Big Brother szülés, az új reality műfaj

A német RTL televíziós társaság egy olyan műsorötlettel állt elő, amelynek a központjában maga a szülés áll, főszerepben a szülő nővel, a szülészet csapatával, és az újszülöttel. A Babyboom-Wilkommen im Leben (Babyboom- Üdvözlet az életben) névre keresztelt műsorhoz az adta az ötletet, hogy a brit One Born Every Minute címen futó doku-sorozat hatalmas sikereket ért el szülőhazájában, Franciaországban és az USA-ban is, így remélik, hogy ez a doku-szappanopera a német nézőket is megfogja.

stockfresh 1801892 pregnant-woman sizeM

A felvételek java részét a berlini Friedrichshain városrészben működő Vivantess klinikán veszik fel, ahol évente mintegy 2400 újszülöttet segítenek a világra. A műsorban azok vehetnek részt, akik önként vállalják, hogy a szülés minden percét kamerák rögzítik (amit a stúdiómunkák során vágnak, majd úgy kerül adásba), és a szülés előtt és után is ellátogat egy stáb az otthonukba. De nem elég a szándék, a csatorna saját szempontjai szerint válogat majd a jelentkezők közül.

Az anyákat 30 távirányítható kamera figyeli majd a vajúdás, a vizsgálatok és a szülés pillanatában, a kórházban ugyanis nem lesz filmes stáb, akik személyes jelenlétükkel zavarnák az eseményeket.

Az RTL célja ezzel a műfajjal, hogy személyes hangvételű dokumentum sorozatában kivételes történeteket mutassanak be, s megérintsék a nézőket a drámai és boldog pillanatokkal - ez a hivatalos kommunikáció.

Mikor lesz, ha lesz egyáltalán?

Az adások műsorra kerüléséről még csak annyit lehet tudni, hogy várhatóan tavasszal vagy nyáron láthatják a nézők a részeket az RTL valamelyik csatornáján. A felvételek már február közepén elkezdődtek.

Csakhogy, a Berlini Szenátus leállíttatta a felvételeket március végéig, a gyermekvédelemre és az anyák jogaira hivatkozva. Az ügyet március végén tárgyalják meg, akkor határoznak arról, újraindulhat-e a fura reality.

A hír nagy vitákat generált, még a német politikusok is megszólaltak. Volt olyan, aki mindenképpen lebeszélné a kórházat erről a részvételről, mondván, hogy közönségessé teszik a szülést. Mások szerint ezzel egy erkölcsi határt lépnek át, hiszen ez egy olyan intim pillanat, ami nem milliós tévénéző közönség előtt szokás csinálni. És felmerült az a kérdés is, hogy vajon mit fog gondolni majd az a fiatal, aki megtudja, hogy születését a tévében mutogatták?

stockfresh 2449558 pregnant-woman-with-her-husband-listening-to-

A különféle médiumokban megjelent hír kommentelői között is erős kritikákat, véleményeket olvashatunk. Van, aki egyenesen gusztustalannak tartja, hogy valaki képes a legintimebb pillanatait így kiteregetni, mások a születendő babák személyiségi jogait firtatják, vannak, akik a televíziózás legaljának nevezik a műsort, de akad olyan is (igaz kisebbségben), aki lelkes, hiszen a film tájékoztató jellegét tartja fontosnak, így legalább mások is tisztában vannak vele, milyen is egy igazi szülés. A támogatók között van, aki egyenes ajánlja szülés előtt álló nőknek, mert így tudják, mi vár majd rájuk.

A kórház szóvivője mindenesetre igyekezett csillapítani a kedélyeket, azt mondta, azért is vállalták a felkérést, mert nagyon izgalmasnak találják az innovatív műsorkészítési eljárást, amely során nincs élő stáb, és így a szülés pillanatai éppen úgy megmaradhatnak természetesnek, intimnek és érzelemdúsnak, mintha nem is történne video rögzítés.  A műsor célja, hogy embereket, a történetüket, a kórházi dolgozókat és a szülővé váló párokat mutassa be a nézőknek, mellőzve a voyerizmust, vagyis a kukkolást.  Minden szülést várhatóan ugyanaz a csapat fog levezényelni, élükön a 43 éves Dr. Lars Hellmeyer-rel, aki mellett még szülésznők és más orvosok is segédkeznek, így a műsor folyamán közelebbről is megismerhetjük, hogyan dolgozik egy összeszokott szülészeti team.

Önök részt vennének szereplőként? Megnéznék a műsort?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek