Vegyen elektromos fogkefét a gyereknek!

Az elektromos fogkefék virágkorukat élik, egyre több szülő vásárol a gyermekének is, főként saját pozitív tapasztalataikra alapozva. De vajon jó-e ez így? Utánajártunk.

Az elektromos fogkefe előnye, hogy a kis forgófej folyamatos mozgása miatt könnyebb a fogmosás, nem igényel annyi kézimunkát, és a hatékonysága jobb, mint a hagyományos fogkefének - ezt több szakember tudományosan is bizonyította, mely eredményekről már számos cikk jelent meg szakmai lapokban.

stockfresh 135884 dental-care sizeM

Az általunk megkérdezett fogorvos, Csermák Balázs az egyetemi évei alatt kísérleti alanyként részt vett egy kísérletben a Parodontológia Klinikán, amely az elektromos fogkefék tisztító hatását mérte tudományosan elfogadott mérőmódszerek segítségével. „A kísérlet eredménye szignifikánsan jobbnak mutatta az elektromos fogkefék hatékonyságát a hagyományos fogkefével végzett fogápoláshoz képest, ezért én azóta csakis elektromos fogkefét ajánlok mindenkinek”- mondta.

Fogorvosunk szerint a jobb hatásfok különösen fontos a gyerekek esetében, mert a csemeték izmai és mozgáskoordinációja nem elég fejlett még ahhoz, hogy kellően alaposan meg tudják mosni fogacskáikat. A képességbeli hiányosságokat enyhíteni lehet elektromos fogkefe használatával és szülői felügyelettel, segítséggel.

Az elektromos fogkefék vonzerejét növelhetik a mesefigurák, az, hogy több szerkezet dallamos zenét is játszik, az időt csipogás jelzi - csupa olyan plusz, amelyek segíthetnek megszerettetni ezt az általában nem túlságosan népszerű tisztálkodási formát. A beépített időmérős készülékek azért is hasznosak, mert a gyerekek szeretik elfelejteni, hogy ez nem egy pár pillanatig tartó, hanem egy figyelmet igénylő, többlépcsős folyamat.

Hogyan csinálhatjuk rosszul?

Az elektromos fogkefék esetében - akárcsak a hagyományos fogkeféknél - problémát jelenthet, ha például túl erősen végezzük a fogmosást, s ezáltal az íny gyulladt, sérült lesz, és a fogzománc is sérülhet. Ezt meg kell tanítani, de akkor is ügyelnünk kell erre, ha mi mossuk a gyerek fogát. Felnőtteknek készült, komolyabb készülékekben már találni olyan funkciót, ami figyelmeztet, ha túl erős a nyomás.

Az is rossz, ha nem egyenlő figyelem irányul minden fogra, hanem egy-egy közülük kiemelt tisztítást kap, s a többi emiatt kimarad. Gyakori, hogy az éppen kézre álló fog annyira sokat van tisztítva, hogy az a fog túlérzékennyé és szuvasodásra hajlamossá válik, s a ráfordított extra időt más fogaktól vesszük el, azok meg pont emiatt károsodnak.

Összességében azért elmondható, hogy az elektromos fogkefe megfelelő használattal hatékonyabb lehet, mint a hagyományos fogkefe, azonban mindenképpen fontos megtanítani a gyereket hagyományos fogkefe használatra is, mert adódhat olyan helyzet, amikor azzal is helyt kell állnia, például az óvodában. Nagyon fontos, hogy akár elektromos vagy hagyományos fogápolásról van szó, a szülőnek a gyermek 6 éves koráig aktívan részt kell vennie a fogmosásban, mert a kisebbek egyedül még nem tudják jól elvégezni ezt a műveletet. Erre a legjobb módszer, ha az otthoni fogmosások idején (reggel és este) a szülő besegít, ő is kezébe veszi a fogkefét és átmossa a fogakat, de emellett hagy kellő időt és szabadságot az egyedüli próbálkozáshoz.

Mire figyeljünk, ha az elektromos fogkefét választjuk?

  • Használjon kifejezetten gyermekek számára készített fogkefét, ne a felnőtt családtagokét. A kisebbekbek szánt darabok feje kisebb, és puha a sörtéjük, így nem bántják az gyerkőcök ínyét, és a fogak keményállományát sem.
  • Fogorvosunk a fejek cseréjét a hagyományos fogkeféhez hasonlóan évszakonként szokta ajánlani, de vannak már indikátorral ellátott fogkefe fejek is, amik jelzik a színük megváltozásával, ha cserélni kell őket.
  • Mint kétgyerekes apuka, Csermák doktor saját tapasztalatból tanácsolja, hogy szétszedhetősége miatt 3 éves kor alatt (természetesen ez értelmi szint függő) ne hagyjuk a gyermeket magára egy elektromos fogkefével, hiszen veszélyes fegyverré válhat a kis lurkó kezében. Egyébként az Oral B honlapján az elemmel működő elektromos gyerek fogkefék leírásában is szerepel, hogy 3 éves kor alatt nem ajánlják a használatukat.
  • Bár a folyton köröző kis elektromos kefe sokkal jobb hatásfokú, mint a hagyományos fogkefe, mégis szánjunk minimum 2 percet a fogmosásra így is.
  • Használjunk időmérőt. Vannak fogkefék, amik hanggal, rezgéssel vagy villogással jeleznek bizonyos időközönként, de használhatunk mini homokórát vagy egy kedvelt zeneszámot az idő mérésére.
  • Minden egyes fogat kb. 10 másodpercig kell mosni, enyhe nyomással minden oldalról.
  • Tilos erőteljesen sikálni a fogakat, mert sérülhet a fogíny és a fogzománc.
  • Ha kíváncsiak vagyunk és/ vagy meg akarjuk mutatni, hogy a fogmosás mennyire volt jól elvégezve, patikában beszerezhetünk olyan rágótablettát, ami a lepedéket elszínezi, így jól láthatóvá válik, hogy hol nem lett szépen megmosva a fogsor.
  • Ha nem akarjuk, hogy a fogkrém szanaszét repüljön a fürdőszobában, csak akkor kapcsoljuk be a készüléket, ha már a szájban van.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek