SZÜLŐSÉG

Cigányok, zsidók - mit mondasz a gyereknek?

2013. január 9., szerda 13:43 |

Biztosan tudom, hogy óriási darázsfészekbe nyúlunk ezzel a témával, amit természetesen nem lehet egyetlen cikkben feldolgozni, de mivel fontos, és ahogy a dolgok alakulását nézem, egyre fontosabb, így többször is nekifutunk majd. Ebben a cikkben nem oldunk meg semmit, nem is mondunk meg semmit, csak kezdjünk el beszélni erről.

Nem tudom, máshol hogy van ez, nálunk viszonylag későn került elő a téma: kik azok a cigányok, kik azok a zsidók. A lányok nálunk, úgy alakult, egy csomóféle emberrel találkoztak egész kis korban is, nekik természetes az, hogy vannak mandulaszemű barátok, hogy egyes emberek egészen sötét színűek, hogy sokan más nyelvet beszélnek mint mi, sokan pedig ugyan magyarul beszélnek, de egészen máshol élnek. Viszont annak ellenére, hogy volt cigány csoporttárs az oviban, nem tudták róluk, hogy cigányok. Mi sosem mondtuk, ők sosem mondták magukról. Barátnő volt, gyönyörű fekete hajjal, ennyi.

A másság csak nézőpont kérdése
A másság csak nézőpont kérdése

A zsidókra sem tértünk ki soha, mondjuk a mi családi hátterünkkel aztán vicces is lenne zsidózni, elég, ha annyit mondok, keresztanyám zsidó. Igen, ez vicces, igen, ehhez anyámék elég sokáig keresték a bevállalós papot, de ez van. Az én családomban, férjem családjában is találunk zsidó ősöket, és bár minket semmiféle numerus clausus alapján nem listáznának, egész életemben zsidónak vallottam magam minden olyan közegben, ahol úgy éreztem, utálják a zsidókat. Egyik gimnáziumi osztálytársam például ezért nem állt velem szóba az első beszélgetést követően soha többet, pedig, ha megmutatom neki a kereszleveleinket három generációra visszamenőleg, szeretett volna. De ki szeretné, hogy őt egy ilyen szeresse?

Én egész életemben szélsőségesen érzékeny voltam a rasszizmus minden formájára, ma is kikészülök, ha valakitől olyat hallok, hogy a muszlimok veszélyesek a civilizációra, vagy hogy a románok kevésbé intelligensek, mint a magyarok.

És akkor jön a lányom, elsős, már hallja a híreket, és persze kérdez, beszélgetünk, és felmerül a kérdés: kik azok a cigányok? És kik azok a zsidók? Kik az arabok? A kínaiak? És miért utálják őket? Ezek elképesztően bonyolult kérdések, már csak alapjaiban is, hiszen tényleg, kik azok a zsidók? Mi a zsidóság? Vallás? Kisebbség? Népcsoport? Zsidó az, akinek zsidók az ősei? Zsidó az, aki a zsidó hagyományok szerint él? Zsidó az, aki Izraelben lakik? És attól, hogy valaki, akinek a magyar az anyanyelve, mondjuk Magyarországon a zsidó hagyományok szerint tartja az ünnepeit, az most akkor zsidó magyar, magyar zsidó, vagy egy magyar, aki mellesleg máskor ünnepli a karácsonyt, mint a többség?

És a cigány? Az sem sokkal könnyebb ám! Aki valamelyik cigány nyelvet is beszéli? Aki annak vallja magát? Vagy legyen az, hogy cigány az a feketehajú, barnabőrű magyar, akit utálunk?

Nem mennék bele itt a Porontyon aktuálpolitikába, de fontosnak tartom, hogy tanítsuk meg a gyerekeinknek: még soha, egyetlen ország sem lett sikeres, amelyik a kirekesztésre, a rasszizmusra épített volna. Tényleg, gondolják csak végig, gondolják végig az összes olyan országot, amiről azt gondolják, jó lehet ott élni. A fejlődés, a nyugalom, a prosperitás - én úgy látom - nem megy tolerancia nélkül.

stockfresh 927345 ethnic-mixed-family-mother-and-daughters sizeM

Az egyik kollegám napokig nem tudta túltenni magát azok, amikor a lánya sírva jött haza a – budai – általános iskolából, ahol kikészítették az osztálytársai, mert örült annak, hogy Oláh Gergő, akinek drukkolt, megnyerte az X-faktort. Kikészítették, mert Oláh Gergő cigány. És ezen nincs mit finomkodni, nincs mit elkenni, Oláh Gergő tényleg cigány. A kollégámnak pedig három délutánja ment rá, mire ennek a kérdésnek minden apró vetületét végigrágta a kislányával, hogy az megérthesse, miért van az, hogy másoknak ez számít.

De milyen beteg világ ez, ahol ez számít? Ahol nem a tehetsége, a szorgalma, teljesítménye alapján mérjük, ahol egy alsós, szőke kékszemű kislányt kikészítenek a többiek, mert ő történetesen nem rasszista? És ami a legrémisztőbb: hogyan lehetséges az, hogy a középosztálybeli, 9-10 év körüli gyerekek utálnak valakit, akik sosem ismertek, csak azért, mert az cigány?

Vagy, ahogy múltkoriban, egy cikk alatt, ami arról szólt, hogy egy elmaradt térségben, az iskolába járó (értitek, iskolába járó, tanuló) szegény gyerekek iskolai étkeztetése is veszélybe került, szóval a cikk alatt a kommentők tucatjai voltak képesek leírni azt, hogy a cigánygyerek megérdemli, hogy éhezzen. Felnőtt, elvileg értelmes emberek írják le azt, hogy ma Magyarországon van olyan gyerek, aki megérdemli, hogy éhezzen.

Nem tudom nem megemlíteni Pere Viki blogját, az IndiaPasst - remélem ő nem neheztel majd ezért -, akik magyarként Indiában élnek, és szőke kislányuk, Jojo olyan kakukktojás a helyi oviban-iskolában, hogy ihaj. De, ahogy olvasom, soha, senki nem közösítette ki őt ezért. Nézzék meg ezeket bejegyzéseket, a képeket, és gondolkozzanak el azon, működne ez fordítva minálunk?

Persze tudom, hogy Indiában főleg nincs kolbászból a kerítés, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy másság mindig csak nézőpont kérdése. És nekünk, szülőknek kell megtanítani a gyereknek, hogy csak egy egészen kicsi erőfeszítés kell ahhoz, hogy bárkiből, akár magunkból is, kisebbséget csináljunk, hogy akárkit kiközösítsünk, a szempontokat megtalálni nem nehéz.

Hisznek a rasszizmusban? Hisznek abban, hogy a rasszizmus csak lefelé vezet a lejtőn? Hisznek a toleranciában?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.10 16:41:06THLM

  oktatas: Én lennék a legboldogabb, ha erős csúsztatás lenne... Meg ha Kanadába is a magyarok miatt lett volna a probléma...

 • 2013.01.10 16:44:42THLM

  oktatas: Van Magyarországtól jóval tőkeerősebb, és jelenleg élhetőbb ország. Egy példát kérnék, ahol sikerült a felzárkóztatás. Melyik országban sikerült ez, ha Kanada is elbukott? Pl. Angliában új szó alakult ki, pl. I gypsied you. Kiraboltalak téged. keress rá: gypsied definition

 • 2013.01.10 17:08:13Mj

  @dieter1

  "Csak hogy megnyugtassalak: a belinkelt HVG-cikked volt a legelgondolkodtatóbb az egész diskurzusban :-)"

  Ezt én sajnálom a legjobban.:-/

  Egyébként csak egyetérteni tudok veled.

 • 2013.01.10 17:12:11THLM

  Mj: Értem én, hogy 100! évvel ezelőtt ugyanaz volt. De könyörgöm, 100 évvel ezelőtt..

 • 2013.01.10 17:13:51Mj

  @oktatas

  "minden ember egyenlőnek születik"

  Bárcsak így lenne, de sajnos már az anyjuk hasában sincsenek egyenlő esélyei és képességei a gyerekeknek.

 • 2013.01.10 17:34:31Mj

  "Értem én, hogy 100! évvel ezelőtt ugyanaz volt. De könyörgöm, 100 évvel ezelőtt.."

  Bocsánat, jelenleg követhetetlen számomra a diskurzus, meg több fele is kell figyelnem. Konkrétan mire írtad ezt?

 • 2013.01.10 18:54:52soproni1

  Mj : Szent-Györgyit feljelentették a pesti kollégák, hogy milyen jogon kap Nobel díjat egy kis szegedi senki, amikor nála nagyobb tudósok is vannak a fővárosban. Semmelweis Ignácról nem is beszélünk. Nekünk nincs szükségünk külső ellenségre. :((( megvettem karácsonyra Czeizel könyvét a magyar géniuszokról. 3 dbos kötet, elég tanulságos.

 • 2013.01.10 22:07:13Mj

  Attól még Szent-Györgyi nem volt zsidó, ellenben '45-ben és '47-ben is országgyűlési képviselővé választották, és köztársasági elnökként is fölmerült a neve.
  Egyébként ja, hihetetlen, hogy milyen fokú az irigység, a kisebbségi komplexusokkal való terheltség és az ezek miatti vágy, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. (Ilyenkor hálát adok Istennek, hogy valamiért hiányzik a hibáim sorából az irigység.)
  Az hát - amennyiben a festő-géniuszokra gondolsz -, olvasd el Az öt világformáló marslakót is.

 • 2013.01.11 10:22:02solar flare

  az "elit", zenész cigány is lop:

  [link]

 • 2013.01.11 10:30:46burhunter

  A rózsadombi szőke kislányt be kellene íratni egy 8. kerületi iskolába, hogy tovább fokozódjon a rajongása a cigányok iránt.

 • 2013.01.11 11:06:39Nephro

  Ebben az egész témában egy dolog a lényeg. Szerintem. Mégpedig az, hogy egy gyereket elfogadásra és toleranciára kell őket nevelni. Hogy fogadja el a másikat, hiszen Ő is ember. Ugyanolyan mint te vagy én. És attól még nem lesz valaki más, hogy éppen barna a bőre, vagy más a vallása. De ha éppen másabb is gondolok arra, hogy máshogy beszél, vagy éppenséggel máshogy csinál bizonyos dolgokat attól az még nem rossz.
  Ha meg megkérdezi a gyerek, hogy akkor mások miért utálják, vagy miért nem szeretik Őket? Akkor meg kell a gyereknek mondani, hogy vannak emberek, akik nem érik fel ésszel, hogy ha valaki esetleg más is (máshogy néz ki, vagy akármilyen dologban el is tér tőlünk) attól az még nem rossz És hogy ha esetleg rosszat is csinál, vagy netán bűnt követ el, akkor sem szabad azt mondani, hogy "mert ezek ilyenek..." Mert az általánosítás is egy ártalmas dolog. És mivel ha az ember ezt el tudja gíy vagy nálam jobban magyarázni a gyereknek akkor az a gyerek meg fogja érteni. :) Mert szoktam mondani 'Nem hülye az a gyerek...' csak el kell neki szépen magyarázni a dolgokat. És Ő meg fogja érteni.

 • 2013.01.11 11:36:12budospillango

  Nem olvastam vegig csak a cikket ,hozzaszolasokat nem. De azt elfelejtetted beleirni ,hogy az emberek nem feltetlen szuletesuktol rasszistak ,hanem egy elmeny hatasara. En pl Jezusi koromig egyaltalan nem ismertem a ciganygyuloletet. Ahol felnottem volt 1 ciganycsalad de eszre sem vettem oket. aztan jott az a 2 ev 8-9 keruleti elet Budapesten. Volt hogy cugany este bejott nyaron ,a korfolyosos lakasba ,mert szelloztettunk ,hogy o alberletet keres ...URES SPORTASKAVAL. kapott is basseball utovel. A csaladot akit megismertem egy cigany csako terrorizalta 2 evig volt, hogy munkahelyemrol kellett hazarohanni megvedeni tole a csaladot. Nem hagyhattam kint semmit, mert visszahallottam az oreg nyugdijasoktol ,hogy hallottak ahogy a cigok elterveztek ,hogy fogjak ellopni. BKV-n cigany uvoltette a telkot meg ordibalnak ,jo tudom feher ember is szokott ordibalni de elmondanam a ciganyok minden esetben szotyi vagy szar tiviri zene uvoltetes s amikor ledobtak oket ,visszafujt gazsprevel a tomott buszra, ahol terhes anyuka megegy gyerekkel babakocsival volt. Akkor pl. egy ottani ciganynak alap ,hogy kessel maszkal s rettegned kell ha valami nem tettszik ,akkor biztos odaig fajul a helyzet ,hogy verezni fogsz. Az a baj ,hogy akik ilyen melybemeno cikkeket irnak meg vedik a tobbseg altal kiutalt beilleszkedni nem tudo retegeket azok tobbnyire a hegyen elnek fiakrsznyit sem erzekelnek a valodi problemakbol. A lenyeg ,amit le akartam irni ,hogy amig nem elsz veluk ,addig nem fogsz tuddni semmirol.

 • 2013.01.11 11:47:03budospillango

  Amugy meg nevelheted a gyerekedet toleranciara ,maj ha ellopja egy cigany a sporttatyojat ,vagy kicsavarjak a kezebol az IPONE jat, akkor majd nezheted ,mennyit ert a nagy tolerancia nevelesed. Hiaba a ciganyvedelem NEm kepesek integralodni s nem is akarnak ezt Koszond a kormanynak ,aki vedi oket. Majd kivancsi leszek amikor a gyereked felno s megtudja ,hogy a ciganyok pl bizonyos keruletekben ingyen vehetnek igenybe szolgaltatasokat ,mint pl a jogositvany szerzes ,vagy hogy ok kapnak ingyen lakast a belvarosban amit hozzateszem lelaknak. Menjetek mar be a varosba s nezzetek meg mi lett a fovarossal ,amiota meg annak idejen betelepitettek a ciganyokat az uri lakasokba.

 • 2013.01.11 13:08:53nikeshox

  A kérdés igen egyszerű: ez a lilaködös cikkíró vajon ugyanezekkel a tapasztalatokkal rendelkezne, ha a nyóckerben élne? Vagy az Avason? A Durándán? De az is elég, ha este 11 után lemegy a Blaha, Nyugati aluljáróba, és felvált egy 5000-est.
  Szeretem, hogy ő érzékeny a "rasszizmus minden formájára." Hogy is hangzott el a cigány szájából Olaszliszkán? "Öld meg a magyart"! Vagy az IX. kerületi egyetemre igyekvő srácot mivel is támadták meg a cigányok? "Ez a mi utcánk!"
  De arról miért is nem blogol, hogy a zsidóktól hallani olyat, hogy a muszlimok veszélyesek a civilizációra? Vagy hogy "a palesztinok nem emberek."
  Mindegy, kívánok a blogírónak kellemes órákat azokkal, akiket annyira védelmez. Ha tud netezni, akkor esetleg keressen rá soma és jakupcsek eseteire a cigányokkal. Meg fog lepődni.

 • 2013.01.11 14:15:30Zoe_the_Genius

  Kőbányán lakom gyerekkorom óta, 38 éves vagyok, nő, diplomás. Gyerekkoromban 8 éves koromig a VII. kerületben jártam suliba. SOKKAL TÖBB konfliktus jut eszembe fehér magyar emberrel mint cigánnyal. Ha csak az elmúlt 3 évet vetítem vissza, három negyvenes pasi is elhordott mindennek, belém kötött, az egyik meg is akart verni (kutyaséta kapcsán), pedig igazán_nem szolgáltam rá, nem is részletezem. Nem védem a cigányokat (sem), de ahogy írom és ez tény, több a rossz tapasztalatom a másik oldallal. Első osztályos koromban a hétben zsinórral fojtottak meg az iskolában majdnem poénból, talán a tanár érkezése mentette meg az életem. Fehér gyerek volt az is.

 • 2013.01.11 14:55:24idelle

  ja, és még valami, azoknak, akik a cigánybűnözéssel jönnek, különös tekintettel a vagyon elleni bűncselekményekre: legyenek kedvesek összehasonlítani a cigányok által elkövetett bűncselekmények vagyoni értékét a fehérek által elkövetett bűncselekmények (privatizáció, állami beruházások lenyúlása, kőröshegyi völgyhíd, Margit híd, Közgép, stb.) vagyoni értékével.

  és aztán sürgősen kezdjenek el "magyarbűnözés"-ezni.

 • 2013.01.11 16:21:39Zolus84

  idelle: A cigány nincs ilyen pozícióban, hogy ilyet megtehessen. Magas politikai, pénzügyi beosztásban pedig elég sok zsidó lehet, nem véletlen félnek a parlamenti listázástól. Ezért volt a nagy károgás, holott ez egy teljesen jogos lépés lenne, mert idegenlelkűeknek nincs helyük az ország népének képviseletében. Nem vallási, hanem állampolgársági listázásról volt szó. Volt olyan képviselő a parlamentben, akin izreaeli zászló volt kitűzve. Fogadok, hogy az az öltöny kokárdát még nem látott.
  Attól, hogy valaki magyar állampolgár, és beszéli a nyelvet, még nem magyar. Ha én kimennék Amerikába, és idővel megkapnám az állampolgárságot, még nem lennék amerikai, és a gyerekeim sem lennének amerikaiak. Mind magyarok lennénk.
  Természetesen a magyarok közt is sok a csaló, tolvaj, bűnöző, de ha az arányokat tekinted, hamar rájössz, melyik népcsoport vezeti a statisztikákat, különösen az erőszakos bűncselekmények elkövetésében.

 • 2013.01.11 16:29:02Mj

  @nikeshox

  "De arról miért is nem blogol, hogy a zsidóktól hallani olyat, hogy a muszlimok veszélyesek a civilizációra?"

  Mivel a többivel nem kívánok vitatkozni, csak ennél teszem fel a kérdést: szerinted az a keresztény európai kultúra érdeke, hogy míg az európaiak alig vállalnak gyereket és identitásválságban vannak, ami a toleranciára épül, addig a bevándorló, asszimilálódni nem akaró, offenzív muszlimok mind gyermekszámban, mind kulturális potenciálban lekörözik őket?

 • 2013.01.11 16:32:08Mj

  @Zolus84

  "@nikeshox

  "De arról miért is nem blogol, hogy a zsidóktól hallani olyat, hogy a muszlimok veszélyesek a civilizációra?"

  Mivel a többivel nem kívánok vitatkozni, csak ennél teszem fel a kérdést: szerinted az a keresztény európai kultúra érdeke, hogy míg az európaiak alig vállalnak gyereket és identitásválságban vannak, ami a toleranciára épül, addig a bevándorló, asszimilálódni nem akaró, offenzív muszlimok mind gyermekszámban, mind kulturális potenciálban lekörözik őket?"

  Akkor gondolom ezek után nyugodtan fogadod majd, ha a románok is listázzák a magyar állampolgársággal is rendelkező képviselőiket, és inkább kiteszik a szűrüket, nehogy már magyar érdekeket is képviseljenek. És ha felháborodunk, nekik csak elég lesz ránk mutatni. Okos. (Etikai kérdésekről meg szerintem értelmetlen veled eszmecserét folytatni.)

 • 2013.01.11 16:33:11Mj

  Elnézést, a ctrl c kissé megkavarodott, természetesen az izraeli állampolgárságú képviselők listázására reagáltam.

 • 2013.01.11 16:33:55Mj

  Elnézést, a ctrl c kissé megkavarodott, természetesen az izraeli állampolgárságú képviselők listázására reagáltam.

 • 2013.01.11 17:31:28burhunter

  idelle: Az alja bűnözésben a cigányok, a felső bűnözésben (privatizáció, állami beruházások lenyúlása) a zsidók vannak túlsúlyban.

  Vicc: Zsidó kisfiú kérdezi az apját: Apa, mi a privatizáció? - Az, amikor lenyúljuk a gójok pénzét. - És nem haragszanak miatta? -
  Dehogynem kisfiam, de ezt kikiáltjuk antiszemitizmusnak.

  Cikkhez: Mivel a szerző zsidó származású, érthető hogy érzékeny a rasszizmusra, és mivel a Rózsadombon lakik érthető hogy
  toleráns a cigányokkal, mivel ott alig él cigány. A sok probléma is inkább olyan helyeken van velük, domináns helyzetbe kerülnek,
  és ezt megfélemlítésre, bűnözésre használják. Kevés cigány kevés probléma, sok cigány sok probléma.

 • 2013.01.11 17:33:24burhunter

  Az állatvilágban, ha egy populáció növekszik, akkor az azt jelenti, hogy a populáció jól él.
  A cigányok populációja növekszik, tehát jól élnek.
  Ha jól élnek, nem kellene támogatni őket.
  A magyarok populációja csökken, azaz nem élnek jól.
  A magyarokat kellene, támogatni nem a cigányokat.
  Nem aszerint kellene támogatást adni, hogy többségben vagy kisebbségben vannak,
  hanem a szerint, hogy növekszik, vagy csökken a populáció.
  Mert ha hosszú időn át támogatjuk a növekvő populáció, és vonunk el forrásokat (adók formájában)
  a csökkenő populációtól, akkor előbb-utóbb megfordul a számarány.
  A csökkenő számú magyarokat támogatni kellene, a növekvő számú cigányokat pedig nem. Ez ennyire egyszerű szerintem.

  A dolgozó és adót fizető magyarok felnevelik a segélyből élő cigányok gyerekeit.
  Ez igazi lúzerség.
  A dolgozó és adót fizető magyarok adójukkal táplálják és fenntartják a magyar államot,
  a magyar állam pedig táplálja, fenntartja és fejleszti a cigányokat.
  Király nem?

 • 2013.01.11 17:37:26Zolus84

  Mj: Ha igazságosak akarunk lenni, akkor úgy lenne megfelelő, hogy minden kisebbség a népesség arányában legyen képviselve a parlamentben. Ezt Romániára is értem. Ne feledjük, a szlovákok nemhogy a parlamentben akarnak listázni, hanem egyenesen állampolgárságuktól akarják megfosztani a kettős állampolgárokat, ezért mégsem károg a liberális média.

 • 2013.01.11 18:03:35Mj

  @burhunter

  "Az állatvilágban, ha egy populáció növekszik, akkor az azt jelenti, hogy a populáció jól él.
  A cigányok populációja növekszik, tehát jól élnek.
  Ha jól élnek, nem kellene támogatni őket.
  A magyarok populációja csökken, azaz nem élnek jól.
  A magyarokat kellene, támogatni nem a cigányokat."

  Az "embervilágban" viszont az a helyzet, hogy a jóléti társadalmakban 1-2 gyereket vállalnak átlagosan - az olaszoknál ez a szám például 1,0 -, a szegény társadalmakban viszont többet. Nálunk egyébként kb. 3 az átlagos gyermekszám a cigányok körében - ebből sokszor csak a 6-8 gyerekesek "láthatóak" -, és sajnos a nem cigány magyarok körében elsősorban a fejekben kellene változni, mert számos európai példa mutatja, hogy a gyermekvállalást leginkább ösztönző támogatásrendszer sem képes demográfiai forradalmat elindítani.
  Természetesen ezzel együtt komoly aggállyal tölt el, hogy a mostani támogatásrendszer és demográfiai mutatók előbb-utóbb társadalmi katasztrófához fognak vezetni, de például az, hogy a magyar állam "fejleszti a cigányokat", szerintem inkább örvendetes, mint negatívum.

 • 2013.01.11 18:12:25Mj

  @Zolus84

  "Ha igazságosak akarunk lenni, akkor úgy lenne megfelelő, hogy minden kisebbség a népesség arányában legyen képviselve a parlamentben."

  (A zsidóság nem kisebbség, tehát ezen az alapon nulla zsidó ülhetne a parlamentben.) Erre alapozzák, hogy a nők aránya is legyen 50% a magyar parlamentben, amit én nő létemre irgalmatlan baromságnak tartok. Én a meritokrácia alapján azt mondom, az kerüljön be, aki érdemes rá. Ezt pedig a mai szabályozás alapján a választók döntik el.
  Persze, ha hülyék a választók, és azt szeretnénk, hogy a választói hülyeség minél kevésbé kapjon hangsúlyt az ország irányításában, akkor cenzusossá kell tenni a választásokat, például regisztrációhoz kötött tájékozottsági teszttel, vagy létre kell hozni egy kétkamarás parlamentet, amelynek a felsőházában a nemzetiségek, az egyházak és szakmai szervezetek, például kamarák és egyesületek képviselői ülhetnének.

  "Ezt Romániára is értem. Ne feledjük, a szlovákok nemhogy a parlamentben akarnak listázni, hanem egyenesen állampolgárságuktól akarják megfosztani a kettős állampolgárokat, ezért mégsem károg a liberális média."

  Pontosan, de ne azzal foglalkozzunk, hogy miben destruktív a liberális média, hanem azzal, hogy mi hogyan képviseljük a saját érdekeinket ahelyett, hogy ugyanúgy károgunk és másra mutogatunk, mint azok, akik emiatt ellenszenvesek.

 • 2013.01.11 21:57:51burhunter

  @Mj: "Az "embervilágban" viszont az a helyzet, hogy a jóléti társadalmakban 1-2 gyereket vállalnak átlagosan - az olaszoknál ez a szám például 1,0 -, a szegény társadalmakban viszont többet"

  Ez nem jelenti automatikusan az én általam elmondottak cáfolatát, mert a lehet, hogy a szegény országok, ahol sok gyerek születik élnek közelebb az anyatermészethet, illetve az ember önnön természetéhez és ezért születik több gyerek (szívteli vagy testteli életet élnek), míg a jóléti társadalmak fejnehéz életet élnek, ami távolabb van az ember ősi természetétől, és ezért születik kevesebb gyerek.
  Persze az is igaz, hogy a jóléti társadalmakban elvileg sokkal bonyolultabb és hoszabb ideig tartó folyamat megteremteni a kiegyensúlyozott, biztonságos életvitelhez szükséges kompetenciákat, javakat, ezért tovább tart az iskolába járás, a nők sokkal később adják a fejüket gyermekvállalásra, és a férfiak is.
  Amíg régen a nők 16 - 40 éves koruk között több gyermeket is szültek, ma ez az időablak jobbára 25 - 40 közé esik.

 • 2013.01.11 22:32:25tommygun

  "ma is kikészülök, ha valakitől olyat hallok, hogy a muszlimok veszélyesek a civilizációra,"

  Eddig olvastam. Buta, vagy legalábbis szélsőségesen tájékozatlan emberek szómenésére nem pazarlom az időmet.

 • 2013.01.11 23:49:11Estevez atya

  Feketékre mondtuk a gyereknek, hogy csokiember.
  A katolikus egyház hivatalosan megtagadta a keresztelést, mert anyuka nincs megkeresztelve. Ezek után nem erőltettük.

 • 2013.01.11 23:55:23Estevez atya

  Gyerekszámhoz:
  miért van nekünk kevesebb?
  - kényelmi megfontolás
  - anyagi megfontolás
  - mert elvárják tolünk, hogy felelősséggel felneveljük, taníttassuk (=pénz), ne csak kizavarjuk a legelőre, utcára őket
  - mert nem szokás
  - mert nincs hely (lakás)
  - mert az anya nem maradhat otthon a gyerekkel, dolgoznia kell
  - mert az anya nem akar otthon maradni a gyerekkel, élni szeretne (valamiféle ideál)
  - mert inkább tévét nézünk, minthogy a gyerekkel foglalkozzunk (=kényelmi megfontolás)

 • 2013.01.12 01:06:32Zolus84

  Mj: "Én a meritokrácia alapján azt mondom, az kerüljön be, aki érdemes rá. Ezt pedig a mai szabályozás alapján a választók döntik el."
  Lehet olyanra szavazni, aki érdemes az ország irányításában részt venni? Mert én alig látok 1-2 kivételt a sok naplopó, hazug és tolvaj közt. Ezt a fene nagy demokráciát én a választás illúziójának tartom. Árnyalatnyi különbségek vannak az egyes pártok közt, de végül mégsem változik semmi. A nagy elszámoltatással mi lett?

 • 2013.01.12 01:32:15Myazs

  Saját példám:
  nem volt gondom a cigányokkal, nem féltem tőlük ( a vadságuktól, a szabadságuktól, a másságuktól), általános iskolában játszottam velük, már felnőttként alkudoztam velük, amit őszintén élveztem, mert közben tudtuk egymást tisztelni.
  Aztán... a helyi önkormányzat beköltöztetett a közvetlen szomszédunkba (történelmi belváros, jómódú fiatal családos lakók közé), egy udvarba egy díszes többtízfős családot. Oké, álljunk nyitottan a dologhoz. Lopások, életveszélyes fenyegetés, kutyatámadások, haszonállattartás (60m2 en) kontra, önkormányzattal levelezés, rendőrségi feljelentések, térfigyelő kamera felszerelése, állandó félelem. 2-3 év alatt aki tehette 10 családból 8! milliós veszteséggel de elköltözött, velünk együtt.
  Körzetileg ezek a gyerekek is abba az iskolába jártak ahova Én, ugyanazok a nyitott, befogadó, lelkiismeretes tanárok nevelték Őket, mint Bennünket. A mi osztályunkból kivétel nélkül, több diplomás, nyelveket beszélő, világjáró, többünk kozmopolita (amihez azért társul egy gondolkodásmód) értelmiségi lett. Míg a szomszédból 14-16 évesen a lányok az utcára, a fiúk a javító intézetbe kerültek.
  Miután mindez ( az éjszakai rendőrségi razziák, életveszélyes fenyegetések, betörések a gyerek előtt zajlottak, elég nehéz liberális szellemben nevelni cigány témában).
  Mindamellett, hogy maga is többnyelvű és nemzetiségű, érte már diszkrimináció a magyarsága miatt. Ami Nekem jobban fájt, mint Neki, mivel gyerek és túl lép rajt hamar, illetve nem érti még olyan mélységgel az okát, a történelmi, politikai és társadalmi hátterét.
  Egy biztos, ez nem olyan téma, ami a szőnyeg alá való, nem húzható sablon semmilyen kisebbségre, és egy átfogó integrációnak már nagyon itt lenne az ideje!

 • 2013.01.12 01:48:49Myazs

  Kicsit más, de diszkriminációval kapcsolatos.
  Annyira imádom, mikor szidják például az "olcsó" szlovák tejet, elsősorban azok, az erős nemzeti érzésű, hazai termékeket preferálók, akik közben nem ismerik el Szlovákia autonomitását, és magyar területnek vélik az egész országot.
  1. Mára már nem az, igaz drasztikus lépések miatt.
  2. Elég paradox.

 • 2013.01.12 03:04:03Myazs

  Mutasson Nekem valaki legyenszíves olyan közép-európait akinek az ősei kizárólag egy nemzetiségből valók! Aki ennyire " árja" csináltasson egy géntérképet (aztán vágja fel az ereit, vagy hagyja magamögött az elveit)!

 • 2013.01.12 03:22:51Myazs

  Az Édesanyám óvónő,a városában jó hírű, mivel nagyon jól kezeli a nehezebb gyerekeket, államigondozottakkal is foglalkozott, szeretettel.
  Fiatal ügyvéd házaspár örökbefogad egy cigány kisfiút. Mindent megadnak neki, ami a fejlődéséhez szükséges, nagyon tudományosan, "értelmiségien", (szerintem ál)liberálisan: lelkileg, szellemileg, anyagilag. Viszont a kisfiúval komoly gondok vannak, például, hogy fegyelmezetlen és veri (3éves óvodás, aki 1évesen került "magyar" családhoz) a társait. Sokadik elbeszélgetés a nevelőszülőkkel, hogy közösen elérjenek változást. Mire az anyukából kifakad, hogy nem tudják elfogadni a cigányságát a kisfiúnak, mármint a Édesanyámék, ezért viselkedik így Andriska... és ezt még addig csűrte csavarta, míg Ő fakadt sírva, a férje elhatárolódott és az egész helyzetből az kerekedett, hogy a magának tartott tükröt, eljutott odáig, hogy saját maga többet vállalt, mint amit elbírt. Később a férj elvált. A mai napig emlékszem, hogy ez volt az első olyan eset, mikor találkoztam a "cigányproblémával", mármint amit valós problémának érzékeltem.
  Hogy őszinte legyek ellenszenves volt, hogy a fiatal, liberális, világmegváltó ügyvédnő a saját érzéseit, viszonyulását próbálja rávetíteni, az amúgy a helyzetet higgadtan, nem diszkriminatívan, kezelő Anyukámra. Közben pedig saját magával vívott küzdelmet. Mivel elképzelte, hogy milyen idilli ellenpélda lesz majd az Ő családja, nevelése a sokszázévnyi genetikára. Úttörő lesz és babérkoszorús, hogy Ő, aki egy ügyvéd, örökbefogad egy cigány kisfiút és ez mennyit emel majd az ázsióján. Csak azzal nem számolt, hogy lehet akár a genetika, akár a szülőanya életmódja, káros szenvedélyei, zaklatott terhessége olyan nyomokat hagy a gyereken, amiket nem lehet kigyomlálni. Pláne ha legbelül maga az anyja is diszkriminatív...

 • 2013.01.12 22:14:24Mj

  @burhunter

  "Ez nem jelenti automatikusan az én általam elmondottak cáfolatát, mert a lehet, hogy a szegény országok, ahol sok gyerek születik élnek közelebb az anyatermészethet, illetve az ember önnön természetéhez és ezért születik több gyerek (szívteli vagy testteli életet élnek), míg a jóléti társadalmak fejnehéz életet élnek, ami távolabb van az ember ősi természetétől, és ezért születik kevesebb gyerek."

  Teljesen légből kapott ötletelgetés. Elég, ha megnézzük a tervezett gyermekszámra vonatkozó statisztikákat. Másrészt, minél közelebb vagy az anyatermészethez, annál kevésbé működik a születésszabályozás, és annál inkább a csecsemő- és gyermekhalandóság. Harmadrészt, meg lehet nézni, hogy milyen összetételűek a sokgyermekesek, és mennyire nincs közük a természethez.

  "Persze az is igaz, hogy a jóléti társadalmakban elvileg sokkal bonyolultabb és hoszabb ideig tartó folyamat megteremteni a kiegyensúlyozott, biztonságos életvitelhez szükséges kompetenciákat, javakat, ezért tovább tart az iskolába járás, a nők sokkal később adják a fejüket gyermekvállalásra, és a férfiak is.
  Amíg régen a nők 16 - 40 éves koruk között több gyermeket is szültek, ma ez az időablak jobbára 25 - 40 közé esik."

  Közhely. Egyébként régen is az volt a helyzet, hogy a Szentpétervár-Fiume-vonaltól nyugatra - ami keresztbevágta Magyarországot is - késői házasodás és kevesebb gyermek volt a jellemző nukleáris családmodellel - a polgárosodott közösségekben meg pláne -, míg ettől keletre korai házasodás, több gyermek és többgenerációs családmodell volt az elterjedt.

 • 2013.01.12 22:26:08Mj

  @Zolus84

  "Lehet olyanra szavazni, aki érdemes az ország irányításában részt venni? Mert én alig látok 1-2 kivételt a sok naplopó, hazug és tolvaj közt. Ezt a fene nagy demokráciát én a választás illúziójának tartom. Árnyalatnyi különbségek vannak az egyes pártok közt, de végül mégsem változik semmi. A nagy elszámoltatással mi lett?"

  Ezt ne tőlem kérdezd. Egyébként az alkotmányos monarchia keretei között is ugyanolyan urambátyámozó, korrupt politikusgárda tette ki a képviselők zömét, mint manapság, azzal a különbséggel, hogy akkor államférfiból is több jutott nekünk, mint manapság, akik némileg ellensúlyozni tudták a szennyet. Aztán '45-tel gyakorlatilag örökre kiszorultak a politikából. A kommunizmus alatt meg még inkább rá lehetett szokni a lopásra - főleg alul, ahol tiéd volt a gyár, magadnak loptad -, úgyhogy tulajdonképpen mindegy is. Mi ezeket az embereket vagyunk képesek kitermelni magunkból, úgyhogy valahol meg is érdemeljük.

 • 2013.01.12 22:35:15Mj

  @Myazs

  "A mi osztályunkból kivétel nélkül, több diplomás, nyelveket beszélő, világjáró, többünk kozmopolita (amihez azért társul egy gondolkodásmód) értelmiségi lett. Míg a szomszédból 14-16 évesen a lányok az utcára, a fiúk a javító intézetbe kerültek."

  Sajnos a rossz szülő felelősségét és feladatait nem tudja átvenni az iskola, bármilyen zseniális és empatikus tanári karral rendelkezzen is. És, ha a családi háttér enyhén szólva nem rendezett, onnantól kezdve nagyon nehéz úgy nevelnie a tanárnak, hogy ne morzsolódjon le a gyerek. Ezért is tartom az integráció fontos elemének, hogy a gyerekeiket veszélyeztető szülőktől a lehető leghamarabb felkészült nevelőszülőkhöz kerüljenek a gyerekek. (Ehhez természetesen egy alaposan kiépített és javadalmazott nevelőszülői hálózat szükségeltetik.)

 • 2013.01.12 22:40:50Mj

  @Myazs

  "Mivel elképzelte, hogy milyen idilli ellenpélda lesz majd az Ő családja, nevelése a sokszázévnyi genetikára."

  Miért, milyen genetikai terheltsége van a cigányságnak? Szerinted genetikusan bűnözők? Ezesetben neked is ajánlom az általam már párszor linkelt cikket:

  [link]

 • 2013.01.14 12:50:26tundrazuzmo

  @burhunter: "a felső bűnözésben (privatizáció, állami beruházások lenyúlása) a zsidók vannak túlsúlyban."

  TÉNYLEG? És KONKRÉTAN melyik zsidóra gondolsz? A Demjánra vagy a Csányira, vagy a Széles Gáborra? És az állami beruházások lenyúlásánál a Colas vagy a Közgép "zsidói" jelentik a problémát.

  Én arra nevelem a gyerekeimet, hogy a TÉNYEK alapján ítélkezzenek, és nem VÉLEKEDÉSEK alapján. Akkor esetleg nem esnek bele olyan hibába, mint te...

 • 2013.01.14 15:02:45Fodor Zsolt

  Szerintem butaság egy ilyen szinten megosztó témáról vitafórumot nyitni. Vagy valaki hallott már olyat, hogy leült egy cigányok jogait védő és egy rasszista és egy keményen átbeszélgetett éjszaka után úgy álltak fel, hogy valamelyik módosította az álláspontját? Akinek meg nem szélsőséges a véleménye, az meg azért nem releváns, hiszen csak azt mondja, hogy "Nekem nincs velük bajom". Mindenki tud példákat és ellenpéldákat, mindenkinek van egy storyja. Legegyszerűbb Oláh Gergőből nem CIGÁNY HŐST, hanem szimpla ÉNEKEST, ELŐADÓT csinálni, akkor mondhatnánk, hogy tényleg nem fontos a bőrszín.

 • 2013.01.15 11:06:29Denton85

  Gyerekek, nem veszitek észre, hogy a cikkíró csak egy kis alkalmazott akire ráparancsolt a főnöke, hogy írjon valamit amivel nézettséget és kommenteket generál? :D
  Igazából ez is trollkodás, amikor ilyen cikket ír valaki, de a legjavából. Nem szabadna etetni...

 • 2013.01.17 00:46:25Myazs

  @Mj
  Mindenki, Én is, Te is, Andriska is... örököl tulajdonsagokat az őseitől.
  Nem értek egyet azzal, hogy a családtól el kell szakítani kiskorban és átnevelni, "integrálni". Magyarok is élnek "cigánymódon". Illetve cigány származású is nevelheti rendben a gyerekét (tudok példát nem egyet). És mi a rendes? Ki ítéli meg? Van aki magasabb társadalmi osztályban él, mégis veri és elhanyagolja a gyerekét, soha nem derül ki. De ne végletekben gondolkozzunk! Családonként változik a nevelési mód és az alapanyag, ezt nem lehet uniformizálni, el kell fogadni.
  A Nagymamámék (nyugdíjas tanárnő, aki az országban kb.20 éve kidolgozott és bevezetett egy lánynevelő rendszert: 9-10. osztályban tanítottak lányokat szabás, varrás, háztartás vezetés, gyerek gondozás... az elkallódás ellen) elkezdtek közösségbe hívni vidéki cigány asszonyokat hasonló céllal. A foglalkozások alatt nem erőszakkal vagy drasztikus módszerrel, a saját kultúrájuk tiszteletben tartásával formálták őket, és így már mást adnak tovább a következő generációnak. Mindezt saját erőből, költségen, támogatás nélkül, önkéntes társadalmi "munkaként".

 • 2013.01.17 14:05:06Balt

  Ja, még annyit hozzátennék: jelen "atlanti" ("nyugati keresztény-zsidó", vagy ahogy tetszik) gazdaságunk és vele a kultúránk éppen a korabeli "erő" utolsó morzsáit éli fel. Na és persze egyetlen társadalom sem lehet sikeres valamiféle társadalmi kohézió nélkül. Aminek persze egyáltalán nem kívánatos része az antiszemitizmus, rasszizmus, de annál inkább kívánatos az integráció és beilleszkedés szándéka. Tehát: igenis magyar, aki annak vallja magát, de akkor ezt így is illene megélni... és most és sem szeretnék a napi politikából, kortárs "művészetből" (vagy művelőitől) és a bűnügyi rovatból illusztrációkat meríteni.

 • 2013.01.17 14:13:22Balt

  Most látom, az előző kommentem nem jelent meg. Megpróbálom rekonstruálni:

  "... tanítsuk meg a gyerekeinknek: még soha, egyetlen ország sem lett sikeres, amelyik a kirekesztésre, a rasszizmusra épített volna."

  Derék elv és szándék, de a fenti érvelés pont nem áll meg: nagyobb történelmi távlatból épp azok - és csak azok - az államalakulatok lettek sikeresek, amelyek könyörtelenül felszámolták az érdekeiket keresztező külső vagy épp belső szándékokat. Gondoljunk csak a gyarmatbirodalmakra (kivétel nélkül), a századelő Japánjára, a 150 évvel ezelőtti vagy épp a jelen Egyesült Államokra, napjaink Kínájára. Sajnos(?) Mo. nem ilyen...

 • 2013.01.17 14:18:32Balt

  Na, mégsem tudom megállni:

  "... kikészítették az osztálytársai, mert örült annak, hogy Oláh Gergő, akinek drukkolt, megnyerte az X-faktort."

  Amennyi átjött ebből ezen az esztrádműsoron, Oláh Gergő igenis remek példa, akit országos vagy még szélesebb szinten fel kell(ene) mutatni - nem mellesleg a másfajta, mondjuk úgy "közösség elleni magatartás" ellenében. Bayer Zsolt is épp ezt tette pl. az inkriminált cikkében.

 • 2013.01.17 14:25:42Balt

  Pardon a tagoltságért: Még annyit, hogy miként a sorozat fináléja utáni napokban a kertévés bulvárhíradóból kiderült, O. Gergő nagyapja bizony pont a "beilleszkedés élenjárója" lehetett muzsikusként, ugyanis elhangzott egy idősebb falubelitől: érte bizony hintót küldtek Salgótarjánból, ha olyan eseményre volt hivatalos. Tehát generációk óta a beilleszkedést választják, amihez őszintén kívánok teljes sikert. Ha ehhez hozzá tudott járulni az idén különösen sokat kritizált műsor, már megérte... (Nem mintha én különösebb értéket látnék a kertévék tevékenységében, talán az ilyen jellegű műsorok tekinthetők az egyetlen félsikernek; bár már egy kicsit sok a jóból.)

 • 2013.01.17 14:32:43Balt

  @Nancsi 2013.01.09 14:51:44
  Hasonlóan látom.

 • 2013.01.17 14:45:34Balt

  @csipaka 2013.01.09 15:23:00
  "A kaposvári, szőke, fehér bőrű, jól szituált "nevelőanya" szerinted miért ölt? Vagy ő is cigány, csak jól álcázza?"

  Nem nagyon követtem a nyomozást, de úgy sejtem, ő a felbujtó. Az elkövetők fotójára érdemes rákeresni.

 • 2013.01.17 15:11:18Balt

  @ZKW 2013.01.09 16:02:47
  "Akkor áttérhetünk a genetikára? Mert az állításait az sem erősíti."

  Át:[link]

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta