no

Fogamzásgátló ingyen, a szülők tudta nélkül

Jövő év elejétől azok a 15 és 18 év közötti francia lányok, akik valamilyen okból nem tudják vagy akarják megbeszélni a szüleikkel, hogy tablettával szeretnének védekezni a nem kívánt terhesség ellen, ingyen, azok tudta nélkül is beszerezhetik a gyógyszert. Érdekes, hogy míg ez simán, gyakorlatilag vita nélkül megtörtént Franciaországban, az Egyesült Államokban már a gondolat felvetési is hisztérikus indulatokat szült a közelmúltban.

151064083

A dolog menete a következő lesz: a fiatal lányok teljesen anoním módon kereshetik fel a választott  orvost, akinek a konzultáció és a gyógyszer árát az állam kifizeti. Franciaországban ettől az intézkedéstől az érintett korosztályban a terhességek számának csökkenését várják.

Kinek kívánnak segíteni ezzel? A javaslatot kidolgozó szakemberek szerint nagyon is sokaknak. Van, akinek az ingyen, és van, akinek az anoním módon a fontosabb. A nehezebb körülmények közül jövő lányok számára nyilván az a fontos, hogy ne kelljen fizetni a gyógyszerért. Csakhogy nagyon is sokan vannak, akik igazán jó családból származnak, ahol valamiért tabu a szex. Gyakran vallási okokból, de az sem ritka, hogy a bizalom hiányzik, vagy a gyerek attól fél, szülei megbélyegeznék, ha megtudnák, hogy szexuális életet él.

Franciaországban a januári változtatások bevezetését gyakorlatilag semmilyen hevesebb vita nem előzte meg egy minimális, és teljesen figyelmen kívül hagyott katolikus háborgást leszámítva.

151043120

Ugyanakkor, amikor egy joghallható, Sandra Fluke felvetette ugyanezt az Egyesült Államokban, hatalmas vita kerekedett az ügyből, amiben a kérdést felvető lányt egy politikus egyenesen lekurvázta, és azzal vádolta, hogy tönkre akarja tenni a fiatal lányokat. A heves ellenzők olyan érveket hoztak, hogy egy ilyen intézkedés bevezetése egyenes út lenne a szexuális úton terjedő (STD) betegségek gyakoriságának robbanásszerű növekedéséhez, és máris tömeges HPV, HIV és Hepatitis fertőzéshullámot vizionáltak.

A célunk most nem az, hogy beindítsuk a szokásos, hülyeamerikaiak verklit. Nyilván minden szülő azt szeretné, ha a gyereke vele beszélné meg, ha fogamzásgátlásra van szüksége. De ne legyünk álszentek, ez sokszor mégsem így alakul. Azt pedig feltétezhetjük, hogy gyakorlatilag minden fiatal tudja, hol lehet óvszert venni, tehát, ha mégsem ezt a megoldást választja, annak oka van. Vagy pénzügyi oka, vagy egészségügyi oka (igen, van, aki allergiás a gumira), vagy egyszerűen tartós kapcsolata van, akivel nem gumival ugyan, de szeretne védekezni.

Mit gondolnak erről? Támogatnák, hogy nálunk is lehessen ingyen, anoním módon gyógyszerhez jutni? Vagy nagyon is elleneznék?

Az ingyen, anoním módon beszerezhető fogamzásgátló tabletta

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra