SZÜLŐSÉG

Vegyen elektromos fogkefét a gyereknek!

2013. január 7., hétfő 18:38

Az elektromos fogkefék virágkorukat élik, egyre több szülő vásárol a gyermekének is, főként saját pozitív tapasztalataikra alapozva. De vajon jó-e ez így? Utánajártunk.

Az elektromos fogkefe előnye, hogy a kis forgófej folyamatos mozgása miatt könnyebb a fogmosás, nem igényel annyi kézimunkát, és a hatékonysága jobb, mint a hagyományos fogkefének - ezt több szakember tudományosan is bizonyította, mely eredményekről már számos cikk jelent meg szakmai lapokban.

stockfresh 135884 dental-care sizeM

Az általunk megkérdezett fogorvos, Csermák Balázs az egyetemi évei alatt kísérleti alanyként részt vett egy kísérletben a Parodontológia Klinikán, amely az elektromos fogkefék tisztító hatását mérte tudományosan elfogadott mérőmódszerek segítségével. „A kísérlet eredménye szignifikánsan jobbnak mutatta az elektromos fogkefék hatékonyságát a hagyományos fogkefével végzett fogápoláshoz képest, ezért én azóta csakis elektromos fogkefét ajánlok mindenkinek”- mondta.

Fogorvosunk szerint a jobb hatásfok különösen fontos a gyerekek esetében, mert a csemeték izmai és mozgáskoordinációja nem elég fejlett még ahhoz, hogy kellően alaposan meg tudják mosni fogacskáikat. A képességbeli hiányosságokat enyhíteni lehet elektromos fogkefe használatával és szülői felügyelettel, segítséggel.

Az elektromos fogkefék vonzerejét növelhetik a mesefigurák, az, hogy több szerkezet dallamos zenét is játszik, az időt csipogás jelzi - csupa olyan plusz, amelyek segíthetnek megszerettetni ezt az általában nem túlságosan népszerű tisztálkodási formát. A beépített időmérős készülékek azért is hasznosak, mert a gyerekek szeretik elfelejteni, hogy ez nem egy pár pillanatig tartó, hanem egy figyelmet igénylő, többlépcsős folyamat.

Hogyan csinálhatjuk rosszul?

Az elektromos fogkefék esetében - akárcsak a hagyományos fogkeféknél - problémát jelenthet, ha például túl erősen végezzük a fogmosást, s ezáltal az íny gyulladt, sérült lesz, és a fogzománc is sérülhet. Ezt meg kell tanítani, de akkor is ügyelnünk kell erre, ha mi mossuk a gyerek fogát. Felnőtteknek készült, komolyabb készülékekben már találni olyan funkciót, ami figyelmeztet, ha túl erős a nyomás.

Az is rossz, ha nem egyenlő figyelem irányul minden fogra, hanem egy-egy közülük kiemelt tisztítást kap, s a többi emiatt kimarad. Gyakori, hogy az éppen kézre álló fog annyira sokat van tisztítva, hogy az a fog túlérzékennyé és szuvasodásra hajlamossá válik, s a ráfordított extra időt más fogaktól vesszük el, azok meg pont emiatt károsodnak.

Összességében azért elmondható, hogy az elektromos fogkefe megfelelő használattal hatékonyabb lehet, mint a hagyományos fogkefe, azonban mindenképpen fontos megtanítani a gyereket hagyományos fogkefe használatra is, mert adódhat olyan helyzet, amikor azzal is helyt kell állnia, például az óvodában. Nagyon fontos, hogy akár elektromos vagy hagyományos fogápolásról van szó, a szülőnek a gyermek 6 éves koráig aktívan részt kell vennie a fogmosásban, mert a kisebbek egyedül még nem tudják jól elvégezni ezt a műveletet. Erre a legjobb módszer, ha az otthoni fogmosások idején (reggel és este) a szülő besegít, ő is kezébe veszi a fogkefét és átmossa a fogakat, de emellett hagy kellő időt és szabadságot az egyedüli próbálkozáshoz.

Mire figyeljünk, ha az elektromos fogkefét választjuk?

 • Használjon kifejezetten gyermekek számára készített fogkefét, ne a felnőtt családtagokét. A kisebbekbek szánt darabok feje kisebb, és puha a sörtéjük, így nem bántják az gyerkőcök ínyét, és a fogak keményállományát sem.
 • Fogorvosunk a fejek cseréjét a hagyományos fogkeféhez hasonlóan évszakonként szokta ajánlani, de vannak már indikátorral ellátott fogkefe fejek is, amik jelzik a színük megváltozásával, ha cserélni kell őket.
 • Mint kétgyerekes apuka, Csermák doktor saját tapasztalatból tanácsolja, hogy szétszedhetősége miatt 3 éves kor alatt (természetesen ez értelmi szint függő) ne hagyjuk a gyermeket magára egy elektromos fogkefével, hiszen veszélyes fegyverré válhat a kis lurkó kezében. Egyébként az Oral B honlapján az elemmel működő elektromos gyerek fogkefék leírásában is szerepel, hogy 3 éves kor alatt nem ajánlják a használatukat.
 • Bár a folyton köröző kis elektromos kefe sokkal jobb hatásfokú, mint a hagyományos fogkefe, mégis szánjunk minimum 2 percet a fogmosásra így is.
 • Használjunk időmérőt. Vannak fogkefék, amik hanggal, rezgéssel vagy villogással jeleznek bizonyos időközönként, de használhatunk mini homokórát vagy egy kedvelt zeneszámot az idő mérésére.
 • Minden egyes fogat kb. 10 másodpercig kell mosni, enyhe nyomással minden oldalról.
 • Tilos erőteljesen sikálni a fogakat, mert sérülhet a fogíny és a fogzománc.
 • Ha kíváncsiak vagyunk és/ vagy meg akarjuk mutatni, hogy a fogmosás mennyire volt jól elvégezve, patikában beszerezhetünk olyan rágótablettát, ami a lepedéket elszínezi, így jól láthatóvá válik, hogy hol nem lett szépen megmosva a fogsor.
 • Ha nem akarjuk, hogy a fogkrém szanaszét repüljön a fürdőszobában, csak akkor kapcsoljuk be a készüléket, ha már a szájban van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.07 20:08:07T-akonypunpa

  Szóval szánjunk 2 percet a fogmosásra és foganként 10 mp-et. Ezek szerint a cikk írójának 12 foga van...

 • 2013.01.07 20:28:49ép test ép lélek

  Egy kisgyereknek 20 foga van. Legfeljebb.

 • 2013.01.07 20:59:00pc guru-e vagyok

  @T-akonypunpa: minimum 2 perc és kb. 10 másodperc foganként van a cikkben. De ennél nagyobb bajod ne legyen az életben.

 • 2013.01.07 21:38:38Jó Mercutio halott

  csemete, gyerkőc, fogacskák, látom, megy a röhejes poronty-gügyögés. Gondolom, pocaklakó csak azért nem volt, mert az nem mos fogat. Már évekkel ezelőtt is mínden értelmes arc ezeken a figurákon röhögött a porontyon. Lett is Dívány, Tünde lapátra, normális anyák szanaszét, maradt a primitív gőgicse.

 • 2013.01.07 22:30:01konyvkeresoblog

  @Jó Mercutio halott: Ezt a gyerekbarát fogorvos mondja, ahogy kivettem az írásból. Talán nem tudja, milyen kifinomult érzékűek az itteni szülők. Egyébként elég fura, mostanában többen is ezzel a régi, évekkel ezelőtti Tünde-féle Poronttyal jöttök. Nem értem, ha ez annyira szar, akkor miért nem a bezzeganyán nyomjátok a pozitív kommenteket??? Miért jobb egy rossznak tartott oldalon fikázni, trollkodni, mint azon bólogatni, amit szerettek? Vagy ennyire szegényes a lelketek, hogy inkább jobb zsörtölődni, másokat támadni, unalmas otthon, kell a stressz? De sajnállak...Vagy ez valami irányított lehúzás?

 • 2013.01.07 23:28:08Jó Mercutio halott

  @konyvkeresoblog Már más is írt a Tünde-korszakról? 5 vagy hány évvel azután, hogy kivégezték? Két lehetőség van: 1. nem csak engem irányítanak a kozmoszból titkos erők gonosz lehúzásra, hanem Krapulax kollektíve agysugároz. 2. A Tünde-féle poronty összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint ez az meghatározhatatlan textúrájú szar. Legalább büdös lenne. De az sem. Csak az alsódra húz féknyomot, de azt csak te látod, amikor titokban bedobod a gépbe.

 • 2013.01.08 00:36:24vernarancs

  Remelem azert az megvan, hogy az e-fogkefe hosszutavon szetb@ssza a foginyet. Egyetlen ertelmes fogdoki sem ajnla meg felnotteknek sem, hogy allandoan zizzegtessek a fogukat.

 • 2013.01.08 02:06:45dukeekud

  vernarancs:
  A cikkben le van irva, ha normalisan hasznaljak, nem nyomjak tulzottan, akkor nem lesz semmi baja foginynek. Talan meg hasznal is neki, az a kis frissito maszirozas.

 • 2013.01.08 08:38:25Annamarias

  Van az a réteg ahol a 'gyerkoc' megnevezése kib@szott kölyök...de ott pont lesz@rjak a kis foguk tisztaságát. Gondolom az szimpatikusabb lenne... Hihetetlen mi szaron képesek fanyalogni emberek:))))

 • 2013.01.08 09:24:58csepke

  Vernarancsnak igaza van. Ha normálisan használják akkor a fogkefe is tökéletes. De meg is lehet fordítani, ha rosszul használják az eszközt, akkor az elektromos sokkal nagyobb kárt tud okozni. Elektromos fogkefét csak felnőttnek és csak a 8asok tisztításához (esetleg nagyon torlódott kusza fogazatnál). Mert az tényleg elérhetetlen. De kisgyerek szájban nem nagyon van elérhetetlen fog.

 • 2013.01.08 09:55:40Nyuszko

  Sok gyerek valóban nem szereti a "kötelező reggeli-esti" fogmosásokat. Anyám óvónő, több gyerek az ő keze alatt tanult meg fogat mosni, mert a szülő nem mutatta meg neki...az e-fogkefe jópofa, mint sok minden mást is, játékos formában talán a fogmosást is megszeretteti a gyerekekkel.

 • 2013.01.08 10:59:40mayt200

  Ez úgy hülyeség ahogy van ! Marketing bullshit ! Semennyivel nem jobb az e-fogkefe mint a normál.
  Hozzáteszem hogy a normál fogkefe se ér sokat magában. Ezt bárki elég olcsón letesztelheti magának, a következő módon:
  -Elmegy és vesz egy fogselymet ( olyan vastagot/vékonyat ami bemegy a fogai közé)
  -Este alaposan fogat mos e-fogkefével, sima fogkefével akármivel, akár még alaposabban is mint szokott.
  -Utána húz egy adag fogselymet és elkezdi kitiszítatni a fogközöket ( de rendesen ám)
  Na és akkor jöhet a meglepődés hogy mennyi lepedék, és dzsuva maradt a fogak között ! :)
  Saját tapasztalat hogy mindennap használva a fogselymet, 5 percre lehet csökkenteni a félévente
  illő fogorvosi átvizsgálást.

 • 2013.01.08 11:29:23Fenimore

  Én azt tapasztalom, hogy sokkal jobb az elektromos. Nekem ráadásul azért ajánlotta a dokim, mert nagyon sikáltam az ínyem. Olyan elektromosom van, ami akkor kapcsol be csak, ha a fejét rányomom a fogaimra, de ha túl erősen nyomom, ismét kikapcsol. Az ínyproblémáknak lőttek, ráadásul a fogaim is tisztábbak. Szóval én örülök, hogy rávettek, mert magamtól nem próbáltam volna ki.

 • 2013.01.08 12:22:31dieter1

  Most már igencsak bánom, hogy gyerekkoromban sikerült a fogkefe puszta megvizezésével "ügyesen" átverni a szüleimet, akkor talán nem lenne az összes fogamban tömés :-(
  1. A gyerekek TÉNYLEG mossanak rendesen fogat, bármivel. Késôbb hálásak lesznek.
  2. Nekem bejött az elektromos, a két nagy kölyök is azt használ, elôbb-utóbb a kicsik is át fognak állni :-)
  3. A fogselyem jogos. Sajna csak ritkán használom, de érezhetô a hatása. Mivel a hátsó foghézagokhoz képtelen voltam a sima selyemmel hozzáférni, vettem eldobható, nyeles müanyag "keretecskére" ráfeszítettet, azzal jó elérek mindent.
  4. A rágótablettát ki fogjuk próbálni, hadd lássák a kicsik, hol kell alaposabban ügyködni. Igaz, még nem rágóznak, remélem, nem fogják lenyelni...
  5. A kicsik kapnak még gyerek-fluortablettát fogmosás után. Jutalom-tabletta néven ;-)
  (Ebben persze tudtommal nincs teljes konszenzus, nekünk mindenesetre az orvos ajánlotta.)

 • 2013.01.08 14:28:24Timil

  Nekem úgy 7 éve van e-fogkefém, jelentem, az ínyemnek semmi baja. Ha elutazunk, hagyományos fogkefét szoktam vinni magammal, nem akarok a töltővel macerázni, de már alig várom mindig, hogy hazaérjek - ha ezer évig sikálom a fogaimat, akkor sem lesznek olyan simák, mint az elektronyos kütyüvel 2 perc alatt.

 • 2013.01.08 14:30:24Timil

  Ja, a fogselyem nagy igazság, ha elkezded használni, megdöbbensz, hogy addig hogy is volt nélküle!

 • 2013.01.08 22:45:23zsocsa

  Nàlunk nemrég kapták az e fogkefét a nagyok.6 és 9 évesek.előtte megkérdeztem egy fogdokit akinek 2hasonlo korú gyermeke van,mit tanácsol...érdemes-e venni..azt mondta,hogy ők amióta fogjuk van,azóta ezzel mossák a gyerekek fogát. Nekünk úgy néz ki szintén bejött.nagyon szeretik,és láthatóan tisztább is a fogjuk.

 • 2013.01.08 22:48:13zsocsa

  Bocs a hibákert..az érintős mobilok átka.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta