Pofonegyszerű tojásfestős tippek

Összeszedtünk és kipróbáltunk néhány egyszerű módszert, hogyan tudnak úgy tojást díszíteni a gyerekekkel, hogy arra ne menjen rá az egész napjuk (meg a lakás). Leteszteltük mindegyiket, szóval a sikerélmény garantált, ráadásul olyan ötleteket válogattunk össze, amihez az alapanyagok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak, vagy legalább nagyon egyszerűen hozzájuk lehet jutni.

Próbáltunk olyanokat is összegyűjteni, hogy ha húsvét hétfő reggelén valaki odaszól önnek, hogy negyed óra múlva ott van locsolkodni, és nem készültek semmivel, akkor se kelljen kétségbe esni. Meg is örökítettük a műveinket, úgyhogy a képekben gazdag galériánk mindenkinek segíteni fog az elkészítés módjában.

Tojásnyuszi

Ami kell hozzá: filcdarabok, gomb, pamacsok. Vágja ki egy szín egy sötétebb és egy világosabb árnyalatából a nyuszifüleket, úgy, hogy az utóbbi kicsit kisebb legyen a másiknál. Ragassza egymásra őket, majd illessze őket a tojás tetejére. Utána nincs más dolga, csak tegye fel a szemeket – melyek ebben az esetben gombokból vannak-, valamint a pamacsokat, melyek a nyúl orrát teszik ki.

Tojásegér

Ahogy a nyúlnál, itt is a ragasztáson van a lényeg. Csak vágja ki az állat füleit, bajuszát, fogait, orrát, és ragassza fel őket! A szemet meg csak rajzolja rá! Ezt akár a gyerekek is könnyen elkészíthetik!

Mintás tojás

Válasszon egy önnek tetsző mintát. Ezt ki is vághatja, de ha nem akar ezzel bajlódni, akkor vegyen nyugodtan kontúrmatricát. Ragassza fel a tojásra, majd fesse meg a tojásokat  festékes vízben (amennyiben kivágott mintával dolgozik, akkor csomagolja be szorosan a tojást egy harisnyába, hogy a helyén maradjon a dísz). Miután megszáradt, csak vegye le róla a mintát.

Decoupage tojás

A decoupage technikát a húsvéti tojások elkészítésénél is használhatjuk, hiszen igazán mutatós díszeket készíthet így, méghozzá rövid idő alatt! Először dobja be a tojást a festékes vízbe, majd amíg benne ázik, vágjon ki mintákat egy szalvétáról! Ennek csak a felső rétegét kell használni, ezt kell majd rávinni felületre. A legjobb, ha külön decoupage ragasztót/lakkot használ, mivel ezzel nem fog átnedvesedni a szalvéta. Első körben egy szélesebb, ám lapos ecset segítségével vigye fel a ragasztót a tojáshéjra, helyezze rá a kivágott mintát, és belülről kifele simítgassa le! A végén kenje át a művét lakkal!

Olvasztott zsírkrétás tojás

Gyerekkel jó móka, mert nem csinál hatalmas koszt. Edényeket sem kell összekoszolni, és takarítani sem kell nagyon utána, ráadásul kézügyesség sem kell hozzá, mégis látványos. A tojáson és a zsírkrétákon kívül csak egy teamécses kell hozzá.

A folyamat egyszerű, a gyertya lángjánál melegített zsírkréta mikor olvadni kezd, nyomunk egy pöttyöt, vagy csíkot, vagy bármit a tojásra. Cserélgetjük a színeket, amíg készen nem vagyunk.

Körömlakkos tojás

Már akkor is elkészíthető ez a tojás, ha csak egy színű körömlakkja van otthon. Ezt azoknak az anyukáknak ajánljuk, akik tempera helyett inkább körömlakkot tartanak otthon. Pöttyös tojást készíthet, de aki kreatívabb, mintát is csinálhat. Csak fogja a körömlakkokat, és pöttyözzön a megfestett tojásra kedve szerint.

Felnőttszemmel kicsit pronyó, de lánygyerekeknek nagyon tetsző végeredményt kaphatunk a másik köröklakkos trükkel. Ehhez egy tálba vizet töltünk, abba két vagy három színű lakkot csorgatunk, kicsit elkeverjük, és megmártjuk benne a tojást. Ahhoz, hogy le legyünk csupa-csupa körömlakk, érdemes a tojást kifújni, és egy hústűt keresztültolni rajta. A hústű nem csak a megmártásban segít, hanem a szárításban is: keresztbe joghurtos pohár tetejére fektetve a lakkos tojás nem ér hozzá semmihez.

Mosogatószivacsos tojás

Ehhez kell egy mosogatószivacs, és vízfesték. A dolog szintén egyszerű, kis darabokra tépi a mosogatószivacsot, nagyon picit benedvesíti, és jó vastagon felviszi a festéket a szivacsdarabkára, majd össze-vissza maszatolja vele a tojást. Arra figyeljen, hogy a nagyon vizes szivacstól túlságosan összefolynak a színek. Temperával talán egyszerűbb, de ha vastagon és sűrűn viszik fel a vízfestéket, ugyanaz a hatás érhető el. Fontos felhívni a figyelmet, hogy nem csak a tojás lesz maszatos, hanem könyékig mindenki, szóval ne ünnepi ruhában fogjanak neki.

Alkoholos filces tojás

A legegyszerűbb megoldás, ha be sem jelentkezik a locsolkodó, csak beállít. Fogjon egy alkoholos filcet, rajzoljon egy tojásra két szemet, meg egy szájat, vagy ha kicsivel több ideje van firkálgathat is rá, mint ahogy mi tettük.

Titkos üzenet tojás

Ebben a legnagyobb munka, hogy ki kell fújni a tojást. De ki van ez találva, mert az átlagosnál nagyobb lyukat kell a tojás aljára fúrni, ami miatt sokkal egyszerűbb dolga lesz. Fesse valamilyen színre (mi beszereztünk egy 85 forintos, vízben oldódó tojásfestéket, amivel több tojásnak is adhat alapszínt), írja fel a titkos üzenetét vagy jó kívánságait egy papírfecnire, majd rejtse a tojásba. Ha egy kicsit kilóg a vége, akkor a másik fél is tudni fogja, hogy valami el van rejtve a tojásban, de fel is hívhatja a figyelmet, hogy nyugodtan törje össze a tojást. Mi lekezeltük még csillámos körömlakkal is, hogy kapjon egy kis fényt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra