SZÜLŐSÉG

Aludj el, vagy felzabál egy hiéna!

2013. január 30., szerda 21:03

Az egész történet 4000 éve kezdődött, amikor egy babiloni kőtáblára vésett egy altatódalt. Ez a legelső fennmaradt altatódal a világon, amely több másik alapjának is tekinthető – írja a BBC, az altatódalok történetét feldolgozó cikkében. Az ékírásos tábla cukiságfaktora igen alacsony, inkább mondható fenyítőnek: a csecsemőt büntetéssel fenyegeti, ha nem hagyja abba a házi istent zavaró sírását.

A londoni British Museum szakértője, Richard Dumbrill elmondta, gyakoriak voltak a korban a hasonló fenyítő dalocskák. "Megpróbálták elmondani a gyereknek, hogy ha nagyon nagy zajt csap, felébreszti a démonokat, és ha nem fogja be azonnal, a démon felfalja őt" – magyarázta a kemény eljárást Dumbrill. És ez nemcsak az ókori keletre, hanem a későbbi Afrikára is jellemző volt: a kenyai luo népcsoport azzal fenyegette babáit, hogy a hiénák marcangolják szét őket, ha nem durmolnak azonnal. A brit Rock-a-bye-Baby című altatódal (hd. a lenti videón) pedig egy fáról való ledobást lenget be a gyereknek – hogy Európa se maradjon ki a barbarizmusból.

Sally Goddard Blythe, a brit Neurofiziológiai Pszichológiai Intézet munkatársa szerint egyértelmű a párhuzam az ismeretlen, fenyegető sötétség és az általa elrejtett szörnyek és démonok között. Hozzátette, persze ezeket is áthatja a "szeretet, gyengédség és törődés". Zoe Palmer kórházakban tanít kismamáknak altatókat egy projekt keretében, szerinte egyes altatók az ország történetére, egyesek életvezetési tippekre építenek. A multikultivá vált Nagy-Britanniában sokféle etnikum él, de ő azt tapasztalta, minden náció kismamái ugyanazt az altatódalnyelvet beszélik. "Akárhova mész a világon, a nők ugyanazt a hangon, ugyanazon a módon énekelnek babájuknak" – mondta Palmer.

Az altatódaloknak megvannak a rögzült jellegzetességeik. A nagyrészt háromnegyedes/hatnyolcados ritmus például arra emlékezteti a csecsemőt, ahogy sétáló édesanyja hasában himbálózott. Sok dal a hangokat és szavakat is tanítja, mint például a nyolc magánhangzót rímelve végigvevő svéd Mors Lilla Olle. Colwyn Trevarthen skót gyerekpszichológus szerint a ritmusérzék és a zeneiség a csecsemők veleszületett tulajdonsága. A babák gügyögésükkel és gesztusaikkal is követik a ritmust (az alanti L'art Pour L'art paródiában is hallani a tipikus altatódal-ritmust).

Az anya szemszöge sem mellékes: az 1920-as években a spanyol költő, Federico Garcia Lorca hazája altatódalait tanulmányozta, és arra jutott, az anyák a dalokban fogalmazzák meg aggodalmaikat és félelmeiket. Ezzel gyakorlatilag pszichoterápia lesz számukra az altatás. A nagyszerű hagyományt esetleg a technológia fenyegetheti, amikor már mindenféle kütyükkel és lejátszott zeneszámokkal nyugtatják a gyereket az anyák, ráadásul az éneklés is kiveszett az egyszeri emberek életéből. Más vélemények szerint azonban nincs nagy veszély, hisz az anyák ősösztönében lakozik, hogy énekelniük kell a csecsemőjüknek.

Az akusztikus híd

Mihail Lazarev orosz gyermekorvos szerint az anya hangja a fontos összekötő kapocs a baba életében a magzati és az újszülötti időszak között. Ugyanis a terhesség 24. hetétől kialakul a hallásuk, és innentől kezdve a legdominánsabb hang, amit hallanak és megszoknak, az anya belülről érzékelt hangja. A külvilág hangjai csak a hason keresztül, némileg torzulva jutnak be hozzájuk. Ezért is fontos az altatódal, mivel az anya hangját már születésük előtt hallhatták. Ezt nevezte el Lazarev akusztikus hídnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.30 21:45:41ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás

  És a kedvencem:

  [link]

 • 2013.01.30 22:48:13Fenimore

  A L'art pour l'art -verzió örök kedvenc. Még ma is énekelgetjük a családban egymásnak :)

 • 2013.01.30 22:53:25Flúgatlan

  L'art Pour L'art -ék zseniálisak. :-) Meglepődtem a cikken, hogy sok helyen ijesztgetik a gyereket elalváskor. Én nem szoktam. Lehet, hogy ezért nem voltam hatékony altató? :-o De nem is lett volna szívem ijesztgetni a kicsiket.

 • 2013.01.31 07:44:41zizi77

  Bár nem vagyok történész, de gondolom, abban az időben volt alapja az ijesztgetésnek. Az emberi élet értéke a nullával volt egyenlő, és a vadállatok figyelmét sem volt tanácsos felhívni rá, hogy egy védtelen kisgyermek van a közelben/még akkor sem ha szülő volt vele, hiszen pl. a hiéna falka elég hatékony tud lenni, ha zsákmányszerzésről van szó/.
  Néha én is elgondolkodtam, hogy ha éppen rejtőznünk kellene, hogyan tudnám a gyereket elnémítani. Még jó, hogy viszonylag civilizáltan élünk. Persze manapság más veszélyektől kell félnünk.

 • 2013.01.31 11:51:54bad_boomer

  Kellett nekem megnézni a L'art pour L'art-t, eddig itt aludt az ölemben a pici, de felébredt, annyira röhögtem ;) én a Csendes álmot, jó éjt éneklem neki, abban nincsen zombiveszély :)

 • 2013.01.31 12:32:16gigabursch

  Sajnos az édes szüleim nem voltak nótáskedvűek.

  Bezzeg én...

  Igaz a gyermekeim diákéveim diáknótáira alszanak el, de akinek olyan diákélete volt, hogy gazdag nótakinccsel rendelkezhet, annak könnyű...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta