SZÜLŐSÉG

Tehéntej a gyereknek: mit, mikor, hogyan

2013. április 21., vasárnap 12:04

A mai anyukák többsége elképzelni sem tudja, hogyan élte túl, hogy csecsemőként – sok esetben- feles tejjel tápláltak szülei. Azóta nagyot fordult a világ, és most éppen az az uralkodó nézet, hogy a tehéntej túl korai adása számos probléma forrása lehet, mint az asztma, az állandó orrfolyás, köhögés, az ekcéma, a növekedés megállása, illetve a tejcukor érzékenység és a tej(fehérje)allergia. A jelenlegi álláspont szerint a tehéntej az egyik legnagyobb ételallergénnek a gyerek 3 éves koráig. Vagy - a legújabb nézet szerint - nem is.

152038610
Fotó: Indigo / Europress / Getty

Az óvatosság azért nem azt jelenti, hogy a kölyök 8 éves korában lát majd először túrórudit, mert a savanyított tejtermékek már a tehéntejnél jóval korábban szerepet játszhatnak a hozzátáplálásban. Összeszedtük, mit kell tudni a kisgyerekes anyának a tehéntejről, és mit, mikor érdemes elkezdeni adni a gyereknek.

Mit tudnak az anyák?

A Magyar Gyerekorvosok Társasága (MGYT) több kutatást is végzett kisgyerekes anyákat megkérdezve a babájuk körül kialakult táplálkozási ismereteikről, szokásaikról. A 400 válaszoló nő közül szinte mindenki tudta, hogy a babáknak az a legjobb, ha legalább 6 hónapos korig anyatejjel táplálkoznak. De hogy azután mit kell tenni, mik azok, amiket a mai orvosok és védőnők javasolnak? Itt már jóval nagyobb volt a zavar.

Kiderült, hogy a megkérdezett anyukák 14 százaléka már a 6-12 hónapos gyermekének tehéntejet ad. Ez az arány egyéves korig emelkedik, 10-12 hónapos babák közül már minden ötödik ismeri a tehéntejet. Az anyukák negyede nem volt azzal tisztában, hogy nem ajánlott 1 éves kor alatt tejjel táplálnia gyermekét, és 12 százalékuk kimondottan jónak találta, hogy ezt teszi, mondván, hogy ő is ezt kapta, amikor kisbaba volt.

Pedig a mai ajánlások szerint ez hiba. A tehéntej (és, ha már itt tartunk: a kecsketej) összetevői, szerkezete nagyban eltér az anyatejtől, és megterhelik a babák szervezetét. A fehérjemolekulák túl nagyok, és az immunrendszer ellenségként azonosíthatja őket, allergiás reakcióval léphet fel ellenük. Egy ilyen fiatal szervezet még nem érett meg erre a feladatra. Ha idő előtt tehéntejet vagy kecsketejet adunk gyermekünknek, kitesszük annak, hogy tejcukor érzékenységben vagy tejallergiában szenvedjen, ami produkálhat egyértelmű tüneteket, de bújhat akár más betegség mögé is.

A tejnek persze sok jó tulajdonsága is van, ezeket se hallgassuk el. Szeretjük, mert magas a fehérjetartalma (3,2 g/100ml), kalciumban, magnéziumban, A-, B- és D-vitaminban gazdag, könnyen hozzáférhető, az alternatívákkal összehasonlítva (pl tejmentes tápszerek) kifejezetten olcsó, és az íze kellemes.

Tej és tejtermékek: mikor jöhetnek?

A kórházban minden újszülött kap egy egészségügyi kiskönyvet. Ennek melléklete egy hozzátáplálási útmutató, amely követi a jelenleg érvényes táplálkozási-egészségügyi ajánlásokat.

Ezek szerint:

 • 8 hónapos kortól adhatunk natúr joghurtot és túrót, fokozatosan, először csak kiskanálnyi mennyiséget keverve más ételbe.
 • Egyéves kor után ajánlott a tej és a belőle készült italok (tejes babakávé, karamelles tej, kakaó, turmix), a tejföl, sajt (reszelve 1,5 éves korig).
 • A kecsketejet másfél éves kortól ajlánják, akárcsak a túró rudit, krémtúrót, kefirt, kecskesajtot.
 • A juhtúrót, juhsajtot és a tejszínt pedig két éves kortól. Az édesített tejtermékeket azért érdemes minél később megkóstoltatni, mert ezek már inkább édesség kategóriába tartoznak.

És az ellenvélemény

Akárcsak a glutén (és a glutén-ablak jelenség) esetében, a tejnél is felbukkant egy egészen újfajta álláspont. 2010-ben egy 13 ezer csecsemő bevonásával készült izraeli kutatás arról számolt be, hogy ha a csecsemő 14 napos koráig találkozik tehéntejjel (kis mennyiségben, 1-2 kanálnyival), akkor nagyobb eséllyel kerülik el őt majd a későbbiekben a tejallergiás reakciók. A vizsgált 13 ezer csecsemőből 66-nál (0,5 százalék) tapasztaltak tejallergiás tüneteket, ami az átlagnál (1-3 %) jóval alacsonyabb. Azoknál, akik a tehéntejjel később találkoztak, 19 szer volt nagyobb az esélye, hogy tejfehérje allergiától szenvedjenek.

Megkérdeztem néhány gyakorló kisbabás anyukát, közülük többen is állították, hogy hallottak erről a szemléletről szakmabelitől (pl. védőnőtől), vagy olvastak erről a nézőpontról is.

Akiknek nagyon kell vigyázni

A tejtermékek bevezetésénél fokozott figyelem szükséges azoknál a gyerekeknél, akiknek, akinek már a szülei is valamilyen tejjel kapcsolatos érzékenységgel bírtak/bírnak, mint például tejcukor (laktóz) érzékenységgel vagy tejfehérje (laktalbumin, kazein) allergiával. Náluk a legszigorúbb vélemény szerint akár 3 éves korig is érdemes várni, mert az érzékenység sok esetben 3 éves kor után megszűnik.

A laktózintolerancia vajon mi?

Két gyakran előforduló problémát mutatunk be. Az "enyhébb" eset a laktózintolerancia, vagyis a tejcukor-érzékenység, ami a laktáz enzim hiánya, illetve csökkent termelődése miatt produkál tüneteket tejtermékek fogyasztása után. Ebben az esetben a tejcukor lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből a vastagbélbe, ahol az itt élő baktériumok rövid szénláncú savakká és gázokká alakítják át.

Ez a folyamat olyan tüneteket eredményez, mint a hasmenés, bűzös széklet, csecsemőnél híg, habos, zöldes, savanyú szagú. Gyakori a panasz a fejfájás, a felfúvódás, görcsök, hányinger, émelygés, rossz közérzet, bőrkiütés. A tünetek a tejcukor tartalmú élelmiszer elfogyasztása után fél-2 órával jelentkezhetnek, de egy-két nap alatt teljesen elmúlnak, ha nem fogyasztunk több tejcukor tartalmú ételt. Az időben fel nem ismert laktózintolerancia következményeként alultápláltság, súlycsökkenés alakulhat ki. Kisgyermekeknél (0-5 éves életkorban) a növekedés is csökkenhet vagy meg is állhat.

Egy hosszabb, teljesen laktózmentes diéta részben, vagy teljesen helyreállíthatja a laktáz termelődését. Szakirodalmi adatok szerint a tejcukorérzékenyek 20-30 százaléka képes a tünetek megjelenése nélkül elfogyasztani egyszerre negyed liter tejet, de általában egy liter tejnél már minden laktózérzékenynél megjelennek a tünetek.

A tejcukorérzékenyek gond nélkül fogyaszthatnak érett kemény- és félkemény sajtokat és a penésszel érő sajtokat, mert ezek vagy nem tartalmaznak tejcukrot, vagy nagyon alacsony a laktóztartalmuk. A túró is alacsony tejcukortartalmú, miközben megőrzi a tej teljes proteintartalmát, továbbá az élő baktériumflórás joghurtok, kefireket is lehet enni.

Tipp: Az MGYT ajánlása szerint, ha a tejet más táplálékkal együtt, vagy langyosan, melegen fogyasztjuk, illetve ha magasabb zsírtartalmú tejet választunk, akkor megkönnyíthetjük a tejcukor lebontó enzimek munkáját. A felsoroltak olyan tényezők, amelyek növelik az emésztés idejét, így az enzimeknek is több idő jut a feladatuk elvégezésére. A kecsketej is javasolt, mert alacsonyabb a laktóztartalma, mint a tehéntejnek.

És a tejallergia is létezik

Sokkal problémásabb eset a tejallergia(tejérzékenység, tej-intolerancia), ami a fehérje-érzékenység egyik fajtája. Míg a tejcukorérzékenyek szervezete korlátozott mennyiségű tejtermékkel megbírkózik, a tejallergiások a legkisebb mennyiségre is reagálnak.

A kettő gyakran fordul elő együtt, de a tejallergia gyakoribb a gyermekeknél, és ritkábban fordul elő felnőtt korban. A bélflóra éretlensége és a vesék csökkent kiválasztó képessége miatt az idő előtt bevitt tejfehérje a gyerekek 6 százaléknál okoz panaszokat.

A tünetek között emésztéssel kapcsolatos problémák, kiütések, ekcéma, fulladás, hányás, légzési problémák lehetnek, melyek jó eséllyel idővel, nagyjából 3 éves kor után megszűnnek (diéta esetén). Addig is, az anyatej pótlására hipoallergén tápszereket javasolnak, illetve minden olyan élelmiszer kerülését, amelyben akár kis mennyiségben is, de tejfehérje található. Ezek a tejtermékek mellett a félkész és készélelmiszerek, felvágottak, kekszek, margarinok, pékáruk lehetnek a leggyakrabban (a kazein, tejpor összetevőjű élelmiszerek ide tartoznak).

A túl sok tej is lehet problémás

A tejfogyasztás túlzásba vitele azoknál is okozhat problémákat, akik amúgy nem érzékenyek a tejre. Egy 2012-es kanadai kutatás szerint az óvodáskorú gyerekeknek napi fél liternél több tehéntej fogyasztása nem javasolt, ugyanis azt vették észre, hogy azoknak, akik ezt a mennyiséget rendszeresen túlélik, alacsonyabb a vas szintje a vérükben. Ez vérszegénységet és immunrendszeri gyengeséget okozhat. Azt pontosan nem tudni, hogy maga a tej gátolja-e esetleg a vas felszívódását, vagy azok, akik ilyen mennyiségben isznak tejet, esetleg más, vasban gazdag táplálékról mondanak le. De már számos más kutatás is rámutatott a tejfogyasztás és a vashiány közötti összefüggésekre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.04.21 12:53:46wmiki

  egyetlen élőlény sem fogyasztja más állatok tejét...

  igaz, azok nem is dohányoznak, kábszereznek, vagy alkoholizálnak

 • 2013.04.21 13:44:46lüke

  Hippék is tejes kétszersültet adtak a csecsemönek- meghalt a mamája- s ebböl alakult a bébiétel gyár

 • 2013.04.21 14:15:20pucros

  Soha, felnőttnek se!

 • 2013.04.21 14:40:39garferi

  Ezt a baromságot. A mai nyugati civilizációs betegségek egyik fő oka a tej.[link]

 • 2013.04.21 14:56:04szombi

  garferi: te mondasz baromságot.
  Az ember ősidők óta fogyasztja az állatok tejét, a tehén mellett volt ló, kecske, juh is.
  A mai civilizációs betegségek fő oka a nagyüzemi állattartás, ahol nem szégyellik az állatokat antibiotikumokkal tömni.
  Erre épül a nagyüzemi gyártás a sok állományjavítóval, tartósítószerrel meg ízfokozóval, mert ezek nélkül szó szerint moslék kerülne le szalagról és nem lehetne 2000km-re elvinni mert útközben megromlana.

 • 2013.04.21 15:05:12"Leona"

  Na ezek után mindenki elmehet a p.csába. Elég a sok tudósból, netes cikkből, védőnőből , marad a tapasztalat és kész. Ha ízlik és nincs baj, akkor igyon tejet, ha baj van, vagy nem ízlik, akkor nem. "Ezek" meg éljenek meg rendes munkából, ne másoknak akarjanak dumálni.

 • 2013.04.21 15:05:20Eurydice

  mikor a fiam leállt az anyatejről (majdnem 15 hónaposan), gondoltam veszek neki helyette ún. "gyerektejet", mert ugye a tehéntej így meg úgy (lásd feljebb), aztán mikor láttam mi van a gyerektejben és nem tudtam kimosni a flaskából a szagát, kidobtam az egészet a francba, úgyhogy most biotehéntejet iszik, én erre szavaztam :)

 • 2013.04.21 16:02:18bungics

  "Leona" igazad is lehetne, de mégsem. A mai ember a hétköznapi, egyszerű diszkomfort érzetbe szarik bele. Az állandó fejfájást, az enyhe gyomorpanaszokat, fejfújódást, székrekedés-hasmenés váltakozását nem is tekinti panasznak, simán élnek emberek ezzel évtizedeket. Van unokahúgom, aki csecsemő kora óta csak hashajtóval tud wc-re menni, fiatal nő, csak röhög az egészen, el van ezzel a kis "kellemetlenséggel". Aztán ötven évesen derült égből villámcsapásként jön majd a vastagbélrák és várják a csodát az orvosoktól.
  Szóval csak óvatosan azzal, hogy mi izlik, mi nem, mi okoz panaszokat, mi nem. A tej pont ilyen: használja mindenki a józan eszét (megenni egy másik élőlény tejét?) és mindenki próbálja ki, hogy egy hónapig nem fogyaszt tejet. Csodát élnének meg sokan!

 • 2013.04.21 16:13:12Krityuka

  Most komolyan egy éves kor fölött kakaó? karamellást tej? babakávé - ne már, mindegyik agyoncukrozott ipari szar.
  Miért nincs a képeken egyetlen szoptató anyuka sem? Bírom ezeket a cikkeket. 6 hónapos korig elég az anyatej és után nem tudják mi van.
  Mi lenne?
  Szoptatni tovább a kölyköt és szép lassan bevezetni a többi kaját. Ha jól emlékszem pár éve volt a kedves Gyerekorvosok Társaságának egy hasonló kampánya, amit a tápszergyártók pénzelek. Ha már ugye nem "jó" az anyatej, a tejet pedig nem szabad, marad a tápszer, babatej, tejpép és társai.

 • 2013.04.21 16:31:40zellerlevél

  Nemcsak babának ne. Anyukának se. (Az emberek többsége nem rendelkezik a tehéntej lebontásához szükséges enzimmel.)

  Az már csak ráadás, hogy amit tej néven árulnak, annak a túlnyomó többsége szemét.

 • 2013.04.21 16:44:14bungics

  "Krityuka": Kicsit off, de ezen felröhögtem: "kakaó? karamellást tej? babakávé - ne már, mindegyik agyoncukrozott ipari szar. "
  Ezeket kb. egy perc otthon elkészíteni. Persze akkor is cukros, meg minden, de jellemző ez is, hogy egy mai "anyának" a karamellás tejről az bolti zacskós cucc jut eszébe. Kb. fél perccel tart tovább otthon elkészíteni, mint felvágni a zacskót. :)))
  Volt már neves gasztroblogger is (az a koszos Péter Anna, aki eltűnt már hála az égnek), aki rácsodálkozott, hogy lehet otthon is karamellás tejet készíteni, index címlapot kapott a felfedezése.

 • 2013.04.21 16:45:42garferi

  szombi: legalább a cikket elolvastad, vagy csak hasraütésszerűen írogatod a téves információkat amik a fejedben léteznek. Ajánlom figyelmedbe a kutatásokat és szakirodalmakat is.
  "A tej rövid története:

  Az emberiség történetében 8-15 000 évvel ezelőtt forradalmi változások történtek a táplálkozásban. Kialakult a földművelés és az állattartás. Ezt általában fejlődésnek szokták tekinteni, holott valójában a hirtelen megnövekedett népesség miatt előálló élelmiszerhiány okozta krízisről beszélhetünk. A krízis szükségmegoldásokat szült, így lettek a gabonafélék és a tej mindennapi táplálékunk.

  Elődeink, akárcsak a többi emlős, csak a szopási időszakban rendelkezett a tejcukrot lebontani képes laktáz enzimmel. A laktáz enzim mind az emlősökben, mind az emberiség nagyobb részében felnőttkorra inaktiválódik. Az elmúlt nyolcezer évben azonban az állattartó pásztornépekben, különösen éhínségek idején, nagy szelekciós nyomás nehezedett a laktóztolerancia fennmaradására. Európában, Nyugat-Indiában és Afrika Szahara alatti területein a népességben nagy arányban fordul elő laktóztolerancia, vagyis az itt élők -látszólag- gond nélkül tudják fogyasztani a friss, feldolgozatlan tejet is. Ezeken a területeken a népesség 90%-a képes a laktóz lebontására. Ez azonban nem jelent anyagcsereszintű alkalmazkodást a tehéntejhez. Mivel az emberiség évmilliókon keresztül nem fogyasztott tejet, ez felveti annak a kérdését, vajon milyen hatással van az emberi szervezetre a tej többi alkotóeleme? Amit ugyanis az emberek ma "ősi" tápláléknak tekintenek, az legjobb esetben is csak régi, de rosszabb esetben a modern élelmiszeripar pár éves kreálmánya. Ma a civilizált világ lakossága napi energia felvételének tíz-húsz százalékát tejből és tejtermékekből fedezi. Az emberi szervezet számára nem minden hasznos, ami ehető."

 • 2013.04.21 16:53:12garferi

  szombi: Másik idézet a cikkből: "Bodo Melnik 2009-es összefoglaló cikkében arra figyelmeztetett, hogy "a tehéntej fogyasztásnak egészségügyi kockázatai vannak, amelyek azonnal beavatkozást igényelnek." Mint a szerző írja, különösen aggályos a terhesség alatti és születés utáni tejfogyasztás, mert egy másik emlős állat evolúciósan kialakult növekedést serkentő rendszere avatkozik be a különösen érzékeny magzati és csecsemőkori fejlődésbe."

  De ha elolvasol egy paleolit táplálkozásról szóló könyvet akkor abban bővebb információkat találsz a tejről és a többi szarról amikkel a mai emberek mérgezik magukat.

  Magyarul is is rengeteg gyógyulásról olvashatsz olyanoktól akik felhagytak a tejtermékek és egyéb élelmiszerek fogyasztásával, majd sorra szűntek meg azok a gyógyíthatatlannak titulált betegségeik amelyekkel évtizedekig szenvedtek.

 • 2013.04.21 17:20:46szombi

  gaferi:
  Elolvastam még előtte. Ne hidd hogy mindenki a nagyvilágba csak úgy írogatja a hülyeségeit csak azért mert Te éppen ezt csinálod.
  Érdekes dolog ez a paleolit meg minden, csak az a baj hogy a megállapítások színvonala az ezotéria szintjén áll.
  A tejről, kávéról, cukorról és sok-sok másról már többszáz alkalommal bebizonyították
  hogy egészségtelen, és ugyanannyiszor hogy egészséges. Ezt érdemes fejben tartani.

 • 2013.04.21 17:37:15Krityuka

  Bungics: tudom, hogyan kell karamellás tejet készíteni, de szerintem a répacukor eleve ipari szemét, és semmiképp sem adnék 1 éves gyereknek cukros löttyöt. A babakávé remélem nem azt jelenti, hogy híg kávét adnának a gyereknek, tehát ez is valami por- ugyancsak cukros szemét.
  A kakaók nagy része is az, (tudom, hogy kell igazi kakaóporból kakaót készíteni) és szerintem ma a legtöbb háztartásban istant kakaó található meg ami ugyancsak agyon van cukrozva.
  Nincs nálam a bölcsek köve, mi is szoktunk sajna ilyen cuccokat enni- inni, de könyörgöm, nem 1 év körüli babának, akinek éppen kialakulóban van az ízlése.

 • 2013.04.21 18:09:34freddiffi

  @szombi
  feltétlezem se biológus, se orvos nem vagy, sőt még az aktuális kutatásokkal sem vagy tisztában (láthatóan). akkor mi alapján osztod az észt, meg bugyuta féligazságokat? tudod linkelni az általad említett kutatásokat? (nem a blikk.hu-ról) legalább az abstractokat megoszthanád.

 • 2013.04.21 18:16:59Krityuka

  Most vettem csak észre mennyir gáz az utolsó kép. Pici baba, óriási cuclival, az üveg is túl nagy és senki nem fogja az üveget csak oda van támasztva.Ez ám a bababát táplálás.
  Gratulálok, Szuper választás volt.

 • 2013.04.21 18:30:44szombi

  freddiffi:
  Nem kell se orvosnak, se biológusnak lenni ahhoz hogy valaki megértse, mi áll az ilyen kutatások mögött.
  A paleoban pl. hiszek, egyedül az a baj vele, hogy jelenleg csak egy elmélet,
  és a női divatlapok hasábjain sűrűbben megfordul mint tudományos rovatokban.
  Ezek jönnek-mennek, csak azok maradnak fenn hosszabb ideig a köztudatban amelyek hatásosak is.
  A többi a feledés homályába merül. Apropó, agykontrollra emlékszik még valaki? Aki igen, tudja miről beszélek...

 • 2013.04.21 21:10:07Közbiztonság Szilárd

  wmiki:
  Sorold azokat az élőlényeket, amelyek tudnak fejni, idióta.

  garferi:
  Lófaszt, koma.
  Talán neked meg a szerzőnek kéne elmenni a picsába a paleolit baromságaiddal (kár, hogy agyatok is annyira fejlett, mint a paleolit emberé; de mé inkább, mint a neandervölgyieké).
  Attól, hogy az alaptalan faszságokat idézgated, még nem lesznek kevésbé alaptalan faszságok.
  És te sem leszel kevésbé hülye.

  bungics:
  Na, még egy agyatlan barom...

  zellerlevél:
  Meg még egy.
  Az emberek igen kis része (kb. 15%) nem rendelkezik ezzel az enzimmel, idióta.

  freddiffi:
  Ahogy te sem vagy sem biológus, sem orvos, csak osztod a faszságokat.

 • 2013.04.21 21:12:06Közbiztonság Szilárd

  Ja, egyébként ahhoz a faszsághoz, hogy semmilyen állat nem eszi meg más állat tejét: ha megteheti, az összes ragadozó állat megeszi. A vadállatok is. Meg mondjuk a mindenevők többsége is.

  Az ember pedig mindenevő.

 • 2013.04.22 00:58:43GMS

  szombi drága, a paleóról az papoljon, aki legalább egy fél évig kipróbálta, és nem low carb, hanem paleo. többiek a partvonalról nyűghetnek maximum.:))) a paleó egyébként nem elmélet, hanem egyre több ember számára napi gyakorlat. kb. aki kipróbálta, az nem tudja tagadni a jótékony hatásait. de én mindig azt mondom, ne tessék paleózni, tessék azt meghagyni nekünk. tessék sokat szenvedve megöregedni, idő előtt sírba szállni, így mi legalább élvezhetjük a ti nyugdíjatokat. valamit valamiért ugye.:))) és az, hogy az állam a TB-t rád költi, engem nem zavar. amíg én a vitaminjaimmal meg a paleóval egészséges és aktív vagyok, idősen is akár, addig kit érdekel, hogy te melyik unokádat nem látod majd (esetleg egyiket sem, ha túl sokáig tökölsz). úgyis túlnépesedett a Föld. nem kell ennyi ember. főleg nem olyanok akik szerint a ragadozók más állatok tejét eszik.....komolyan ezen hangosan röhögtem. természetfilmet tetszett-e már látni.....amint az oroszlán szoptatós kafferbivalyok tőgyébe vájja a fogát, és élvezettel szürcsöli a tejet......de igaz is, elég elmenni az állatkertbe és a gondozóktól megkérdezni, úgy cirka mennyi tejet kapnak a farkasok, gepárdok, tigrisek egy hónapban? nekik nyilván tudniuk kell egy ilyen értékes állat táplálkozási szokásairól, ha életben akarják tartani

 • 2013.04.22 01:00:30garferi

  szombi, Közbiztonság Szilárd:
  Ti egyétek azt a sok szart amit eddig is, az evolúció meg le van szarva, mert ugye az is ezotéria meg baromság... Meg ez a sok hülye is mind placebótól gyógyult meg és fogyott le:[link]
  Amíg nem tájékozódtok a témában addig ne is írogassatok valótlan információkat.

 • 2013.04.22 01:09:00GMS

  ja és szegény eszkimók is mennyit szívhattak - csak az a sok hal meg zsír, esetleg némi növényi táplálék, amit a sarkvidéki búzamezőkről betakarítottak..... hihetetlen, nem is tudom hogy élték túl. hogy nem törtek el a tej nélkül minden télen a csontjaik.....! meg a koleszterinjük is biztosan magas volt. biztosan halomra haltak infarktusban, meg a szégyentől, hogy nem lehettek vegánok, és meg kellett ölni azt a sok fókát meg halat. szerintem éjjel cuki hófehér bébifókák üldözték őket Uzival rémálmaikaban.

 • 2013.04.22 01:19:49GMS

  szórakoztató ennyi hülyeséget olvasni, írjatok továbbra is ilyen cikkeket. a hozzászólások még jobbak. komolyan...... jobb, mint Hofi....
  a puding próbája meg az evés kérem. tessék elhagyni hosszabb időre (min. 1-2 hó) bizonyos ételeket az étrendből, pl. tej/ glutén tartalmú ételek/ cukor minden formában, és megnézni, mi történik. majd visszahozni. esetleg kicsit túlozva, hogy elég nagy legyen a váltás. és megnézni mi történik. érdekes eredményekre lehet jutni. a kutatások manipulálhatóak. ha meg mégsem, akkor el lehet őket tussolni. élelmiszerlobbi, gyógyszerlobbi nagyon régóta létezik. gondolok itt pl. csak a teára, cukorra, rumra.

 • 2013.04.22 07:34:27gigabursch

  Húhh...

  Megáll a növekedésben... ja-ja-ja


  Elég csak ránézni a gyermekeimre.

  Az, hogy eljön az idő az ember életében, amikor kénytelen lejjebb venni a tejfogyasztást, OK.
  De nem gyermekkorban.
  1 l tej = 44-48 g tejcukor (melynek energiatartalma közelíti a nád-, répa-, szőlő-, gyümölcscukor tartalmát (hogy-hogynem), csakhogy egy gyerek vagy egy serdülő ezt a mennyiséget simán lerohangássza. Ráadásul lassabban is bomlik le, mint bármelyik másik.
  A kazein, meg gyereknek nem okoz gondot, csak mozognia kell sokat, ami eleve gátja a bélrenyheségnek. S innetől kezdve a lebomlása adott.


  Szóval több ezer év élettapasztalata áll szemben néhány évtized, önmagát már többször megcáfoló orvostudománnyal.
  Mert a hivatalos történelemtudománynak rendszeresen ellentmondanak a feltárt tények.

  Ismét egy jeles ok arra, hogy ne az orvosoknak higgyek.

 • 2013.04.22 09:56:57Rébusz

  Én felnőttként szeretem és iszom a tejet, amikor megkívánom. A tejben lévő kalcium gátolja a vas felszívódását, nem a tej. Ezért kalcium és vas egyszerre való bevitele felesleges. Sok gyógyszert nem is lehet tejjel bevenni, ennek is biztos megvan az oka, de azért végletekbe ne essünk. (Akik szerint nem kellene tejet inni, mert egy állat sem issza másik tejét: az ember állat?) A szoptatás kétség nélkül a lehető legjobb, ha van anyateje az anyukának. Itt viszont megint megszólalnak a fanatikusok, akik elkárhoztatják azokat, akik nem szoptatnak. Ismeretségi körből tapasztalat: az anyának olyan szülési sérülései voltak, hogy gyakorlatilag alig termelődött anyateje, a gyerekük hasfájós, anyuka alig eszik, iszik, alszik, anyatej nuku, teák sem segítenek. Láss csodát: a gyári tápszer kizárólagos használata után elmúlik lassan a baba hasfájása is. Az anyatejben valószínűleg az anya lelkiállapota is benne van nem csak az, hogy valószínűleg alacsony tápértékű volt az a kevés anyatej is és mivel éhezett az anya, ezért még a méreganyagok is jobban felhalmozódtak a tejében, mivel éhezéskor a szervezet bontani kezdi a zsírtartalékait, a méreganyagok is így felszabadulnak. Régen, amikor még nem volt tápszer ehhez hasonló helyzetekre, tehéntejet adtak és így tudták életben tartani az újszülöttet...

 • 2013.04.22 16:51:42dieter1

  "Egy 2012-es kanadai kutatás szerint az óvodáskorú gyerekeknek napi fél liternél több tehéntej fogyasztása nem javasolt, ugyanis azt vették észre, hogy azoknak, akik ezt a mennyiséget rendszeresen túlélik, alacsonyabb a vas szintje a vérükben."

  Ez a mondat senkit nem zavart? Valahogy nem hiszem, hogy az eredeti szövegben is "túlélik" (és nem mondjuk fogyasztják) szerepelt. Elképzeltem, hogyan mérik azoknak a vérében a vas szintjét, akik NEM élték túl :-P

 • 2013.04.22 16:53:17dieter1

  Ja igen, most látom: lehet például helyesen "túllépik" :-)

 • 2013.04.23 14:17:16nyunyóka

  Közbiztonság Szilárd: ocsmány szavak nélkül is meg lehet győzni a másikat, próbáld meg egyszer, hátha sikerül... Ettől nem tűnsz okosabbnak, sőt, az idióta jelzőt saját magadra is felaggathatod...

  Alapvetően egyetértek a tej mellőzésével.

  Nem feltétlenül a témához, sokkal inkább a paleóhoz: vajon az emellett okoskodók miért vallják a húsevést egészségesnek?
  Hangsúlyozom, manapság, és nagy mértékben!

  Valahogy nem értem, hogy miért van figyelmen kívül hagyva az az aprócska tény, hogy a mai húsipari termékek mivel vannak tele. Antibiotikumokkal, hormonokkal, gyógyszerekkel, vegyszerekkel, és jobb, ha valaki nem tudja, hogy mi folyik a nagyüzemi állattartás keretében...
  Ok, ok, ma már minden tele van mesterséges anyagokkal, de nekem ne mondja senki, hogy ha 60-70%-ban (ilyen) húst zabálok, k.vára egészséges leszek...
  Érdekes, állítólag a gabonához nem tudott alkalmazkodni a szervezetünk sok ezer év alatt, ehhez vajon igen?? o.O

  Mert a paleósok a gabonát is kizárják, csak éppen azt felejtik el, hogy ha nem háztáji, friss füvön nevelt "bio" állat húsát eszik, akkor bizony java részt génkezelt kukorica- és szója-takarmánnyal etetett állatok hulláit fogja jóízűen falatozni... (Abban a reményben, hogy ettől olyan egészséges lesz, mint egy ősember?? :D)

  Mindezt nem kötözködésképpen, és természetesen mindenkinek szíve joga a neki szimpatikus életmódot választani, de ez valahogy nem fér a fejembe, valaki elmagyarázhatná, tényleg érdekel... :)

 • 2013.04.24 16:58:03szombi

  A paleosok figyelembe vehetnék azt a tényt, hogy az ősember nem élt sokáig, örülhetett ha megérte a 20-25 éves kort.
  12-13 évesen az ősember lányának már volt gyereke. (vagy a féltestvérét szülte meg)
  Ha jól ment a sora akkor a haláláig 8-10 gyereket szült, ebből jó ha 2-3 elérte a 10(!!!) éves kort.
  Ebből mondja már meg nekem valaki, hogy a gabona vagy tej fogyasztása miért is káros az elérhető életkorra nézve!

 • 2013.04.24 16:59:27szombi

  A nagyipari dögöket fogyasztó "modern paleosok" pedig nem fognak tovább élni
  mint a parasztgazdaságokban gabonán és tejen élők.

 • 2013.04.29 11:42:44R2D2 & C3PO

  én úgy éltem túl, h. tejallergiám van...

  és hiába fostam évekig, a háziorvos csak vonogatta a vállát. csak az internetnek köszönhetem, hogy rájöttem...
  meg persze akadtak súlyosabb tünetek, állandó fülgyulladás, puffadás, szélgörcsök. évekig éltem így.

  momentán ebben a kérdésben senkinek nem hiszek... a paleo-szemlélet az egyetlen, amit elfogadok és nem fosok azóta. mellesleg.

 • 2013.05.08 12:11:48Ernoke

  Támogatom ezt a cikket.

  Kisgyermekkoromtól kezdve kb. napi fél liter tejet kaptam, egészen kb. 20 éves koromig ittam. Így utólag azt gondolom, ennek volt köszönhető a kiütéses-szintű pattanásosságom és az extrém soványságom kamaszkoromban. Továbbá rettenetesen gyomorfájós voltam. Szedtem rá gyógyszert, többször tükröztek, szigorúan diétáztam, semmi nem használt.

  Aztán pár éve nyomtalanul eltűnt a gyomorfájás, utólag már rájöttem, hogy ezekben az időkben hagytam el a sajt kivételével a tejtermékeket teljesen. Azóta csak 2x jött elő müzli-tej fogyasztásától, mindkétszer 12 órán át szenvedtem, mielőtt jobban lettem. Csak a teszt kedvéért: ha gyümölcslével eszem a müzlit, semmi bajom, tehát biztosan a tej volt a gond. Ebből jöttem rá a laktózérzékenységemre. Amióta egyáltalán nem iszom tejet és általában nem fogyasztok tejtermékeket (könnyű ezt megtenni, amúgysem szeretem őket), azóta _bármit_ ehetek és ihatok: éhgyomorra koffeint, narancslevet, csípőset, fűszereset, alkoholt – soha nem fáj a gyomrom. A bőröm meg szép.

  Az orvosok nem tudtak erre rájönni 10 év alatt, úgyhogy talán mégis van értelme erről cikkezni, hátha az átlagember jobb diagnoszta.

 • 2014.05.05 18:36:22norcsa2

  Huuu, nem gyenge hozzaszolasok.
  En csak azt mondom, hogy ne bantsuk egymast.Mindenki dontse el mit csinal.
  En csak a jozan eszemre hallgatok es altalaban bejon.A babam napi egyszer kap tejet.Higitva.6honapos koratol.Semmi baja.Minden szervezet mas.Senki nem tudja megmondani ki hogyan reagal a tejre es egyeb dolgokra.A babam a tapszerektol van rosszul.Friss hazi tejtol ami biztos forrasbol van,attol nincs.Amugy felnott allatok nem isznak tejet.Es az ember is allat.A legnagyobb a foldon. :)

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta