no

Kabátba épített gyerekek

Az utóbbi időben egyre több olyan anyukát látok, akinek kabátjába van „beépítve” a gyerek, és csak a csak a kis fejbúb kandikál ki, hol elöl, hol hátul. Olyan lehet ott bent, mint a kengurumama erszényében. Mi már kinőttünk ebből a korból, de megkérdeztem az anyukákat, és utánanéztem, mi ez az új módi. Kiderült, nem is olyan új, gyerekhordozóval egybeépített ruhákból egész sokfélét kapni már, kabát, mellény, poncsó, pulcsi, mindbe beépíthető a baba.

A praktikus kabátból többféle típus létezik, az egyiknek az a lényege, hogy a testünkre bármilyen hordozóval rögzíthető gyerek számára ki van vágva egy rés, amit természetesen vissza lehet gombolni vagy madzaggal visszaszűkíteni a gyerek köré. Egy másik fajta hordozókabátban beépített betét van, ebbe csak egyszerűen bele kell ültetni a gyereket, és már indulhatunk is, nem kell a felkötéssel bajlódni.

A bonyolultabb modellek pedig már szinte mindent tudnak, lehet bennük a gyereket elöl, hátul, sőt még csipőn is hordani, sőt van ikres, és háromgyerekes megoldás is, ez utóbbihoz mondjuk gyakorlatilag már emberfeletti erőnlét kellhet.

Jó lehet városi anyáknak, ha tömegközlekednek, és nem akarják a babakocsit emelgetni, de kirándulásoknál is jó szolgálatot tehet, csak anyuka bírja szusszal. (Külföldi oldalakon férfiaknak tervezett modellekkel is találkoztunk, itthon ez még annyira nem elterjedt.)

Télen azért is jó megoldás ez a kabát, mert nem kell pufira beburkolni a gyereket, aki amúgy a kabáton kívülre kerülne, nem kell az átöltöztetéssel vesződni, elég egy vastagabb öltözet, mivel az anya teste elég jól melegít, nem kell félni az esőtől, a kabátok java része ellenáll az esőnek, hónak, és van külön kapucnija a gyereknek is. Az sem hátrány, hogy nem izzadunk be a saját téli ruhánkba, amíg felkötjük magunkra a gyereket.

A kabátokat általában univerzálisra tervezik, értem ez alatt, hogy akár gyerekkel, akár gyerek nélkül is hordhatók, nem kizárólagos babahordozó ruhák, különféle megoldásokkal (zipzár, csat, tépőzár, gombok) kiemelhetők és eltüntethetők a babahordozós rekeszek.

És hogy mennyibe kerülnek? Ha újat akarunk venni, és itthon, akkor már 15 ezer forint körül találunk, de a határ a csillagos ég, na jó, „csak” 90-100 ezer forint. A kabátok stílusban, színben, anyagukban, funkciójukat tekintve változatosak, elég sokféle fellelhető a piacon, így nagy eséllyel mindenki talál magának megfelelőt. Ha mégsem, akkor sincs baj, mert vannak, akik kifejezetten már meglévő kabát átalakítására szakosodtak, nekik csak el kell vinnünk egy hagyományos kabátot, és átalakítják úgy, hogy babahordozásra is alkalmas legyen. Általában egy kabát több gyereket is kiszolgálhat, ezért ha testvérnél nem tudjuk hasznosítani, és inkább eladnánk, a baba-mama fórumokon vagy az online aukciós piactereken biztosan gyorsan meg tudunk szabadulni tőle.

A téli kabátok után hamarosan az átmeneti kabátok és vastagabb pulóvereket kerülnek elő, erre a szezonra már más típusú, de hasonló elven alapuló kabátkák, poncsók és pulóverek készülnek. Külföldi oldalakon találtam egy olyan polár anyagból készült megoldást, amit peekaru-nak neveznek, és bármilyen babahordozóval használható. Van ennek is babával felhúzható változata, ez alá nem kell semmilyen hordozó eszköz.  Az átmeneti kabátok között találunk divatos ballonkabátokat és sportos dzsekiket is, de a mama poncsókból is többféle változat létezik. Van, amely lecipzározható, és ezáltal bővebbé válik, elfér a gyerek (ez a változat gyerek nélkül visszacipzárazva is hordható), a másik, amelynek már eleve van egy gyerek-zsebe, így ezzel a poncsók féleséggel elől is, hátul is cipelhetjük utódunkat. Aki kreatív, az maga is elkészítheti saját poncsóját, ezen a linken, több szabásminta össze van gyűjtve.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra