SZÜLŐSÉG

Teherbeesés pajzsmirigy alulműködéssel

2013. március 17., vasárnap 09:12

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje eltér a normálistól, amit gyógyszeres kezeléssel lehet rendbetenni. Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű beállítani a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is.

A pajzsmirigy alulműködés gyakran a terhesség során vagy a szülést követően alakul ki spontán, vagy anyai öröklődő hajlam miatt. Nálam egy rutinvérvételnél derült ki - az első gyermekem születését követő egy évben -, hogy a TSH értékem a 0,27-4,20 mIU/l referencia-tartományból kilóg a maga 7 mIU/l körüli értékével. Nem volt a családban ilyesmi, így én, mit sem sejtve erről a problémáról, az interneten nyomozgattam, és egy belgyógyász rokont kérdeztem meg, hogy miről is van szó.

A legtöbb válasz megnyugtató volt, olyan 10 mIU/l körüli értékkel találkoztam legtöbbször, hogy innentől kell már az orvosi kezelést igénybe venni, így gondoltam, talán megúszom. A pár héttel későbbi újbóli eredmény 6 mIU/l körüli lett, így a háziorvos továbbküldött egy endokrinológushoz és ultrahangra. Miután időpontot legközelebb szakrendelésre több mint két hónappal későbbre kaptam, az interneten kerestem egy pajzsmirigy szakorvost, aki nem kevés (tizenhat ezer) forintért már azon a héten fogadott.

stockfresh 2282064 pregnant-woman-in-doctors-appointment sizeM

Negyvenpercnyi beszélgetés és ultrahang vizsgálat után elmondta a betegségről való tudnivalókat, megnyugtatott, hogy ne aggódjak, ez még a legjobb betegségek közé sorolható, lehet még további gyerekem is, és felhívta a figyelmemet arra, hogy nem kell betegségtudattal élnem, mivel az életminőségem ezzel nem romlik. Igazán megnyugtató, gondoltam. Elkezdtem hát szedni az Euthyroxin nevű gyógyszert, amellyel a legközelebbi kontrollnál már jóval lejjebb ment az érték, megközelítette a határértéket.

Nekem nem volt komoly tünetem, bár, ami a pajzsmirigy alulműködés tünetei közé sorolható, azok közül többet is mondhatnék, hogy igaz rám, de már évtizedek óta. Így nem hoztam ezzel összefüggésbe.

Érdekes, hogy a pajzsmirigy alulműködés tünetei mondhatni tipikus női tünetek, úgymint az

 • ingerlékenység,
 • feszült lelkiállapot,
 • haj- és körömtöredezettség,
 • feledékenység,
 • székrekedés,
 • fáradékonyság,
 • szexuális vágyak csökkenése,
 • hízás.

Az orvosom már az elején mondta, hogy én még véletlenül se soroljak fel ilyen tüneteket, mert még nem vagyok abban a stádiumban, hogy ezek valódiak lennének. Ha bármelyiket is magaménak tudom, az nem a pajzsmirigyem miatt van. Ezen jót mosolyogtam, mert volt olyan ismerősöm, akire ezek a jegyek jó része valóban illettek, és szentül állította, hogy neki is pajzsmirigy betegsége van, biztos ezért nem tud lefogyni, csak hízni, ezért magas a koleszterin szintje, és persze ezért ideges folyton stb. De a laboreredmény - mély sajnálatára – ezt a gyanút nem tudta alátámasztani, így más indokot kellett keresnie ezekre a problémáira.

Ahogy teltek az évek, rutinszerűvé vált a felkelés utáni azonnali gyógyszerszedés, ami után legkorábban fél órával szabad csak enni. Ez néha problémás, mert adódik, hogy a reggeli rohanásban már nem marad idő a reggelire, de ilyenkor valamit viszek magammal későbbre.

Viszont egy időben egy szintén pajzsmirigy alulműködéses ismerősöm azt mesélte, hogy ő nem tartja be a fél órát, és semmi baja, így ezen felbuzdulva én is egy ideig nem vártam ki az időt. Nálam meg is lett ennek következménye, a legközelebbi vizsgálatok a korábbinál megint jóval magasabbak lettek. Így ez a kísérlet megbukott, továbbra is marad a reggeli kivárása. Még szerencse, hogy háromhavonta elmegyek vérvételre, és időben kiderült.

Aztán elérkezett az idő, hogy újra a teherbeesésre kerüljön a szó. Az interneten jót is, rosszat is olvasni, olyanokról, akik nem tudtak teherbe esni vagy éppen sokszor elvetéltek a rossz pajzsmirigy értékek miatt. Volt, aki még a fogyatékosságot is említette, mint lehetséges „mellékhatást”. Így addig nem próbálkoztunk, amíg a szintem 2-3 mIU/l közé nem ment le. Ezt viszont csak a gyógyszeradag emelésével értük el. Fél tablettával (25 microgramm) emeltük a szintet, és már a következő laboreredményben csodás, 1,83 mIU/l érték volt látható. Így neki is láttunk a családtervezésnek, és pár hét múlva a sikeres terhességi teszt is minket igazolt.

stockfresh 1317037 hormone-test sizeM

Ezután újabb vérvétel, gyorsan, minél előbb, hiszen az orvosom azt mondta, hogy a teherbeesést követő 4-6 héten belül érdemes megnézni az eredményt, mert sok más gyógyszerrel ellentétben a pajzsmirigyeseknek kötelező terhesen is szedniük a szokásos vagy megemelt adagot, ami nemhogy nem árt a magzatnak, hanem éppen, hogy szükséges. Az első vizsgálatok szerint az eredményem megint kilépett a terhesség idejére javasolt tartományból, 3,9 mIU/l lett, így újabb gyógyszeremelést, immár 100 microgrammot javasolt az orvos. De a következő alkalomra megint visszament a helyére, 1,57 mIU/l -re és ez így is maradt. A terhesség során végig javasolt a gyakori ellenőrzés, mert a magzat fejlődésével megnőhet az igény a magasabb pajzsmirigy hormon adagra, s ha kell, emelni kell a gyógyszert.

Én több évnyi pajzsmirigy alulműködéssel azt mondhatom, ennél a betegségnél ne legyen soha rosszabb, hiszen ha a gyógyszert úgy szedi be az ember, ahogy az le van írva, és rendszeresen ellenőrizteti a vérképét, akkor könnyen kordában lehet tartani, és még a teherbeesés és a terhesség is nyugodtan lezajlik. Remélem, történetem segít a hozzám hasonló cipőben járóknak némi megnyugvást adni.

Flóra

Mi is a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködés hátterében sokszor az ún. Hashimoto-thyreoditis nevű pajzsmirigy gyulladás áll. Ebben az esetben a pajzsmirigy gyulladásban van, mivel a szervezet a pajzsmirigy sejteket idegenként kezeli, és ellenanyagot termel ellenük, vagyis ez egy autoimmun rendellenesség.

Szerencsére ezt az ijesztőnek leírt folyamatot az érintettek jelentős hányada közvetlenül nem érzékeli. Magát a gyulladást nem lehet, és nem is kell kezelni, hanem a cél az, hogy gyógyszerekkel a pajzsmirigy normál egyensúlyi működését elérjük. Maga a „betegség” nőágon elég gyakran öröklődik, ha az anyánál előfordul, akkor 25-35% az esélye, hogy a lány nemű gyermekénél is előjön majd, egyszer.

A gyógyszeres kezelést egyesek a 6-8 mIU/l, mások a 10 mIU/l  érték felett szokták elkezdeni. De addig, ha tüneteket nem észlel a páciens, és nem is tervez gyermeket (amihez alacsony TSH érték szükséges), akkor sok esetben nem is jár ez gyógyszerszedéssel. Akinél ezt a problémát már egyszer diagnosztizálták, élete végéig ellenőrzésen kell, hogy részt vegyen, mert előfordulhat romlás, amit gyógyszerrel kell korrigálni. Akinek sikerült beállítani a TSH szintjét, elég évente egyszer-kétszer elmennie ellenőrzésre.

Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű levinni a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is. Az egyik leginformatívabb, pajzsmirigy-betegségekkel kapcsolatos szakorvosi weboldal szerint terhesség esetén hathetenként érdemes ellenőrizni a vérképet, mivel a magzat növekedése miatt nőhet a hormonra való igény is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.03.17 10:14:09Panacea Regina

  Én is euthyroxot szedek :) Nekem elég nagy rizikóm volt a pajzsmirigybetegségekre, ugyanis a nagymamámnak viszonylag fiatalon, az 50-es évei elején el kellett távolítani az egészet medulláris pajzsmirigyrák miatt (ez a pm legrosszabb ráktípusa, ráadásul öröklődik), édesanyámnak is strumája van, szóval számítottam rá. Mint kiderült, nekem pubertás óta meglehet a probléma, ennek tulajdonította az endokrinológus, hogy 9 évesen már rendszeresen menstruáltam... Igaz, nekem "csak" 3.26 volt a TSH érték, de a prolaktinom meg 500 körül (folyt a tej a mellemből, pedig nincs gyerekem), ezért ő feltétlen javasolta a gyógyszert. 50mg-ot szedek naponta (én ezt összekötöm a reggeli hőmérőzéssel, amit a nőgyógyász kért), 3 hónap alatt le is vitte a TSH-t 2.24-re :) Sajnos a prolaktinom még mindig 470, szóval lehet arra is fogok kapni gyógyszert (de legalább azt nem kell egész életemben szedni). Szerintem is egy könnyen kezelhető betegség, csak az endokrinológusok között sincs rendes megegyezés a határokat illetően (pl. valaki 4 felett sem ad, más 2 alá akarja vinni a 2.2-t is) :S

 • 2013.03.17 11:57:57mudpach

  Hm, 10 éve oltári magas prolaktin szinttel kezelnek/kezeltek, ennek folyományaként alakult ki pár éve pajzsmirigy alul működés. Mindkettőre napi szinten gyógyszert kell/kellett szednem. 1 éve kezdtük el tervezni a babát, a magas prolaktin szint volt az, ami veszélyeztette a dolgot, a pajzsmirigy gyönyörűen rendben lehet tartani, én Letroxot szedek. 1 év után, és egy hónap hőmérős figyelés után terhes is lettem:) Szednem kell a letroxot, az elején valóban figyelik havonta szintet, de nekem szépen bent marad a tartományban, már nem kell havonta.
  Viszont soha nem szedtem a pajzsmirigy gyógyszert ilyen szigorúan! Én azért nem kelek fel előbb fél órával, hogy bevegyem. Simán reggeli mellett, a kávémmal, és tökéletesek voltak mindig is az érzékeim.

 • 2013.03.17 14:21:02kukucs2

  huh....errol lenne mit irni....engem kb.16 eve diagnosztizaltak pajzsmirigy alulmukodessel (autoimmun eredetu)....csak 1 nagyon fontos megjegyzes: evekig szedtem szintetikus thyroxint, amiben csak T4 hormon van, a metabolikus folyamatokhoz sokkal lenyegesebb T3 nincs....van azonban egy termeszetes sertes pajzsmirigy kivonatot tartalmazo gyogyszer, amit az USA-ban gyartanak, Armour Thyroid nevre hallgat es tartalmazza ezt a bizonyos T3-at is....nem ertem, hogy miert csak nehany orszagban elerheto, hiszen a szintetikussal szemben valoban hatasos... www.armourthyroid.com...es ez nem reklam, csak egy kis segitseg a hasonlo betegseggel kuzdoknek...

 • 2013.03.17 16:31:43verity777

  nekem a második terhesség elején túlműködés alakult ki, 0,3 volt a TSH-m, de a következő vérvételnél már OK volt. A gyerek rendben megszületett, sőt már 1 éves, el kellene mennem egy kontroll vérvételre, de még nem volt időm...

 • 2013.03.17 18:39:39Starlark

  kukucs: Ezt itthon is be lehet vhogy szerezni? 10 éve szedek euthyroxot, de ezt nem is tudtam

 • 2013.03.18 09:23:53dokineni

  Sziasztok,
  nekem 6 volt a TSH-m tavaly nyáron, aztán még háromszor voltam vérvételen, most lement 4 körüli (3,57) értékre. A dokim szerint a gyerekvállalást ez nem befolyásolja és gyógyszert is csak akkor kell szednem, ha az ismételt vizsgálat megint 6 körüli értéket mutat. Az autoimmun betegségre április elején megyek szűrésre, ami aggaszt, hogy ha érintett vagyok, akkor valószínűleg átörökítettem a gyerekeimnek is:(
  Érdekes, hogy pont a tünetek miatt kezdtem el kivizsgáltatni magam, borzasztó fáradt vagyok, fázékony, ingerlékeny, stb. Azt mondta az én orvosom is, hogy nem a pajzsmirigy miatt van.
  Amúgy nem vagyok hajlandó magánrendelésért fizetni egy fillért sem - ugyanannak az orvosnak, aki egyébként TB alapján ellát -, végigvártam hát a két hónapos előjegyzést, szerencsére nem volt sürgős.

 • 2013.03.18 09:36:55Borstörő

  Üzenet a cikkírónak: nem ártana egy picit alaposabban körüljárni a témát mielőtt írni kezdesz. Elég sok fontos információ kimaradt a cikkből....
  Amennyiben bebizonyosodott, hogy pm probléma áll fenn:
  Egyrészt nem árt anti-TPO vizsgálatot csináltatni, hogy kiderüljön nem-e autoimmun pm-gyulladás van. Amennyiben nem, akkor általában javasolják az alulműködésnél teherbeesés után a jodid szedését, vagy az elevitet (abban van jód). Ez pl. a az autoimmunosoknál az ellenkező hatást váltja ki, tehát tilos, de ép ezért kellene alaposan végigjárni a témát. Autoimun pm betegeknél erősen ajánlott a bioszelén szedése, továbbá az omega3-é. Náluk teherbeesés után azonnal emelni szokták az euthyrox/letrox/l thyroxin adagját. Szinte zárójelben jegyzem meg, hogy bár ugyanaz a hatóanyaga mindhárom alulműködésre adott gyógyszernek más a felszívódásuk.
  Túlműködésnél szintén nem árt a folyamatos ellenőrzés!!
  Pajzsmirigy ultrahangról és az izotóp vizsgálatról ne is beszéljünk...
  Szóval plíz egy kicsit alaposabban!

 • 2013.03.18 10:15:30csib

  Azért az érdekelne, hogy tényleg magas TSH-val mik az esélyeim a terhességre, mert habár ez volt a cikk címe, választ nem kaptam rá?!

  6-os TSH az egy olyon érték, amiről megoszlanak az orvosi vélemények, hogy kóros-e, így aztán az, hogy cikkíró terhes lett, semmit sem jelent.
  Nekem 75+ a TSH-m, ami azt jelenti, hogy 75-nél biztos magasabb, de nem tudni mekkora, mert nem bírja mérni a ketyere :(

 • 2013.03.18 10:39:33qakar

  Nekem augusztusban derült ki, hogy alulműködik a pajzsmirigyem. A TSH-m kicsivel 6 feletti volt. Rögtön adott a háziorvos L-thyroxint, majd kb. 3 hónap múlva jutottam be az endokrinológushoz egy vérvételre, ahol kiderült, hogy autoimmun eredetű és kicsit emeltünk az adagon.
  Még nem állt be az érték, amikor terhes lettem. Ekkor újra elmentem az endokrinológiára (ilyenkor soron kívül fogadnak, persze előre megbeszélve) és ismét emeltünk az adagon. Az orvos szerint a kicsinek nem lesz baja, a legrosszabb, ami történet, hogy ő is hormonpótlásra szorul, de kicsi az esélye. És az, hogy teherbe estem azt mutatja, hogy egészségesen működik a szervezetem.
  Nekem az autoimmun ellenére jodidot kell szednem, mert az Elevitet választottam, mivel abban nincsen jód, mert én is azt hallottam, hogy ilyen esetben azt nem javasolják, de az orvos azt mondta, hogy kell.
  Egyébként a 6-os értékre tényleg az mondják, hogy "szubklinikus". Azonban ha autoimmun eredetű és terhes akarsz lenni, akkor kell gyógyszert szedni.

 • 2013.03.18 10:41:03qakar

  csibnek:

  Mindenképpen le kell vinned az értéket kb. normál értékre, mert az alulműködés a beágyazódást gátolja.

 • 2013.03.18 11:08:44csib

  qakar,
  Tudom, csak olyan messze vagyok az ideálistól, mint Makó Jeruzsálemtől és jó lett volna, ha a cikk választ ad rá, hogy mik az esélyeim. Ezt vártam volna tőle. Olyan ez a cikk, amikor egy feles szemüveggel mész osztani az észt a vakok intézetébe. Ízléstelen.

 • 2013.03.18 12:03:08Giovanni Gatto

  Borstörőnek teljesen igaza van.
  E mellett pedig szólnék egy korábbi kommentelőnek, hogy nem kéne reklámozni az Armour Thyroid készítményt. Ez jelenleg hazánkban nincs engedélyezve, másrészről pedig teljesen felesleges drágább készítményt venni, ha a T4 felezési ideje hosszabb, hatását tovább fejti ki mint a T3 "feldologzásra kész" thyroxin.
  Idézet a Wikipédia ide vágó cikkéből:
  "Habár (T4) jóval gyengébb a hatása mint a T3-nak, a kezelés általában L-thyroxinnal (T4) zajlik. A T4 a vérben ugyanis T3-má alakul és a felezési ideje sokkal hosszabb mint a T3-é".

 • 2013.03.18 13:43:01mudpach

  Borstörő: igazad van, viszont egyben tévedtél! Az Elevitben pont nincs jód!!!!! Ha pajzsmirigy alulműködése van egy kismamának, az Elevit pont nem jó, jövet a Gravida és a Matruelle....

 • 2013.03.18 15:07:35Borstörő

  Jogos! Mindig keverem őket!
  De a lényeg, hogy autoimmun pm mellé tilos a jód!

 • 2013.03.18 15:09:38Borstörő

  A 6-os TSH-val kapcsolatban: teljesen változó, én 8-assal lettem terhes, igaz, elvetéltem. Lejjebb vinni, csak gyógyszerrel, stresszmentes életmóddal, és szelént plíz!!

  Amiért a terhesség alatt is kell a gyógyszer: a baba egészséges fejlődését segíti elő! Mivel anyának és a babának is szüksége van rá, ezért szokták rögtön emelni - általában egy negyeddel - a terhesség igazolását követően!

 • 2013.03.18 15:10:34qakar

  Borstörő:

  Mint írtam, nekem az autoimmun eredet ellenére kell jódot szednem orvosi utasításra.

 • 2013.03.20 14:50:48jojo77

  sziasztok
  nekem 2008.aug-ban derult ki h pm alulmukodesem van.tsh-m:20,25 volt(max.4nel)
  elosszor l-thyroxint szedtem.most euthyroxint szedek.2010ben teherbe estem.csak az utolso honapban kellett emelni 0,25el a napi adagot.en sem tartom be a reggeli elotti fel orat...nekem igy jo.nm parazom mar a dolgon.ez van.ja az enyem autoimmun hasimoto.
  ja errol a bioszelenrol nm hallottam.miert kell(kellene)azt szedni?

 • 2013.03.20 14:54:11jojo77

  a jodra visszaterve...olaszorszagban a nogyogyasz azt mindta hogy KELL a jod terhes noknek meg akkor is ha pm alulmukodese van ea autoimmun.ez volt a 6.honapban.jol ramhozta a fraszt.de tovabbra is az elevitet jod nelkulit szedtem.nm lett semmi bajom.se nekem se a babanak.

 • 2013.03.22 19:10:04Borstörő

  szelén gyulladáscsökkentő

  A félórát én betartom, sőt néha kicsit többet. Amire nagyon odafigyelek, hogy ne tejtermékkel indítsak a gyógyszer bevétele utána. Ez is hiányzik a cikkből...

 • 2014.03.05 20:13:04klementína

  És mi van akkor, ha az első trimeszteres labor mutatja ki, hogy magas a TSH (6,09) szint? Erről van valakinek valamilyen tapasztalata?

 • 2014.03.18 19:08:55dokineni

  Klementina, gyorsan menj endokrinologushoz. 0.5-2.5 az idealis ertek, valszeg gyogyszert kell szedned az alulmukodesre. Most vagyok 17 hetes, nekem beallitottak 1.8-2 korulire, de mar a 4 koruli szintre is Letroxot kaptam, 50 mikrogrammot szedek.

 • 2014.09.24 08:55:38demyke:)

  AMikor terhes lettem, az első nőgyógyászati vizsgálat8( 6. hét) során kérte az orvos a TSH--t ,és FT4-t is a vérvizsgálaton, így derült i, hogy eléggé magas nekem aTSHnek 8 körüli érték jött ki, az FT4 az normál tartományba esett... Én ezzel az értékkel spontán első hónapban lettem terhes. Ahogy megtudtuk a vérvizsgálat eredményét egyből adták az euthyrox-ot 25 mg-ot. Majd kiderült, hogy nem autoimmun a pm alulműködésem, így szedek jódot is és megemelték a gyógyszer adagomat meg 12,5 mg-mal.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta