Kríziskommunikációs öngyilkosság a wellnessben

Mostanra valószínűleg nincs ember az országban, aki ne hallott volna Levi, az Oxygen Wellness gyerekmegőrzőjéből kitiltott fogyatékos kisfiú történetéről. Ha nagyon hosszan szeretnék elolvasni a teljes sztorit, itt megtehetik.

954634 10201300657386879 1178943570 n

Bevallom, mostanáig haboztam, foglalkozzunk-e a témával. Egyrészt foglalkoznak már vele elegen, a lavinát elindító 444 után az Index, egy rakás blog és más hírportál. Másrészt kíváncsi voltam, milyen mondanivalója lesz az Oxygennek, akik egy napig leragadtak ott, hogy "éppen a kialakult helyzetet elemzik". Aztán közzétették a hivatalos reakciót, és ez volt az, ami végképp kiverte nálam a biztosítékot.

A sztori dióhéjban a következő: Levi egy csecsemőkori agydaganat következtében fogyatékkal él, úgynevezett speciális nevelési igényű gyerek. Ne gondoljanak rosszra, nem agresszíven kezelhetetlen, de kerekesszékre szoruló. Sajátos igényei miatt számára a gyerekeknél megszokott szórakozási formák jelentős része nem jöhet szóba, ezért is volt óriási élmény neki, amikor édesapjával felfedezték az Oxygen Wellness játszóházát, ahol ő átlagos gyerekek mellett, szakképzett óvónő felügyeletével tudott játszani, nagyjából havonta egyszer.

Ez persze nem volt ingyen, megvették hozzá a belépőjegyet, és Levi édesapja minden alkalommal a gyerek és a játszóház közvetlen közelében maradt (be nem mehetett), hogy ha szükséges, segíteni tudjon.

Ez az idill tartott, amíg tartott, mígnem egyszer csak azt nem közölték Levi édesapjával,  hogy a belépőjegy áráért Levi a jövőben csak másfél órát maradhat, nem pedig hármat, mint bárki más. András, az édesapa ezen érthető módon fennakadt, aminek hangot is adott, de végül elfogadta ezt a feltételt, és másfél óra után távoztak. Sőt, legközelebb is odamentek gyereknapon, annak ellenére, hogy tisztában voltak vele, az óradíj nekik ezután a duplája lesz, mint a többieknek.

Csakhogy Levit ekkor már - gyereknap volt, csak úgy mondom - nem engedték be a játszóházba. És ezt a füle hallatára közölték az apjával. Sőt, a kedvükért egyből új házirendet is írtak, amely szerint speciális nevelési igényű gyerek nem látogathatja a játszóházat.

Az Oxygen PR csapatának szakrális öngyilkossága

A sztori már eddig is elég hajmeresztő, de ha ez nem lenne elég, a Naphegyi wellness center PR csapata egy fél napi gondolkodás után a szakrális öngyilkosságot választotta, amikor a következő reakciót hozták nyilvánosságra:

"Hivatalos válasz az Oxygen Wellness Kft.-től Fábián András „Vége a gyereknapnak” című közösségi oldalon tett bejegyzésére
Örömmel fogadjuk, hogy lehetőségünk nyílik a saját álláspontunkat is ismertetni az ügyben.
Reméljük, hogy Oxygen Wellness Kft. alkalmazottai által átélt és előadott eset más megvilágításba helyezi a történteket, hiszen mindig is távolt állt tőlünk a diszkrimináció, ezzel az indíttatással hoztuk létre a játszóházat is.
A játszóházban szakképzett óvónők dolgoznak, egy műszakban egy személy, akik tökéletesen felkészültek a gyermekek ellátására, szórakoztatására. Mindazonáltal amikor Fábián Úr az első alkalommal kitöltött regisztrációs lapján jelezte, hogy kisfia, Levente speciális nevelési igényű, óvónőnk úgy döntött, hogy jó szándékára, empátiájára és szakértelmére alapozva örömmel elvállalja a kisfiú felügyeletét is – miközben Fábián Úr a recepciónál várakozik. Leventével – ahogyan az édesapja is leírta – nem voltak magatartásproblémák, viszont éppen mozgáskorlátozottsága miatt állandó figyelmet és segítséget igényelt. Ezt viszont még a legjobb szándékú óvónő sem tudta anélkül megtenni, hogy a játszóházban tartózkodó – esetenként 12-15 gyermek – ne lássa ennek kárát. (Fábián András maga is leírta, hogy neki is problémát okoz egy húszkilós gyermek emelgetése, ez természetesen fizikailag is megterhelést jelentett az óvónőnek, aki ezáltal a többi gyermeknek sem tudott kellő figyelmet szentelni. Ez a fajta kényszerű figyelemhiány tehát mindenképpen veszélyeztette a bent játszó gyermekeket. Éppen ezért az óvónők többször jelezték szóban az édesapának, hogy a gyermeke felügyeletét nem tudják összehangolni a többi gyermek ellátásával.) Ez a tény irányította a figyelmünket a korlátozott lehetőségeinkre, és arra, hogy egységesítenünk és konkretizálnunk kell a szabályozást.
Mindezen tapasztalatok birtokában, többszöri látogatás után vontuk le azt a konklúziót, hogy nem vagyunk felkészültek speciális nevelési igényű gyermek ellátására.
Beismerjük, hogy jobban végig kellett volna gondolnunk, hogy alkalmasak vagyunk-e egy ilyen feladatra. Akkor jártunk volna el helyesen, ha amint nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy Levente teljes és kizárólagos felügyeletet igényel, azonnal jeleztük volna az édesapa felé írásban is, hogy erre nem vagyunk felkészülve, nem tudjuk megoldani. Ezért a kommunikációs hibáért elnézést kérünk!
Rendkívül fájlaljuk, hogy Fábián Andrást ilyen mélyen érintette az eset, de reméljük, a fent leírtak ismeretében elfogadja az álláspontunkat.

Oxygen Wellness Kft. vezetősége

Mi is a gond?

Hogy mi a gond a sztorival? Hát először is az, hogy szánalmas, hogy az Oxygen vezetőségének nincs neve. Hogy nincs ott egy ember, aki névvel vállalja ezt az ügye.

De ezen túl is jó sok gond van vele. Mindjárt az első az, hogy ha Levi ottléte tényleg szakmailag volt probléma (és nem egy szülő szólt be miatta, ahogy sokan feltételezik), akkor is meg lehetett volna oldani úgy a problémát, hogy az a fogyatékkal élő gyerek mellett, és ne ellene történjen. Például átírni úgy a házirendet, hogy SNI gyerek szülői felügyelettel látogathatja a játszóházat.

A másik gond, ahol kilóg a lóláb, hogy ha igaz, amit az Oxygen állít, akkor ők az elmúlt hónapokban folyamatosan veszélyeztették az ott játszó gyerekeket. Hiszen az óvónők rájuk sem tudtak eléggé figyelni. Ebben az esetben a nem éppen olcsó létesítmény esetleg felvehetett volna még egy óvónőt.

A harmadik, és legnagyobb probléma pedig az, hogy egy ilyen sztori után az érintettet kvázi még el is küldik a sunyiba, ahelyett, hogy elnézést kértek volna. A közlemény alatt több hozzászóló is javasolt olyan reakciót, ami elfogadható lett volna.

Például:

"Elnézést kérünk Fábián apukától és Leventétől, valamint mindenkitől, akit érint, de addig, amíg nem vagyunk felkészülve egy fogyatékkal élő gyermek megfelelő ellátására és felügyeletére, addig saját biztonsága és zavartalan időtöltése érdekében kérjük legyenek türelemmel. Egyúttal köszönjük, hogy felhívta figyelmünket szolgáltatásaink hiányosságaira, azonnali hatállyal megkezdtük a fogyatékkal élő felnőttek és gyermekek igényeinek megfelelő szolgáltatás-fejlesztési programunk tervezését. A program haladásáról rendszeresen tájékoztatjuk látogatóinkat a Facebook oldalunkon."

"De hogy a korrekt megoldásról is essen szó, az lett volna helyes, ha látva és beismerve a hibát, felvettetek volna egy speciális nevelőt óraadó jelleggel, azaz havi két alkalomra, és beírtátok volna a házirendbe/árlistába, hogy speciális gyerekeket ezekben az időpontokban tudtok fogadni. Ez egy európai megoldás lett volna."

" Tisztelt Apuka! Jövő hónap elsejétől, minden hónap első hétfőjén felkészült pedagógusunk várja Önt és gyermekét, egy éven keresztül, ingyen veheti igénybe szolgáltatásunkat..Szíves elnézését kérjük...Oxygen csapata..."

Oszd meg másokkal is!
Mustra