SZÜLŐSÉG

Minden, amit tudni szeretne az orrszívókról

2013. január 19., szombat 17:03

Nem valami bizalomgerjesztő a szerkezet, szinte képtelenség tisztítani, mégis az anyukák 98 százaléka hálát ad a feltalálójának. Hogy miért? A válasz roppant egyszerű. Ennek a használatával nem lesz a sima náthából komolyabb szövődményes betegség, kap levegőt a gyerek, és többnyire elkerülhető a fül-, arcüreg- és tüdőgyulladás.

Az orrszívó különösebb hiszti nélkül használható. Legalábbis akad néhány gyerek, aki nem veri magát a földhöz azonnal amikor meglátja. Csak amikor a porszívó is előkerült a helyéről...

Az orrszívó használata azért javasolt kisgyerekeknél, mert ők egyrészt nem képesek még (jól) kifújni az orrukat, ráadásul az arcukban még rövidek a járatok, így náluk sokkal könnyebben alakul ki egy megfázásból valamilyen komolyabb gyulladásos betegség.

Alapvetően három típusa létezik: a kézi ballonos, az elemes és a porszívós. Ez utóbbi nagyjából hungarikum, ha külföldi barátainknak beszélünk róla, borzadállyal vegyes rémülettel néznek majd ránk. Számos vegyes házasságban élő magyar anyuka mesélte el, hogy a férje kikészült, amikor a porszívós változatról hallott, és megtiltotta a használatát. Aztán az első komolyabb nátha után ők is megtértek.

Na de nézzük is milyen típusai vannak az orrszívónak

A kézi, ballonos

Harminc évvel ezelőtt volt a hagyományos kézzel működő kék „műanyag cucli” vagy gumiballon, esetleg kézipumpás, ami leginkább az egér alakú filctollra hasonlított (ezt a fajtát még mindig lehet kapni). Van olyan ismerős, aki azt állítja, ha az ember ráérez a technikára, ez is működik. Itt fontos, hogy a másik orrlukat tényleg be kell fogni. Ez a változat azért a többség tapasztalata szerint nem jó semmire. Viszont legalább olcsó, nagyjából 300 forint körül már beszerezhető.

A hagyományos kézipumpás változat ugyan a váladékot nem szívja ki, viszont egy profi fotós, Eszter szerint, tökéletes a fényképezőgép ccd-jének tisztításához.

Az elemes és az elektromos

Aztán van az elemes/elektromos verzió. Ez hatékonyabb, mint a pumpás, és mellette szól, hogy sokkal halkabb a porszívósnál. Szívóereje is jóval kisebb, alapos sós vizes bespriccelés után egész pici babáknál szokták használni. 6 ezer forinttól indul, a felső határ a csillagos ég. Ebből a csoportból a legtöbben az elektromos Pesztonkát szokták dícsérni

Aztán van még egy típus, amiről egyik szerzőnk ezt írta: egzotikumként be tudok szállni Dani bébiorrszívójával, Graco márkájú kézi elektromos, kisebb teljesítménnyel, hogy ne szívja ki a gyerek agyát. Van hozzá 2 fej, az egyik az tényleg annyira pici, hogy akkor is jó volt, amikor 2 hetes korában használni kellett. Miniatűr alkatrészek, nincs hozzá segédeszköz, szívás tisztítani, viszont hatékony és puha a feje, hogy nehogy felsértse a minik orrát.

A porszívós

Magyarországon viszont egyértelműen a porszívós változat a legelterjedtebb. Az általam megkérdezett anyukák egyike sem használja az első változatot, a másodikat kizárólag csecsemőknél. Tíz anyukából egy viszolyog a használatától, a többiek viszont hálát adnak a kitalálójának. „Megkönnyíti az életet, gyorsabban gyógyul a gyerek és még olcsó is”. Ezek voltak a legtöbbet használt mondatok a szülőktől.

A porszívós orrszívó, bármennyire úgy is tűnik laikus szemmel, nem szippantja ki a gyerek agyvelejét és a szemét. "Mielőtt először a gyerek orrába dugtam volna, kipróbáltam magamon is. Tényleg nem veszélyes, inkább olyan tüsszentős, csiklandozós érzés" - mesélte az egyik porontyos anyuka. Használatánál arra érdemes figyelni, hogy ki kell tapasztalni, milyen erősre érdemes állítani a porszívót, hogy már eléggé szívjon, de még ne szippantsa össze a gyerek orrjáratát. Ezek általában 1300 és 2000 forint körül kaphatóak.

Ja, és fontos, hogy vannak olyan nagyon drága, nagyon intelligens porszívók (ismerős most egy Miele géppel járt így), amelyekkel nem használhatóak, mert a gép, ahogy megérzi a nyomás csökkenését, leállítja a szívóerőt, hogy kímélje a motort. Nevezett ismerős éppen ezért meglehetősen bosszúsan beszerzett egy 5 ezer forintos minimasinát is, kizárólag orrszíváshoz, a gyerekük imádja, és a sajátjának tekinti.

Kinek melyik vált be?

Mielőtt elindulna megvenni, olvassa el melyiket ajánlják az anyukák.

Az általam megkérdezett anyukák többsége az Arianna típusú porszívós orrszívót használja (1390 forinttól), mert olcsó, könnyű használni, és szinte bármelyik patikában megvásárolható. Van belőle üveg, műanyag, és ezek kombinációjából álló. Többen szavaztak még a Müller saját márkás termékére, és volt aki a teszkósat használja. Elterjedt típus még a Csöpi, a Porszi és a Pisze, ki erre, ki arra esküszik. Mindegyik orrszívó 2000 forint alatt beszerezhető, patikában, drogériában és hiperben is kaphatóak.

Az üveg változat mellett szólhat, hogy bátrabban sterilizáljuk, viszont egy kolleganőnk az első használat után eltörte, amikor elmosás közben koppant a kád oldalán. A műanyaggal ilyen gond nincs, viszont van, aki szerint ezek nem jól bírják a sterilizáló folyadékot. A többségnek ezekkel sem volt ilyen gondja.

Lefogni, nem lefogni?

Kezdő anyukaként az ember nem olyan dolgokról álmodik, hogy az üvöltő csecsemő fölött térdel, a gyerek fejét és karját a két lába közé szorítva, és így szabadon maradó két kezével egy porszívócsövet tuszkol az orrába. Aztán a legtöbbünknél eljön ez a pillanat, amikor választhatunk, hogy vagy az orrszívó, vagy asszisztálunk ahhoz, hogy a gyerek belefullajdon a takonyba.

Mert hát mit szépítsük, az orrszívást a legtöbb baba utálja, eleinte legalábbis mindenképp. Később aztán viszonylag nagy részük rájön arra, hogy utána sokkal jobb lesz, és már nem hadakozik annyira. Aki meg nem, az nagyon-nagyon hamar meg fog tanulni normálisan orrot fújni.

Szóval, általában - legalábbis eleinte - az a vége, hogy lefogni, mert a féléves gyerekek között még elenyésző számban vannak azok, akik ezt ellenkezés nélkül tűrik, hiába vetjük be az összes trükkünket, az először kiporszívozzuk anya orrát-tól az énekelek és bóhockodok, hogy elterjeljem a figyelmedet-ig. Nagyjából egy-másfél éves korra viszont egész sok gyerekkel el lehet jutni odáig, hogy már magának is hajlandó legyen használni.

Hogyan használjuk?

 • Bármelyik változatot is használja, mindenképpen lazítsa fel a váladékot tisztítás előtt bármilyen természetes tengervizes orrspray-vel. Ehhez mindkét orrlyukba be kell spriccelni, majd várni néhány percet. A gyerek a várakozás közben ne feküdjön háton, hogy a kicsorgó cucc ne befelé induljon!
 • Arra nincs szabály, hogy hányszor szívja le a gyerek orrát, de arra figyeljen, hogy az orrszívó használata is vérbőséget okoz a nyálkahártyán, amitől még jobban folyhat az orra, és így belekerülhetünk egy ördögi körbe. A gyerekorvos szerint náthánál mindenképpen érdemes reggel felkelés után, délutáni alvás és lefekvés előtt használni, aztán, ha nagyon szürcsög, akár többször is.
 • A porszívós változatnál ne fogja be a gyerek másik orrlukát, csak rosszabb lesz neki, és a cucc így is, úgyis kijön
 • A sós vízzel fellazított váladékot úgy érdemes kiszívni, hogy először az egyik, aztán a másik oldalnak állunk neki, majd az egészet ismételjük

Íme néhány vélemény az orrszívóról

„Egyszerű gyógyszertárban kapható, ha jól emlékszem talán 1190 forint volt. Abszolút jól használható, a lányok maguknak csinálták szemrebbenés nélkül. Ami negatívum talán, hogy mivel üvegből van, így szilikon gumi gyűrűk tartják/feszítik össze, ha összerakod takarítás után és ha nem teljesen száraz, könnyen szétcsúszik. Ami még para: a szilikoncsőbe megy a cucc és ott is marad, nehéz tisztítani.

„Elsőre ijesztő, viszont olcsó, praktikus és egészséges. Körülbelül 1500 forintba került, szóval még a pénztárcát sem viselte meg. Több fej van hozza, így több gyereket is szív(at)hatsz egyszerre. Szerencsére a gyerekek egy idő után rájöttek, hogy segít a levegővételben, így nem üvöltöttek többet a használatakor.”

„A gyerekek hamar megszokják ám, két éves Marcim simán egyedül szívja. Tehát olcsó, hatékony, könnyen kezelhető!”

„Egyáltalán nem elrettentő dolog, mint ahogy sokan félnek tőle. Az elején nyilván nem szuper, de ha megszokja a gyerek, vagy megérti miért jó, utána már ő jön és kéri. Örülnék ha felnőtt változatban is lenne. Simán meg lehet előzni vele a középfülgyulladást, leginkább akkor amikor a gyerek még pici és nem tudja hogyan kell orrot fújni. Egy baja van: nehezen tisztítható.

„Röviden és velősen: fogalmam sincs, hogyan maradhattak életben az előző generációk csecsemőként az orrszívó nélkül. De komolyan, amikor taknyos, olyan elképesztő földönkívüli-kolóniák élnek egy gyerek orrüregében, amiket néha még ezzel is nehéz kirántani onnan.”

„Könnyű használni de nehéz takarítani a középső szilikon részét. Mondjuk nehéz kiszárítani is, az elsőt azért dobtuk ki, mert bepenészedett. Viszont ez nem okozott akkora bonyodalmat, az egész körülbelül 1700 forintba került. A mostaniban két szívófej van, egyik Aliciáé a másik Arminé! Ármin lassan egy éve magától használja.”

„Én a teljesen műanyagosat használom. Szét nem szedem, mert baromi nehez szétrángatni, inkább a kádba lógatom a taknyos végét, a mosdócsapon beeresztem a vizet a másik végén, így elég meredek a víz útja, hogy kivigye a taknyot. Negatívum: sokszor ez is kevés, akkor bizony bele is kell fújni a porszívoba dugós végén, és még így is alig sikerül kirobbantani belőle a cuccot.”

Így tisztítsa a porszívós orrszívót

Sajnos az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy rohadt nehéz tisztítani. Sok trükköt meséltek az anyukák, íme néhány.

 • A legfontosabb szabály, hogy az orrszívót minden használat után AZONNAL el kell mosni forró vízzel, mert ha beleszárad a cucc, már szörnyű nehéz lesz.
 • A kádcsap általában megfelelő, az egyik (porszívó felöli) végébe jó erősen folyatjuk bele a vizet, akkor legtöbbször magával viszi a cuccot a másik végén
 • A legtöbb gyártmányhoz lehet kapni kis tisztítókefét, ez jól jöhet nagyon precízeknek
 • Amikor vége a náthának, mindig érdemes az orrszívót sterilizálni, és úgy eltenni
 • Ha a műanyag cső már nem maxiguszta, tegye a mosógépbe ruhák közé és indítson el egy sima 30-40 fokos mosást. Állítólag remekül átmossa a csövet.
 • Ha mégis beleszáradt valami, áztassa a csövet és a többi alkatrészt ecetben, utána forró vízzel mossa át, vagy:
 • Egy órán keresztül áztassa forró vízzel teli lavórban. (A nagyon elvetemültek vegyszereket is tesznek a vízbe, én viszont ettől eléggé ódzkodnék.)
 • Elmosás után igyekezzünk belőle a a legtöbb vizet kirázni, aztán valahova lógassuk fel, hogy kiszáradhasson, annyival is kevésbé tenyészik benne ez-az.

Milyen orrszívót használnak?

 • 134
  Kézi, ballonos
 • 90
  Elemes
 • 263
  Elektromos
 • 1171
  Arianna
 • 225
  Csöpi
 • 219
  Pisze
 • 576
  Más változatot

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.19 18:13:25babó

  porszívóshoz üvegfejű verziót tényleg ne vegyünk. előbb utóbb-eltörik, nálunk tiszta szerencse volt, hogy nem egy éles helyzetű hiszti keretében borított be mindent szilánkokkal.

 • 2013.01.19 18:17:56babó

  amikor a szilikon cső már vállalhatatlanul bepenészedett, mindenféle sikertelen ecetes és egyéb bio módszer után cloroxot öntöttem bele, pár perces állás és öblítés után tökéletesen megtisztult.

 • 2013.01.19 18:36:20XEP

  Vízcsapra szerelhető is van, ami nem hangos, viszont jól szív. :)

 • 2013.01.19 19:10:54boldii10

  Éljen Ranyák György, a gyerekfülek megmentője! Több orrszívót ő gyárt.
  [link]
  Nálunk vannak tartalékalkatrészek is, ha eltörne valamelyik üveg rész.

  Egyébként egyet nem láttam kihangsúlyozva: Orrszívózni kb. pont kétszer annyi ideig kell, mint gondolnád elsőre, hogy elég. Mindig jön ki még egy kis maradék.

 • 2013.01.19 19:18:03micsoda?

  Csak tudnám, hogy úsztam meg, és nagyon sok kortársam, hogy nem volt orrszívó készülék:DDD

 • 2013.01.19 19:27:07D2

  A műanyag/szilikon orrszívók kitűnően tisztíthatóak fertőtlenítős vízbe áztatva (az alapvető fizikai kísérletet kell bevetni a közlekedő edényekről).

 • 2013.01.19 19:58:42rozsakatica

  Én ezerszer adtam már hálát a porszívós orrszívó feltalálójának. A szomszédok éjjel kevésbé:D Volt, hogy le kellett takarni pokróccal a porszívót éjjel, mert szóltak a szomszédok, de ettől eltekintve a legjobb szerintem. Időben hozzá volt a gyerek szoktatva, így sosem volt hiszti a használatából, csak megkönnyebbült, tiszta orral való alvás.. megfizethetetlen:)

 • 2013.01.19 21:00:15blue angel

  Imaba foglalom az Arianne-t! Nekem (nem tulzok) 25 koruli volt a kozepfulgyulladasaim szama a kamaszkoromig, evente ket fakadas vagy szuras a bal fulemen. Mellette ket arcureggyulladas, egy felszurassal vegzodott, es egy homlokureg gyulladas. A tudogyulladas volt a leghuzossab 2 es fel evesen.
  A lanyom elso nathajanal megvettem, most 4 eves a nagy, es egyik takonybol sem lett semmi komoly, es most mar a kicsinel is hasznalom, eddig o is meguszott mindent. Szuper talalmany.

 • 2013.01.19 21:20:54ckiscsirke

  Nekünk van még egy alternatívánk utazáshoz és éjjelre. Vettünk egy hosszú csövű változatot, és a porszívóra csatlakozó végét elvágtuk, így csak egy 30 centis vékony csőben végződik. Ezt szájjal is bátran meg lehet szívni, közel olyan erővel mintha porszívó lenne. Nincs zaj, nincs porszívó-előszedés, viszont van tiszta nózi. A finnyásabbak nyilván nem fogják kipróbálni, de nem jut át semmi a csövön, Bárhol használható ahol akad víz kimosni utána.

 • 2013.01.19 21:43:25prfact

  Mindenki ki szokott akadni rajta, de a porszívós változatot, ha nincs porszívó kéznél úgy is lehet használni, hogy a porszívós végét megszívjuk. Ennek megvan az az előnye hogy csöndes így a gyerek nem rémül meg. Egyszer olyan helyen voltunk ahol nem volt porszívó kéznél kipróbáltuk és azóta így használjuk. A kérdéseket és utálkozó kommenteket megelőzve: nem attól nem kell tartani, hogy eljut hozzánk a kinyert cucc mivel közben van kb. 1 m cső és a nyomáscsökkentő kis szerkentyű.

 • 2013.01.19 21:55:55Szilvocska

  Nekünk mázlink van/volt, alig kellett használni a négy és a két és fél évesnél az orrszívót /porszívós/, de szerintem is nagyon hasznos. Akinek meg nem volt gyerekkorában komoly fül,- arc,- vagy homloküreg gyulladása, az tényleg nem érti, hogy miért is jó dolog ez az orrszívó.

  De létezik még egy negyedik fajtája is az orrszívóknak, a szájjal szívhatók. /szerintem a legalsó képen egy ilyen változat látható/ Nem csak otthoni barkácsolással állítható elő, lehet ilyet kapni, nekünk kétféle is volt. A pici újszülötteknél kíméletesebb, utazáshoz tökéletes, de a leghatékonyabb a porszívós változat. És nem, semmiképp nem megy a trutyi az ember szájába! :-)

 • 2013.01.19 22:14:01dark future

  amikor taknyos kezd lenni a gyerek, nem fektetjük, hanem a pihenőszékben altatjuk el (kb. 30-40°-os szögben dől a háttámlája). így 2-3 nap alatt elmúlik a nátha (kifolyik gravitációsan a váladék...), tud aludni, és hiszti sincs

 • 2013.01.20 08:22:09Starlark

  Ez olyan gyereknél be is válhat amelyik nem kezd el hányni a lecsurgó váladéktól...

 • 2013.01.20 10:44:57pöttömröff

  Mi minden nap porszívózunk, akár van nátha, akár nincs. Mostanra eljutottunk oda, hogy közben röhög, magától mászik fel a fotelbe és mutat a porszívóra, ha tele az orra. Tényleg egy áldás, novemberben estünk át eddigi legbrutálisabb náthánkon, hát ipari mennyiségek jöttek ki az orrából. Porszívós orrszívó nélkül nem tudom, hogyan éltük volna túl.

 • 2013.01.20 13:38:37btbota

  A szajjal szivos orrszivok miert nem nepszeruek? Nekunk Otrivin volt, de mar nem forgalmazzak, viszont ezt talaltam:[link]
  Te tudod nagyon precizen szabalyozni mennyire erosen szivod.

 • 2013.01.20 15:35:54butatót

  "Lefogni, nem lefogni?"
  Biztos egyszerűbb szegény gyereket lefogni és egy életre sokkolni, mint a lehető leggyorsabban megtanítani orrot fújni. A pici babáknál bőven elég a kézi pumpás változat, a nagyobbak pedig gond nélkül kifújják az orrukat. 4 gyerekem van, az egyiknek sem volt soha semmi baja az orrszívás hiánya miatt. Amikor először hallottam a porszívós módszerről, én sem akartam elhinni, hogy ez igaz lehet.

 • 2013.01.20 17:05:46Zuzimama

  Én a porszívósra szavazok, és még így is volt épp elég középfül-gyulladása a gyerekeimnek. Volt üvegből készült és műanyag is, az utóbbi biztonságosabb.

  A szomszédom eü-s, a büdös életben nem hallott mesterséges orrszívásról, itt (Hollandia) hagyják, hogy a gyerekből kibugyborékoljon a takony, azt vallják, a gravitációval úgyis kijön. Undorító látvány.

  Sok gyerek amúgy simán megcsinálja magának, csak fel kell nekik ajánlani. Az enyémeim is szívesen szívkodták maguknak, egymásnak, kutyának, babának, macinak ....

 • 2013.01.21 21:07:38kola21

  A porszívó orrszívót dr. Miriszlai Ernő fül-orr-gégész professzor már kb. 27 évvel

  ezelőtt fejlesztette (feltalálta?) és terjesztette. Mi is használtuk, bevált. Még

  megvan, de már nem használjuk, ugyanis a "gyermek" már elmúlt 30.

 • 2013.01.23 07:22:30andoriusz

  Hollandiában vásároltam egy szájjal szívható változatot. Nem olyan gusztustalan, mint amilyennek hangzik és nagyon hatékony. Csak itthon nincs hozzá tartozék, pedig nem árt néha cserélni. (a márka itthon is megtalálható)
  Kényelmes, könnyen tisztítható és nagyon hatékony.

 • 2013.01.23 13:58:26konyvkeresoblog

  Jesszusom, most láttam, hogy néz ki ez a Tuna Judit. Pont olyan, amilyennek elképzeltem...
  Itt meg lehet nézni, bár nem ajánlom:[link]

 • 2013.01.26 10:29:03Kara kán

  Szerintem te még annyira sem nézel ki, te rusnya!

 • 2013.01.27 15:29:11Toportyán Ulla

  Mi is használtuk orálisan, amikor nem jutottunk porszívóhoz. Kicsit fárasztóbb enszájúlag szívni, mint ha gépileg szortyogtatunk, ellenben nem kell kifejezetten szájravalót venni, mi az Ariannával simán el tudtuk intézni. De bevallom őszintén, soha nem sterilizáltam. (Nem történt semmi.)

 • 2013.01.30 20:02:37anothernick

  a ballonos kézi tényleg nem ér semmit? nekünk nincs, de utazáshoz gondolkodunk rajta (3 éves a gyerkőc). annál csak jobb, mintha ő fújja magának, mert az nagyon semmi... nekünk a porszívós nagyon bevált, tényleg sokkal tovább kell bent tartani az orrlyukban, mint gondolnánk és mi még forgatjuk is kicsit, számít! lehet hallani, hogy megindul a cucc, és várni kell! nekünk még sosem lett semmi nagyobb baj náthából. viszont naponta 3-4-5-ször is kell, kb mint amilyen gyakran orrot fújnánk.

 • 2013.01.30 20:04:06anothernick

  ha meg nagyon koszos, vagy kuka, vagy vanish. nem értem, miért kellene ettől ódzkodni, nem jut a szervezetébe, nyilván lemossuk utána alaposan...

 • 2013.02.04 09:51:53miniszterr

  Köszönet ckiscsirke-nek és mindazoknak, akik a szájjal szívást javasolták. Kipróbáltam és a gyerek élvezi, poénra veszi, alig tudom elvenni tőle, állandóan azt akarja, hogy szívjuk ki az orrát. Még nem tudom, hogy ugyanolyan hatékony-e, de így többször és üvöltés nélkül tudom kiszívni az orrát.

 • 2013.12.12 19:23:53fluffer

  A porszívós megoldás tényleg a legjobb, viszont éjszaka nem igazán használható.
  Vettünk ezért egy Chico szájjal szívható orrszívót, 3000Ft-ért. Műanyag vacak, lényegében használhatatlan, max arra jó, hogy ha útra kelünk a gyerekkel, valami keveset (nagy erölködés árán) le tudjunk szívni. Az elektromos kiselefánt és társai felejtősek, drágák viszont nem jók. :)
  A Ranyák féle csapraszerelhető viszont bevált, egy-két tipikus kisipari gyermekbetegségét eltekintve (túl nagy a szívórész, kicsinek nem ideális + a tömítés a vízcsapnál ereszt) csak ajánlani tudom!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta