SZÜLŐSÉG

A Yahoo nagyasszonyának maga felé hajlik a keze?

2013. február 28., csütörtök 21:14

Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatója hónapok óta ellátja témával az amerikai mamabloggereket. A nő, aki áttörte az "üvegplafont" terhes lett. Aztán visszautasította, hogy terhes képével szerepeljen a Forbes magazin címlapján, amikor a legbefolyásosabb üzletasszonynak választották. Aztán crowdsourcing módszerekkel támogatta meg a gyerek nevének kiválasztását, és bejelentette, hogy két hét szülési szabadság után visszatér majd a munkához. Csupa olyan esemény, amivel napokig, hetekig foglalkoztak az újságok és a blogok.

Marissa Mayer. Sokkal keményebb, mint amilyennek látszik.
Marissa Mayer. Sokkal keményebb, mint amilyennek látszik.
Fotó: Johannes Eisele / AFP

Most pedig újabb gumicsontot dobott a sajtónak, tulajdonképpen egyszerre rögtön kettőt is. Néhány nappal ezelőtt szivárgott ki az a Yahoo-s belső memo, amelyben a HR igazgató Mayer utasításainak megfelelően közli a cég minden távmunkásával, hogy júniustól kötelesek lesznek a cég valamelyik irodájába bejárni. Akinek ez nem tetszik, annak pedig kalap, kabát.

Ezzel párhuzamosan pedig - egyébként saját pénzén - az irodája mellett kialakíttatott egy gyerekszobát a gyereke, és annak nevelőnője részére.

Mindkét esemény eléggé felkavarta a kedélyeket. A Yahoo dolgozóinak egy része például szóvá tette, hogy számukra valószínűleg nem lenne opció gyerekkel és bébiszitterrel bejárni az irodába, akkor sem, ha esetleg ki is tudnák fizetni.

Mayer gyerekszobás lépését sokan kritizálják, antidemokratikusnak, elitistának tartva azt. De azért hallani olyan hangokat is akik megvédik a Yahoo vezérigazgatóját, mondván, hogy munkája egyáltalán nem tipikus, ő biztosan nem fog délután ötkor lelépni minden nap, nem úszhatja meg a meetingeket és tárgyalásokat, és nem maradhat távol a cég központjától - tehát jogos, hogy felelős pozíciójához ilyen privilegizált helyzet társuljon.

Az ellentábor érveit könnyű elképzelni: Mayernek nem számít a pénz, minek szül az ilyen, úgyis akkor vannak a meetingek, amikor ő mondja, megszünteti a távmunkát, de ő azért nem kerül kutyaszorítóba a gyerek és munka között, stb.

De jóval nagyobb, mégha kevésbé érzelmes vita bontakozott ki a távmunka megszüntetése miatt is. Előrebocsátom, hogy én nem tudom az igazságot, mert mindkét oldal érvei között találok egy csomó logikusat, elfogadhatót.

Nyártól a Yahoo-sok nem dolgoznak otthonról
Nyártól a Yahoo-sok nem dolgoznak otthonról
Fotó: Stockfresh

A hivalatos Yahoo álláspont szerint a döntésre azért volt szükség, mert a hatékony, kreatív munkához elengedhetetlen, hogy az emberek együtt, egy helyen legyenek. A folyosói beszélgetések, a munkahelyi ebéd - ami egyébként ingyenes -, az egymásnak odavetett ötletek pótolhatatlanok. Az otthoni munka során sokszor áldozatul esik a gyorsaság és minőség is. Egy Yahoo-vá kell válnunk, aminek az első lépése az, hogy fizikailag is együtt legyünk. Yahoo-snak lenni nem csak a napi munka elvégzéséről szól, hanem az emberek közti kapcsolatról, tapasztalatokról is, melyeket csak az irodában élhetünk át - szólt a levél.

A döntés támogatói, talán ők vannak kevesebben, azt hangoztatják, hogy Mayer döntése egyértelműen az eltunyult, és az utóbbi években teret vesztő Yahoo érdekeit szolgálja. Volt alkalmazottak nyilatkoztak, és mondták el, hogy a cégnek túl sok távmunkása van, akik "fejik" a Yahoot, keveset, és nem hatékonyan dolgoznak, elérhetetlenek, ha szükség lenne rájuk, és sosem teszik magukat oda igazán.

Mayerben végre megvolt a bátorság ahhoz, amit elődei (6 vezérigazgató 3 év alatt) nem mertek megtenni. Felvette a harcot, hogy a Yahoo-ból igazi, szilíciumvölgyi céget csináljon. A Yahoo parkolója délután ötkor hirtelen kiürül - egy olyan jelenség, ami a versenytársaknál ismeretlen, márpedig Mayernek hosszú, Google-ös múltja van. Ráadásul Mayer az amúgy is szükséges leépítések egy részét úgy viszi végre, hogy az nem is igazán leépítés, hiszen egy csomóan maguktól mennek el.

Igen ám, csakhogy legalább ilyen jó érvei vannak az ellentábornak is. Elsőként mindjárt például az, hogy ezzel a lépéssel Mayer azt éri el, hogy a távmunkás állományból mindenki el fog menni, akinek valódi munkaerőpiaci értéke van. Akinek ugyanis vannak lehetőségei, az nem fog belemenni a számára visszalépést jelentő változásba. Ki fog tehát bejárni az irodába nyártól? A távmunkás réteg legalja, aki senki másnak nem kellett, ezért kénytelen-kelletlen, de beletörődik a helyzetébe. Csak még utálni is fogja a munkáját onnantól.

Egyes kutatások szerint a távmunkás boldogabb és hatákonyabb
Egyes kutatások szerint a távmunkás boldogabb és hatákonyabb

Ráadásul a távmunka versenyképességéről számtalan tanulmányt készítettek már. A Stanford Egyetem kutatása például a Yahoo memóval egy napon látott napvilágott, ők call center munkatársak hatékonyságát vizsgálták, és azt találták, a távmunkások 13 százalékkal többet teljesítenek, mint az irodában ülők, miközben ráadásul elégedettebbek is a munkájukkal.

A Texas-i Egyetem tavaly év végén azt közölte, a távmunkások hetente 5-7 órával többet dolgoznak, mint azok, akik az irodában ülnek.

Az Egyesült Államokban egy friss felmérés szerint a munkaadók jó 60 százaléka engedélyezi, hogy a dolgozók legalább időnként otthonról végezzék a munkájukat, ami a duplája a tíz évvel ezelőtti adatnak. Vagy tényleg működik náluk a távmunka, vagy mindenki felült a legújabb vonatra, és még nem vette észre, hogy az rossz irányba megy.

Távmunkában dolgozni nem azért jó, mert kevessebet kell teljesíteni - állítják a pártolói. A munkát ugyanúgy el kell végezni, viszont rengeteg időt lehet megspórolni már csak azzal is, hogy reggel nem kell bemenni, délután pedig hazamenni. Ez pont elég lehet arra, hogy a gyereket reggel kényelmesen lehessen óvodába/iskolába vinni, délután pedig ne kelljen érte megfeszülve rohanni, és ne omoljon össze az élet, ha az iskolában épp egy nap szünet van - hangoztatják a távmunkában dolgozó anyák, apák.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.02.28 22:06:24norbert79

  Annyit hadd tegyek hozzá, hogy minden un. seat-nek azaz munkaállomásnak is van egy arányos éves költsége, amely magába foglaltatik az épületi karbantartási költséget, munkaállomás költséget, egyéb járulékos kiadást is (hálózat, kábelezés, áram...). Ugyancsak érdekes kérdés, hogy lesz e elegendő hely leültetni az összes dolgozót. Az otthoni munka erős spórolás közepette sokkal költség-barátabb, míg a hölgyemény agyszüleménye sokkalta több kiadással fog járni. Szerintem ezzel a nővel lehúzhatja a rolót a Yahoo...

 • 2013.02.28 22:29:15Rébusz

  Nem meglepő, hány ilyen főnök van! Egyet ismerek, még hasonlít is erre a példányra. Én abszolút távmunka párti vagyok, szerintem is hatékonyabb, de attól is függ, milyen jellegű munkáról van szó. Ez a nő ránézésre biztos, hogy szereti az intrikákat és az intrikusokat, nem akarja, hogy a "buliból" bárki is kimaradjon. S mivel poronty rovatról van szó: a gyereke húzza a legrövidebbet mégis.

 • 2013.02.28 22:42:41szomorutojas

  de jó olvasni a véleményeket, ez már kérem a tízmillió menedzser országa?

 • 2013.02.28 22:51:17lacalaca

  Volt még egy jó állítás a Slate-en megjelent cikkben: Mayer azt kifogásolta, hogy a Yahoo parkolói ötkor gyorsan kiürülnek. Nála eszerint a jó munkaerő az, aki sokat dolgozik, sőt minél többet túlórázik. Alibiző-paradicsom, lehet tolni a facebookot meg az ingyen kaját a cégnél, amíg valakinek nem lesz saját élete/családja. Ha viszont valaki távmunkában dolgozik, pláne kreatív munkát igénylő feladaton, a hatékonyságát már nem lehet csak azon lemérni, mennyit van bent: helyette a főnökeinek a ténylegesen elvégzett munkáját kell értékelnie.

 • 2013.02.28 23:36:59TH

  A saját tapasztalatom az, hogy a legjobb kombinálni a kettőt (legalábbis ebben a szakmában): sokszor hasznos bent lenni az irodában, hogy a többiekkel beszélni tudj, és hatékonyan tudjatok együtt dolgozni, de sokszor van olyan is, hogy az ember szeretne nagyobb adag kódot megírni...ez sokaknak, sokszor könnyebb otthon, mert kevésbé zavarják meg munka közben. Úgyhogy általánosságban az egészséges egyensúly kialakítása a legjobb, de az biztos, hogy aki dolgozni akar és motivált, az akkor is hatékony tud lenni, ha otthonról melózik, aki meg lusta, az az irodában is tud lógni, vagy elbújni egy sarokban a többiek elől...:)

 • 2013.03.01 07:11:40Ronald

  Nincs vegytiszta pro- és kontra. Erősen munkakör-függő a dolog.

  1) Ahova élő-kreativitás kell - ott elképzelhetetlen a távmunka
  2) Rutin-feladatokra a legnagyobb faszság belső munkahelyet fenntartani

  Én szakfordító vagyok - távmunkában, ráadásul a munkaadóm egy határon túl székel.
  Mégis mi a halálért kellene nekem oda bemenni ahhoz, hogy X napra-órára-percre elvégezzem, illetve leadjam a kész munkát?

  Mit nyernénk vele? Jól eldumcsiznék néha a kollégákkal? 2 naponta cseszegethetném a rendszergazdát ezért-azért.... (bár ha engem kérdeznének ezt inkább a kis Evelyn-el, a desk-es lánnyal tenném).

  A támunkások aránya a cégtnél az nem cégpolitika-.... hanem munkakör-függő.
  Okos cég tudja, hogy kit kell feltétlenül benttartani...és kit kell hazaküldeni dolgozni, a francba.

  Különben is: minden kampányszerű intézkedés szart sem ér, ha nincs mögötte józan mérlegelés és diferenciálás.
  .

 • 2013.03.01 07:39:13fromdtod

  És most a munkát végző oldaláról: Szerintem a távmunkának nagy hátránya, hogy elveszik a munka és a nem-munka tevékenységeinek szétválasztása. Tehát ha nem bent dolgozol, akkor gyakorlatilag mindig dolgozol. Persze ezt meg lehet oldani, ha elég határozott vagy, de egy publikus (értsd pl. kávézó) helyen dolgozás esetén nagyon nehéz kihagyni Evelyn-t, vagy egy szépen odébb libbenő felhőcske bámulását 10-15 percig, míg otthon ugye a lányod csábít el óránként egy kis építőzésre, meg bunyózásra... Szóval sztem csak a munkábajárás időtartamát nyerem, és ez néha nem csábító.

 • 2013.03.01 07:57:59zizi77

  A legrosszabb, ha mindkettő megvan. Férjem 10 órát van átlagosan bent, majd hazajön és kezdi otthon elölről. Ja és még este 10-kor is telefonálnak az idióta userek, ha valami nem klappol. Se hétvége, se szabadság. Nem keres rosszul, de pár év és belerokkan.

 • 2013.03.01 08:13:31muhi

  A kérdést az döntie el, hogy a munkafolyamatok egésze vagy egy része igényli-e munkacsoport létrehozását. Ha igen, az érintetteknek legalább az idő egy részében ott kell lenni, ez személyes tapasztalatom. Ha nem, értelmetlen és kontraproduktív az irodai munka.

 • 2013.03.01 16:12:37Vermine

  én csak a nő gyerekét sajnálom, hogy egy irodában nő fel, a babysitterét összetéveszti az anyjával, és az anyjának mindig fontosabb lesz egy meeting, mint ő....
  egy seggel nem lehet két lovat megülni. vagy a család sínyli meg a munkamániát, vagy a munka kárára megy a gyereknevelés. utóbbi talán kevésbé súlyos bűn szerintem.
  ha egy nő úgy érzi, hogy a karrierje az élete legfontosabb része, ne szüljön. ha igénye van a gyerekre, vállalja fel, hogy a munka egy időre háttérbe fog szorulni az életében. aztán csodálkozik majd, ha idős korára a kölök bedugja egy luxus elfekvőbe, és felé se néz majd...:/

 • 2013.03.01 21:10:15Mansell

  Képzelem, mennyit tépelődhetett, amíg eldöntötte, hogy két teljes hetet kegyesen a gyerekére szán. Apja amúgy nincs a kölyöknek? Vagy ő a Coca-Cola élén csinálja ugyanezt?

 • 2013.03.04 11:09:39neddie

  "...kevessebet kell teljesíteni." Hmm. Helyesírásból jobban kellene teljesíteni.

 • 2013.03.04 14:26:43szmoker (Homo Trollicus)

  zizi77

  Férjed nincs egyedül.
  Én pl. kinémítom a telefont esténként, különben reggel 7-től este 10-ig minden féleszű megtalál.

  Legalább bejárni nem kell, mert távmunka :)

 • 2013.03.05 15:59:01XEP

  Marissa Mayer:
  Computer programming instructor

  Ha programozó tudhatná, hogy adatoknak kell áramolnia a kábeleken nem pedig az embereknek a fémdobozokban a munkahely és az otthonuk között.

  Persze nő...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta