Nézzenek cuki állatokat gyereknapon - vagy máskor

A közeledő gyereknap (május 26.), és a jó idő kézenfekvővé teszi, hogy ellátogasson a család valamelyik hazai állatkertbe. Mivel már rég elvesztettük a fonalat, hol milyen cukiság született mostanában, összegyűjtöttük, hol mivel várják az érdeklődőket, kik az állatkertek legújabb sztárjai, és mennyibe kerül egy családnak a látogatás.

Fővárosi Állat- és Növénykert

jonas
Zoobudapest.com

A budapesti állatkert 1866-os nyitásától az 1950-es évekig az egyetlen állatkert volt az országban. Botanikai gyűjteménye is jelentős, és épületei közül sok  műemlék.

Programok: A látványetetések mellett lehetőség van megnézni például a pingvinek reggeli tornáját, majomparádét, fókaműsort vagy a tevesétáltatást nézni, sőt néhány állatot meg is lehet simogatni. Érdemes egyébként ezt előre áttanulmányozni, mert egymással párhuzamosan zajlanak az események. A varászhegyben ismeretterjesztő 3D filmeket is lehet nézni, vagy kecskét kergetni az állatsimogatóban.

Legújabb sztárok: Nemcsak méretében a legnagyobb sztár Asha a kis elefánt. Nemrég született szerecsenmaki, de találkozhatnak az oroszlánkölykökkel, a bébivombattal, gyűrűsfarkú maki kölyökkel, sőt még a Parasztudvarban is lehet látni huculcsikót. Néhány napja született zsiráfbébi és indiai antilop is, úgyhogy igazi cuki kisállat dömping van az állatkertben.

Jegyárak: Online vagy SMS-ben is vásárolhat jegyet, így elkerülheti az esetleges sorbaállást.
Felnőtt: 2500 Ft
Gyermek: 1800 Ft (2-14 éves korig)
Diák/nyugdíjas: 1800 Ft
Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyermek): 7300 Ft

Debrecen Nagyerdei Kultúrpark

A Nagyerdő területén lévő állatkert 1958 óta várja a látogatókat. Ez volt egyébként az első vidéki kert. Növénykertként is működik, valamint vidámpark is üzemel a területén.

Programok: A gyereknapi készülődés mellett állandó programokkal is várják a látogatókat. Naponta háromszor van látványetetés, ahol a fehérkezű gibbonok, a kétujjú lajhár és a pávaszemes pingvin ebédjét lehet közelebbről megnézni.

Legújabb sztárok: Május elején hét kameruni törpekecske, valamint mosómedvék is születettek, utóbbiakat viszont sajnos még nem láthatja a közönség.

Jegyárak: 3 év alattiaknak és 70 év felettieknek ingyenes.
Felnőtt: 1500 Ft
Gyerek: 800 Ft
Diák/nyugdíjas: 1100 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és 1 gyerek): 3400 Ft
Kiegészítő gyerekjegy családi belépőhöz: 700 Ft / 14 éven aluli gyerek

Győri állatkert

A győri állatkert vadasparkból alakult át, és 1997-ben már döntés is született a bezárásáról, de végül megmenekült, és elkezdődtek a fejlesztések, korszerűsítések, azóta pedig modern környezetben láthatóak az állatkert lakói.

Programok: A látványetetés jelenleg szünetel, de akár születésnapi összejövetelt is tarthatnak a gyerekek.

Legújabb sztárok: Tigriskölyök, ormányos medve kölykök és jávorantilop borjú is látható az állatkertben a felnőtt kedvencek mellett.

Jegyárak:
Felnőtt:
1450 Ft
Gyerek: 1050 Ft
Diák: 1100 Ft
Családi: 4200 Ft

Jászberényi állatkert

Kép 104
Suzuki / Indafotó

A 34 éves állatkert kezdetben főleg díszbaromfikat és nagytestű patás állatokat mutatott be, majd később majmokat is tartottak. Jelenleg a fő cél az állatok természetszerű bemutatása és az oktatás.

Programok: Látványetetések félóránként, ahol be is mutatják a fajokat. Itt is érdemes előre készülni, mert egész napos a program.

Sztárok: Mindenki kedvencei a pávaszemes pingvinek és a szurikáták, mellettük az ormányosmedék, az oroszlánok valamint a medvék a legnépszerűbbek, utóbbiak egyébként a farkasokkal osztoznak a kifutójukon.

Jegyárak:
Felnőtt:
1200 Ft
Gyermek/Diák/Nyugdíjas: 1000 Ft

Veresegyházi medveotthon

Bár klasszikus értelembe véve nem állatkert, mégis bekerült a válogatásunkba, hiszen nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is remek szórakozás, ráadásul  Veresegyház Budapesthez is közel van.

Programok: Medvék minden mennyiségben, akik készségesen nyalogatják hosszú nyelű fakanálról a mézet. Mézet vihet magával, vagy a helyszínen is vásárolhat, a fakanalat is biztosítják.

Sztárok: Néhány medve valóban igazi sztár volt fénykorában, mégis a tavaly született bocsok a legérdekesebbek, akiknek egy elkobzásból származott, ivartalanítottnak hitt medve az apjuk.

Jegyárak:
Felnőtt:
500 Ft
Gyerek / nyugdíjas: 400 Ft
Családi (2 felnőtt + minimum 2 gyerek): 400 ft/ fő

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Bár a budapesti állatkert volt az első, de a miskolci állatkert területén már Nagy Lajos király is a vadaskertjét tartotta a XIV. században. Ma több mint 130 állatfaj várja a látogatókat, és van itt egy szoborpark, amelyben kihalt állatok életnagyságú szobrai tekinthetőek meg.

Programok: Állatbemutatókat és óránként látványetetést tartanak, lovaglási lehetőség is van.

Legújabb sztárok: Április végén születtek liszt-majom kölykök, vadmalac és muflonbárány is született nemrég. A tavaly év végén érkezett barnamedvék , és perzsa leopárd is a közönség kedvencei.

Jegyárak:
Felnőtt: 1200 Ft
Gyermek (3-18 éves korig) / nyugdíjas: 900 Ft
Gyermekjegy 3 éves kor alatt: 100 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyermek): 2800 Ft
Kiegészítő gyerekjegy családi jegyhez: 700 Ft

Nyíregyházi Állatpark Sóstó

elefánt szex 287
Nyíregyházi Állatpark

Itt földrészek szerint láthatóak az állatok, mintha világ körüli úton venne részt az ember, aki csak Nyíregyházáig jutott. Egyébként az állatkertnek saját, dzsungelhangulatú szállodája is van.

Programok: Látványetetés, ahol oroszlánfókák műsoroznak, utána pedig a papagájok lépnek fel. Lehetőség van élő állatokkal is fényképezkedni, a királypiton és az arapapagáj közül lehet választani.

Legújabb sztárok: A legnagyobb élmény a nyilvános tigrisbölcsi, hiszen néhány napja a a nagykifutón született három kölyök, akiket anyjuk a nagyközönség előtt gondoz. De gyűrűsfarkú maki,  nyársas antilop, valamint zászlósfarkú gereza is született, de ne feledkezzünk meg a nemrég érkezett jegesmedvéről, vagy a borneói orángutánkölyökről sem, a fehér tigrisekről nem is beszélve.

Jegyárak:
Felnőtt: 2600 Ft
Gyerek (3-14 éves korig): 1800 Ft
Gyerek 3 éves kor alatt: 100 Ft
Diák / nyugdíjas: 1800 Ft
Családi jegy (2 felnőt + 1 gyerek / 2 felnőtt + 2 gyerek / 2 felnőtt + 3 gyerek): 6300 Ft / 7800 Ft / 9200 Ft

Pécsi állatkert

A Mecsek oldalába épült, nem túl nagy állatkertben nagyobb testű állatfajokat csak korlátozottan tudnak bemutatni. A trópusi hangulatú Akvárium–Terrárium pedig a halak és a hüllők szerelmeseit várja a belvárosi pincerendszerben.

Programok: Gyermeknapon fél áron látogathatják a gyerekek az állatkertet. Óránként készülnek látványetetéssel is.

Legújabb sztárok: Aranysakál kölykök születtek nemrég. A kengurukölykök is népszerűek, a lisztmajmokról és a selyemmajom kölykökről nem is beszélve.

Jegyárak:
Felnőtt:
970 Ft (Kombinált jegy: 1700 Ft)
Gyermek: 670 Ft (Kombinált jegy: 1000 Ft)
Diák / Nyugdíjas: 770 Ft (Kombinált jegy: 1200 Ft)
Családi jegy: 2900 Ft

Szegedi Vadaspark

Bár csak 1989-ben nyitott, ilyen rövid idő alatt is híres lett a vadaspark többek között a dél- amerikai gyűjteményéről. Nem nagy a gyűjteményünk, viszont különleges állatokból nagyon sok fajta található itt.

Programok: Zoo Típusú Találkozásoknak hívják azokat a programokat, amelyek során naponta többször láthatóak aktívan az állatok, és a gondozóik előadást is tartanak róluk.

Sztárok: A népszerű állatokon túl a különleges fajtákat érdemes meglátogatni Szegeden. Nemrég érkezett nagyon ritka Darwin-nandu, de az albínó kis kenguru is látogatható már. A kis emukat is meg lehet nézni, alpaka és tevekölykök is várják a látogatókat. Ugyanúgy mint a sörényes hangyász, a hópárduc, vagy az ijesztő nevű fehérarcú sátánmajom.

Jegyárak:
Felnőtt: 1600 Ft
Gyerek: 1000 Ft (3-14 éves korig)
Diák / Nyugdíjas: 1150 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyerek / 2 felnőtt + 2 gyerek): 3800 Ft / 4400 Ft

Veszprémi állatkert

69
balazs3000 / Indafotó

Az állatkert két részből áll Veszprém belvárosától nem messze. A gyerekeket Kölyökdzsungel is várja, ahol nemcsak kúszhatnak-mászhatnak, de a játszóteret szegélyező terráriumokban különleges hüllőkkel is ismerkedhetnek.

Programok: Látványetetésen lehet részt venni, állatokat is lehet simogatni.

Sztárok: Igazi sztároknak külön sztár adatlap is dukál, így kiderül, hogy a veszprémi állatkertben Pablo, az orrszarvú, Kibo, a zsiráf és Tjobbe, a csimpánz a legnépszerűbb.

Jegyárak:
Felnőtt: 2200 Ft
Gyerek (3-18 éves korig): 1450 Ft
Diák: 1700 Ft
Nyugdíjas: 1500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 1 gyermek): 5400 Ft
Kiegészítő gyerekjegy családi belépőhöz: 850 Ft

Magánállatkertek

A két legismertebb magánállatkert az abonyi Magán Zoo és a gyöngyösi Szórako Zoo, mindkettő magánemberek kezdeményezéséből, gyerekkori álmuk megvalósításából jött létre. Az abonyi állatkertben tavaly tigriskölyköket lehetett simogatni, a gyöngyösiben tavasszal a három oroszlánkölyköt lehetett minden nap meglátogatni, de mára már túl nagyok lettek. Ez viszont ne tartson vissza senkit attól, hogy ellátogasson bármelyik magánállatkertbe, amelyek gyűjteménye folyamatosan bővül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek