, mint ahogy a barátainknál történt, hamar jöhet az antibiotikum, ami a felírt gyógyszer fajtától függően még 3-6-8 ezer forint is lehet.

A házipatika csodaszerei

De a gyerek betegségének költségei is korántsem érnek véget, még ha a többi nem is jut rögtön az eszünkbe. Nekem legalábbis a közlemény nélkül nem jutott, pedig igaz, hogy pénzben mérhetőek a házi patika csodaszerei is, mint a méz, a tea, a húsleves vagy éppen a frissen facsart narancs-grépfrút-mandarinlé. Ez sincs ingyen. Mint ahogy a pihepuha papírzsepi, és a piros orrocskára kent neogranormon sem.

„Mindezek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni a betegség további járulékos költségeiről, amilyen például a beteg gyermeket ápoló szülő kieső bére, vagy épp a mellette lévő bébiszitter díja” – írta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs igazgatója.

A bébiszitter

Igaz: sokan nem tudnak a beteg gyerek mellett végtelen ideig otthonmaradni, és/vagy tetszőleges időre a nagyszülők, más rokonok vagy barátok gondjaira bízni a kölyköt. Ilyenkor jön a fizetett gyerekfelügyelet.

Kollegánk lepkehimlős gyerekeivel a héten egyik nap már egyikük sem tudott otthonmaradni, a bébiszitter pedig óránként 1000 forintba kerül, és ezzel budapesti viszonylatban tökéletesen átlagos pénzt fizetnek. Ők még viszonylag szerencsések, mert meg tudják oldani, hogy a gyerekfelvigyázóra csak 6 órában legyen szükségük, de sok család nem ússza meg napi 8-10 óra alatt, vagyis számolhatunk úgy, hogy ez további napi 6-10 ezer forint kiadás.

shutterstock 5152459

Biztos nem ez a tipikus, de rémisztő belegondolni, hogy mondjuk egy egyedülálló szülő, akinek a munkája nem rugalmas annyira, hogy otthon tudjon maradni, egy hét alatt akár 40-50 ezret is elkölthet bébiszitterre.

A kieső bér

Aztán a kieső bér. Magyarországon 2013. év elején 233 600 forint volt az átlagos havi bruttó jövedelem. Amennyiben a gyermekkel otthon maradó szülő ennyi bérből gazdálkodik, akkor egy egyhetes (öt munkanapos) átlagos betegállomány esetén nagyjából 10000 forint jövedelemtől esik el.

 Egy átlagos nátha költségei 5 munkanapra
Gyógyszerek 5 ezer forint
Házipatika (húsleves, gyümölcs, méz, tea) 5 ezer forint
Kieső munkabér 10 ezer forint
Bébiszitter 2 napra 16 ezer forint
 Összesen  36 ezer forint

Ha kórházba kerül a gyerek

Na erről szerencsére igen csekély tapasztalattal rendelkezik a Porontyos csapat.

A hétköznapi kórságok közül a hányós-hasmenős vírus, és a magas lázas betegségek végződnek leggyakrabban kórházi ellátással.

„Az OEP nyilvántartása szerint 2011-ben az ország csecsemő és gyermekkórházaiban 4,5 nap volt az átlagos ápolási idő. Bár a gyermek kórházi kezelését és ellátását az OEP fedezi, ilyen esetben is jó néhány további költség merülhet fel a szülők számára.

Az útiköltség

Ezek közül az egyik legjelentősebb az útiköltség. Feltételezhető ugyanis, hogy a szülő mind a 4 napon meg szeretné látogatni beteg gyermekét, az ötödik napon pedig haza szeretné szállítani. Ha a szülő mondjuk 20 km-re lakik a kórháztól – ami vidéki viszonylatban még nagyon is kedvezőnek mondható -, akkor egy átlagos 7 l-es fogyasztású autóval a heti látogatások költsége 5740 forintra tehető. Ehhez jön még hozzá a parkolási díj, ami a 300 forint/órás országos átlagos parkolási díjat figyelembe véve az öt alkalommal minimum további 1500 forinttal terheli meg a család költségvetését.

Amennyiben a szülő távolsági busszal vagy vonattal közlekedik, akkor nagyjából 3700 forintos utazási költséggel számolhat, ami persze fejenként értendő, tehát ha mindkét szülő utazik, akkor a költség 7400 forintra rúg.

A szülő kórházi tartózkodása

Ha a gyermek még kicsi, és a szülő szeretne mellette lenni a kórházi tartózkodás alatt, akkor a családnak további költségekkel kell számolnia. Bár a kórházaknak elvileg kötelező helyet biztosítani a beteg gyermek szülője számára is, a gyakorlatban – általában a hely hiánya és a kórház szűkös lehetőségei miatt – ez sajnos nem ilyen egyszerű.

shutterstock 61873981

Amennyiben az anyuka nem a gyermek ágya melletti széken ülve szeretné eltölteni a 4 napot, akkor a legtöbb helyen térítési díjat kell fizetnie. Ennek összege általában 1200 és 5000 forint között mozog éjszakánként; a négy éjszakás kórházi tartózkodás ára tehát kórháztól függően 4800 és 20000 forint között van.

Apró ajándékok a látogatáskor

Amennyiben az anyuka benntartózkodása mellett, az apuka és a többi testvér is szeretné látogatni a kis beteget – ahogy az általában történni szokott – akkor az előző két tétel, tehát az útiköltség és a bentlakás díja összeadódnak. És persze akkor még nem számoltuk, hogy a látogatók némi meglepetéssel – édességgel, apró játékokkal, foglalkoztató füzetekkel – igyekeznek kedveskedni a betegnek, amelyek költségei ismét gyorsan elérik a több ezres értékhatárt." - számol Horváth Magyary Nóra.

 A kórházi tartózkodás költségei 4-5 napra
Útiköltség+parkolási díj autóval
7200 forint
Tömegközlekedés 20 km-re 3700 forint/fő
Kórházi tartózkodás az anyának 4800-20 ezer forint
Apró ajándékok a látogatáskor 3 ezer forint
 Összesen átlagosan  Kb minimum 20 ezer forint*

* Az átlagot úgy számoltuk, hogy 7 ezer forint utazási költséget vettünk (vagy autó, vagy tömegközlekedés a két szülőnek), 10 ezer forintot számoltunk a kórházi tartózkodásra és 3 ezret az ajándékokra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra