SZÜLŐSÉG

Égési sebbe tejfölt kenni tilos!

2012. december 26., szerda 09:17

Mindenki hallott már a tűzhelyről forró vízet magára rántó gyerekről, Dr. Bauer Béla orvos oldalán megnézhetik, milyen sérülést okozhat ez, nem akartam a kép átvételével sokkolni, de érdemes az eszünkbe vésni. Az égési sérülések jelentős része a háztartásokban következik be, számuk évről évre nő. A Bethesda Kórház tájékoztatója szerint az égéssel kapcsolatos balesetek leggyakrabban a csecsemő-, és kisdedkorban fordulnak elő. Ez az a kor, amikor a gyerekek utánoznak, fel akarják fedezni a világot, de még nincs veszélyérzetük, és gyakran ügyetlenek is.

Mivel lehet megelőzni a bajt, és mit tegyünk, ha ez nem sikerült?

Fürdés közbeni sérülés

Fontos tudni, hogy a bőrt már az 52 fokos víz is károsíthatja, és gyerekeknél már az ennél alacsonyabb hőfok is okozhat fájdalmat. Akinek bojlere van, és magas hőfokra van állítva a meleg víz, elkövetheti azt a hibát, hogy nem figyel a kellő hideg-meleg arányra, amikor bekészíti a kád fürdővizet, vagy a zuhanyzáskor csak a meleget nyitja meg, s ekkor megégetheti magát és a gyereket.

Hogy ezt megelőzzük, a termosztátot ne állítsuk 50 Celsius foknál melegebbre. A biztonsági szempontok mellett ezzel még energiát is spórolhatunk. Az is egyfajta védelmet jelent, ha keverőcsapos a rendszerünk, mert ezzel könnyen és gyorsan a megfelelő hőmérséklet beállítható, amiről a keverőcsap állása is jól láthatóan árulkodik. Mellesleg ezzel is spórolunk, méghozzá vizet.

A vízhőmérő hiányában a csecsemős könyvek a könyökpróbát szokták említeni, azaz dugjuk csupasz könyökünket a vízbe, s ha így kellemesnek érezzük a hőfokot, akkor valószínűleg nem tévedhetünk túl nagyot.

A konyha veszélyes terület

A konyha talán a legveszélyesebb zóna, vizet forralunk, sütünk, a főzőfelületen főzünk, de még a konyhapulton hagyott forró tea, vagy az asztalra tett forró leves is jelenthet veszélyt. Elég sok családnak van olyan sztorija, amiben a saját, vagy ismerős gyerek magára borított ezt-azt, és annak maradandó, de minimum hosszú ideig fájdalmas volt a végkimenetele. Ha még rutinos háziasszonyokkal is gyakran megesik egy-egy kisebb-nagyobb baleset, miért vennénk könnyelműen a kérdést gyerekek esetében?

Minél előbb ismertessük meg a gyereket a konyhával, hogy mihez nem szabad nyúlni, mi lehet veszélyes. Segítheti a megértést, ha jól átgondolva, odafigyelve megmutatjuk neki a veszélyeket, például megfogjuk a kezét, és együtt közelítjük a kezünket a forró láboshoz vagy tűzhelyhez. Persze nem hagyjuk,hogy megégesse magát, de így megérezheti a fokozódó meleget.

A tűzhelyre lehet kapni tűzhelyvédőt, ami a gázégős készülékeknél eltakarja a lángokat, és a lábasokat is egy kis fallal védi a lerántástól, érintéstől. Az olajos ételek készítésekor ügyeljünk arra, hogy az olaj messzire fröcsöghet, ilyenkor méteres távolságokban is okozhatnak égető fájdalmat a bőrön, de egy csendesen fortyogó spenótfőzelék, paradicsomszósz is képes gejzírként kicsapni az edényből. Tegyünk rájuk fedőt (szintén energiaspórolást jelent), vagy fröccsenés gátló hálót.

A sütő kinyitásakor kérjük meg a gyereket, hogy húzódjon hátrébb, mert a kicsapódó forró levegő is sérülést okozhat. Tanítsuk meg nekik, hogy tilos a tűzhely ajtaját kinyitniuk. Az edényeket mindig úgy fordítsuk, hogy a fülük befelé nézzen, ne legyen lentről elérhető, hogy ne tudják magukra rántani a kisebbek.

Elsőfokú, másodfokú, harmadfokú

Az égési sérülés mértékétől és helyétől (végtagok, arc, nemi szervek) függően felnőtteknek is ajánlott, de a gyerekeknél minden esetben kötelező elmenni a kórházba, hogy szakorvos megnézze az esetet.

Elsőfokú égési sérülés: piros, égő bőr, feszülő érzés, fájdalom. Ilyen a nyári leégés is. Kb. 5-10 nap alatt jön teljesen helyre. A bőr legfelső rétege károsodott.

Másodfokú égési sérülés: bőrpír, erős lüktető fájdalom, hólyagok, amikben idővel sárgás, zavaros váladék jelenik meg. Ilyen lehet a kiloccsanó forró olaj okozta sérülés. 2-3 hét alatt gyógyul meg. A bőr középső rétege is károsodott.

Harmadfokú égési sérülés: hasonló a 2. fokúhoz, de nagyobb felületű, nagyobb hólyagok és szürkés-fehéres sebalap jellemzi. A bőr mindhárom rétege károsodott, általában elpusztítja a a verejtékmirigyeket, a szőrtüszüket és az idegvégződéseket is.

Gyertya, csillagszóró, letakart lámpa

A gyertyázás, a csillagszórók és társaik okozta balesetek tipikusan a karácsonyi szezonban kapnak egy-két hír erejéig nagy nyilvánosságot. A karácsonyfán hagyott égő gyertya miatt leégett ház példáját mindenki ismeri. Az ehhez hasonló esetek jelentős része megelőzhetőek, például ha a karácsonyfát nem igazi, hanem elektromos gyertyával, netán egyszerűen égőkkel díszítjük fel, ha nem hagyjunk az égő gyertyát más helyiségben, mint ahol tartózkodunk, ha nem takarjuk le az égő lámpát, amin a forróságtól begyulladhat a textil, ha nem engedjük, hogy a gyerek a gyufával vagy öngyújtóval játsszon, és nem dohányozunk a lakásban...

A vasaló és a villanykörte esete

Kontaktégésnek nevezzük azt, amikor a bőr egy forró tárgyhoz ér. Ez történik, ha a bekapcsolt vasalót, kályhát, villanykörtét érinti meg a gyerek. Mivel legtöbbször a kéz és az arc érintett ilyen balesetben, sokszor helyreállító műtétre is szükség van.

Hogyan kell ellátni az égési sérülést?

Először is a sérültet biztonságba kell vinni, ha a ruházata ég, azt egy pokróccal, vastag ruhával kell lefedni, s így eloltani a tüzet.

Az égett, felhevült ruházatot el kell távolítani, nehogy beleégjen a bőrbe, de ami már a sebben van, azt tilos kiszakítani.

A sérült felületre hideg csapvizet folyassuk, de arra vigyázzunk, ne legye túl hideg a víz, nehogy a sejtek éppen emiatt sérüljenek. Tilos jégkockával és más fagyott dologgal hűteni.

A sebet a tévhittel ellentétben szigorúan tilos tejföllel, olajjal , vazelinnel, és egyáltalán akármivel is bekenni, vagy liszttel, hintőporral beszórni. Semmi nem kerülhet a sebbe!.

A lekezelt, tiszta felületet beköthetjük laza pólyába, de tehetünk rá ún.Burnfree égési kötszert, amely ellátja a hűtés, a fájdalomcsillapítás és a fertőtlenítés feladatát egyszerre.

Az égési sérülés folyadékveszteséggel jár, ami súlyos esetben akár sokkot is okozhat, ezért a sérült megnyugtatása után kortyonként vizet kell neki adni, és be kell takarni, hogy ne fázzon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.26 12:48:11micsoda?

  Égési sebbe tejfölt kenni tilos! Szerintem; Égési sebre.........

 • 2012.12.26 13:40:08Fenimore

  Mindkettő helyes. Meg annyira lényegtelen...

 • 2012.12.26 13:42:50Bambano

  Ja, amit az előző hsz-emben írtam, az nyilván nem egy kis ujjbegy égésre vonatkozik.

 • 2012.12.26 13:45:57Bambano

  na mégegyszer, mert a blogmotor lenyelte.

  "Az égett, felhevült ruházatot el kell távolítani, nehogy beleégjen a bőrbe, de ami már a sebben van, azt tilos kiszakítani.": helytelen tanács, ha meghúzod a ruháját, nem a ruha fog elszakadni, hanem a seb enged. Akár akarod, akár nem.

  Az egyetlen dolog, amit tehetsz, és helyes, hogy hűtöd a sebet ezerrel és közben hívod a mentőt (nem egy pöttynyi sérülés esetén). folyó vizet neki, és semmi mást, mert mire rendesen lehűtöd, odaér a szakképzett mentőorvos és a többit jobb ráhagyni. A hűtéssel ugyan okozol egy-két problémát, de azt a kórházban tudják kezelni.

 • 2012.12.26 17:35:12Don Quixote de la Ferko

  "A biztonsági szempontok mellett ezzel még energiát is spórolhatunk."

  Fizikusnak ne menj. maradj az újságírásnál, ott nem kell érteni semmihez.

 • 2012.12.26 21:13:20tomwar

  Don Quixote de la Ferko, azert a fedo alatt hamarabb forr fel a viz...

 • 2012.12.26 22:25:35Foxhunter

  Otthon is hasznalhato keszitmeny egesi sebekre (elso-, masod- es harmadfokuakra is): Burnaid zsele es kotszerek. A par ml-es, taskaban tarthato kiszerelestol az egesz arcot fedo maszkig mindenfele van, recept nelkul kaphato. Csunyabb horzsolasknal is jol johet, mert huti es enyhen fertotleniti a sebet.

 • 2012.12.26 23:53:01Nűnű

  Az a problémám ezzel a cikkel, hogy itt, a Díványon jelent meg.
  Olvasva a Futással, úszással és gyaloglással ég legjobban a zsír című tömény marhaságot, erős kételyeim vannak az itt megjelentek valóságtartalmával. Nem értek az égési sebek kezeléséhez, ellentétben a testedzéssel. fogyással. Ott tudom, hogy sok butaságot írtak, itt meg érthetően szkeptikus vagyok

 • 2012.12.27 06:59:46Con Storm

  Egyet értek a nyílt égési sebbe semmit sem kenünk-kel, mert ezt könnyebb megjegyeznie egy laikusnak! Tejfölt, vajat, margarint nem, ami nincs fertőtlenítve, ráadásul élőflórásak lehetnek!

  Ellenben bekötözni sem szabad, mert erősen szivárog a sebhelyeknél a testnedv, és nagyon gyorsan beleragad a kötszer, ami eltávolításkor megnyúzhatja a sérültet! pár perc alatt képes beleragadni a vérlemezkék miatt!

  Ha napokig nem tud a beteg orvosi kezelést kapni, pl. hóval elzárt településen, akkor viszont még a hőkezelt állati zsiradék is megmentheti a beteg életét ha azzal kezelik a kötszert, hogy ne ragadjon a sebbe, az valamennyire véd a kiszáradástól is, és antibakteriális szappanos vízzel le tudja mosni az orvos, ráadásul testbarát anyag, kicsit lassítja a bőr gyógyulását!

  Ezért bekötözni csak kenőcsös kötszerrel szabad...

 • 2012.12.27 07:06:32Con Storm

  Nűnűűűűű figyusz! Ha abból indulunk ki, hogy elsősorban D vitamin hiány okozza az elhízást, mert a szervezet, ha egészséges csak annyit szív fel a táplálékból, amennyi kell neki, lévén enzim vezérelt a felszívódás, nem igazán értek egyet...

  Akkor nem nyúl sport közben a szervezet a raktározott zsírhoz, ha zsírban oldódó vitaminhiányos az... amúgy még a faggyúmirigyeken keresztül is nagyon gyorsan megszabadul tőle, ha egy kicsit melege van...

  Ha nem is égeti el az izomzat... de szó szerint kiizzadjuk! Mellesleg megjegyzem, hogy a városlakók nagyon magas aránya, sosem napozik, eszik répát vagy sütőtököt előtte, és rinyálnak a zsíros dolgoktól, főleg a hízott haltól... ami nélkül elhíznak, alzheimer, parkinson, szomatizációs zavar, vagy szkizofrénia alakulhat ki, mert éhen halhat az agy...

 • 2012.12.27 09:18:16Don Quixote de la Ferko

  tomwar:@

  "Don Quixote de la Ferko, azert a fedo alatt hamarabb forr fel a viz..." amiről ugyan szó nem volt...

 • 2012.12.27 13:03:41ildiko78

  nem olvastam el a cikket, mikor a fiam magára húzta 10 hónaposan a bögre forró vizet, rohantam a sebészetre majd át a szemészetre
  mindketten ellátták, nem lett nagy baj (azaz maradandó, de borzalmasan nézett ki), a bőrgyógyász (ja ott is voltunk) javasolta az általa felírt kenőcs helyett! az aloevera gélt, aztán az orbáncfűolaj mellett maradtunk. Piros volt minden, de gyönyörű lett a fiam bőre. (attól még félek, hogy fog e nőni borostája vagy nem, de foltok nem maradtak)

  És igen harmadik gyerek, hiába toltam a konyhaszekrény legtávolabbi végébe a poharat. Mindíg vannak balesetek.

  Ildikó

 • 2012.12.27 14:21:29McKinney

  ha tízhónaposan borostás lesz, akkor féljél

 • 2012.12.27 15:48:43pc guru-e vagyok

  @ Nűnű: engem is érdekelne, ki ez a nora, mert jókat ír, de az impresszumban nem látom...

 • 2012.12.30 10:45:23főboszorka45

  Villanytűzhelyem van, a lakótelepen nincs gáz. Na most ez sokkal lassabban hűl le... Van két cicám, az egyik rámászott a még forró lapra, megégette tappancskáját. Igaz, hogy egy szót sem szólt, csak este vettük észre.... Rögtön befújtuk Aloe Vera spray-vel.
  ez enyhíti az égést, hűsít és hámosít is. De csak az enyhébb égésre jó, meg napégésre, komolyabbakra nem. Cicának is használt, hálás volt érte, és nem nyalta le.
  Aztán vittük oltásra, megmutattuk neki hozzátéve, mivel kezeltük: Mondta, ennél ő sem tudna jobbat....

 • 2012.12.30 10:47:07főboszorka45

  Mármint az orvosnak mutattuk meg a pracliját.... mondta. folytathatjuk, naponta egyszer fújjuk be.... Sebre is jó, de nem fertőtlenít, csak segít a gyógyulásban.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta