SZÜLŐSÉG

A gyerek "sorskönyvét" mi írjuk

2013. március 30., szombat 08:22

A szülő-gyermek kapcsolatnak vannak olyan hatásai, amik nem láthatók rögtön a csemetén. Mivel az anya és apa az első kapcsolata az életben, visszajelzéseik hosszú időre nyomot hagynak a gyermekben. Ez sokaknak jó hír, hiszen ez azt is jelenti, ha a szülők olyan üzeneteket juttatnak a gyermek felé (szóban és tettekben), hogy értékes, erős, szerethető, ez az útravaló akkor is vele lesz, ha éppen kudarc vagy csalódás éri.

Nincs arról szó, hogy az ilyen gyerekekről minden rossz leperegne, és ne éreznének fájdalmat, de mikor épp nehézségekkel küzdenek, akkor is kitartást és biztonságot ad nekik a belső meggyőződés, hogy alapvetően minden rendben van velük.

Sajnos ennek ellenkezője is igaz: aki olyan útravalót kapott, hogy értéktelen, inkompetens, ügyetlen, amíg nem tesz ellene tudatosan, és nem száll szembe az üzenettel, hordozni fogja, még ha a külvilág visszajelzései pozitívabbak is. Ha egy helyzetben tíz visszajelzésből kilenc kedvező lesz, egy pedig a rossz beidegződést erősíti, ő a kilencet fogja megkérdőjelezni.

Minden pszichológiai iskola kialakította a magyarázatát, ahogy saját fogalmaival leírja, hogyan hatnak a gyermekkori élmények később olyan helyzetben, ahol racionálisan nézve egyáltalán nem kellene hatással lenniük arra, ahogy felnőtt életünk egy adott pillanatában érzünk, gondolkodunk.

Nagy népszerűségre tett szert az a megközelítés, mi szerint mindenki hordoz magában egy ún. sorskönyvet, ami, hacsak nem tesz komoly erőfeszítést ellene, egész életében irányítja tetteit, érzelmeit. Eszerint a sorskönyv olyan életterv, ami megmondja, sikeresek vagy kudarcosak leszünk, egészségesek vagy betegek, még a halálunkra is van forgatókönyve.

A megközelítés hívei is hangsúlyozzák, hogy külső körülmények befolyásolhatják ezt, például, ha valakit baleset ér, nyilván hiába van megírva sorkönyvében a hosszú élet. Bizonyára lehetne vitatkozni azon, mennyire konkrét az életterv, ami gyermekkorban megíródik, az azonban biztos, hogy a szülő szándékán kívül is sugall olyan üzeneteket a gyermeknek, amik szinte kitörölhetetlenül bevésődnek személyiségébe. Abban is egyet ért a legtöbb pszichológus, hogy minél korábbi élményről van szó, annál erősebb a hatás. Ennek az egyszerű oka, hogy a korábbi élmény kevésbé fejlett, árnyalt személyiséget ér, így többet tud rombolni, vagy éppen építeni.

A szülők számára azért jó ismerni ezeket az összefüggéseket, mert mindenki hajlamos csak az adott pillanatra figyelni, az aktuális vágyai szerint terelgetni a gyereket. Néha nézzünk mögé, hogy az elhangzott dicséret, szidás vagy megjegyzés milyen mélyebb jelentést hordozhat, mert ez az üzenet is átmegy, és ha sokszor elhangzik, hosszú távú hatást gyakorol az életére.

Gondoljunk például olyan ártatlannak tűnő helyzetek sorozatára, mikor a gyermek szeretne figyelmet kapni, de a szülő azt mondja, ne most, apáddal beszélgetünk. Aztán ne most, annyi dolgom van. Majd ne most, egy kicsit hadd pihenjek már. A gyermek érzi, hogy alapvetően teher a létezése, még ha ez nem is fogalmazódik meg benne tudatosan. Az egyik, nem is ritkán előforduló sorskönyvi üzenet így szól: „Ne létezz!”. Ha innen nézzük, talán megborzongunk attól, hogy egy anya vagy apa ezt üzeni a csemetének, és már nem is tűnik olyan ártatlannak a sok-sok lerázó gesztus.

Ám mielőtt megijednénk, természetesen másfajta sorskönyvi üzenetek is írhatók. Ezeket a felszabadító üzeneteket hívják engedélyeknek, és úgy szólnak például: „Lehetsz önmagad!” „Megélheted az érzelmeidet!”. Szülőként érdemes elgondolkodni, milyen mondatok hagyják el gyakran a szánkat, és vajon elég sok, sorskönyvi értelemben vett engedélyt adunk-e a gyermeknek.

Gondoljunk arra a gyakori helyzetre, mikor a szülő csak a problémákat teszi szóvá, hiszen ha rendben mennek a dolgok, az természetes, arról nincs mit beszélni. Ha nem tesszük szóvá, mi mindent találunk értékesnek a csemetében, hogy úgy látjuk, jó úton halad, hogy szerethető személyiség, vajon hogyan kerül birtokába ezeknek az engedélyeknek?

Valószínűleg mindenki ismer olyan felnőttet, aki, mintha egyszerűen képtelen lenne megengedni magának, hogy örüljön, elégedett legyen magával, rendben lévőnek érezze életét és saját személyiségét. Bármi is történjen, vagy másokra és a körülményekre panaszkodik, vagy saját magát szidja. Van, aki még kínosan nevetgél is, ezzel aláfestve önmaga ócsárolását.

Ezt a jelenséget a sorskönyvi gondolat kitalálója, Eric Berne akasztófanevetésnek nevezi: arról beszél, mekkora balek, mennyire ügyetlen volt már megint, és közben nevetgél. Ha ilyet látunk, gyanakodhatunk, hogy az illetőnek mély meggyőződése, hogy született vesztes - holott nem született annak, csak valaha régen elhitették vele.

Tragédiáról persze nincs szó akkor sem, ha az ember arra gyanakszik, ő nem éppen felszabadító sorskönyvet kapott. Berne azt mondja, bármikor szembenézhetünk téveszméinkkel, és kialakíthatunk egy autonómabb, immár nem a sorskönyv, hanem a valós lehetőségeink és vágyaink által vezérelt életet.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.03.30 13:19:30tilcsakbea

  fantasztikus könyv, nagyon sokat segített, hogy oszladozzanak a vakfoltjaim, ajánlom mindenkinek.

 • 2013.03.30 18:07:14Rosta Teodóra

  Sajnos a cikkből a lényeg, h az irányzat az un. TRANZAKCIÓANALÍZIS, kimaradt. Továbbá téves értelmezés, h a szülők írják a gyerekük sorskönyvét. A gyermek maga " írja meg" saját sorsát (persze a szülői és generációkon átívelő üzenetekből). Ha ez nem így lenne, akkor mivel lenne magyarázható, h ugyanannak a szülőnek, ahogy Berne is mondja, az egyik gyereke pl. pszichiáter lesz (gyógyító ), míg a másiknak pszichiátriai betegsége lesz ("megőrül"). Végül is a tranzakcióanalitikus sorskönyvi rendszer valóban sok mindent megvilágít...
  Rosta Teodóra pszichoterapeuta, tranzakcióanalitikus, www.tranzakcioanalizis.hu

 • 2013.03.30 20:00:08detty230

  Sorskönyv. Értem... Nincs olyan, hogy sors, szerencse stb. Csak a döntés van, ok-okozat.
  Semmi nem történik más egyén miatt, külső ok miatt, az egyén irányítja a történéseket.

  A szülő pedig figyeljen arra, hogy lehetőleg ne tömje tele a gyermekét engramokkal, akkor sikeres, kiegyensúlyozott, egészséges felnőtté válhat.

  "engram: a reaktív elme felvétele a személy “öntudatlan” állapotában. Az engram nem emlék, hanem egy olyan mentális képmás, amely a részleges vagy teljes “öntudatlanság” pillanatainak teljes felvétele az összes jelen levő érzéklettel együtt, a legapróbb részletességgel."

  A reaktív elmét szokták tudatalattinak nevezni a köznyelvben.
  Magyarul, ha megüti magát a gyermek, vagy valamilyen okból kifolyólag nincs öntudatánál, lehetőleg maradjunk csendben. (ez mondjuk a születés előttre is vonatkozik, pl. a vajúdás-szülés során sem kellene kiabálni, orvosnak magyarázni stb.)

 • 2013.03.30 20:07:25detty230

  Sorskönyv. Értem...Olyan, hogy sors nem létezik... Csak döntés van, ok-okozat.
  Nem történik semmi más személy miatt, külső ok miatt. Minden az egyén döntéséből kifolyólag történik.

  Nem kellene teletömni a gyermek fejét engramokkal, és akkor sikeres, egészséges, kiegyensúlyozott felnőtté válhatna.

  "engram: a reaktív elme felvétele a személy “öntudatlan” állapotában. Az engram nem emlék, hanem egy olyan mentális képmás, amely a részleges vagy teljes “öntudatlanság” pillanatainak teljes felvétele az összes jelen levő érzéklettel együtt, a legapróbb részletességgel."

  Magyarul: ha öntudatlan a gyermek (amikor megüti magát és zokog, akkor már öntudatlannak számít!), nem magyarázunk, nem beszélünk, csendben megvárjuk, amíg magától megnyugszik, és láthatóan "visszatért". Minden, de minden elraktározódik a reaktív elménkben (a "tudatalattiban"), amelyek befolyásolhatják a későbbi döntéseinket.

  Ezért pl. szülés-vajúdás alatt sem kellene beszélgetni, kiáltozni, az orvosnak is mutogatással kellene kommunikálnia, hiszen közben is rögzül a babában minden...

  Ez csak az első lépés. A későbbiekben pedig nem kellene leértékelni a gyereket, folyamatosan tiltani, hiszen szabad egyén, akinek joga van eldönteni, hogy akkor és ott mi a szándéka.
  Ha folyamatosan visszafogjuk, leszidjuk stb., értéktelennek fogja érezni magát, de legalábbis csökken a hite a saját képességeiben. Hagyd, hogy egyedül döntsön a gyermek.

 • 2013.03.30 20:16:05detty230

  na, 2x ment. :)

 • 2013.03.30 20:59:09atleta.hu

  Na, egy okostoni szcientologus. Kezded azzal, hogy nincs sors, aztan a szci oltogatas (engram, reaktiv elme) utan leirod ugyanazt, ami a cikkben is szerepel. Ha vetted volna a fardsagot, es elolvasod/felfogod, akkor biztos feltunik, hogy nem valami transzendes ezo-izerol van szo. Avagy pont az altalad emlegetett okokrol arrol szol. Csak hat nyilvan az a baj vele, hogy egy pszichiater irta, azokat meg a szcientologia nevu pszeudo-tudomany hivoi ki nem allhatjak. :)

 • 2013.03.30 21:30:35páva vagyok hagyjatok repülni

  jesszusom, azt hittem, magyarországon csak elvétve vannak agyalágyult szcientológusok. azt hittem, a nemzetbiztonság jobban kézben tartja a dolgokat velük kapcsolatban. még csak ezek a köz- és családveszélyes barmok hiányoznak szegény népnek.

  [link]

 • 2013.03.30 21:35:02páva vagyok hagyjatok repülni

  "Az egyház (szcientologia) gyakorlatához tartozik a disconnection, a szakítás intézménye. Erre akkor kerül sor, ha a szekta hálójába került áldozatot családtagjai, szerettei megpróbálják meggyőzni, hogy talán mégse kéne odáig hülyülni, hogy odadobja mindenét – pénzét, családját, életét – ezeknek az űrlénymesével kereskedő senkiknek. Ekkor a szekta – amely eddigre általában elég zsaroláshoz való adatot gyűjtött össze a hazugságvizsgálós szeánszokon – kenyértörésre viszi a dolgot."
  Van itt egy blog, amit érdemes megnézni, a címe Rémálom. Hát ez pont egy ilyen szektás beszippantásról szól, magyar eset.[link]

 • 2013.03.30 22:24:22detty230

  A cikkben foglaltakkal egyetértek, leszámítva a sors dolgot.
  Hivatalos források:

  Gyereknevelés:
  [link]

  Kapcsolatmegszakítás:
  [link]

  Nemzetbiztonság:
  [link]

  [link]

  "Hazugságvizsgálós szeánsz":
  - Ilyen nincs. :D :D Olyasmi van, mint a katolikusoknál a gyónás, csak nem szóban, hanem írásban, amit nem adnak ki 3. félnek.

  Nézegesd a fenti oldalakat, és azután alkoss SAJÁT véleményt.
  Ezzel lezártam.

 • 2013.03.30 22:53:48Mr. Alkohol

  Szerintetek létezik olyan felnőtt, akit gyerekkorában a szülei nem "ráztak le" egyszer sem? (Mert dolguk volt, mert fáradtak voltak, mert mással beszélgettek, akármiért...)

  Ugye, hogy nem! Nehogy már mindenki lelkisérült legyen csak amiatt, mert egy párszor a szülei hagyták unatkozni, vagy arra késztettek, hogy foglalja el magát.

  A "Ne létezz!" üzenetet sokkal durvább elutasítás közvetíti. Nem pillanatnak szóló, hanem általános mellőzés, hanyagolás, esetleg testvérekkel szembeni megkülönböztetés, kirekesztés.

 • 2013.03.31 01:05:55TH

  A biztonság kedvéért belinkelem:
  [link]

  Csak hogy nehogy valaki komolyan vegye ezt a fenti cikknek álcázott baromsággyűjteményt.

 • 2013.03.31 15:58:54páva vagyok hagyjatok repülni

  detty muhaha, köszi, ezek jobbak, mint tóta w blogja, mentettem is. hát ha vannak védőoltások, akkor még mindig vannak módszerek arra, hogy működjön a szelekció. :D

 • 2013.03.31 15:59:36végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll

  Szégyen hogy egy ilyen cikk megjelenhetett a Diványban!!! A postolo teljesen félre magyarázza Erik Bern rendszerét látszik fogalma sincs arról mit beszél!!! Ilyen készültséggel talán nem kéne ilyen témába írni cikket maradjon a postolo a Katalin Hercegnő cikkeknél!!!

 • 2013.03.31 17:56:04Rébusz

  Tyű, szerencsére valaki képben volt a szcientológiával kapcsolatban. A tudományosból képesek szinte észrevétlenül áltudományosat csinálni illetve fordítva, miközben azt hiszik, terjesztik, hogy megvan a mód(szerük) arra, hogyan lehet az ember tökéletes (még szülés közben is). De jó lenne, ha tényleg így lenne és akkor körbevennének minket a tökéletes emberek vagy legalább egy pár..! Sajnos nincs így, éppen ezért az egész csak handabandázás. A tökéletességre lehet törekedni, ez feladat - de számonkérni, mert megvan rá az "egyenletünk"?!

 • 2013.04.01 00:47:20ügyfélszolgálatos

  Már megint mi ez a faszság itt???

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta