SZÜLŐSÉG

Új őrület: a baba- és mamabarát császár

2013. február 11., hétfő 12:46

A császármetszések száma a fejlett országokban folyamatosan emelkedik, sok nő kifejezett kérése, hogy ne hüvelyi úton kelljen megszülnie. Németországban minden harmadik nő így szül. Az elmúlt 12 évben nálunk is megduplázódott a császármetszések száma. A legújabb német "hóbort" (szolgáltatás? trend? minek nevezzük?) szerint a császármetszést is lehet úgy végrehajtani, hogy az anya lássa, mi történik, és a baba, kiemelése után elsőként rögtön az anyját lássa az orvosok helyett.

A császármetszés többnyire gerincérzéstelenítéssel történik, az anya deréktól lefelé érzéketlenné válik, de éber marad. Eddig ez egy olyan műtét volt, amelynek során az anya csak fekszik, passzívan a plafonra szegezi tekintetét, és csak akkor tudatosul benne, hogy anyává vált, amikor meghallja a csecsemősírást.

Tavaly december óta a Berliner Charitén új trend van kialakulóban. Az orvosok szeretnék, ha a kismamák sokkal jobban részeseivé válhatnának anyává válásuk folyamatának, ezért úgy alakítják a körülményeket, hogy a nők láthassák, amint gyermekük „előbújik” a hasukból. Az orvosok azt is igyekeznek szem előtt tartani, hogy a megszületett csecsemő elsőként ne a műtétet végző és segítő orvosokkal teremtsen szemkontaktust, hanem rögtön szembetalálja magát anyjával.

Az érzékenyebb gyomrú szülő nőknek nem kell azzal számolniuk, hogy premier plánban kell végignézniük saját hasuk felmetszését - ami eléggé véres jelenet -, mivel a nagy hasuk védelmező dombként akadályozza a kilátást, de ha ez nem lenne elég, a műtéti területet takaró leplet csak akkor lebbentik fel, amikor már a bébi kiemelésére készülnek.

Ezt az újfajta eljárást németül császárszülésnek (Kaisergeburt) nevezik, (a magyarban a császármetszést (Kaiserschnitt) is szokták ezen a néven nevezni), és azt vallják, olyan császármetszésről van szó, amely némileg közelebb hozza a természetes szülés élményét, nem annyira személytelen és művi hatású, mint a hagyományos császármetszés, ráadásul az apa elvághatja a köldökzsinórt és a babát azonnal az anya mellére helyezik - egy rövid időre.

A császárszülés a szülő nők körében gyorsan népszerűvé vált, azonban a szakembereket megosztja. Főként a természetes szülés híveiben erős az ellenérzés, hiszen ők éppen arra törekednek, hogy minél kevesebben válasszák önként a császármetszést, de ez az új, "barátságosabb" módszer még inkább annak a trendnek kedvez, hogy a nők maguktól válasszák az operációt.

Más orvosok például abban találnak kivetnivalót, hogy a császármetszéseskor időnként fellépő erős vérzés esetleg sokkolhatja a nőt elkísérő apát, aki erre nincs felkészülve, s ez nem az az állapot, amiben a férfi a feleségét látni szeretné. (Mondjuk azért ez ugyanígy elmondható a hüvelyi szülések után időnként fellépő erős vérzésre is, szerintünk.)

A császárszülés önök szerint

 • 1205
  Jó, hogy létezik, sokan úgyis a császárt választják, akkor ez már jobb
 • 1703
  Fölöslegesen tereli az anyákat a szükségtelen császárok irányába
 • 101
  Tök jó, eddig nem voltam császárpárti, de ez így elég vonzó

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.02.11 13:24:12szemlelodo

  Biztos, hogy nem őrületnek kéne nevezni, ami zökkenőmentesebbé, barátságosabbá teszi a körülményeket, ha már ilyen drasztikus beavatkozásra szükség van.

 • 2013.02.11 13:26:39szemlelodo

  Az pedig egyenesen undorító, ha ezt azért csinálják, hogy jobban eladható legyen az orvosok számára kényelmesebb, egyszerűbb és több hálapénzt ígérő művelet. A szülés természetes útja a hüvelyen keresztül történik, aki vágni akar, legyen inkább böllér.

 • 2013.02.11 13:59:17Felicitasz

  Németországban ez a művelet nem ígér az orvosoknak több hálapénzt.
  Az irányzat "családközpontú császármetszés" néven már létezik egy ideje, és ugyanúgy, mint sok más jelentős változás a hagyományos protokollban, az ún. "természetes szülés híveinek" szövegelése nyomán jött létre. Az én császárom már hasonló elvek mentén zajlott Kanadában 2007-ben, a szakmai-pszichológiai háttérről írtam is[link] a kommentekben meg el lehet olvasni, hogy lényegében arról van szó, amit szemlelodo ír az első kommentben.
  Mindenkinek jobb, ha a dolog zökkenőmentesebb és barátságosabb.
  Adott esetben nincs is _közvetlen szakmai (orvosi) indok arra, hogy valamit miért "barátságosan" csináljunk, a hatás a hosszú távú következményekben lesz csak mérhető. Nyugodtabb és elégedettebb páciens gyorsabban gyógyul, kevesebb szövődménnyel, jobb a korai startélménye az anyaságról, kisebb arányban fog pénzbe kerülni az egészségügynek fél évvel később.

 • 2013.02.11 14:10:48zanzibar

  Németországban NINCS hálapénz.
  Maximum egy doboz bonbon, csokor virág.
  Jól fizetett orvosok a fizetésükért dolgoznak.
  Aki többet akar keresni, privát praxist nyit, magánbiztosítóval szerződik.
  Ez az új módszer sem divathóbort. A babának is az a jó, ha a császáros szülést a hüvelyi úton történőhöz közelítik.
  Ami meg a nők által választott császárt illeti, érdemes lenne ez ügyben az ilyen szülést tudatosan választó nők motivációját feltárni, és a válaszokon elgondolkodni.

 • 2013.02.11 14:31:51Alter E

  Egyáltalán nem kelene ezt hóbortnak nevezni. Az én császárom úgy zajlott, epidurálissal, hogy úgy körbeburkoltak, hogy csak oldalt hagytak egy egész kis nyílást, semmit nem láttam, azt sem, ahogy kiemelték a gyerekeket. Már felöltöztetve hozák oda őket a kis nyíláshoz megmutatni. Nem értettem ezt az egészet. Azért csinálták, hogy ha baj van, ne essek kétségbe? Ha ez lett volna, sokkal rosszabb, ha csak hallok, de nem látok. Szerencsére egészségesek voltak, de máig bánt, évtized múltán is, hogy nem láthattam életük első perceit. A férjemet arra hivatkozva nem engedték be, h nincs elég hely. A műtő akkora volt, mint egy táncterem.

 • 2013.02.11 14:33:47Alter E

  Ja, nálam nem kérés volt a császár, a gyerekek úgy feküdtwek, h ki nem jöttek volna maguktól. Úgyhogy hálásak lehetünk az orvostudománynak. Csak ezeket az emberi dolgokat, amik kis odafigyeléssel megoldhatók, ezeet ne tekintenék őrületnek... (a kedves újságírók sem)

 • 2013.02.11 14:45:36De gustibusaut bene, aut nihil

  túl van ez lihegve, én pl nem emléxem hogy születtem...

 • 2013.02.11 14:59:28plüss_Teknős

  A szülést, akárhogy zajlik is, nem kéne "lehóbortozni"... Az otthonszülés sem az, a kórházi sem, a császár sem. Aki választja a császárt, hadd tegye, szíve joga.
  A baba miatt sokkal jobb, hogy ha van rá mód, ne csak egy műtét legyen, hanem valami bensőségesebb.
  Ismerős választotta volna a császárt, nem engedték. Négy kiló feletti babát kellett megszülnie, a nemi életük azóta romokban. Másik, aki ragaszkodott volna a hüvelyi szüléshez, azért került a műtőbe, hogy "ne csússzanak át a másik műszakba"...

 • 2013.02.11 15:09:50R.T. Flakfizer

  a sokadik gyerek után már nevetségesnek tűnik minden ilyen kérdéskör - hogyan szülessen a gyerek! nem azt mondom, hogy nem értem, ugyanilyen problémákon járt az agyunk nekünk is, de a körülmények, meg ez a felmutatom, bemutatom :D
  idővel elmúlik, aztán már csak a hogyan csináljam jól, kérdéskör marad...

  a kérdések meg marhaságok, meg egyoldalúak.
  "jó, hogy létezik, sokan úgyis a császárt választják, akkor ez már jobb
  Fölöslegesen tereli az anyákat a szükségtelen császárok irányába
  Tök jó, eddig nem voltam császárpárti, de ez így elég vonzó"

 • 2013.02.11 15:54:11lutria

  Eddig nem úgy volt hogy a babák nem tökéletes látással születnek meg,csak pár hét-hónap múlva élesedik ki a látásuk?Mert akkor ez a -kit lát meg előbb amikor kibújik- indok eléggé erőltettetnek tűnik.

 • 2013.02.11 16:16:30De gustibusaut bene, aut nihil

  @lutria
  persze hogy nem látnak...
  meg nem is emlékeznek rá.. te se, én se, pedig mindenki megélte a folyamatot. csak ha ebbe belegondolnánk, nem lehete a gonosz császározás ellen szavazgatni meg holisztikus vajákosságokat kommentelni :)

 • 2013.02.11 16:42:20Md Ev

  ha valaki képes hüvelyi úton egészséges újszülöttet a világra hozni, akkor nehogy már azért választhasson császárt, mert fél, hogy fájni fog... elég gáz.. eddig is tudtak úgy szülni a nők. Ha meg bármi komplikáció miatt kénytelenek császármetszést végezni, az meg tényleg nem baj, ha kicsit barátságosabb körülmények között zajlik, bár az apukát így se engedném be, semmi keresni valója nincs a műtőben, akár van hely akár nincs, nem oda való.

 • 2013.02.11 16:43:44pagodalom

  Ez tök baromság. Marketing! A gyerek el sem lát odáig. Idétlen anyukáknak találták ki.

 • 2013.02.11 17:02:36Avril35

  A császárt lehet választani megfelelő pénzért!
  Vannak orvosok, akik nem magánkórházban dolgoznak de már kaptam ajánlatot, hogy Ön már úgyis "koros", ő 4-500 ért "kinyalja" a seggemet is, egyágyas szoba, kulturált nővérke stb.
  Ezt így kerek-perec megmondta az orvos.

  Vannak magánkórházak, ahol ez 2 millió.
  Szerintem semmi baj a császárral a programozottal sem, ha az anyuka azt választja, én csak azt tartom visszataszítónak, hogy csak gazdag nők választhatják ezt.
  Shakira, Ördögh Nóra, Hajdú Péter felesége, Liz Hurley, Spice Girls csajok, stb.
  Nem ettől ellenszenves egyik vagy másik hölgy.
  És nem attól lesz jobb anya, ha többet szenved.
  Dehogymár azért választ császárt mert fájni fog, nagyon elhúzodhat, és szépséges Hajdúné csípője, nem bírná ki a megerőltetést, dehogynem !
  És az orvos is dehogynem hiszem annyit keres rajta, amit 20 másik anyukától sem kap!
  Ez business!
  Az otthonszülésről van fent pár videó az egyiken egy nagyon csinos szőke 5 nap alatt szüli meg a gyerekét, kihány a medencéből amiben fekszik, jó tíz percen át!, én nem hinném, hogy ezt a baba nem érzi, hogy nincs veszélyes a kiszáradásnak, szerintem ez esztelen dolog.

 • 2013.02.11 17:25:12Avril35

  Jó, jó mondjuk, egy multimilliárdos, énekesnő aki mögött áll egy hatalmas zenei gépezet, és az idő pénz alapon műkodik...
  Nehéz belegondolni magát az embernek egy ilyen ember helyzetébe.
  Reméljük sokat énekel a picinek!!

  Mindegyiknél ez van, a Posh spice volt az első akiről kiderült, hogy kissé előbb hozták neki világra, hogy nem nyúljon ki a bőre, után a Liz Hurley.

 • 2013.02.11 17:58:39tea fan

  Md Ev

  "ha valaki képes hüvelyi úton egészséges újszülöttet a világra hozni, akkor nehogy már azért választhasson császárt, mert fél, hogy fájni fog... elég gáz.. eddig is tudtak úgy szülni a nők."

  Már miért ne, ha az orvos szerint egészségügyileg nem ellenjavallt?
  Hogy természetes, hogy fáj? Ja, az is természetes, ha fáj, amikor a fogad fúrják vagy húzzák, mégse tapasztalom, hogy lobbizna a nép a lidokaininjekció ellen.

  Nem hinném, hogy a császár sétagalopp... De meg tudom érteni azt, aki retteg a hüvelyi szüléstől, miután elsőre, teszemazt, összeszakadt a végbele a hüvelyével. Vagy "csak" szakadt, és esztétikailag leromlott. Vagy már "nem olyan" a szex. (Azt azért hozzátenném, hogy ez nem általános, de akit pont érint, azt nem vigasztalja a jó statisztika.)
  Mielőtt rávágná valaki, hogy a nőnek lubickolnia illene a Szent Anyaságban, s nem az alfelével foglalkozni, olvasgassa a félrelépő férjek makktárs-fórumát, és számolja össze a "nem olyan az asszony má', mint szülés előtt" típusú indokokat.

 • 2013.02.11 18:03:44tea fan

  vágtázó halottkém
  "Shakira ráadásul úgy szült, hogy 1 hónappal hamarabb volt a császár, hogy ne nyúljon úgy ki a hasa."

  Na, EZ viszont tényleg gáz, ha igaz (azért kételkedem némileg, mert úgy tudom, ezzel nem lehet megúszni az esztétikai romlást - bár elképzelhető, hogy mérsékelni lehet -, ugyanis a hormonok "sara" is, nem csak a térfogatváltozásé) . Koraszülött-létre kárhoztatni a gyereket a szebb bőrért?

 • 2013.02.11 22:16:18womBATMAN

  Nálunk mind a két kiscsávó császármetszéssel született, mert az anyukájuk egyik gerinccsigolyája el van mozdulva és jó eséllyel lebénult volna egyhagyományos szüléstől. Így viszont a fiuk az apjukkal találták magukat szembe, amikor kicsomagolták őket anyából, azóta is hozzám kötődnek jobban, az első szavuk is az volt mind a kettőnek, hogy apa...

 • 2013.02.11 22:51:56kacaj hangosan

  Én meg teljesen egyetértek vágtázó halottkémmel, hogy igenis a szülés hüvelyi útra való, kivéve ha az életek forognak kockán. Minden más csak nyafogás és picsogás!

  Azok a férfiak, akik azért lépnek félre, mert már nem olyan, mint előtte, azok meg egy hatalmas szarkupacok, mert aki szerelmes a feleségébe, szereti tiszta szívéből és ásó-kapa-nagyharang holtomig el nem hagylak tipus, az a büdös életben nem fog félrelépni!
  S bár lehet, hogy most mindenki azt fogja mondani, márpedig ilyen nincs, de van, köszönik jól vannak, csak velük SENKI NEM FOGLALKOZIK! A csapból és a médiából az ömöl, hogy ez elvált, az megcsalta.... az egész világ ki van fordulva önmagából....
  És nem, még nem szültem, tervezem, és hüvelyi úton, a családban egy császár volt, mert nem volt hajlandó megfordulni, de mindenki más köszöni hüvelyen távozott! vagy érkezett, nézőpont kérdése!

  Undorító a sok mai "anyuka", aki azért esik teherbe, h megfogja a párját, majd császárral kiszedetteti az ártatlan gyereket, hogy a bőre/hüvelye friss ropogósan maradjon, majd elválik, a gyereke elzüllik -.-" és mindenki csodálkozik, hogy mennyi hülye van!

  Részemről leszavazva ez a rohadt császármetszés a picsogó hisztiző hülyéknek....

 • 2013.02.11 22:59:18kacaj hangosan

  amúgy abba belegondoltatok, hogy milyen következményei lehetnek az elszaporodott császármetszéseknek?
  Csak mert a hüvelyi szülésre a baba felkészül, a koponyája úgy van fejlődve, és olyan mozgást végez, amivel ki tud csusszani...

  És most?
  semmit.
  Következmény?
  Be nem látható!
  Hogy miért?
  Mert az élet úgy alkotta meg a részeket, hogy küzdjenek az életben maradásért...
  Mit adsz te a császármetszéssel?
  Lustaságot, elkényelmesedést......
  Meg gondolj csak bele: az orvosok - már a jobbik - megkérdezi, hogy te hogy születtél, mert előfordulhat, hogy te is ugyanazt fogod csinálni...
  Megtörtént eset, és nem is egyszer!

  Minden tettünknek következménye van, csak lehet, hogy az nem most következik be, hanem majd az unokáink idejében, és akkor már késő lesz!

 • 2013.02.12 00:11:06madou

  A nővérem császárral szült, pedig orvosi indoka nem volt rá, egyszerűen félt a komplikációktól és igen, a fájdalomtól is, szörnyű ember ezek szerint. Legalábbis megkapta már ezt párszor az igazi ősanya típusú nőktől kedvesen. Őszintén? A gyerekeinek szerintem semmi de semmi személyiségzavart nem okoz ez, a későbbiekben sem fog, konkrétan ki nem szarja le?
  Miért van az, hogy egyesek kötelességüknek érzik, hogy beleszóljanak mások döntéseibe, ítélkezzenek felette? Talán mert önigazolást szeretnének, vagy valami kollektív nősors-idea mozgatja őket? (Ha nekem fájt, fájjon neked is anyukám, mert ha nem, hát te egy önző vinnyogó pXcsa vagy!)
  Utoljára akit nagy harcos kedvvel láttam szónokolni a természetes hüvelyi szülés mellett, a saját szent elvei miatt nagyon rosszul járt, mikor rá került a sor.
  Csak úgy hemzsegnek ezek a megmondóemberek, akik más pofájába lökik, hogy milyen önző, rossz anya, nem mintha bárki kérdezné a véleményüket. Mindenki döntse el mit bír, mit szeretne saját maga a párjával; senkinek nincs joga beleszólni és ítélkezni!

 • 2013.02.12 00:45:39tea fan

  kacaj hangosan

  "Én meg teljesen egyetértek vágtázó halottkémmel, hogy igenis a szülés hüvelyi útra való, kivéve ha az életek forognak kockán. Minden más csak nyafogás és picsogás! "

  Én viszont az anya testi épségének megóvását is elegendő indoknak tartom.
  Hogy erről te mit gondolsz, azt leszarom.

 • 2013.02.12 00:48:23tea fan

  madou
  Egyetértek.
  Minden, ősanyáktól származó előzetes híresztelés ellenére az anya nem attól jó anya, hogy hüvelyi úton szült.
  Tököm tele ezzel a lóverseny-szemlélettel; "én anyább vagyok, mint te, bebebe".

 • 2013.02.12 01:50:53freddiffi

  ennyi hülye, okoskodó picsát egy helyen...hatalmas szerepe van annak a gyerek életében, hogy végighalad a szülőcsatornán. egyrészt itt nyalja be a különböző mikroorganizmusokat, amik az immunrendszer működését segítik, másrészt lelkileg is fontos esemény, és később is emlékezni fog rá.
  aki fél a szüléstől, ne szüljön. akinek saját maga fontosabb, mint a gyerek, ne szüljön. ennyi. köszönjük, nem kötelező mindenkinek gyereket vállalnia. arról nem is beszélve, hogy nem maga a gyerekcsinálás a nehéz feladat, hanem a felnevelése. biiiiiiiztoosaaan naggyon jó anya lesz az aki még a szüléstől is tart és/vagy leszarja a kölköt. mindenki érdekében az lesz a legjobb, ha az ilyenek inkább vesznek egy kutyát. bár kicsit vicces, hogy azok féltik olyan rohadtul az "alakjukat", akik messze vannak a topmodell külsőtől (finoman szólva).

 • 2013.02.12 01:54:00freddiffi

  aki meg azért akar császárral szülni, mert egyébként megcsalja a férje, nos...remélem ehhez nem kell semmit hozzáfűzni, érzi a helyzet súlyosságát.

 • 2013.02.12 08:01:18gigabursch

  Sok agyatlan, agymosott barom.

  Két cikket ajánlok mindenki figyelmébe:

  Az egyik:
  [link]

  A másik
  [link]

 • 2013.02.12 08:54:47Avril35

  Nem függ össze, hogy a szüléstől tartó nő nem lesz jó anya.
  A szülési fájdalmak az orvostudomány szerinte a legerősebb fájdalmak, ezt talán az irukandji és a kockamedúza csípése übereli- abba meg általában úgy is belehal az áldozat pár óra vagy perc alatt...
  Emlékezik- ki a gyerek? Az nem. A nő- az meg örül ha nem.
  Nem hinném, hogy a Sarka Kata attól rossz anya, hogy császárral szülte mind a kettőt, akik most vidáman ringatóznak a hajójukon.
  Hány de hány nőt látok, aki ordít a 2-3 éves picivel...
  Vajon ők császáros, picsogó-kényes úrihölgyek..hát nem úgy néznek ki.
  Szerintem egyesek azért utálják ezeket a nőket, mert ők megtehetik, míg más nem, mivel nagyon sok pénzért hajlandóak erre az orvosok. Az orvosok bort isznak vizet prédikálnak. Legalábbis van közöttük jó pár.

 • 2013.02.12 09:09:28Augustin

  Még nem is látnak. Szerintem egyszerűen azért szeretik jobban az orvosok a császáros szülést, mert belátható ideig tart, egy normál meg 1-2 órától akár 24-30 óráig is. A német orvosok igaz, hogy nem kapnak hálapénzt, de több lesz a fizetésük, ha császárt hajtottak végre. A műtét ott is műtét.

  Egyébként meg mindenki szüljön úgy, ahogy jónak látja. A császár azért tetszik, mert nem kínozza meg úgy a kicsit, a hüvelyi viszont egy misztérium egészen más tudatállapottal.

 • 2013.02.12 12:06:48Amy019

  Nekem programozott császárom volt egy nem egyszerű terhesség végén, mellyel az orvosok a természetes szülés útján mnden bizonnyal fellépő komplikációt akarták elkerülni. Nem bántam volna ha kicsit nem olyan művi az egész, mert ugye a műtétet komolyan vették az orvosok, de tényleg nem volt meg a ráhangolódás, hogy most megszületik a fiam. Kivették, sírt, adtam neki puszit, elvitték az apjához, én meg még ottmaradtam hímzésre.
  Szerintem a cikkbeli szolgáltatásnak az a célja, hogy aki úgy szül (mert úgy KELL valamiért), az is élvezze kicsit az élményt, hogy életet adott akár így, akár úgy. Még talán a szoptatást is elősegíti, mert egy része az is fejben dől el.
  Aki meg hiú érdekből (hasa, szex) választja ezt, annak meg mindegy, valószínüleg szoptatni sem fog, nehogy megnyúljon vagy sebes legyen a melle. Sőt talán még a gyereket is a dada neveli majd fel, mert jól kell kinézni, nem lehet ideges és fáradt...na szerintem sokaknak ez jut eszükbe a cikk olvasatakor.

 • 2013.02.12 12:32:10Avril35

  Miért ne akarná szoptatni? Amikor szopikálnak annyira édesek!!
  Akkor is ha császárral akar szülni valaki.
  Nem fekete fehér minden.

 • 2013.02.12 14:23:33De gustibusaut bene, aut nihil

  gigabursch
  régen a bibliára hivatkoztak, ha valami mindent eldöntő alapigazságot akartak másokra erőltetni, azóta látom, lejjebb ment a mérce :)

 • 2013.02.12 14:32:52zizi77

  Apukák nem a kitágult hüvely miatt lépnek le, hanem mert Anya csak a babával foglalkozik. Nekem szerencsém volt, a férjem elég becsületes, monogám típus/ és még szeret is/, de rezgett nálunk is a léc így visszagondolva.

 • 2013.02.12 14:53:06Avril35

  A férfiak igen sok okból lépnek le.
  A kitágult pi.na miatt is. Bőven. És szeretnek bepróbálkozni a single lányoknál.
  De kinek kell egy nős férfi?!
  Ha rezgett nálatok is a léc, akkor kiben is van a hiba? Biztos nem az anyukákban. Azért én is azt mondom, hogy menjen a sunyiba az a férfi aki bármilyen okból lelép, miközben friss házas.

 • 2013.02.12 17:38:46Rébusz

  Ez most komoly? Én eddig úgy tudtam, hogy az újszülött gyakorlatilag csak árnyakat lát, miután megszületik, szóval nem értem, miért kellene "rögtön az anyját látnia" és nem az orvosokat? A szaglása, hallása viszont annál érzékenyebb, tehát az anyjára rátenni és csendben lenni a születésekor, meleget biztosítani - ennek van értelme. Nem csoda, ha megrendül az embernek az orvosokba vetett bizalma.. Vagy én tudom rosszul? A császármetszés műtét, ezért így is kell hozzá viszonyulni. Ha valaki végig tudna nézni egy műtétet, akkor tessék.. Viszont hüvelyi szülésnél sem látja a nő, ahogyan kihuppan a baba, tehát nem értem megint csak, miért van erre szükség egy császárosnál? Sok hűhó semmiért.

 • 2013.02.13 07:30:51zizi77

  Kedves Avril35:
  Rezgett a léc, mert tényleg elhanyagoltam. Ez nem azt jelenti, hogy másfelé nézegetett, hanem azt, hogy ez feszültséget jelentett. A baba miatt több kapcsolat ment tönkre, mint a hüvelyi szülés miatt. Ha meg csak a muff frissessége a fontos, akkor inkább én sajnállak téged.

 • 2013.02.13 07:41:49zizi77

  Ja, most látom, nőből vagy. Eldönthetnéd már, hova húzol! :-)

 • 2013.02.13 07:57:38Avril35

  Engem ne sajnálj csak magadat. Közöd semmi hozzam. Mindenki ugy szül ahogy akar es anyagi feltételei engedik, nem erzem hogy cserélnek veled drága!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta