Nyúlfagyasztás húsvétra

Ha már unjuk a kerti tojáskeresést húsvétkor, keressünk egy érdekesebb társasjátékot ajándékba. De melyiket? Tesztgyerekekkel ennek jártunk utána.

Mölkky, 11900 forint

Először is kedvenc kerti játékunk lett a Mölkky: a finn dobójátékkal több generációt is tesztelhetünk ünnepek alatt a kertben. Nálunk például a családban új rangsor épült fel az ügyesség és a stratégiai képesség keveréke szerint - a gyerekeim szeme láttára. A  Pétanque-játék mintájára kell célozni: a dobófával 12 számmal ellátott fadarabot eltalálni.

A játék során a stratégia mellett a kézügyesség is fejlődhet. Ha már kézügyesség: az ára miatt megpróbáltjuk otthon is kifaragni fejszével, hisz a Wikipédián kirándulás közben készített képet is találhatunk, de az eredeti szabályos fával sokkal pontosabb a játék.

Értékelés: 5/5

SmiteScattles


Ki nevet a végén, 7190 forint

Kipróbáltuk gyerekekkel a Mölkki-nek az Angry Birds-ös Ki nevet a végén-változatát is: ez 6 év feletti gyerekeknek kevésbé jött be. Pontosabban a 8 és 10 éves fiúknak csak az Angry Birds-ös figurák miatt tetszett, de mivel itt inkább a szerencsefaktor nagyobb (mert elgurulhat a malacfej), és kevésbé lehet taktikázni, nem szögezte őket a kertbe. Aminek viszont nagyon örültünk: a hároméves Gréta is megtanulta a játék szabályait, vagyis hogy nem kell lelépni a gyilkos madárral, hogy babázzon vele, hanem meg kell célozni a madárral a cuki malacot a bepontozott műanyag szőnyegen. Ügyesen játszott vele.

Értékelés: 3/5

27852 orig


Qwirkle, 7490 forint

A scrabble és dominó mellett a römi és póker elemeit ötvöző logikai játék mindig remek választás: 2011-ben az év játékának választották Németországban, nálunk a nyolcéves Bálintnak lett a kedvence. Szín vagy alakzat alapján kell hatos sorokat kialakítani. A lerakott elemek kiegészítéséért, illetve a kialakított sorokért pontokat kapnak a  játékosok, minden folytatott sorozatban lévõ elemért egyet. Ha sikerül Qwirkle-t létrehoznunk, akkor azért dupla pontot kapunk.

Színes, könnyed, ugyanakkor egyszerűnek tűnő játék, mégis folyamatos  taktikai fegyelmet követel. Logikus, kiszámítható, a gyerekek mindig fel tudják mérni, mit érdemes tenniük. A legfontosabb szempont, hogy nagy  teret hagyjunk neki: az első játékot félbe kellett szakítani, mert nem  fértünk el az asztalon, aztán rendesen behálóztuk a nappalit. A készítők megadták a módját, szándékosan nem 20 perces a játék, és ez teszi igazán jó esti játékká.

Értékelés: 5/5

hun qwirkle boxtop


A kristályok varázslatos világa, 3390 forint

A játék címe persze feladja a labdát, és amúgy is ki akartunk próbálni egy kísérletező játékot is, pláne egy zúzmarás nyuszisat a hólepte húsvétkor. De a kivitelezés kevésbé sikerült. A 10 éves Dodó nagyon örült a tartozékoknak: a védőszemüvegnek, gumikesztyűnek, felvette, majd félelmetes hangon kiabálta, hogy "én vagyok az őrült tudós". Meg is csinálta rendben a kísérletet: kikeverte az oldatot (kálium-dihidrogén-ortofoszfát), beleállította a lakmuszpapírállatkákat (nyuszikát és pingvint), amik felszívták, és pár óra múlva valóban kikristályosodott a hasuk, de mivel nem tudott olyan hamar megszilárdulni, ahogy a papír bírta volna, a papírpingvin például csúnyán szétnyeklett. Húsvétra maximum a nyúl miatt ajánljuk.

Értékelés: 2/5

5645565
Oszd meg másokkal is!
Mustra