Kertészkedjünk a gyerekekkel!

Már az elején le kell szögezni, a fenti kijelentés nem annyira romantikus és felhőtlen, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, mert kell egy kis idő, mire a legkisebbek is megértik, hogy a kis lapáttal most nem földtortát akarunk sütni. De az elején esetlegesen kisebb áldozatokkal (takarítás, törött edények, letaposott, kitépkedett virágok) járó művelet végeredményben számos pozitívummal gyarapítja életünket. Mindig gondoljunk arra a bölcs közmondásra, hogy a türelem rózsát terem. Most akár szó szerint értve is.

P1150747

A kertészkedés jó móka, igazi alkotó, kreatív tevékenység, amely mindezek mellett segít megismerni a környezetet, a növények életét, a természet körforgását. Ha sikerrel járunk, még ehetünk is saját terméseinkből. A gyerek megtanulja több zöldség, gyümölcs nevét, növekedését, és még meg is szerethet olyanokat, amikről eddig hallani sem akart. Például a spenótot.

A gyerekeket, még ha sokszor nehéz is, hagyjuk érvényesülni. Ha először csak a kis lapátjukkal akarnak lapátolni ide-oda, hát hagyjuk, majd összetakarítunk. Sokszor elejét vehetjük a felfordulásnak, ha proaktív módon megkérjük őket, hogy segítsenek, feladatokat adunk (A Tedd oda, Hozd ide típusú kérések csodákra képesek). Címkézzük fel a növények helyét, hogy később is tudjuk, mit várhatunk, s rendszeresen ellenőrizzük, nézegessük közösen, hogyan fejlődnek növényeink. És persze közösen szüreteljünk, s közösen készítsük el a termést.

Hogyan kezdjünk neki?

Elsőként érdemes olyan növényekkel kísérletezni, amelyek vagy könnyen nevelhetőek, vagy látványosak, netán szeretik a gyerekek. A kisebb területtel rendelkezők inkább azokra a növényekre gondoljanak, amelyek kis mennyiségben is értékesek, amivel úgy érezzük, már megérte a foglalkozást.

Ideális erre a célra a fűszernövények mindenféle fajtája, mint a petrezselyem, a zellerzöld, a kapor, a menta, a citromfű, a rozmaring, a kakukkfű. Ezekkel nem kell  sokat bajlódni, mégis szépen cseperednek, nem kell őket vegyszerekkel kezelni, illatosak, izgalmasak tudnak lenni.

Oreganó és sztívia bal oldalt, rozmaring a jobb oldalon
Oreganó és sztívia bal oldalt, rozmaring a jobb oldalon

Gyerekszemmel ezeknél érdekesebb, bár kicsit macerásabb a paradicsom, ennek is a koktél vagy színes változatai, a paprika sokféle változata, a magasba futtatható csemegeuborka, a futóbab, vagy éppen az eper, ami akár egy balkonládába ültetve is képes szolgáltatni egy-egy szemet végig a nyár folyamán. Paradicsom, paprika palántákat, epertöveket kezdőknek mindenképpen érdemes egy megbízható kertészetből beszerezni, mert a magról nevelés nem egyszerű.

Nagyobb ládában is könnyen nevelhetők egyes salátafélék, mint a rukkola, a madársaláta, vagy más levélsaláták, de az is igaz, hogy ezekért a legtöbb gyerek nem annyira lelkesedik. A salátafélék kedvelik a hűvős időt, ezeket is egészen hamar el lehet kezdeni magról vetni. Szintén nagyobb láda kell a dughagymának, ha elég mély a földje, és nem rakjuk túl sűrűn, könnyen lehet vele sikerélményünk.

Kicsiben könnyen lehet bio

Kis területen könnyen megoldható a biokertészkedés, ahol nem szükséges semmiféle kemikáliát bevetnünk, elég egy kis komposzt vagy szerves trágya, a növénytársítás, vagyis az egymást segítő növények figyelembe vétele (pl.: paradicsom mellé snidling, fokhagyma jó lehet, de a körömvirág és a büdöske, sarkanytyúka is egyszerre dísze és védelmezője a zöldségeknek), és betegségek esetén a természetes lemosó permetek (pl.: csalánlé, fokhagyma lé).

Most, a tavasz beindulásával olyan növényeket ültethetünk, amelyek gyorsan ki is kelnek, és pár hét múlva, még mielőtt a kertet más növényekkel benépesíthetnénk, már le is lehet őket szüretelni. A retek, a spenót, a snidling ideje jött el. Ezeket akár egy hosszabb balkonládába is elszórhatjuk, már most, ebben az időben. A földbe keverjünk egy kis tőzeget (egy-két marék), hogy jobb legyen a vízáteresztő képessége, s ugyanezért a láda aljára tegyünk köveket, kis homokot is.

Ami most aktuális

A retek igazán kedves zöldség, aranyos, piros kis gömbjeiket a gyerekek lelkesen húzkodják ki a földből, csak arra kell vigyázni, ezt ne kapkodják el. A retek földje legyen porhanyós, keverjük homokkal, s a magoknak húzzunk sorokat 2-3 cm mélyen, s ebbe szórjuk őket. Ha már pár centisre megnőnek, ki kell egyelni őket, (annyit kihúzkodni közülük, hogy kb. 3-5 cm távolságra maradjanak a legszebb kis növénykék egymásról), hogy legyen helyük megnőni. Minden legyen nedves a földje.

Ilyen szépen nő a rukkola a cserépben
Ilyen szépen nő a rukkola a cserépben

A spenót korai fajtái közül a Matador és a Popey a legjobb, főként ezekkel találkozhatunk a boltokban is. Gyorsan nőnek, nagy hozammal bírnak, és nem is igényelnek semmiféle extra gondozást, ezért gyerekekkel ideális figyelni a növekedését. Szintén 2-3 cm mélyre vessük. Egy csomag (kb.3 g) 1 m2-re elegendő, ami kb. 2-2,5 kg spenót betakarítását jelenti. Április végére már le is jár a szezonja. Ha akarunk saját magot fogni, akkor hagyjunk meg egy-két növényt felmagozni, s ha elszáradtak, akkor rázzuk ki egy papírra a magjukat. Koraősszel vagy jövőre jó lesz újra, már nem kell boltból beszerezni. A spenót helyére április végétől ültethetünk majd paprika, paradicsom palántát. Talán, ha eddig nem szerette a gyerek a spenótot, most, hogy részt vett a termesztésében, sikerül összebarátkozniuk.

A snidling vagy metélőhagyma szintén egy eléggé gyerekbarát zöldség, mert nem szokványos formájú, inkább a fűszálakra emlékeztet. Enyhe íze miatt sok gyerek is szereti, kenyéren, vajkrémben, túróba keverve. Évelő, télálló növényként olyan helyre ültessük, ahol pár évig nem lesz útban. Paradicsom mellett például kifejezetten jó, mert elűzi a paradicsomot károsító tetveket, férgeket. De akár egy nagyobb cserépben is szépen mutat. Magját nagyon sekélyen, 0,5-1 cm mélyre kell szórni, a növényke megerősödéséig sokat kell öntözni, utána már nem szükséges annyira. Nyáron lila színű virágokat hoz levelei végén, ezekből kiszedhetjük a magokat.

Óvodákban, iskolákban

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) civil kezdeményezésként három éve támogatja a gyerekek kertészkedéssel való megismerkedését. A Vesd bele magad elnevezésű programjukban gyerekeknek osztanak hatféle növény vetőmagjából, amelyet otthon ültethetnek el. Az idén 394 általános iskolán és óvodán keresztül 24 879 kisgyerek kap vetőmag csomagot (hónapos retek, zöldborsó, kapor, hagyma, sárgarépa és csemege kukorica). Az ország minden megyéjében elindul program. A vetőmag csomagokat legkésőbb március 12-ig megkapják az iskolák, így a hosszú hétvégén már indulhat is a veteményezés. A gyerekek beszámolóit program weboldalán lehet követni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra