Elvált, gyerektelen tanár ne tanítson erkölcstant!

Napok óta próbálom megérteni, ki és mit fog tanítani a gyerekemnek erkölcstan címén jövőre. A hittant most tegyük félre, mert úgy érzem, arról - ideális esetben - pontosabb elképzelésem van. Olvastam a kerettanterveket (magasztos blabla), a NAT-ot, de nem lettem sokkal okosabb. Remek célok, amik heti egy órában akkor sem fognak egy gyereket sem megváltani, ha maga Teréz anya tartja az órát, aki pedig tényleg ütős példakép, alkalmas az azonosulásra.

stockfresh 2422349 sad-man-with-chalkboard sizeM

Aztán megtaláltam a Magyar Szülők Országos Egyesületének honlapját, akik nem csak lelkesen üdvözlik az erkölcstan oktatást, de mindjárt számos remek javaslatuk is lenne azzal kapcsolatban. Elsőként ott van például az, hogy legyen minden gyereknek kötelező az erkölcstan, és jöjjön még azon felül a hittan. Szuper, nincs elég órája a gyereknek, legyen több.

De ennél sokkal viccesebb, hogy a MSZOE azt is összeszedte, kit tartanának alkalmasnak arra, hogy erkölcstant tanítson. Mivel ez egyszerűen parádés, engedjék meg, hogy szó szerint idézzem, a helyesírási hibákkal együtt.

"MSZOE javaslat

  • Erkölcstan tantárgy oktatására csak magas hivatástudattal rendelkező fedhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehet alkalmazni.
  • Olyanokat, akik példás családi életet élnek, pl. nem lehetnek elvált személyek, nem élhetnek élettársi kapcsolatban és legalább egy házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).
  • Az erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek sexfilmeket.
  • Az általános iskolákban erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni. Nem elég a módszertani és elméleti felkészültség és a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése."

Jó napot kívánok, ez itt Piroska és a farkas országa, ahol a jó embereket könnyű megismerni, mert fehér ruhában vannak, ők otthon nem néznek szexfilmeket, nem váltak el, nem élnek élettársi kapcsolatban, pláne nem gyerek nélkül, és végképp nem dohányoznak.  És ezt egy alapos környezettanulmánnyal bizonyítani is tudják.

Jöjjön hát a példás házasságban élő agresszív bántalmazó, ha nem iszik. Jöjjön az, aki otthon ugyan nem néz szexfilmet, de eljár a kocsisorra kurvázni, mert a példás házasságában példásan nincs kommunikáció arról, ki hogyan szeretne végre egy jót kefélni. Jöjjön az, aki nem dohányzik, nem iszik, el sem vált, és ugyan tök boldogtalan, és belenyomorodik a roncs házasságába, de legalább erkölcstanár még lehet.

Kínzó a kérdés, vajon mi történne, ha egy környezettanulmányilag jóváhagyott erkölcstanár később netán elválna? Rászokna a dohányzásra? Megnézne egy szexfilmet?

Csak gratulálni tudok a Magyar Szülők Országos Egyesületének, akik még hisznek a mesékben, és akiknél még a hétéves lányom is jóval szofisztikáltabban képes megítélni az emberek jellemét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra