SZÜLŐSÉG

Egy különös jelenség: az abab kór

2013. január 11., péntek 10:19

Az abab kórban szenvedők törpe termetűek, igénylik, sőt kikövetelik a társaságot, mégsem empatikusak. Gyakran igen erőszakosak, sőt, hisztérikusak, mégis kiemelkedően népszerűek családjuk körében. Annak ellenére, hogy analfabéták, sőt, sokáig járni sem tudnak, testi és értelmi képességeik nem gyengék. A tünetegyüttes 16-18 év alatt általában nyom nélkül gyógyul. A pszichológus a héten az abab kórról ír.

stockfresh 1204107 closeup-portrait-of-baby-on-nature sizeM

Brit kutatók egy csoportja bejelentette, hogy vizsgálódása során egy különös tünetegyüttesre lett figyelmes. Számos, különféle területen jelentkező tünet megléte szükséges a diagnózis megadásához, rendkívül színes patológiáról van szó. Hogy figyelmet fordítsunk rá, széles körű elterjedtsége teszi indokolttá, mely nem válogat sem nemek, sem rasszok között.

A kórkép legfeltűnőbb jellegzetessége a törpe termet: az ún. abab kórban szenvedők feltűnően kisebb méretűek az átlag embernél. Jellegzetességeik kihatnak az érzelmi élettől a mozgáson át az értelmi képességekig szinte minden területre.

Az abab szindróma áldozatai szociális viselkedése és érzelmi megnyilvánulásai igen érdekes, látszólag ellentmondásos kapcsolatban állnak egymással. Az ababok szinte mindannyian igen szociábilisek, igénylik a társaságot, olyannyira, hogy szinte csak pár percet hajlandók teljes magányban eltölteni. Ha ennél tovább egyedül maradnak, először méltatlankodásuknak adnak hangot, majd akár hisztérikussá is válhatnak rövid időn belül. Az ababok joggal nevezhetők társfüggőnek, vagy inkább társaságfüggőnek.

stockfresh 75751 happy-child sizeM

Annak ellenére, hogy az ababok társas lényeg, empátiájuk mégsem nevezhető fejlettnek. Néha úgy tűnik, mintha nem volna tudomásuk róla, hogy a másik személynek is vannak érzései. Ők ugyanakkor tekintet nélkül az időpontra és helyszínre, kimutatják érzelmeiket. Gyakoriak a hirtelen hangulatváltozások: a legkisebb esemény hatására váltanak sírásból nevetésbe és fordítva. Ez felveti a mániás depresszió gyanúját. Emellett jellemző rájuk egyfajta gátlástalanság: a szégyen legkisebb jele sem látszik rajtuk, ha nagy társaság előtt szellentenek vagy böfögnek.

Mások tulajdonát sem tartják tiszteletben: minden számukra érdekes tárgyat kézbe vesznek, függetlenül attól, hogy az övék-e vagy sem. Az, hogy mások érzéseire nincsenek tekintettel, olyan egyértelmű jelekből látszik, hogy például belecsimpaszkodnak az ember hajába, olykor megütik, akár meg is harapják, és fel sem merül bennük, hogy ezzel kellemetlenséget okoznak. Sok kutató szerint alapvető jellegzetessége az abab szindrámának a nárcisztikus hozzáállás: maximális figyelem követelése anélkül, hogy ezért viszonzást nyújtatnának.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a világhoz való egocentrikus hozzáállás összefüggésben áll-e az ababok kis termetével. Egyesek szerint az ababok kivétel nélkül Napóleon komplexusban szenvednek, azaz kicsiségüket igyekeznek kompenzálni azzal, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak a környezet feletti kontroll gyakorlására. Más kutatók szerint nincs összefüggés a két jelenség között, bár azt ők is elismerik, hogy az abab szindrómások kétség kívül jó érdekérvényesítők. Jellegzetes, erőteljes hangadással sarkallják a környezetet, hogy teljesítse kívánságaikat. Meglepő módon, szokásaik ellenére az ababok mégis igen elfogadottak családjuk, ismerőseik körében, nem ritkán kifejezett népszerűségnek örvendenek. Ennek bizonyára az ababokra jellemző sajátos charme az oka, mellyel hamar lekenyerezik környezetüket, és arra ösztönzik, hogy önként tegyenek meg mindent komfortérzetük biztosításáért.

stockfresh 689419 cute-baby-wearing-hat sizeM

A legnagyobb vita az abab szindrómások értelmi képességeit övezi. Eleinte úgy vélték, a kórkép összes érintettje súlyosan elmaradott. Ezt abból gondolták, hogy teljes az analfabétizmus körükben, beszélni és számolni sem tudnak. Gyakori ugyan valamiféle szótagismétlő hangadás, azonban ez a szintén jellemző repetitív, önismétlő mozgással együtt inkább valamiféle autisztikus jelleget kölcsönöz viselkedésüknek. A legfrissebb kutatások felülbírálták az értelmi fogyatékossággal kapcsolatos korábbi tévedést, olyan bizonyítékok cáfolják ezt, hogy az ababok meglepően tanulékonyak, akár egyik hónapról a másikra feltűnő fejlődést mutatnak viselkedésükben. Azt is megfigyelték, milyen elmélyült kíváncsisággal képesek elmerülni egy-egy tárgy vagy jelenség tanulmányozásában, ami ugyancsak jó intellektusra utal.

Felmerül a kérdés, vajon gyógyítható-e egy ennyire összetett tünetegyüttes. Ezzel kapcsolatban messzemenően megnyugtató adatokra leltek a kutatók. Az abab szindróma ugyanis kivétel nélkül minden esetben spontán gyógyul. A tüneteggyüttes teljes veleszületettséget mutat, és nagyjából egy évig áll fel. Ezt követően indul gyógyulásnak, néhány évig maradványtüneteket hagyva, melyek azonban idővel nyomtalanul elmúlnak. Leglassabban talán az alacsony növés gyógyul meg, azonban 16-18 éves korra ez is teljes javulást mutat, és ekkorra senki sem mondaná meg az illetőről, hogy valaha ebben az igen összetett szindrómában szenvedett.

Az ababok, vagy hazánkban meghonosult elnevezésük alapján, a babák leírása felveti a kérdést, vajon nem fordul-e elő a szülőkkel, hogy olykor felnőtt képességeket, viselkedést kérnek számon gyermekükön, elfelejtve, hogy mi volna várható tőlük életkoruk alapján? Mielőtt valaki rossznak minősítené a csemetét, nem árt, ha felteszi magának a kérdést: vajon hogy néz ki a történet az ő oldaláról.

A cikk Horace Miner etnocentrizmust szemléltető írásának ötlete nyomán született.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.11 11:11:53¡Viva La Onda!

  Rég rossz, ha 16-18 év kell a "gyógyuláshoz" :P

 • 2013.01.11 11:14:49megadeth1

  Abból a cuccból én is kérek, amit a fenti pszicho beszedett.

 • 2013.01.11 11:40:26kicsibuta

  A tüneteggyüttes teljes veleszületettséget mutat, és nagyjából egy évig áll fel.
  "eggyüttes"
  "áll fel"
  Gratulálok, tartalomhoz a forma...

 • 2013.01.11 11:44:39kritikusolvaso

  en vagyok a marha hogy idejottem... tobbet nem fordul elo

 • 2013.01.11 11:45:59Legelő Őse

  Atyaég... én bevallom őszintén nem az első mondatoknál esett le, de utána meg annyira csodálkoztam hogy ezt így hogy... egyszerűen túl hosszan és szakszerűen van leírva, így kicsit sem vicces, inkább taszító. Bocs.... az elképzelés nem volt rossz, (bár ahogy olvasom a végén, az sem volt saját) de a megvalósítás...nem is értem mit akart üzenni. Az utolsó bekezdésen ugyan ott van, de nem lett volna egyszerűbb ha ezt fejti ki inkább bővebben?

 • 2013.01.11 11:51:02marguerite.c

  Kedves Karolina, nagyon jól sikerült!
  bizonyára olvastad valamikor Az Iakirema törzs testi rítusait Horace Minertől! ;)

  [link]

 • 2013.01.11 11:53:28Rongy Rázó

  zseniális :-D

 • 2013.01.11 11:53:59marguerite.c

  ja, bocs, most látom a végén, hogy ott is van, gyors felületes olvasó vagyok úgy látszik!
  Az olvasói kommentekből az látszik, hogy nem értik, viszont középiskolásoknál nagyon érdekes volna építeni rá projektfoglalkozást

 • 2013.01.11 11:57:53Rongy Rázó

  Naná, hogy a pasiknak nem tetszik...

  @Legelő Őse: nem, sokszor nem egyszerűbb a direkt kommunikáció.
  A pszichológus szerzőnek nem az a célja, hogy megértsd, hanem hogy tanulj belőle, és a kettő sokszor igen messze van egymástól. A gyereknevelés nem matek. Nagyon kevés absztrakt rétege van, annál több mély, érzelmi.

 • 2013.01.11 12:08:16Bogoj

  majdnem elhittem.
  a brit tudósoknál esett le.
  akik ugyanis se nem britek, se nem tudósok, viszont egyértelmű dolgokat minő meglepetésként írnak meg, olyan dolgok következményeként, ami teljesen egyértelmű.
  pl. brit kutatók kutatásai bizonyítják, hogy az éves szaloncukor-vásárlás jelentős része (99%) decemberben történik...

 • 2013.01.11 12:23:30suo tempore

  először azt hittem ez az olvasók hülyére vétele, de aztán rájöttem,h arról a többi cikk szól...ez csak szimplán vicces akart lenni, de ezt is sikerült elcseszni

 • 2013.01.11 12:49:32DR. DR. DR. rasztaparaszt

  .

 • 2013.01.11 12:49:41TéeSzElnök

  Sikerült egy ápr1 cikket jan11-én megjelentetni. Gratulálok.

 • 2013.01.11 13:08:27Con_Sole

  Az első harmad után beazonosítottam a 3 lányomat mint beteg... szerencsére a végére megnyugodtam, hogy már csak pár év és meggyógyulnak... Azért nem volt kifejezetten szar írás, de az igazán jó humorhoz egy kicsit még gyakorolni kell...

 • 2013.01.11 13:09:26dohel

  igen, igen... már az elején elkezdtem gyanakodni, hogy ez egy nagy átverés, és lám, tényleg az. Mindamellett zseniális, mert mégiscsak végigolvastuk. De a várt csattanó elmaradt. Nem tetszett!

 • 2013.01.11 13:10:00Infomaker

  Ápr1én sem lett volna vicces...

 • 2013.01.11 13:19:11rotten

  Először rémisztőnek tűnt, arra gondoltam, hogy soha nem szeretnék egy ilyen gyereket. Aztán megértettem, de azóta ezek a kommentek tűnnek rémisztőnek. Soha nem szeretnék ilyen felnőttet!

 • 2013.01.11 13:40:27persze

  ezért a cikkért valaki fizetést kap??? ehh... végig olvastam, mert nem hittem a szememnek...

 • 2013.01.11 13:55:23Martian

  Ehhez a cikkhez kellenének konkrét, hiteles források.

 • 2013.01.11 14:06:32Tiltsuk Bea

  Jó volt, de azért nem annyira poénos, ezért nem értik sokan.
  Egy szmájli elfért volna a végére, az valószínűleg helyre tette volna a dolgokat.

  b.

 • 2013.01.11 14:16:20Fenimore

  Nálam már az csaknem lebuktatta a dolgot, hogy a Poronty szekcióban van a cikk... utána mégis meginogtam, mert az eleje olyan ijesztő. Mondom, jesszus ez az írás komoly. Aztán kiderült, hogy nem. Szóval szerintem kicsit túl komolyan akar poénkodni, nincs jól megírva.
  Ha valakinek nem esik le a kezdete után a tantusz, akár ál-wikicikk is lehet belőle, mint az indiai-portugál háborúból. :)

 • 2013.01.11 14:34:09Vertic

  én már a címből rájöttem, hogy mi ez, de többet vártam. azt hittem vicces lesz, de csak hosszú és unalmas.

 • 2013.01.11 14:37:22R2D2 & C3PO

  szerintem vicces volt.

  kimaradt, hogy az arabok nevelőit hátrányos megkülönböztetés éri, az arabok miatt.

 • 2013.01.11 14:42:37Sir Integra

  Nézem indexen, tudatosul bennem hogy ez egy vicc akar lenni, de azért mégiscsak idejövök hogy megnézzem hogy ez most komolyan publikálva lett-e.
  Istenem miért

 • 2013.01.11 14:42:45kukucs2

  gyerekes!

 • 2013.01.11 16:49:48Szarazinda

  Nincs ezzel semmi baj. A Dívány komolynak szánt írásai is úgy viszonyulnak a tényleg minőségi zsurnalizmushoz, ahogy ez a Hírcsárdához. Ha vicceset akarok olvasni, akkor Hírcsárda. Ugyan én egy percig nem gondoltam, hogy ez komoly, de ettől még gyengus próbálkozás, még csak elmosolyodni sem sikerült.

 • 2013.01.11 17:09:21Mr. Minimalac

  Ez nem stand up comedy
  ez a lényeg, aki nem érti, hogy miről szól.

  ,,Az ababok, vagy hazánkban meghonosult elnevezésük alapján, a babák leírása felveti a kérdést, vajon nem fordul-e elő a szülőkkel, hogy olykor felnőtt képességeket, viselkedést kérnek számon gyermekükön, elfelejtve, hogy mi volna várható tőlük életkoruk alapján? Mielőtt valaki rossznak minősítené a csemetét, nem árt, ha felteszi magának a kérdést: vajon hogy néz ki a történet az ő oldaláról."

 • 2013.01.11 19:37:04kpityu2

  Az abab kórban szenvedők az ababok? Ezen még picit csiszolni kell. :)

 • 2013.01.11 20:17:29marketingmunkás

  szerintem meg tök aranyos :) nekem kifejezetten tetszett. :)

 • 2013.01.11 21:25:40Alaister Grand

  Legközelebb majd jobban megy.

 • 2013.01.11 22:52:00Mikrobi

  ez de szar cikk lett -.-

 • 2013.01.11 23:13:18salted

  a fingós részig azt hittem, az asszonyról van szó.
  46 éves.

 • 2013.01.11 23:37:39V.A.

  Pont attól jó, hogy nem tűnik poénnak az utolsó bekezdésig.

 • 2013.01.11 23:53:35Rézvirág

  Simán bevettem :-) És ezen jót röhögtem :-)

 • 2013.01.12 06:27:01Ormi

  Fasznak szórakoznak az emberrel ily kora hajnalban... :(

 • 2013.01.12 08:16:46Sadist

  Április 1. még jóval odébb van. A sok egybites dívány olvasó beszopja, aztán majd terjeszti.

 • 2013.01.12 09:04:49nandras01

  hiába, ezek a britt(sic!) tudósok már csak ilyenek.
  mindig felfedeznek valamit :)

 • 2013.01.12 09:57:47Tutibuli

  Hányszor megetttem már a kamu-címeket. Én vagyok a marha, hogy ide klikkeltem.

 • 2013.01.12 11:12:14asperatus

  Annyira nem vicces. Vagy karikírozottabbnak kellene lennie, vagy több helyen kikacsintónak.
  Különösen azért, mert a narcisztikus személyiségzavar valóban egyre tömegesebben jelentkezik, és egyáltalán nem tréfa. A cikkben leírtak jó része igaz rájuk - és nem, nem gyógyulnak tünetmentesen felnőve. :(

 • 2013.01.12 11:15:38miaturo

  Tetszett! :) Sajnálom, akinek nincs humorérzéke.

 • 2013.01.12 13:45:47Taxomükke

  Ez aranylag vicces volt. Szemben a jelen rovatban altalaban megjeleno ertelmetlen baromsagokkal.

 • 2013.01.12 15:04:51épészmérnök

  Nagyon jól mulattam, remek paródiája a diagnosztikai kategóriák leírásának.
  Sajnos, a többi kategória is körülbelül ennyire vehető komolyan.

 • 2013.01.12 21:36:51Provance

  :-DDDD Ez mekkora!
  Az első mondat után tudtam, hogy mindkét gyerekem abab-fertőzött volt.

 • 2013.01.13 09:37:01Fenimore

  miaturo: én sajnálom, hogy nem olvastál még rendesen megírt vicces szöveget.

 • 2013.01.13 10:38:09Aser Tzuiko

  Gnif.

 • 2013.01.13 13:02:36sírjatok

  bazz nekem majdnem a vegeig nem esett le

 • 2013.01.13 13:14:09Pierr Kardán

  A cikk jó lenne, ha az olvasók nem lennének 100 fényévvel lemaradva a cikkíró pszichomókus gondolatvilágától. De sajna itt mindenki hülye, csak az író helikopter :-(

 • 2013.01.16 23:22:40gabcigirl

  Ez nem jó. Az ötlet nem lenne rossz, de nem elég humoros:S

 • 2013.01.16 23:22:41gabcigirl

  Ez nem jó. Az ötlet nem lenne rossz, de nem elég humoros:S

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta