SZÜLŐSÉG

Fogamzásgátló ingyen, a szülők tudta nélkül

2012. december 22., szombat 15:24

Jövő év elejétől azok a 15 és 18 év közötti francia lányok, akik valamilyen okból nem tudják vagy akarják megbeszélni a szüleikkel, hogy tablettával szeretnének védekezni a nem kívánt terhesség ellen, ingyen, azok tudta nélkül is beszerezhetik a gyógyszert. Érdekes, hogy míg ez simán, gyakorlatilag vita nélkül megtörtént Franciaországban, az Egyesült Államokban már a gondolat felvetési is hisztérikus indulatokat szült a közelmúltban.

A dolog menete a következő lesz: a fiatal lányok teljesen anoním módon kereshetik fel a választott  orvost, akinek a konzultáció és a gyógyszer árát az állam kifizeti. Franciaországban ettől az intézkedéstől az érintett korosztályban a terhességek számának csökkenését várják.

Kinek kívánnak segíteni ezzel? A javaslatot kidolgozó szakemberek szerint nagyon is sokaknak. Van, akinek az ingyen, és van, akinek az anoním módon a fontosabb. A nehezebb körülmények közül jövő lányok számára nyilván az a fontos, hogy ne kelljen fizetni a gyógyszerért. Csakhogy nagyon is sokan vannak, akik igazán jó családból származnak, ahol valamiért tabu a szex. Gyakran vallási okokból, de az sem ritka, hogy a bizalom hiányzik, vagy a gyerek attól fél, szülei megbélyegeznék, ha megtudnák, hogy szexuális életet él.

Franciaországban a januári változtatások bevezetését gyakorlatilag semmilyen hevesebb vita nem előzte meg egy minimális, és teljesen figyelmen kívül hagyott katolikus háborgást leszámítva.

Ugyanakkor, amikor egy joghallható, Sandra Fluke felvetette ugyanezt az Egyesült Államokban, hatalmas vita kerekedett az ügyből, amiben a kérdést felvető lányt egy politikus egyenesen lekurvázta, és azzal vádolta, hogy tönkre akarja tenni a fiatal lányokat. A heves ellenzők olyan érveket hoztak, hogy egy ilyen intézkedés bevezetése egyenes út lenne a szexuális úton terjedő (STD) betegségek gyakoriságának robbanásszerű növekedéséhez, és máris tömeges HPV, HIV és Hepatitis fertőzéshullámot vizionáltak.

A célunk most nem az, hogy beindítsuk a szokásos, hülyeamerikaiak verklit. Nyilván minden szülő azt szeretné, ha a gyereke vele beszélné meg, ha fogamzásgátlásra van szüksége. De ne legyünk álszentek, ez sokszor mégsem így alakul. Azt pedig feltétezhetjük, hogy gyakorlatilag minden fiatal tudja, hol lehet óvszert venni, tehát, ha mégsem ezt a megoldást választja, annak oka van. Vagy pénzügyi oka, vagy egészségügyi oka (igen, van, aki allergiás a gumira), vagy egyszerűen tartós kapcsolata van, akivel nem gumival ugyan, de szeretne védekezni.

Mit gondolnak erről? Támogatnák, hogy nálunk is lehessen ingyen, anoním módon gyógyszerhez jutni? Vagy nagyon is elleneznék?

Az ingyen, anoním módon beszerezhető fogamzásgátló tabletta

 • 1322
  Jó ötlet, támogatnám
 • 224
  Nem jó ötlet, ellenzem, mert elszaporodnak a STD betegségek
 • 411
  Ellenzem, mert a gyerek beszélje meg a szüleivel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.22 15:32:51Stohl András

  Hulye franciak, francia hulyek.

 • 2012.12.22 15:45:30Flúgatlan

  Az ingyen, inkognítóban beszerezhető fogamzásgátló a felelőtlen ezzel-azzal összefekszem magatarást erősíti. Még ha nem is kap betegséget valaki, ez egy felelőtlen életvitel kialakulását erősíti meg. Nincs "csak szex": mindenképp személyes kötődések kialakulásával jár és ez így van rendjén. Csakhogy egy szülők előtt is titkolt kapcsolatban ez igen könnyen vezet veszélyes viszonyok kialakulásához, mert a kiskorú gyerekek érzelmileg igenis éretlenek.

  Nem jó ötlet szerintem.

 • 2012.12.22 16:11:30Inimma

  Nagyon jó ötlet. Csak az a baj, hogy a franciáknak lesz jó, nem a magyaroknak.

 • 2012.12.22 17:16:58agymosott

  az a jó a gyógyszergyártóknak, hogy az idióta erkölcsi és morális vitával el tudják terelni a figyelmet a gyógyszerek "egészségügyi kockázatáról" - arról a csekélységről, hogy nők egy jelentéktelen hányadának az életét tönkreteszik a mellékhatások, olykor visszavonhatatlanul. meg arról, hogy olykor hatástalan marad a szer. olyasmikről, hogy a szervezetből kiürülő fogamzásgátlószereket a szennyvíztisztítóban sem tudják kiszedni a vízből, és így visszakerül a csapvízbe, meg ne is beszéljünk, minek. majd pár generációval később, vagy akkor sem. ha most sikerül elhallgatni a mellékhatások áldozatainak a számát, akkor ez mikor fog bárkit is érdekelni?

 • 2012.12.22 17:22:21agymosott

  persze, ez nem összeesküvés, a nők nem szívesen számolnak be ország világnak arról, hogy szőrösödnek mindenütt a fogamzásgátlókról. mindegy, legalább jobban megy majd az üzlet a kozmetikusoknak. meg az ásványvíz-gyártóknak.

 • 2012.12.22 17:29:28vladimir964

  A franciák mindig is normálisabban és emberibben meg tudták oldani az ilyen helyzeteket, mint az álszent, primitív amerikaiak. Attól, hogy szemet forgatunk, meg keresztet vetünk, a probléma még itt marad. Épp ezért azt mondom: inkább megelőzni a terhességet, mint 15-16 évesen abortuszra menni. Ami pedig a a szexet illeti, ilyen korban teljesen normális a hormonok tobzódása, nem lehet elnyomni, azonkívül tapasztalatot is kell szereznie valahogy. Mint ahogy nekünk is annak idején, ugyanilyen idős korunkban.

 • 2012.12.22 17:45:43Panacea Regina

  Én mondjuk sokkal jobban örülnék, ha ingyen óvszert kapnának a tinik, nem tablettát. Sajnos ebben van negatív tapasztalatom, 10 éves koromtól menstruáltam tankönyvi módon, sosem volt belőle problémám. Aztán egy makacs petefészekcisztára felírták 16 évesen a tablettát, én pedig 4 évig szedtem, mert komoly kapcsolatban voltam/vagyok. 20 éves voltam, amikor abbahagytam, már a tabletta közben is volt pecsételős vérzésem, és több tablettacsere után is folyt a tej a mellemből... Májusban hagytam abba, úgy szétment a hormonháztartásom, hogy még mindig nem tudtuk helyretenni... Emellett allergiás vagyok a gumikon lévő síkosítóra, szóval a sima gumi nem is jöhet szóba, csak a hipoallergén. Szóval örülnék neki, ha a lányom inkább a gumit preferálná. Viszont az erkölcsi problémázást nem értem. Én sem feküdtem le fűvel fával, csak mert tablettát szedtem. De ha ez történt volna, akkor is használtam volna gumit, hiszen szerencsére nekem a szüleim ezt kihangsúlyozták, hogy friss kapcsolatban védeni kell magam a fertőzésektől is!

 • 2012.12.22 17:50:23freddiffi

  hajrá! akkor mostantól ingyen tehetik tönkre a lányok/nők szervezetét, ráadásul a szülők tudta nélkül, ja és szennyezhetik tovább a bolygót. gratulálok! mondjuk legalább az az egy előnye megvan, hogy a tablettát szedők nagy része úgyis meddő lesz, úgyhogy legalább nem fognak szaporodni. hajrá természetes szelekció!

 • 2012.12.22 17:52:50freddiffi

  @vladimir964
  ha neked a tapasztalatszerzés azt jelenti, hogy fűvel-fával összefekszel, hááát...sajnállak. biztos nem volt gyerekszobád.

 • 2012.12.22 18:32:33videki gyerek

  De miert csak 15 eves kortol, miert nem 10 eves kortol, amikor mar sokan megkezdik a szexualis eletuket ?

 • 2012.12.22 19:25:47szng

  Kedves kommentelők, elnézést már bementek az erdőbe. Itt nem az abortusról, és nem a STD-ről van szól elsősorban. Hanem arról, hogy egy még be nem állt hormonrendszerű serdülőnek akarnak adni szexuálszteroidokat... Ez szakmai hibának számít, ezt követik valóban a mellékhatások (tartós szedést követően), és természetesen az etikai jellegű problémák. Ebben szakmai kollégiumi állásfoglalás kell, nem pedig gyógyszergyári indíttatású érvek. Ha a szülész-nőgyógyász szakmai kollégium (Fr-o-ban, vagy bárhol) ezt indokoltnak ítéli meg, az az ő orvosszakmai felelősségük.

 • 2012.12.22 19:30:36Loona

  Ha azt nézem, hogy manapság a gyerekek mikor kezdenek szexuális életet élni, támogatom. Sajnos ma már 14 évesek körében is "ciki" ha még szűz. Nehezen értem meg, ez tény, mert engem 14 évesen még nem a pasik érdeketek, hanem a játék, a beszélgetés a barátnőkkel, egyéb, akkor normális dolgok.
  Oké, a gyógyszer nem véd a szexuális betegségektől, de már az is nagy előrelépés, ha a kislányok legalább tudják, hogy ily módon elkerülhetik a terhességet.
  Emlékszik még valaki az IM és Bravo magazinokra? Benne a kérdés rovatra? Én, mindig azzal a résszel kezdtem, mert jobb volt mint bármilyen viccrovat. Kedvenc kérdésem, amit soha nem fogok elfelejteni: "13 éves lány vagyok, pár napja vér jön a lábam közül. Rákos vagyok? Meg fogok halni?" És igen, ez a szülők felelőssége. A szülő dolga felvilágosítani a gyereket. Nekem soha nem adták be a gólyamesét. Láttam meztelenül a szüleimet, ha kérdeztem válaszoltak, akkor is, amikor anya öcsémet várta és necces kérdéseket tettem fel 3 évesen, na meg ott volt a kedvenc könyvem: A sehány éves kislány. Én is így fogom tenni. És ha szóba kerül és ideje van, el fogom neki mesélni mennyire pocsék volt az első alkalom, várnom kellett volna, de beleestem a "ciki szűznek lenni" csapdába és nem akartam szűzen ünnepelni a 18-at, amitől már csak napok választottak el. Ha tudtam volna, hogy pár hónap múlva utolér az első igazi szerelem!

 • 2012.12.22 19:49:35kolbászoszsömle

  szng

  "A dolog menete a következő lesz: a fiatal lányok teljesen anoním módon kereshetik fel a választott orvost, akinek a konzultáció és a gyógyszer árát az állam kifizeti."

  Tehát nem egy automatából kapja a tablettát, hanem egy orvos adja neki.
  Vagy nem adja, mert szerinte kockázatos, így a szakmai része le van tudva.
  Egy orvos dönt.
  A többi politika.

 • 2012.12.22 21:00:03agymosott

  kolbászoszsömle: ja hogy egy orvos dönt? akkor a gyógyszergyáraknak biztos semmi beleszólásuk nincs a dologba : DDDDDDDDDD

 • 2012.12.22 23:14:04kolbászoszsömle

  agymosott, remélem nem dőlsz be a gyógyszerlobbiknak, és nem eszel gyógyszert, valamit nem engeded a családod gyógyszerelését sem!

  Egy jó kis ima mindig segít, ha meg nem, a lélek halhatatlan, a feltámadás pedig bizonyosság!

 • 2012.12.23 08:07:14leppre

  Az a sok szemforgató... Még csak 50 éves vagyok, így aztán jól emlékszem, hogy 14 éves korunktól kezdve bizony fűvel-fával összefeküdtünk. Lett is egy pár abortusz. Aztán, amikortól elkezdtük hamisítani a Positnor recepteket, már nem volt gond az egyéjszakás kapcsolat.
  Nemi betegséget csak elvétve lehetett összeszedni. Én megúsztam.
  Mindez Pécs városában és Baranya különböző településein.
  Ja, egészen jó világképem alakult ki. Szerintem.

 • 2012.12.23 09:31:53agymosott

  kolbászoszsömle: először is, elolvasom a gyógyszerről, hogy miket tartalmaz, utánaolvasok, és ezek után döntök. wow, nem ideológia alapján cselekszem, hanem gondolkozom! ilyen is van, bizony! hormonális szereket pedig csak életveszélyes betegség esetén vennék csak be.

 • 2012.12.23 09:42:06noamy

  Azért azt ne felejtsük el, hogy az a gyerek, akivel megbeszélték, hogy hogyan műlödik a szex és kapott megfelelő felvilágosítást, az nem fog óvszer nélkül lefeküdni egy egyájszakással. (Én pl. annyira féltem az ilyen std-ktől, hogy álmomban is gumit használtam :D). Az más kérdés, hogy aki ilyen anoním klinikára megy, azzal nyilván nem ez a helyzet. Tehát szerintem jó ötlet, aki kapott megfelelő nevelést, az megvédi magát attól, amitől tudja, aki meg nem, az legalább kap tablettát és nem kell 16 évesen átélnie egy abortuszt.

 • 2012.12.23 11:12:20Egyedi nicknév

  Én is inkább azt támogatnám, hogy ingyen óvszert osztogassanak.
  Nem tartom túl jó ötletnek, hogy a szülők háta mögött kezdjen el a gyerek hormonokat tömni magába, bár leginkább azt sajnálom, hogy erre a szolgáltatásra valószínűleg valós igény van, ami azt jelenti, hogy bizonyos családoknál egy cseppnyi bizalom sincs meg anya és lánya között, és erre még jobban rá fog erősíteni hogy suttyomba lehet tablettát szedni.
  Persze értem én, hogy legalább így próbálnák beleverni az ifjúság fejébe, hogy azért védekezni is kellene, de nem tudom, hogy a középsulisok hány százaléka él tartós és komoly párkapcsolatban naponta szexelve, hogy ne lehetne gumival megoldani... legalább a fiúkban is kialakulna az a tudat, hogy a fogamzásgátlás nem egyedül a nő dolga lenne...

 • 2012.12.23 11:34:40Crescence

  Fontos,hogy orvosi felügyelet mellett szedhetik a gyógyszert, az orvostól biztosan kapnak egyéb hasznos tanácsot is,hogyan kerülhetik el a betegségeket. A szüleimmel soha nem beszéltem szexről, szerintem Magyarországon 99% így van ezzel. A fogamzásgátló nem csak a terhesség ellen jó,hanem a nagyon erős menstruációs görcsök és hormon probléma okozta pattanások ellen is.(Én mellékhatását nem tapasztaltam,még csak nem is híztam tőle.) Sajnos Magyarországon ez sohasem fog megvalósulni, azt hiszem mindenki tudja,miért...

 • 2012.12.23 11:58:04agymosott

  Crescence, ha azzal tisztában vagy, hogy Magyarországon milyen a szülők többségének hozzáállása, akkor azzal miért nem vagy tisztában, hogy milyen az orvosok többségének a hozzáállása? tisztelet a kivételnek, akik persze vannak, mindkét esetben, ahogy te is kivétel vagy abból a szempontból, hogy nem jelentkeztek mellékhatások. reméljük, nem is fognak, bár az esetek nagy részében a szedés felfüggesztése után jelentkeznek csak. tanácsadás? ugyan már. de eleve maga a rendszer, hogy nőgyógyászok írhatnak fel ilyeneket csak úgy, egy katasztrófa, a minimum egy részletes (!) hormonszint-vizsgálat lenne, és egy az eredményeket értelmező endokrinológus szakorvosi vélemény lenne. és még akkor is hazárdjáték, mert a tudomány az endokrin rendszer működését teljesen pontosan még mindig nem érti, és nem lehet kiszámítani a hatásokat a kvázi vaktában történő belepiszkálásoknak.

 • 2012.12.23 14:46:03vilagoskek

  A "titkos fogamzásgátlás" erősíti a szexuális szabadosságot a fostos kis ribancoknál.Aki mindezt szerelemmel teszi,az más.Annál jó ötletnek tartom én is.

 • 2012.12.24 21:19:39Mikrobi

  Gyalázat. Felelőtlenségre és a szüleik átverésére nevelik a francia gyerekeket állami pénzen! Ha olvassa ezt a kommentet egy országgyűlési képviselő, nagyon kérem, NE ENGEDJEN ilyesmit bevezetni Magyarországon!!!!

 • 2012.12.24 21:22:22Mikrobi

  Minden fogamzásgátlót használó nőnek üzenem, akit egy kicsit is zavarná, ha abortuszt végeznének rajta: ma már minden fogamzásgátlóban van beágyazást megakadályozó komponens! Enélkül csak 95% lenne a fogamzásgátló hatékonysága, ezzel viszont a maradék 4,5%-ban a megfogant életet azonnal el is pusztítja, azzal, hogy a zigótát nem engedi beágyzni. Tehát minden fogamzásgátló 5%-ban ABORTÍV!

 • 2012.12.26 17:21:50Almandin

  Szerintem ez nem a nemi szabadosságot növeli, hanem azoknak a lányoknak ad segítséget, akiknek a szüleik merev, rigorózus emberek. Az ilyenek ha még szerelmesek is, nem mernek tanácsot kérni szüleiktől, mert azoknak a reakciója a merev tiltás és megbélyegzés, vagy akár büntetés. Még akkor is, ha a lányuk már majdnem 18 éves (ami már messze nem gyerekkor, különösen biológiai szempontból nem). Mindenesetre nekem is az a véleményem, hogy kb. a középiskola befejezéséig jobb tartózkodni az aktív nemi élettől a bonyodalmak miatt, de ez nem jelenti azt, hogy tragédia lenne, ha valaki ebben a korban már nemileg aktív. Gondoljunk bele, hogy 100 éve a 18 éves nők nagy része már férjnél volt! Más kérdés, hogy a hormonális fogamzásgátlást én sem tartom egészségesnek semmilyen korosztályban, de ez a francia megoldás még mindig jobb, mint magára hagyni a túl szigorú szülővel rendelkező lányokat. Pont az ilyen szigorú szülők szokták abortuszra hajtani a lányukat, ha teherbe esik, de azt is főleg azért, hogy a család ne kerüljön szégyenbe, a látszat megőrzése a legfontosabb.

 • 2013.02.02 17:36:01drag****

  Diák vagyok alkalmi dikákmunkával, ingadozó családi anyagi háttérrel.
  Állandó baráttal.
  Használandó gumióvszer ára egy hónapra: ~6ezer Ft
  Tabletta ára egy hónapra: 2300 Ft
  ..egyértelmű

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta