13-15 millió a gyerek, mire felnő. Vagy több

A csecsemő havonta átlagosan 25 ezer, egy egyetemista viszont havonta akár 90 ezer forintjába is kerül a szülőknek, derült ki abból az 1200 fős, reprezentatív felmérésből, amit a Generali Biztosító végzett el. A megkérdezettek között gyerekesek, és hamarosan gyereket vállalni szándékozók voltak, utóbbi csoport a gyerekvállalás költségeit picivel magasabbra becsülte, mint a ténylegesen gyereket nevelők. Összesen, a főiskola vagy egyetem végéig egy gyerek felnevelésének költsége 13-15 millió forintot tesz ki. A három évvel ezelőtti hasonló kutatás eredménye a főiskola végéig 14,3 millió volt - vagyis reálértéken a családok valamivel kevesebbet tudnak a gyerekre fordítani most, mint három évvel ezelőtt.

stockfresh 743106 money-woman sizeM

A felmérés - értelemszerűen - kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, bár a szülők részéről a korral előrehaladva enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem, a szülők 48 százaléka támogatja (vagy tervezi támogatni) anyagilag a már önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező, felnőtt gyermekét is.

A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás, és az otthonteremtés elősegítése.

A jelenlegi és leendő szülők egyetértenek abban, hogy minél idősebb egy gyermek annál több anyagi terhet jelent majd számukra. De mennyit is költünk a gyerekre havonta? A kutatás szerint:

  • Csecsemőkorban 24.721 forintot
  • Bölcsődéskorban 27.644 forintot
  • Óvodáskorban 30.093 forintot
  • Általános iskolás korban 36.970 forintot
  • Középiskolában 48.734 forintot
  • Egyetemista/főiskolás korban 90.163 forintot

Ezek alapján egy gyerek felnevelésének költsége a felsőoktatási tanulmányok végéig átlagosan 13-15 millió forint. Mivel itt átlagról van szó, természetesen vannak családok, ahol ennél jóval kevesebb jut, és olyanok is, akik akár a többszörösét költik a gyerekre.

Mik a legfontosabb célok?

  • A továbbtanulás: 73 százalék szerint
  • Az otthonteremtés támogatása 57 százalék szerint
  • Általános pénzügyi megtakarítás későbbi célokra: 34 százalék szerint

Érdekes, hogy a még csak gyermeket tervezők magasabb arányban takarítanának meg a leendő gyermekük egészségügyi ellátására (40 százalék) és külföldi továbbtanulására (29 százalék), mint akik jelenleg is szülők (22 és 19 százalék).

stockfresh 1506448 image-of-young-man-thinking-of-his-plans-lots

Az, hogy egy gyerek a születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig 13-15 millió forint plusz költséget jelent, egy átlagos magyar család számára igen megterhelő lehet. Mindez egybevág egy három évvel ezelőtti kutatásunk eredményével: akkor a gyermekvállalás küszöbén lévők, kisgyermekesek úgy vélték, hogy gyermekük felnevelése 14,3 millió forintba kerül majd a családnak a főiskola elvégzéséig. Összegszerűen tehát a szülők ugyanannyira becsülik a gyermekeik ellátását, mint pár évvel ezelőtt, de mindez azt jelzi, hogy reálértéken kevesebb pénz jut már egy gyermek felnevelésre – hangsúlyozta Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Aki szeretne ilyesmit számolgatni, a Generali oldalán találhat egy érdekes kis kalkulátort, amelyben a gyerekvállalás mindenféle költségei kalkulálhatók, az egyes tételek meglehetősen jól személyre szabhatók. És csak a végeredmény láttán ájulunk el, nekem csak az ötéves felsőoktatás költségeire több, mint 10 millió forint jött ki. Egy gyerekre. Pedig tényleg nem egymilliós tandíjat írtam be.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek