SZÜLŐSÉG

Szamárköhögés járvány egy Pest megyei iskolában

2013. május 10., péntek 23:45

Szamárköhögés fertőzés jelent meg az egyik Pest megyei iskolában, eddig négy embernél igazolódott a betegség. A hír rosszul hangzik, de azért pánikba esni senkinek sem kell, Magyarországon évente átlagosan 25 esetet regisztrálnak. Mivel ez egy erősen fertőző, és a csecsemők és az egészen kis gyerekek számára igen veszélyes betegség, már két összefüggő eset is járványnak minősül.

A hasonló estekben újra és újra fellángol a vita a kötelező védőoltások szükségességéről, hatékonyságáról és arról, mennyire kockáztatja a teljes közösség egészségét az, aki nem oltatja be a gyerekét. Ez várhatóan most is így lesz, mivel a betegség egy Waldorf iskolában jelent meg, ahol az oltatlan gyerekek aránya az átlagosnál nagyobb, pedig információink szerint eddig három tanár és egy szülő betegedett meg, gyerek pedig egy sem.

shutterstock 129651959

A gyerekek 11 éves korukig (elvileg) összesen hatszor kapnak oltást a szamárköhögés ellen, 1 éves korukig háromszor, aztán 18 hónapos, 6 éves és 11 éves korban. Az oltások védőhatása idővel csökken, felnőttkorra a védettség akár el is tűnhet, ezért sok orvos például tervezett terhesség előtt javasolja a leendő szülőknek is egy újabb emlékeztető oltás beadását, hogy így is védjék a születendő csecsemőt.

Mit tud az oltás?

Fontos tudni, hogy attól, hogy valaki minden szamárköhögés elleni oltást megkapott, még nem 100 százalékig védett a betegség ellen, becslések szerint nagyjából 80-90 százalék eséllyel ússza meg a betegséget, ha találkozik a kórokozóval. Az amerikai Járványügyi Központ adatai szerint a nem oltott gyerekek esélye nyolcszor nagyobb, hogy megkapják a fertőzést, ha találkoznak vele.

A beoltott, de mégis megbetegedett páciensek kevésbé fertőznek, náluk a betegség lefolyása enyhébb, a tünetek kevésbé erősen jelentkeznek, kisebb az esélye a szövődményeknek és a kórházi kezelésnek is.

Dr. Molnár Zsuzsanna az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztály epidemiológus főorvosa magyarázta el, hogy mit kell tudni a szamárköhögésről.

Mi is az a szamárköhögés?

A szamárköhögés (kórokozója a Bordatella pertussis baktérium) típusos esetben jellegzetesen három szakaszban lezajló betegség. 1-2 hétig tartó, légúti hurutos jelek vezetik be („hurutos szakasz"), főként éjszakai köhögéssel, majd a tünetek egyre súlyosabbá válásával alakul ki a „paroxysmalis köhögés szakasza". Erre jellemző a 4-6 héten át fennálló, rohamokban jelentkező, kínzó köhögés, a hangos, húzó belégzés („szamár-ordítás"), és a rohamot befejező hányás. A tünetek enyhülésével, majd fokozatos megszűnésével, 2-3 hét alatt zajlik le, a „rekonvaleszcens szakasz". A légúti ingerek vagy izgalom kiváltotta köhögés, azonban még hónapokig a szamárköhögésre emlékeztető lehet.

shutterstock 115186060

A szövődmények különösen csecsemő- és fiatal kisdedkorban gyakoriak. Az utóbbi években mind több megfigyelés mutatja, hogy a pertussis nem csupán a gyermekek betegsége, hanem serdülőkben és felnőttekben is előfordul.

A felnőttkori fertőzés akár 50%-ban is klinikai tünetek nélkül zajlik, ezek esetleg a csecsemők és gyermekek megbetegedéseinek fertőző forrásai is lehetnek. Az idősebbek körében kialakuló járványok oka, hogy az immunitás a kor előrehaladtával hanyatlik, függetlenül attól, hogy a szamárköhögés elleni védettség az oltásnak köszönhetően vagy természetes úton (pl. korábbi fertőzés) alakult ki.

Az oltott és a baktériumot hordozó gyermekek, esetleg felnőttek „csendes rezervoár"-ként szerepelnek, klinikai jelek nélkül is, a fertőzések közösségen belüli átvitelében. A felnőtteket ellátó orvosok figyelmét fel kell hívni arra, hogy a pertussis nem kizárólagosan gyermekbetegség, hanem előfordulhat a serdülőkben és felnőttekben egyaránt. A fertőzés az esetek többségében cseppfertőzéssel terjed, de ritkán közvetlen érintkezés vagy tárgyak révén is terjedhet.

Mennyire volt gyakori betegség ez régen, és milyen gyakran fordul elő mostanában?

Magyarországon a pertussis (szamárköhögés) 1931 óta tartozik a bejelentésre kötelezett fertőző betegségek közé. A II. világháború előtt a megbetegedések évi száma 6 000-10 000 között változott, majd az 1940-es évek végétől kezdődően jelentős emelkedés kezdődött. 1953-ban kiemelkedően nagy járvány fordult elő, közel 57 000 megbetegedést regisztráltak. A pertussis elleni védőoltás Magyarországon 1954 óta kötelező.

A megbetegedések száma az elmúlt 24 évben

A DPT (DiPerTe) vakcina alkalmazásával a megbetegedések száma erőteljesen csökkent.
 • Az 1989-1998 közötti években az átlagos évi megbetegedési szám 4 volt,
 • míg 1999 és 2008 között 19 megbetegedést regisztráltak átlagosan évente.
 • 2007-ben és 2008-ban is egy-egy általános és középiskolában derítettek fel pertussis járványt. 2009-től a 11 éves kori DT oltást felváltotta a diftéria, tetanusz és acelluláris pertussis komponenst tartalmazó oltóanyaggal végzendő (dTap) emlékeztető oltás. Azóta iskolai közösséget érintő járványt nem jelentettek.
 • Az elmúlt 5 évben a megbetegedések száma évente átlagosan 25 volt.

Mennyire védett Magyarország?

Az életkorhoz kötött DiPerTe védőoltásokkal történő átoltottság hazánkban 99 százalék feletti, a védőoltások célja elsősorban a súlyos, akár halálos kimenetelű csecsemőkori pertussis megbetegedések megelőzése.

shutterstock 95050609

Mi a teendő, ha felbukkan a betegség valahol?

A beteget el kell különíteni az oltatlan csecsemőktől, gyermekektől, és célzott antibiotikum terápiában (erythromycin) kell részesíteni. Az antibiotikumos kezelés megkezdést követő 5-7. napon a fertőzőképesség megszűnik, így az elkülönítés az antibiotikum terápia megkezdésétől számított 1 hét után feloldható.

Mit tesz az ÁNTSZ, ha fertőzést jelentenek?

A szamárköhögés előfordulásánál már két összefüggő eset is járványnak minősül. Gyermek-közösségben előfordult megbetegedések esetén az oltási könyvek ellenőrzése megtörténik, és amennyiben elmaradt vagy hiányzó védőoltásra derül fény, (nemcsak DiPerTe!) abban az esetben intézkedés történik, hogy a gyermek utólagosan haladéktalanul megkapja a védőoltás(ai)t.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.05.11 10:18:33Haloperidol

  @jamon:
  Igen, leleplezi, hogy a cégek szponzorálják a szamárköhögés-baktérium terjedését.

 • 2013.05.11 10:21:10Sir Nyű

  @Haloperidol: kicsit nagy az arcod, profersszor úr, holott a szöveget se érted. Idézek a fenti cikkből: "eddig három tanár és egy szülő betegedett meg, gyerek pedig egy sem". Ebből hol következik a gyerekek oltatlansága?
  A többit le se írom.

 • 2013.05.11 10:35:52nadiposzata

  @Sir Nyű
  Valószínűleg a tegnapi cikkekből, ahol voltak linkelve az ilyen statisztikák.

 • 2013.05.11 10:42:26buller

  @Haloperidol: szövegértés egyes... De megmagyarázom a kedvéért: A cikkíró azt állítja, hogy a Waldorfban az átlagosnál nagyobb az oltatlan gyerekek aránya. Mi alapján állítja ezt? Azért, mert alternatív? és ahol dúl az alternatívság, ott biztos nem oltják a gyerekeket? Egyébként lehet, hogy a konkrét esetben nem oltottak és ezért van járvány, de ez alapján azt állítani, hogy a Waldorfban általában nagyobb az oltatlan gyerekek aránya finoman szólva hülyeség...

 • 2013.05.11 10:55:17lhi

  A baj az, hogy a gyerekeiket be nem oltók nem annyira saját gyerekeiket veszélyeztetik, hanem másokét. Pl. gyerekeik osztálytársainak még oltás előtt álló csecsemő korú testvéreiket (de pl. a környezetben előforduló rákbeteg, transzplantált és egyéb beteg gyerekeket).

  Re Waldorf: Rudolf Steiner, a Waldorf-pediagógia atyja szerint a gyereknek a fejldőséhez szüksége van arra, hogy potenciálisan halálos (ill. maradandó fogyatékosságot okozó) betegségeken túlessen. Ezért a követői közül nagyobb arányban vannak azok, akik meggyőződésből lehetőleg egyáltalán nem oltatják be gyerekeiket. A fejlett világban előforduló gyerekbetegség-járványok zöme Waldorf-iskolákban alakul ki (tavaly Ausztráliában, pár éve egy osztrák Waldorf-iskolában, és az USA-ban is több Waldorf-járvány volt).
  Magyarországon a viszonylag szigorú szabályozás miatt a Steiner-féle pedagógia csak korlátokkal tud kibontakozni, így itt nem is ismertek ennek a pedagógiának a nagyon is gáz részei - sokszor még a gyerekeket oda járató szülők sem ismerik ezeket.

 • 2013.05.11 11:02:54Jim Raynor

  buller:

  "A cikkíró azt állítja, hogy a Waldorfban az átlagosnál nagyobb az oltatlan gyerekek aránya. Mi alapján állítja ezt? "

  pld. az ilyen svéd kutatások alapján?

  [link]

  "Immunization against measles, mumps, and rubella had been given to only 18% of the children at the Steiner schools, compared with 93% at the control schools"

 • 2013.05.11 11:09:06teddybear01

  @buller: Pedig így van. Egyre többször hallani a Waldorf iskolákba megjelenő, máshol már ritka betegségekről. Amennyire én tudom, a Waldorfban nem kötelező a gyerek oltása, ennek azonban következményei is vannak. Az hogy most csak felnőttek betegetek meg, nem biztos. Még lappanghat több gyerekben is.

  Svájcban is gyakori, hogy különböző, másutt már a védőoltások miatt nem gyakori betegségek érdekes módon pont a Waldorf iskolákban törnek ki.

  Különben máshol is írnak erről:http://fn.hir24.hu/itthon/2013/05/10/el-akartak-titkolni-de-jarvany-van/

 • 2013.05.11 11:13:21hunorton

  Környezetemben jelenleg több kisgyermekes 'család' is van, a tapasztalataim az alternatív-nem alternatív vonalon a következőek:
  Nem alternatív, 'hagyományos' család: a társadalmunknak megfelelő családformában (értsd házasság) élnek, gyermeküket közösségbe járatják, lehetőségeiknek megfelelő civilizált helyen laknak, gyermekük rendszeres orvosi felügyelet alatt áll, védőoltások beadva, stb....
  Alternatív család: nem szokványos családformában nevelik gyermeküket, anyagi lehetőségeikhez képest szerény lakókörülmények, melyeket a természet közelségével magyaráznak. (itt a higiéniás körülmények szerintem gyermeknevelésre csupán korlátozottan alkalmasak), gyermeküket saját bevallásuk szerint alternatív módszerekkel nevelik, orvosi felügyelet címén gyermekük oltási könyvét utaztatják. Értem ezalatt, hogy a gyermek oltási könyvébe bekerülnek a kötelező oltásokról szóló pecsétek, ám a gyermek szervezete sosem találkozik ezekkel az oltóanyagokkal.
  Ez a magatartás nem csak a szülő, hanem a pecsételő orvos etikátlan viselkedése is, egy esetlegesen kialakuló betegség esetén ugyanis az oltás hatékonysága ellen szól majd a statisztika, melyet szülő és orvos meghamisítottak.
  A gyermek közösségbe csak a szükséges oltások igazolásával mehet, mely ebben az esetben egyértelműen a többi gyermek gondatlan veszélyeztetése.
  Nincsenek előítéleteim, csupán megosztottam veletek mit tapasztaltam az alternatív-nem alternatív vonalon.

 • 2013.05.11 11:27:29p.eva

  Tegnapi hír, hogy az összes pilisszentlászlói gyerek be van oltva. Ez a cikk nem megalapozott információk alapján íródott. Igazi rémhírkeltés. A betegséget felnőttek kapták el, de felnőtt korban már nem véd az oltás, és a betegség sem veszélyes lefolyású.

 • 2013.05.11 11:31:38Írókéz

  A gyerekek oltása nem iskolafüggő. Ma Magyarországon senki sem kaphat felmentést az oltások alól csak azért, mert a steineri pedagógiát tartja hitelesnek. (Arról ne is beszéljünk, hogy a legtöbb oltás csecsemőkorban aktuális, amikor még sokan nem tudják, hogy hová fogják íratni a gyereküket.) Vagyis sem a védőnő, sem a gyerekorvos nem fog felmentést adni az oltás alól csak azért, mert a szülők az alternatív oktatás hívei.

 • 2013.05.11 11:34:39hunorton

  A beoltottság nem ugyanaz, mint hogy be van ragasztva az oltási könyvébe az igazoló matrica. Sajnos manapság már az orvosok között is gyakori az ilyen etikátlan viselkedés.
  A felnőttek megbetegedéséről csak annyit, hogy a gyermek nem beoltatása sem ma kezdődött, a mai 20-as, 30-as korosztályban is sokan kihagyták a védőoltásokat. Az ilyen emberek koncentráló helye az alternatív intézményrendszer. (alternatív iskola, óvoda, orvoslás, stb...)

 • 2013.05.11 11:39:07Írókéz

  Tapasztalataim alapján tényleg több a kötelező oltást elutasítók aránya az alternatív gondolkodású családok között, de látatlanban megvádolni egy közösséget nagyfokú rosszindulatra vall. Mivel a megbetegedők a pedagógusok közül kerültek ki, a cikk gonosz.

 • 2013.05.11 11:58:17vagyokkk

  jamon, te nagyon okos, szerinted mi éri meg a gonosz szemét multináci nemzetgyilkos gyószergyárnak: az x forint nyereséget termelő védőoltás, vagy a 30x nyereségű antibiotikumos kezelés?

  persze tudom, hogy az antalvaali féle zseniknek nagyon megéri az oltáskivezetés és a hasonló baromságok miatt terjeszteni az oltásellenességet...

 • 2013.05.11 12:04:12hunorton

  Kedves Írókéz!

  Nagyfokú rosszindulatra szerintem a mások tudatos és szándékos veszélyeztetése vall. Az az alternatív, aki alternatívságával a többieket nem veszélyezteti, csináljon amit csak akar.
  Aki viszont szándékosan és tudatosan veszélyezteti a közösséget amiben él, ne csodálkozzon ha a közösség merő önvédelemből kirekeszti.
  Egyébként alternatív iskolában valószínűleg alternatív tanárok vannak, nem lennék meglepődve ha kiderülne hogy már ők is megúszták annak idején az oltást, mert az
  ő alternatív szüleik is kibulizták nekik ezt valahogy.
  Végezetül: alternatív=a másik, így ebben az esetben mindenki aki elkerüli a védőoltást alternatívnak minősül

 • 2013.05.11 12:45:18Írókéz

  Kedves Hunorton!

  Az általam használt alternatív szó arra a közösségre utal, amely nem a megszokott keretek mentén kívánja nevelni gyerekét. Feltételezem, nem a szó definíciója a kérdés ebben a témában.
  Nem hinném, hogy a kötelező oltásokban kételkedőket az motiválná, hogy szándékosan veszélyeztessék a társadalmat. Még sohasem találkoztam olyan szülővel, aki azt mondta volna, hogy azért nem akarja beoltatni a gyerekét, mert másokat veszélybe akar sodorni.
  Annak a feltételezése, hogy már a tanárok sincsenek beoltva, nagyfokú előítéletre épül. Jelzem, teljesen indifferens, hogy ők be lettek-e oltva, mivel a vakcina nem teljes élethosszig nyújt védelmet.
  Nekem nem azzal van gondom, hogy megoszlanak a vélemények a kötelező oltásokkal kapcsolatban, hiszen a pro és kontra véleményezés nagyon sokszor konstruktív eredménnyel jár, hanem azzal, hogy a cikk (sőt már a címe is) ítéletet mond annak ellenére, hogy a részletek ellentmondanak ennek. Lásd kik betegedtek meg.
  Amennyiben ez egy valós waldorf jelenség, úgy erre oda kell figyelni és megoldást kell találni, de az ilyen ítélkező cikkek csak arra jók, hogy indulatokat gerjesszen.

 • 2013.05.11 12:46:20Írókéz

  gerjesszenek.*

 • 2013.05.11 13:57:41pompolo

  Mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe!

  Kisgyermekes szülőként bennem is felmerültek bizonyos kétségek, de a lent megjelölt publikációk sokat segítettek mindezek eloszlatásában.

  [link]

  valamint

  [link]

 • 2013.05.11 14:32:18Felicitasz

  Hunorton, én egyetértek, de nagyon nehezen haladhat előre ez a vita, mert az egészségügyi szakhatóság néha leszerepel úgy, mint a H1N1 esetében is, és az emberek tényleg nem tudják, mit gondoljanak.
  Itt az én kis szösszenetem - Kalifornia, szamárköhögés-járvány, két évvel ezelőtt - ahol igazából a kommentek még érdekesebbek és ott sok minden van arról, hogy kutatási eredményekről hogyan derül ki, hogy nem igazak, illetve miért nem igazak.
  [link]

  Ettől még IGAZ, hogy ahol hanyagok vagyunk az oltásokkal, ott fellángolnak a járványok. Minden fejlett országban ez van, akár tetszik akár nem.
  A Waldorf-iskola meg a hiányos oltási statisztika egy tök egyértelmű összefüggés, és aki kételkedik, az semmit nem tud a Waldorf-iskolákról.
  Az meg egy elég vicces tétel, hogy "de hát felnőttek betegek" - hogyne, ők még ha kaptak is oltást, az már nem biztos, hogy védi őket. A járvány esetében mindig az a kérdés, hogy HONNAN jött a fertőzés, ki volt az, AKITŐL el lehetett kapni - a másik kedvencem az a felvetés, hogy de hát miért kell a kisfiúknak MMR, hát rájuk nézve nem kockázat hogy vak kisbabát fognak szülni terhesség alatti fertőzés miatt. De az már nem merül fel, hogy a bármilyen okból nem immunizálható terhes tanító néni az oltatlan kisfiútól fogja a fertőzést összeszedni, és Kaliforniában se csak úgy egyszerűen "a nem oltott gyerekek", hanem a MÉG nem oltott (mert még túl kicsi és a teljes oltási programon át nem esett) párhetes babák haltak bele abba a fertőzésbe amit az oltatlan nagyobb tesótól kaptak el.

 • 2013.05.11 16:09:44anothernick

  amellett, hogy teljesen oltáspárti vagyok, az alábbi mondatra: " az x forint nyereséget termelő védőoltás, vagy a 30x nyereségű antibiotikumos kezelés?" sztem az a válasz, hogy mindkettő... :( vagyis oltás, ami nem véd eléggé, így majd lesz azért bevétel az antibio-ból is...

 • 2013.05.11 16:29:27kubikos11

  Úgy tűnik, mintha ez most nem a gyógyszergyártók érdekében történne, hanem szervezett kampány lenne a Waldorf-iskolák ellen. A köznevelési intézményfejlesztési tervekben kiolvasható, hogy el akarják venni a még meglévő állami finanszírozást is ezektől az iskoláktól.

 • 2013.05.11 16:34:23Amy019

  Én nem értem ezt a be nem oltási hisztériát. Gyerekekre nézve halálos betegséget véd ki vele az ember. És ha ebbe hal bele a gyereke majd mert egyre jobban és többször kitörnek ezek a járványok?! Akkor széttárja a karját, hogy ilyen az élet?! Élni sem tudnék a tudatban, hogy egy szúrással kivédhető lett volna. Ennyi erővel miért adnak az ilyen szülők bármilyen gyógyszert a gyereknek?! Hisz mindenek van kockázata.Gondolom, hogy azért kap valamit igen indokolt esetben. Ha ragaszkodnak a természetes dolgokhoz, akkor menjenek füvet szedni az erdőbe és hetekig szenvedtetni szövődménytől félve. De orvoshoz akkor se menjen ha vakbélgyulladása van! Én hiszek a tudományban. Ezért él sok ember egészségesen, mert fejlődnek az orvosok és a gyógyszerek, a járványokat pedig visszaszorítjuk. ( no meg a természetes szelekciót is, de az megint egy újabb nagy téma).

 • 2013.05.11 19:45:37Shopping

  Amy019@

  Tedd félre a cikket, és kezdj el gondolkozni.

  Először is: a gyógyszergyárak lobbija a második legerősebb lobbi a világon, erősebb a fegyvergyárakénál.

  A gyógyszergyáraknak NEM ÉRDEKÜK, hogy meggyógyulj, egészséges légy.
  Ugye ezt te is tudod?

  Ha mindenki egészséges lenne, ők bezárhatnának!

  Vegyük pl. az influenzát.
  Te félsz tőle? NEM ! senki sem fél
  C vitamin, tea, fekvés és meggyógyulsz. - gondolod

  Aztán egyszer csak jön egy újfajta influenza, a H1N1 vírus ( a semmiből) és belehalnak az emberek.
  (A H1N1 1918 óta ismert a madarak és sertések kapcsán. Emberre nem volt ártalmas. )

  Naná, hogy beszarsz, és beoltatod magad.

  Számold csak ki hány db oltást adtak el világszerte!

  Gondolkozz. Ne légy birka, ne higgy el mindent amit a TV-ben mondanak.

 • 2013.05.11 21:34:38MP

  Nem kell az oltásokon vitatkozni. Meg kell nézni azokat a szerencsétlen sorsú embereket akik gyermekbénulásban szenvednek. Utána meg hagyd a gyerekedet hogy megkapja. Jó az a vastüdő... Ja s ezer emberből több lesz veszélyeztetett az oltások hiánya miatt mint akinél fellép bárminemű probléma az oltás miatt. De hát a magyar ember mindig mindenhez ért.

 • 2013.05.11 21:57:18Amy019

  Shopping! Nem épp egy H1N1 oltásra gondoltam, hanem a kötelezőkre, amik gyermekkorban avagy terhesen a magzatra nézve halálosak általában. Egy kis influenza miatt nem oltatom évente a gyereket. De a szamárköhögést már c vitaminnal és lázcsillapítóval nem lehet kifeküdni gyerekként. De sokszor antibiotikummal sem. Én ezekre gondoltam. És mint anyuka nem a gyógyszergyártók fejével gondolkodom.És bízom abban hogy ami kötelező az nem véletlen. Dobjatok rám követ. :)

 • 2013.05.11 22:40:22pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin)

  Az agárdi szülők is (általuk) bevallottan alternatív módon viszonyultak a gyermekükhöz.
  Nem a népszáján keringő fényevős marhaságra gondolok, hanem arra, hogy amikor kiderült a gyerek veleszületett betegsége, anyatejjel és biogyümölcsökkel (!)(?) próbálták kezelni, ahelyett, hogy orvoshoz vitték volna. Mármint olyanhoz, aki nem csak cinkos kacsintással bepecsétel, hanem kezel is.
  Az eredményt ismerjük.

  Ettől persze a természetgyógyászat nem ördögtől való, sőt, de vannak esetek, amik egy kis kamillateával, medvehagymával vagy egy laza kámforos bedörzsöléssel nem befolyásolhatóak.
  Ilyen pl. a szülő józansága és felelősség tudata.

 • 2013.05.11 23:03:51retinax

  vagyokkk: valószínűleg az x nyereségű védőoltás éri meg jobban a gyógyszergyártónak, ha az kötelező, és tízmillió x lesz belőle.
  Írókéz: logikai bukfenc van a gondolatmenetedben, igaz, hogy akik nem adatják be a csecsemőkori oltást, azok még nem waldorfos szülők, de ha egy fiatal szülő eleve oltásellenes (és nyilván meggyőződésesen, kitartóan az), akkor - ha lehetősége van rá - jobb eséllyel adja a gyerekét Waldorf iskolába. Nem azért, mert akkor hivatalosan is felmentést kap az oltás alól, hanem mert több hozzá hasonló gondolkodásúval lesz körülvéve, és ugye a Waldorf pedagógiának elmélete is van az oltások ellen.
  Én a magam részéről szélsőségesen oltáspárti vagyok, a legszívesebben tyúkszem ellen is beoltatnám a gyerekeimet, de nem vagyok orvos, nem tudom a helyes választ.

 • 2013.05.11 23:55:37Flúgatlan

  Jajjj!

  Vegyétek már észre, hogy még nincs elég adat. Nem tudjuk, a beteg tanárok kitől kaphatták el, ők maguk be voltak-e oltva, stb. Kár gyártani az elméleteket. Gyanítom, hogy valaki arrafelé hanyagolta az oltást, de semmi konkrétum nincs a kezemben, így nem kezdem el szidni a Waldorfot (amit amúgy idiótaságnak tartok), szülőket, stb.

  Szerintem azonban világos, hogy a védőoltásoknak több a haszna, mint a kára, ezért én a saját gyerekeimet beoltattam.

 • 2013.05.12 07:57:52Megdugtam a fiúdat, sixx

  .

 • 2013.05.12 07:58:54Megdugtam a fiúdat, sixx

  Aki Waldorfba íratja a gyerekét, az nem normális!

 • 2013.05.12 08:14:23"Leona"

  Az senkit nem foglalkoztat, hogy a felnőttek be voltak-e oltva? (Mikortól kötelező az oltás, ők mikor születtek?)
  Ha igen, akkor hogy hogy megbetegedtek? Miért az előítéletekből (vagyis oltatlan, de nem beteg gyerekekből) , miért nem a tényekből( a megbetegedett egyének oltási helyzetéből) indulunk ki?
  Miért is? Talán mert ez a Poronty és nem egy szakmai blog.

 • 2013.05.12 09:17:30walterhal

  Nagyon sok adat van a védőoltások előtti korok halotti anyakönyveiben.

 • 2013.05.12 11:34:46szellemkor

  Hunorton! Nagyon diplomatikusan, de pontosan fogalmazol! :-) Ne csodálkozz ha az álomviágban élő hippikommunából zsigeri indulatokat vált ki ha szembesítik a valósággal.

 • 2013.05.12 11:38:27Anikó Elsik

  szeretném hozzátenni úgy mellékesen, hogy az ANTSZ minden ( azaz 4 ) bizonyítottan pertussis ( szamárköhögés a gyengébbek kedvéért ) fertőzött felnőttet leellenőrzött és mindenki be volt oltva ellene. Ezt azért tudom, mert a helyi háziorvosi rendelőben vagyok én is orvos. Tudniillik senki nem garantálja a védőoltások beadásakor, hogy az egyén egész életére védett marad. Egy orvos előadásából hallottam mielőtt még a "botrány" kitört volna, hogy minden felnőttet újra kellene oltani pertussis ellen. Nem ártana, ha az emberek tájékoztatása a média felől 100 %-os lenne.

 • 2013.05.12 14:37:11Md Ev

  Shopping!
  És Te ezeket amiket leírtál mire alapozod? Hogy a gyógyszerlobbi a második legerősebb, meg, hogy nem céljuk, hogy meggyógyuljanak az emberek?
  Netán gyógyszergyáros vagy és neked ez az üzlet politikád vagy a sarki csemegében hallottad Mari nénitől? Mert gondolom megbízható forrásod nincs, hogy alátámaszd a kijelentésedet.

 • 2013.05.12 18:01:04Punxsutawney Mormota

  Buller,

  A nagyobbik lányom egy évet járt egy Waldorf-szerű módszereket alkalmazó alternatív iskolába egy Pesthez közeli nagytelepülésen. Nos, az ősmagyarok, a homeopátiát mindenek fölé helyezők és a gyógyszergyári összeesküvés-elmélet hívők aránya magasan verte az országos átlagot. Hogy a további baromságokról már inkább ne is beszéljünk...

 • 2013.05.12 18:04:58Punxsutawney Mormota

  Shopping,

  Te egy marha vagy? Hogy senki nem fél az influenzától??? Nem, én nem oltatom magam, mert lusta vagyok elmenni, de azért influenza ellen egy kicsivel több kell, mint C vitamin is kifekvés, te idióta! Az influenza által okozott szövődményekről hallottál már? Vagy arra meg csalánnal csapkodod magad?

 • 2013.05.12 20:57:27Rébusz

  A cikkben lévő statisztika szerint az oltás bevezetése után óriásit zuhant a megbetegedések száma, mostanra pedig igazán elenyészőnek mondható. Szerintem ez elegendő érv ahhoz, hogy az ember beoltassa a gyerekét. Talán vitatkozni sem érdemes: örülni kell neki, hogy Mo-on "ingyen" elérhető a védőoltás a gyerekeknek, aki akarja, hogy a gyerek ne betegedjen meg (vagy enyhébb lefolyással, de szövődmény nélkül), az beadatja és nyugodtan alszik. Aki pedig nem akarja, annál fennáll a lehetősége, hogy megfertőződik azoktól akik szintén nincsennek beoltva (szintén felelősségteljes döntés következtében), vagy ő fertőzi meg azokat. Szerintem így teljesen rendben van, nem?
  Van olyan ország, ahol nem kötelező a védőoltás (talán épp ebből a megfontolásból), viszont a gyerekorvosnál minden választható oltásról van egy tájékoztató lap. Ha a gyerekem jól jár, az már nem érdekel, ha a vakcinagyártó is jól jár. Hogy manapság nincsenek nagy járványok,mint régen, a vakcináknak köszönhető nyilvánvalóan. Több oltást pedig ajánlatos felnőtt- illetve időskorban frissíteni, ezek szerint a szamárköhögés is ide tartozik.

 • 2013.05.12 21:18:25retinax

  Rébusz: hát ez az, amit az oltásellenesek kétségbe vonnak. Én beszélgettem a minap egy ilyen anyukával, aki úgy érvelt, hogy a megbetegedések és a halálozások száma már az oltás elterjedése előtt rohamosan csökkent, az oltásnak viszont rengeteg káros mellékhatása van, pl. egy csomó oltási sérült babával találkozott. Szóval azt hiszem, hogy nem orvosoknál az ilyesmi inkább vallási, hitbéli kérdés, bár van nekik hozzá alternatív statisztikájuk is. Én, mint szintén laikus, nem kezdtem el győzködni, mert ő sokkal jobban kiművelte magát a témában, én meg csak elhittem, hogy ha kötelező, akkor biztos kell is. És ugye az én statisztikáim szerint ma a csecsemőhalandóság a nullához konvergál, holott ez régen nem így volt.

 • 2013.05.12 23:03:27Rébusz

  @retinax: akkor viszont kíváncsi lennék, vajon mitől csökkent a megbetegedések száma már az oltás megjelenése előtt, mi lehet az az elementáris erő vagy csodaszer, ami látszólag az összes egykori gyerekbetegségre hat, hogy manapság már alig fordulnak elő ezek a betegségek? Esetleg a vékonyodó ózonréteg, a finompor, a globális felmelegedés, az egyre változatosabb drogok, stbstb? De tréfát félretéve, tényleg kíváncsi lennék, ugyanis én is laikus vagyok. Főleg pedig arra lennék kíváncsi, hogy milyenek az oltási sérült babák, milyen tüneteik vannak? Talán akkor nekem sem kell össze-vissza szurkáltatni a szegény gyereket.
  A vakcinagyártó cégeknek abszurd módon viszont úgy lehet visszavágni (ha valaki annyira haragudna rájuk), ha beoltatom a gyerekem. Ha mindenki ezt teszi, hamarosan nem kell több vakcina...(még a modern népvándorlásoktól sem kell tartani). Ha jól emlékszem, van olyan betegség, ami az oltással már gyakorlatilag el is tűnt. Talán valaki tudja, melyik az.

 • 2013.05.13 01:55:40Lilla

  Aki védőoltás témában szeretne tudományosan megalapozott tények alapján véleményt nyilvánítani, annak ajánlom ezt a blogot:[link]

  Kommentelés előtt olvasd el, ha nem hiszed, amit leír, keresd vissza az eredeti közleményeket, a többit pedig bízzuk az ÁNTSZ-re.

 • 2013.05.13 23:23:15gybencsko

  Az oltás megjelenése előtt a legtöbb betegségnél nem csökkent a megbetegedések száma, lásd:

  [link]

  Ami már korábban csökkent, az a betegség okozta halálozások száma (elsősorban az antibiotikumok megjelenése miatt, amik meggátolták, hogy pl. a kanyaró, mumpsz vagy szamárköhögés (stb) miatt szövődményként kialakult bakteriális tüdő/agyhártya/agyvelő/középfül-gyulladásba a gyermekek belehaljanak), így pl. 2010-ben már ""csak"" minden 1500-adik kanyarós halt meg Európában (Afrikában ennek többszöröse az arány), de itt sem csak a halálozás számít, a szövődmények akár bénulást is okozhatnak, jobb esetben csak a gyermek szenvedését.

  A szamárköhögés oltásnak hosszútávon csökkenhet a hatása, ezért vezették be talán 5-6 éve az emlékeztető szamárköhögés-oltást 11 éves korban. Az itt megbetegedettek valószínűleg még nem kapták meg ezt az emlékeztetőt.

  Igen, van olyan betegség, amit az oltásokkal teljesen kiirtottak: a fekete himlő. A hetvenes évek közepe óta egyetlen megbetegedés sem volt. Már rég nem is oltanak vele senkit.

  Az oltással kapcsolatban több vád is felmerült, hogy pl. autizmust vagy más mentális ill. fejlődési rendellenességet okoz, de ezt a kutatások azóta kizárták. Pl. az autizmus tünetei mondjuk 1,5-2 éves korban jelentkeznek először, és az anyuka nem tudja, mi okozhatja, hát ráfogja az oltásokra, amiket akkoriban elég sűrűn kap a gyerek, csak nm gondol arra, hogy attól, hogy az oltás után történt valami, még nem biztos, hogy az oltás következtében. Bővebben:

  [link]

 • 2013.05.14 23:57:14Rébusz

  Nagyon hasznosak a bejegyzések, mostmár nem "vakon" adatom be az oltásokat. Könnyű azt is belátni, hogyha a gyerekbetegségek maguktól elmúltak volna, vajon más gyakori baktériumok (mint staphylococcus és streptococcus fajták) által okozottak miért nem...

 • 2013.05.16 11:18:06Pizsamanadrág

  Hát ez lehet egy gyógyszergyártói szponzorált cikk is, vagy azt is megmutathatja, hogy mennyire nem hatnak a kisgyermekkori oltások ahogy telnek az évek...
  Személy szerint az a véleményem, hogy a legtöbb oltást újra kellene vizsgálni, hogy van e egyáltalán értelme a beadásuknak, vagy csak a gyógyszergyártók járnak jól, és közben évek múlva kialakul a sok oltás miatt egy csomó betegség a gyerekekben..
  Pl. az MMR és az autizmus közötti összefüggés, vagy a sok allergiás, autoimmunos gyerek...stb stb..

 • 2013.05.16 11:30:19Pizsamanadrág

  Kutatások kizárták? Független kutatóintézet vizsgálta vajon a gyerekeket, vagy egy háttérben pénzelt szervezet? És kikozmetikázták e vajon az adatokat, vagy nem?

  Normális dolog e az, hogy egy alig működő immunrendszerű újszülött babába beadnak egy hatalmas adag gyengített baktériumkoktélt??? Mert szerintem nem! Józan "paraszti" ésszel sem az. Egy baba immunrendszere fél éves kora körül fejlődik ki, de akkor sem az igazi..
  Sajnos Magyarországon rengeteg a kötelező oltás, amit ha nem ad be az ember időben, már rászállnak a családokra a hatóságok, és fenyegetőznek, bírságolnak...stb... Sokkal jobb lenne ha itt is választhatóak lehetnének az oltások, mint a legtöbb európai országban. De itt diktatúra van ebben is.. És meglepő módon, Magyarország vezet az EU-s felmérések szerint a legbetegebb lakosok között, és egyben itt is legtöbb a kötelező oltások száma is..
  A legtöbb betegség megfelelő higiéniás és szociális körülményekkel teljesen visszaszorítható.
  Kíváncsi lennék arra is, hogy az ANTSZ-t is mennyire pénzeli a gyógyszermaffia.. Hacsak az ember arra gondol, hogy az orvoslátogatók mennyit keresnek, és mennyit a háziorvosok (jutalékos rendszerben), akkor ne gondoljuk azt, hogy nagyban ugyan ez nem működik... Naívság lenne azt feltételezni, hogy az állami szervek nem részesednek a gyógyszerlobbiból.. Ezt a rendszert is a pénz mozgatja és motiválja..

 • 2013.05.16 11:34:43Pizsamanadrág

  És minél több a beteg ember, annál több a pénz is ...

 • 2013.05.26 14:32:05teddybear01

  @Buller
  "Mire alapozza az állítását, hogy a Waldorf iskolákban az oltatlan gyerekek aránya az átlagosnál nagyobb?"

  A megbetegedési statisztikákra.
  Meg arra, hogy az utóbbi időben a Waldorf-iskolákban feltűnően sok, másutt már ritka járvány tör ki.
  Ráadásul pont olyan betegségekről van szó, amelyekre van védőoltás.

 • 2013.05.26 14:37:21teddybear01

  @Pizsamanadrág

  Az állami statisztikák pontosan mutatják a gyermekbetegségek alakulását a védőoltások előtt és után. Torokgyík, szamárköhögés, kanyaró, skarlát, illetve még a nem annyira gyermekbetegség himlő, pestis, stb. 1890-től pontos adataink vannak. Az újszülött-halandóság a kezdeti 20% felettiről lecsökkent néhány ezrelékre.

  Ha nem akarod látni a valóságot, nem fogod. De attól még a valóság létezik.

 • 2013.05.31 15:17:39Pizsamanadrág

  Ez nem azon múlik, hogy akarom e látni vagy nem akarom. Csak azt mondom, hogy mindenben lehet csalni, miért pont a statisztika lenne kivétel... Az eredményeket is befolyásolhatják az érdekek...

 • 2013.05.31 15:19:40Pizsamanadrág

  A másik kérdés meg az, hogy akik be voltak oltva, akkor miért kapták el a betegséget? Hiszen elvileg az oltások ugye megbízhatóak, és védettséget adnak.. vagy annyira mégse olyan megbízhatóak? Ez csak egy elgondolkodtató kérdés volt részemről...

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta