SZÜLŐSÉG

Elvált, gyerektelen tanár ne tanítson erkölcstant!

2013. február 20., szerda 13:36

Napok óta próbálom megérteni, ki és mit fog tanítani a gyerekemnek erkölcstan címén jövőre. A hittant most tegyük félre, mert úgy érzem, arról - ideális esetben - pontosabb elképzelésem van. Olvastam a kerettanterveket (magasztos blabla), a NAT-ot, de nem lettem sokkal okosabb. Remek célok, amik heti egy órában akkor sem fognak egy gyereket sem megváltani, ha maga Teréz anya tartja az órát, aki pedig tényleg ütős példakép, alkalmas az azonosulásra.

stockfresh 2422349 sad-man-with-chalkboard sizeM

Aztán megtaláltam a Magyar Szülők Országos Egyesületének honlapját, akik nem csak lelkesen üdvözlik az erkölcstan oktatást, de mindjárt számos remek javaslatuk is lenne azzal kapcsolatban. Elsőként ott van például az, hogy legyen minden gyereknek kötelező az erkölcstan, és jöjjön még azon felül a hittan. Szuper, nincs elég órája a gyereknek, legyen több.

De ennél sokkal viccesebb, hogy a MSZOE azt is összeszedte, kit tartanának alkalmasnak arra, hogy erkölcstant tanítson. Mivel ez egyszerűen parádés, engedjék meg, hogy szó szerint idézzem, a helyesírási hibákkal együtt.

"MSZOE javaslat

 • Erkölcstan tantárgy oktatására csak magas hivatástudattal rendelkező fedhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehet alkalmazni.
 • Olyanokat, akik példás családi életet élnek, pl. nem lehetnek elvált személyek, nem élhetnek élettársi kapcsolatban és legalább egy házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).
 • Az erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek sexfilmeket.
 • Az általános iskolákban erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni. Nem elég a módszertani és elméleti felkészültség és a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése."

Jó napot kívánok, ez itt Piroska és a farkas országa, ahol a jó embereket könnyű megismerni, mert fehér ruhában vannak, ők otthon nem néznek szexfilmeket, nem váltak el, nem élnek élettársi kapcsolatban, pláne nem gyerek nélkül, és végképp nem dohányoznak.  És ezt egy alapos környezettanulmánnyal bizonyítani is tudják.

Jöjjön hát a példás házasságban élő agresszív bántalmazó, ha nem iszik. Jöjjön az, aki otthon ugyan nem néz szexfilmet, de eljár a kocsisorra kurvázni, mert a példás házasságában példásan nincs kommunikáció arról, ki hogyan szeretne végre egy jót kefélni. Jöjjön az, aki nem dohányzik, nem iszik, el sem vált, és ugyan tök boldogtalan, és belenyomorodik a roncs házasságába, de legalább erkölcstanár még lehet.

Kínzó a kérdés, vajon mi történne, ha egy környezettanulmányilag jóváhagyott erkölcstanár később netán elválna? Rászokna a dohányzásra? Megnézne egy szexfilmet?

Csak gratulálni tudok a Magyar Szülők Országos Egyesületének, akik még hisznek a mesékben, és akiknél még a hétéves lányom is jóval szofisztikáltabban képes megítélni az emberek jellemét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.02.20 14:44:11némafilm

  szexuális aberráció, szexfilm, ezeket vajon hogyan tanulmányoznák:) a többiről nem is beszélve; de egyesek tökélyre fejlesztik a kirakat-életet, úh. mondjuk biztosan találnának "megfelelő" oktatókat.

 • 2013.02.20 14:54:11katorna

  Bár számomra is nehezen elfogadható a szülői álláspont, azért az is erős csúsztatás hogy aki megfelel az elvárásoknak az biztos titokban kurvázik vagy agresszív bántalmazó. Nyilván vannak olyan emberek is akik példás házasságban élnek és mégsem verik az asszonyt vagy dugnak félre
  .Nem kell a hülyeségre még nagyobb hülyeséggel válaszolni, kicsit talán még meg is érthető hogy a szülők szeretnének példaképet állítani a gyermekeik számára és ők ezekben látták a főbb pontokat!

 • 2013.02.20 19:13:13oszabo

  Igen kíváncsi lennék a Magyar Szülők Országos Egyesületére, hogy a tagjai vajon néznek-e szexfilmet, dohányoznak-e, elváltak-e stb-stb., hiszen milyen példát mutatnak a SAJÁT gyereküknek? Másrészt mi köze van a gyereknek ahhoz, hogy a tanár néz-e szexfilmet? Hovatovább hiányolom azt a kikötést, hogy a leendő erkölcstanár hetente egyszer, szigorúan min. félóra előjáték után misszionárius pózban szexelhet a feleségével/férjével.

 • 2013.02.20 20:01:41úgyiselfelejtem

  "a leendő erkölcstanár hetente egyszer, szigorúan min. félóra előjáték után misszionárius pózban szexelhet a feleségével/férjével."
  Az iskolavezetés (vagy a fenntartó) által kinevezett 5 fős bizottság ellenőrzése alatt.
  xD

  Én lehetnék erkölcstan tanár, mert nincs káros szenvedélyem, és nem nézek szexfilmet. Csak pornót...

 • 2013.02.21 09:14:43nzolta

  Röviden a felhívás:
  Keressük azokat a kedves pedagógus, túlsúlyos mára már impotens urakat ,vagy frigid hölgyeket,akik gyereknevelésben és házasságban tapasztalattal bírnak és ezt dokumentálni tudják.

 • 2013.02.21 10:41:30szerkezettan

  Érdekes. A 21.században ilyen feltételek mellett, homokba dugott fejekkel és álszent elvárásokkal...hmmm csak gratulálni tudok. Mégis mit takar a szexuálisan aberrált? Esetleg a feleség orálisan kielégíti a férjét vagy a férj a nőt? Ha hátulról csinálják? Konyhaasztalon? Nem elvált és nem élettársi kapcsolatban él? Előfordulhat, hogy valaki egészségesebb és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet él azoknál, akik benne maradtak egy házasságban. Persze együtt élnek, de már csak az unalom és a félelem tartja őket össze, esetleg van egy gyerekük, aki mindezt elszenvedte, hogy a szülei már nem szeretik egymást és a gyerek nem hülye. De ez egy ideális család, ugye? Hiteles ember egyre kevesebb van. A nagy bürokrácia és hülyeség süllyesztőjében minden elfér. Legyen az Moszkva tér átnevezés 5 milliárdért , de nincs pénz a rákos betegek gyógyszereire 2 milliárdért. Orvosok, nővérek, tűzoltók és tanárok éhbérért dolgoznak, de a buszmegállókba kitett Smoking is forbidden helytelen verziójáért is valaki milliókat kaszált. Erkölcstan tanár? Ezt már mind vissza is szívták, ahogy fogalmazott Kálmán Olga. Ez már csak így megy. Magyarország hajrá!

 • 2013.02.21 12:58:39dieter1

  Megint láthatjuk, hogy a pokolba vezetô út jó szándékkal van kikövezve.
  Az alapötlettel (olyasvalakik tanítsák az erkölcstant, akik példaképnek állíthatók) egyetértenék, de ezekkel az átgondolatlan, helyenként túlzó, másutt általánosító, de fôként ellenôrizhetetlen pontokkal valóban nem lehet mit kezdeni.
  ("otthonukban sem néznek sexfilmeket" - na ez volt a csúcs.)

  Amúgy bizonyos dolgokról esetleg hihetôbben beszélhet az, aki kipróbálta, és saját tapasztalatára hivatkozva ítélhet el dolgokat. Én életemben egyszer rúgtam be úgy, hogy kidobtam a taccsot és csak arra tértem magamhoz, hogy a kádban áztatom az ágytakarómat. Sikerült tanulnom belôle :-)
  Elvált is vagyok. A második házasságomban viszont nagycsaládos lettem, és az újabb ismerôseim meglepôdnek, mikor megtudják az elôéletemet.

  Egyszóval: jobb, hogy visszaszívták, nem lehet ezt így elhirtelenkedni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta