SZÜLŐSÉG

Belülről is érdemes nézegetni a spermákat

2013. március 20., szerda 12:25

Ha nem jön a gyerek, először mindig a nőt kezdik el vizsgálgatni, pedig az uniós átlag szerint a férfiak kb. 7 százaléka küzd meddőséggel. Az elmaradó gyerekáldásnál közel azonos arányban áll fent valamilyen rendellenesség a férfiaknál és a nőknél, az esetek ötödében pedig közös oka van a meddőségnek.

A közelmúltban két olyan új eljárás is elérhetővé vált, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy a spermiuk minőségét az eddiginél alaposabban lehessen vizsgálni. Ezzel nem csak könnyebben lehet kiválasztani, milyen segítség szükséges a teherbeeséshez, de egy csomó felesleges beavatkozást is el lehet kerülni, ami a kisebb macera mellett kisebb költséget is jelenthet.

A férfi meddőség okai

Dr. Szabó Ferenc, a Róbert Károly Klinika andrológusának elmondása alapján sok esetben nem tudni, valójában mi is okozza a férfi meddőséget (30-40 százaléka ismeretlen okú), azonban statisztikák szerint 15-20 százalékban here visszértágulat, mellékhere-funkciózavar, különböző fertőzések, gyulladások, genetikai rendellenességek, illetve hormoneltérések (pl. pajzsmirigy problémák,) állnak a hátterében.

Mivel a legtöbb ilyen probléma tünetekkel csak ritkán jár, az érintett általában csak 1-2 évnyi sikertelen próbálkozás, többszöri sikertelen megtermékenyítés, többszöri vetélés, illetve eredménytelen lombik programok után szembesül a problémával.

Két új vizsgálat: halosperm és oxisperm

Az eddigiekben a férfi meddőség vizsgálatára egy olyan módszert állt a rendelkezésre, mellyel a spermiumoknak csupán a számát, térfogatát, mozgását, illetve a pH-ját lehetett megvizsgálni. Újdonság nálunk a Halosperm (spermium DNS fragmentációs) vizsgálat, amivel “belenézhetnek” a hímivarsejtek belsejébe, így pontosabb képet lehet kapni azok állapotáról, szerkezetéről.

„Az új módszer hatalmas segítséget jelent a férfi meddőség vizsgálatában, ugyanis általa megtudhatjuk, hogy a spermiumok hány százaléka hordoz egészséges DNS-t. Ezt azért fontos megállapítani, mert azoknál, akiknél a DNS töredezettség 30 százalék feletti, a spontán teherbeejtés esélye lényegesen kisebb, sőt, sokkal alacsonyabb a sikeres inszemináció aránya is.”- állítja dr. Szabó Ferenc.

A módszert egy spanyol kutatócsoport dolgozta ki 2007-ben, és előnye, hogy sok más DNS fragmentációs vizsgálattal ellentétben nem igényel komoly műszerezettséget. Maga a folyamat hasonlóan zajlik mint a klasszikus spermavizsgálat, tehát az illetőnek mintát kell adnia, majd az orvosok a hímivarsejtek DNS-ét szétbontják, speciális eljárási sor után megfestik, végül megszámolják, mennyi az egészséges közülük.

Magyarországon tavaly óta vehető igénybe ez a vizsgálat, amit egyelőre csak igen kevés helyen végeznek. Pedig fontos lenne, hogy szélesebb körben alkalmazzák, ugyanis segítségével sokkal hamarabb lehet megoldást javasolni (lombik, inszemináció) azoknak a pároknak, akiknek nem jön össze a gyermekáldás. Emellett az eredmények tükrében arra is lehetne lehetőség, hogy a különböző mesterséges megtermékenyítési módszerek sikerességére is következtessünk - mondja a szakember.

Egy másik hatékony módszer az Oxisperm, ezzel megtudhatjuk, mennyi a spermában lévő szabad oxigéngyökök mennyisége, amik károsítják a DNS állományt. Fontos tudni, hogy a vizsgálatok között nincs rangsor, ezek kiegészítik egymást.

Sok esetben az alapvizsgálat is elegendő, hiszen ha már akkor megvan a probléma, felesleges további vizsgálatokat végezni. Amennyiben ott nincs semmiféle eltérés, akkor érdemes pontosabb képet kapni a hímivarsejtekről.

Hogy mégis mit lehet tenni a férfi meddőség ellen? Dr. Szabó Ferenc szerint fontos az alapos kivizsgálás, a páciensek részletes kikérdezése (életmód, stressz, forró fürdőzés, dohányzás, alkohol fogyasztás, nemi élet gyakorisága stb.). Első körben magát az okot kell kivizsgálni, majd ha lehet, akkor azt kezelni – pl. here-visszér esetében műtéttel, túl sok szabad oxigéngyöknél vitaminokkal, antioxidánsokkal.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta