SZÜLŐSÉG

A magzat hallja a zenét, de vajon szereti is?

2013. március 25., hétfő 19:27

A negyedik hónap közepe-vége táján a magzat füle teljesen kifejlődik, ebből kifolyólag a magzat által hallott hangoknak egyre nagyobb a jelentősége. Már sok-sok éve kutatják a magzat reakcióját a hangokra és a zenére. A sok vizsgálatból egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a bébik már az anyaméhben reagálnak a zenére, amit a mozgásuk, és a megemelkediett pulzus (szaporábban verő szív) is mutat. Abban viszont már nem értenek teljesen egyet a kutatók, vajon ezek a reakciók mit is jelentenek.

Többen vannak azok, akik szerint ez annak a jele, hogy a magzat élénkebb lesz, "tetszik neki" az élmény. De azért persze akad olyan is, aki szerint a magasabb pulzus nagyobb stresszt jelent. Hát persze, miért pont ez lenne kivétel a tétel alól, hogy a terhességgel kapcsolatban mindenre és mindennek az ellenkezőjére is találhatunk érveket.

Szép példája ennek az a történet, amikor egy Kaliforniai orvos, Rene Van de Carr arról írt, hogy megfigyelte, amint egy 33 hetes magzat Beethoven ötödik szimfóniájának ütemére kezdett el lélegezni. Szerinte a baba nem csak hallotta, de élvezte is a muzsikát, követte annak a ritmusát. Amire Janet DiPietro, a John Hopkins Egyetem kutatója úgy reagált: "Miért is gondoljuk valójában, hogy az jó dolog, ha a bébi a zene ritmusára lélegzik?"

A középutas álláspont az, hogy az a várandós nő, aki szeret zenét hallgatni, tegyen így, semmi értelme megfosztania magát ettől, legfeljebb a túlkapásokat érdemes elkerülni.

A zenehallgatás-pártiak szerint Vivaldi és Mozart zenéje harmóniát sugároz és nyugtató hatással bír a magzatra. A komolyzene iránti megnyugvást onnan eredeztetik, hogy e két említett zeneszerző műveiben hallható a legtöbb anyai szívverésre és légzésre emlékeztető elem. De tartsuk szem előtt, kényszeríteni nem érdemes semmit. Ha mi egyáltalán nem rajongunk Mozartért, és a klasszikus zenéért, nem teszünk jót azzal, ha magunkra erőltetjük.

A pártolók szerint a zenehallgatás nemcsak kellemes érzést válthat ki, hanem fejlesztő hatást is gyakorol a magzatra, sőt segíti az intelligenciája fokozásában. Mivel a zene a fülben található egyensúlyért felelős szervre is hat, a legjobban akkor fokozhatjuk a hatást, ha zenehallgatás közben valamelyest mozgunk, ringatózunk vagy éppen táncolunk.

Nagy kérdés, felismeri-e a gyerek születése után azokat a zenéket, amiket rendszeresen hallgattunk a terhesség során. Nos, a kutatók ennek igazi tudományos bizonyítékát eddig nem találták, óvatos véleményük az, hogy ezt a jelenséget leginkább családi anekdotákból ismerjük, bizonyítani eddig nem sikerült.

Amit ne tegyünk

Akármennyire szeretjük is a zenét, semmiképpen ne próbáljuk meg azt a normálisnál nagyobb dózisban a babára kényszeríteni. Sokan gondolják azt, hogy a méhbe nem jut el megfelelően a hang, ezért fülhallgatót tesznek a hasukra. A kutatók szerint ez már biztosan túlzás, a magzatvíz ugyanis meglehetősen jól vezeti a hangot, a fülhallgatós módszerrel pedig szinte biztosan túlterheljük a babát.

A hangerő fülhallgató nélkül is kérdéses. Jó pár terhes nő számolt be arról, hogy ilyen-olyan koncert közben egyszer csak úgy érezték, a bébinek már kezd sok lenni a hangerő - ez ugyan végképp nem tekinthető tudományos megfigyelésnek, mégis, ha ilyet érzünk, érdemes csendesebb helyre vonulni, baj nem lehet belőle.

De a szimpla csend is hasznunkra válik

A zene mellett vannak másféle hangok is, amelyekkel rendszeresen találkozik a magzat. Az anya testének zajai, a szívverése, a belek kutyorgása, a gyomor korgása vagy éppen a köhögés is megszokott számára.

Állítólag a magzati korban hallott anyai beszéd, az anya hanghordozása, hangszíne örökre bevésődik a magzat agyába. Minden baba megismeri az anyja hangját már születésekor, sőt, felismeri a közeli családtagokét, sőt, még a háziállatainkét is.

Kismama CD, letölthető zenék

Nem csoda, hogy a zeneipar sem akar kimaradni a terhesbizniszből, s kifejezetten várandós anyukáknak és újszülötteknek is gyártanak CD-ket. A klasszikus válogatások mellett jócskán találni olyanokat is, amelyeket direkt erre a célra komponáltak. Népszerűnek azok a variációk, amelyek a klasszikus és a modern zenei elemek keverésével és a természet hangjainak megszólaltatásával születnek. Ennek a műfajnak egyik ismert képviselője Raimond Lap, akinek műveit a youtube-on is megtalálunk. De találni relaxáló, jókedvre derítő, altató és ki tudja, milyen hangulathoz idomuló zenéket is, melyeket a CD-k mellett, akár interneten keresztül is hallgathatunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.03.25 22:52:18Rébusz

  Mi nem erőltettünk semmit a gyerkőcre, míg odabent volt, most viszont már kiderült, hogy szereti a komolyzenét, pl. a cikkben említett Vivaldi nála is bejött és még egy valaki, de az maradjon az ő kis titka :-)

 • 2013.03.26 01:54:53Almandin

  Újabb túlzásba vitt dolog: hogyan szabjuk meg a kismamának még azt is, mennyi és milyen zenét hallgathat. Én zenekedvelő családban nőttem fel, ma is sok zenét hallgatok. Biztos azért is lettem muzikális, mert a szüleim magzatkoromban és kisgyerekkoromban is sok és sokféle műfajú zenét hallgattak.
  Szerintem ha a kismama muzikális, hallgasson annyi zenét, amennyit kedve tartja. Ha nem igényli, ne hallgasson (nekem is volt olyan ismerősöm, aki szinte soha nem hallgatott zenét). Szerintem egyik verzió sem árt a magzatnak. A későbbi hatások meg azok lehetnek, hogy a zenehallgató terhesek gyerekeiből gyakrabban lesznek muzikális felnőttek. Szóval senki ne érezzen bűntudatot a zenehallgatási szokásai miatt.

 • 2013.03.26 02:42:54Androsz

  Almandin, a cikk is ezt mondja. Ha a kismama szereti a zenét, akkor hallgassa, az feltehetően jót tesz a babának, ha az anyja jól érzi magát. A fejhallgatós zeneinjekciózás szerintem is csak akkor engedhető meg, ha csak halkan szól. A Vivaldiért és más klasszikusokért lelkesedőknek annyit meg kell említenem, hogy arasznyi "mamaanyagon" keresztül a zene elég másképp szól, a magas hangok, például a hegedű hangjának nagy része eltompul, elnyelődik, az erős, ütemes mély hangok pedig a magzatvízben még relatíve erősödni is tudnak. Jóval többet ér, ha a kismama időnként csendesen eldúdol valami dallamot, mert azt egészen biztosan jól hallja, egyszer talán még tényleg fel is ismerheti a baba, de a hallókéregnek legalábbis ad egy kis érdekességet. Aztán pedig hagyjuk pihenni a babát, strapás dolog lehet odabent feldolgozni a millió ingert, képzeljük magunkat a helyébe. :-)

 • 2013.03.26 11:14:33MinOr

  A neves dr. Rene Van de Carr hogy írhatta le egy anyaméhben cseperedő 33 hetes magzat LÉLEGZÉSÉT?????? Tudtommal a kicsit ilyenkor még "a vízbűl veszik ki a zokszigént" (az anyától kapják a köldökzsinóron át).

 • 2013.03.26 11:23:16amper007

  Neves brit tudósok...

 • 2013.03.26 11:25:29kököjszi

  Bocsánat, de szerintem ez a cikk semmitmondó.
  Aki szereti a zenét, terhesség alatt is hallgassa, aki addig sem szerette, ne hallgassa. Ennyi?

 • 2013.03.26 16:52:09Renchy

  Ismerősöm mesélte, hogy a felesége baba zenét hallgat várandósan, vannak közte tök jó Gun's and Roses számok is babazenévé alakítva. Erre mondtam neki azt, hogy én ha Gun's-t akarok hallgatni, akkor azt hallgatok, nem pedig babazenét. :) Egyszer NST-n még aludt a kicsi fiam és nem tudtam felébreszteni, a szülésznő bekapcsolta a rádiót és egy Hooligans nótára egyből elkezdett a pogózni a pocakban :D Én várandósan semmit nem változtattam a zenehallgatási szokásaimon, az meg eszembe nem jutott, hogy fejhallgatót tegyek a hasamra, hogy a kicsikém jobban hallja... én amúgy is mindig énekelek, ha szól a zene.

 • 2013.03.26 17:01:57Androsz

  vágtázó halottkém, nem az a lényeg, hogy mit fog szeretni később, félreértetted a cikket. Az a lényeg, hogy mi jó a magzatnak és mi nem. Nem jó, ha fejhallgatóval nyomajtuk be neki a zenét, mert az neki sok. És nem jó, ha mi magunk nagyon, de igazán hangosan hallgatjuk a zenét, mert neki még az is sok, hiszen azért oda elég sok zaj behallatszik. Ellenben jó, ha a kismama azt hallgatja, amit szeret, és nem kell azon agyalnia, hogy mivel fejlessze a baba hallását, zenei ízlését stb. Vivaldit, Mozartot a sznobok is nagyon szeretik emlegetni, és ok is van rá, mert sok kellemes, "zenés" muzsikájuk van, de ettől a gyerek még nem lesz hegedűművész.

  Indítsatok el egy számot a Winamppal, a keverőben a csúszkákat állítsátok be bal hangostól jobb halkig lejtősre, és kábé ezt hallja odabent a baba.

  Renchy: "egy Hooligans nótára egyből elkezdett a pogózni a pocakban"

  Erre csak azt lehet mondani, amit a cikk elhanyagolt, de mégis nagyon is fontos címe mond: "A magzat hallja a zenét, de vajon szereti is?" Nem lehet, hogy a baba inkább menekülni próbált, mondjuk? Vagy ingerültségében ugrált, mint a ketrecbe zárt csimpánzok? Tudod, hogy nem, vagy csak arra tippelsz? Hallgass Hooliganst vagy bármit, ha akarsz, de ne légy biztos abban, hogy ha a baba mozog, akkor azt örömében teszi. Ez olyan félreértéshez vezethez, mint hogy a rigó jókedvében fütyül.

 • 2013.03.26 17:04:52Androsz

  És tényleg a legjobbak közé tartozik, ha énekelsz, csak remélhetőleg nem rontod el vele a baba zenei hallását. :-))

 • 2013.03.26 18:55:41detty230

  Igen, egy újabb felesleges "kutatás"... Egyébként nem értem, hogy miért kell mindent ilyen materiálisan megközelíteni? Mi példának okáért a reinkarnáció hívei vagyunk (deszépenmondtam:)). Ha ebből az aspektusból gondoljuk végig ezt a zenehallgatós dolgot, akkor egyértelmű, hogy nem elsődlegesen a baba fülének van szerepe abban, hogy mennyire hallja/nem hallja a zenét, vagy a kinti történéseket, hanem magának a lénynek, a szellemnek, aki ezt a kis testet választotta... Innentől evidens, hogy mindent érzékel odabentről, ami kint történik, és a zenei ízlését, "értelmi" képességeit nem fogja befolyásolni, hogy anyuka Mozartot, Hooliganst vagy AC/DC-t hallgatott-e. Az más dolog, hogy természetesen a gyakran hallott zenéket, dallamokat születése után is megismeri, akkor is, ha erről még nem készült "tudományos kutatás". :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta