SZÜLŐSÉG

Karácsony a világ körül

2012. december 21., péntek 16:44

Korábbi cikkünkön felbuzdulva külföldi ismerősöket, letelepült honfitársainkat is megkérdeztük, náluk milyen a karácsony, mégis hogyan kell elképzelni az ünneplést, az ajándékozást, mik a tradicionális ételek. A lengyelekkel sok a közös, a britek szokásait filmekből ismerhetjük, de a mexikói, és a zavaros orosz karácsonyozás igazi kuriózumnak számít.

Mexikó: forró fieszta a karácsonyozás jegyében

Mexikóban most igazi nyári meleg van, rövidnadrágban mászkálnak az emberek. ilyen környezetben nehéz elképzelni a nálunk megszokott karácsonyi hangulatot, mondja Merci. Viszont van helyette más: például a karácsonyi fieszta, ami december 16-26. között zajlik. Ez a Posadas, ilyenkor a rokonok, ismerősök, barátok kitárják házaik, lakásaik kapuját, és vendégül látják egymást, esznek-isznak, mulatoznak.

Egy városban, mint ahol Merci is lakik, akár minden este lehet menni posadasra valakihez. Meg kell említeni a piñatát is, amely egy ebben az időszakban készült tradicionális játék, a gyerekeknek készítik. Ez egy hétágú csillagos papírmaséból készült, hosszú madzagra lógatott játék, telis-tele édességgel, gyümölcsökkel, játékokkal. A gyerekeknek bekötött szemmel kell egy bottal ütniük, addig, amíg szét nem esik, és lehullik a sok finomság.

A piñata ágai a hét fő bűnt szimbolizálják: a megtisztulást jelenti a bűnöktől, és az édességek a megbocsátást és a jót jelképezik, ami ezután következik. Merci elmesélte, hogy ott, ahol ő él, van némi keveredés a modern és a régi hagyományok között. December 24-én este családi körben vacsoráznak, mulatoznak az emberek, és attól függően, hogy mennyire engedik be az amerikai szokásokat, családfüggő, hogy 25-én reggel van, vagy nincs ajándékozás.

Akinél van, azoknál Santa Claus hozza éjjel az ajándékot, s ő onnan tudja, hogy mit várnak tőle, hogy a már korábban felállított karácsonyfára - ami többségében műfenyő -, a gyerekek levelet akasztanak, hogy onnan el tudja majd olvasni.

A betlehemi játékokat sok formában megjelenítik, például a fa felállításával egy időben Háromkirályok-maketteket helyeznek el távolabbra a fától, majd minden nap közelebb pakolják őket, egészen január 6-ig, amikor is megérkeznek a kis Jézushoz. Január hatodikán reggelre a fa alatt (újra) ajándék várja a gyerekeket, ezt a Háromkirályok (Los Reyes) hozzák nekik. Ez az eredeti hagyomány, sokaknál ez erőteljesebben van jelen. Ezt megelőzően, ötödikén a gyerekek egy nagy héliumos lufihoz kötik a leveleiket, amiben megint csak leírják, mit szeretnének kapni.

Sokszor iskolák, óvodák együttesen engedik el ezeket a lufikat, nagyon szép látvány. A karácsonyi fieszta és az ünnep tipikus itala a gyümölcspuncs tejocote (mexikói gyümölcs), guayaba, alma, fahéj, piloncillo összetevőkből. Melegen fogyasztják, és alkoholt is tesznek bele adott esetben. Hagyományos karácsonyi étel a romeritos mole szósszal, garnélarákkal. Gyakori a gyümölcssaláta almával, dióval, zellerrel, tejszínnel és aszalt gyümölcsökkel.

A briteknél a Télapó hozza a karácsonyi ajándékot

Londonban, és lehet mondani, egész Anglia területén is, már ősszel elkezdődik a karácsonyi készülődés, felkerülnek az első díszítő elemek az üzletekre, karácsonyi zene szól a háttérben, megjelennek a csomagolópapírok a kassza mellett, és megindul a Starbucksban a toffie-s és karamellás ízesítésű kávék árusítása. Sokan már ekkor elkezdik beszerezni az ajándékokat, és nagyon felkapott az internetes ajándékvásárlás is, ami megkíméli az embert a sorbanállástól, kivéve, ha a postán kell várakozni a küldeményre. De úgy tűnik, ez sokszor megesik, mert „szombat reggel a kígyózó sor a posta előtt egész decemberben megszokott látvány.”

A karácsonyfákat sokan már november első heteiben felállítják az otthonokban, és a díszítés a gyerekek segítségével történik. December főleg a karácsonyi partikról szól, a cégek hatalmas évzáró bulikat szerveznek a dolgozóknak, ilyenkor a pubokba, bárokba szinte lehetetlen bejutni. Az utcákat elözönlik az önkéntes szervezetek tagjai, vödörrel a kezükben karácsonyi énekeket énekelnek, és kedves mosollyal kérik, hogy adakozzunk a nehezebb sorsúaknak.

December 24. a magyarországi hagyományokkal ellentétben még nem karácsony, hanem az utolsó nap arra, hogy aki még nem tette meg, beszerezze az ajándékokat, megvegye a fát vagy épp a pulykát. Sokan 24-én még dolgoznak, és a boltok is nyitva vannak sokáig. Az egyetlen dolog, amit kell csinálni 24-én este, az, hogy a zoknit fel kell akasztani a kandalló fölé, hogy – a magyar Mikulásnak kinéző - Santa Claus meg tudja tömni minden jóval.

Santa Claus 25-én reggelre hozza meg az ajándékokat, ez az angoloknál a karácsony első napja. A gyerekek reggel nagy igyekezettel bontják ki a csomagokat, és az anyukák, nagymamák lázasan készülnek a Christmas dinner-re, amit annak ellenére hívnak vacsorának, hogy ebédről beszélünk. Mielőtt asztalhoz ülünk, mindenki kap egy Christmas crakers-t, ami egy papírból készült kicsit robbanó henger, benne általában egy papírkorona van elrejtve. Ezt aztán egész vacsora alatt viseli mindenki, utalva a Háromkirályokra - meséli Dorottya.

Az asztal ilyenkor roskadozik a finomságoktól, a legtöbb helyen pulykát sütnek, és azt tálalják zöldségekkel, főtt fehérrépával, és sült krumplival, de van pulykatöltelék, kenyérszósz, szalonna, tőzegáfonya szósz is. A desszert pedig a híres Christmas pudding, ami egy tortaszerű, magokkal, aszalt gyümölcsökből készült sütemény, amit már októberben megsütnek, hogy az ízek összeérjenek. Krémmel tálalják, és a tetejére brandyt öntenek, meggyújtják, mielőtt felvágják.

A királynő beszédét délután 3-kor leadja a BBC, szinte mindenki kíváncsi rá. Az egész nap evéssel és tévénézéssel, a gyerekeknek pedig játékkal telik. Dec. 26 - boxing day – a karácsony másnapja, ami további hatalmas ételmennyiség elfogyasztásával, rokoni és baráti látogatásokkal és további tévézéssel telik. A mozgolódást megnehezíti, hogy ezekben a napokban egyáltalán nincs, vagy csak igen korlátozott a tömegközlekedés.

Sok közös vonás a lengyel ünneppel

Lengyel barátom nincs oda a karácsonyért, de azért beavatott minket, hogyan is kell elképzelni az ünnepet Lengyelhonban. Mivel jellemzően katolikus a lakosság, azt mesélte, az advent kezdete sok családnál az adventi böjt kezdetét is jelenti, ami legkorábban a Szenteste utáni nap ér véget. Ez idő tájt nem esznek húsos ételeket, még az ünnepi asztalnál sem, ami a családfő ostyatörésével, imával és fogadalmakkal kezdődik. Itt 12 fogást tálalnak fel vacsorára, emlékezve a 12 apostolra. Azt mondják, minél többet eszel, annál szebb dolgok várnak rád a jövőben, ezért itt is jellemző, hogy mindenki degeszre eszi magát. Mivel 24-én este szigorúan tilos húst enni, s bár országrészenként eltérőek a szokások, a legtöbb helyen hal a főétel, általában ponty vagy csuka. Jellemzőek a szárított gomba leves, vagy szárított gyümölcsökből tejföllel habart leves, esetleg borscs, a káposztás ételek, a mákos és aszalt gyümölcsös édességek. A terítő alá szalmát tesznek, jelképezve Jézust a jászolban, és szokás az is, hogy plusz egy főre megterítenek, ha esetleg váratlan vendég érkezne a házba. Hasonlóan a nálunk megszokotthoz, náluk is azt mondják a gyerekeknek, hogy  Jézuska hozza az ajándékot, és ők is közösen énekelnek a karácsonyi családi vacsora után, esetleg a rádióból, tévéből hallgatják a karácsonyi dalokat. Ezután kerül sor az ajándékozásra. Sokan elmennek éjféli misére is.

Az orosz karácsonyt még az oroszok sem tudják kibogozni

Orosz ismerősünk elmesélte, hogy az oroszoknál a karácsonyi ünneplés vallási vonulatát az 1917-es forradalmat követően elnyomták, csak 1992-től él újra ez a szokás. De, ahogy a mondás is tartja, ahol nagy a szükség, közel a segítség - az oroszok pillanatok alatt feltaláltak maguknak egy pótkarácsonyt, amit a pravoszláv újév álcájába bújtattak. Az ahhoz kapcsolódó alakok vették a főszerepet, ezért találkozni arrafelé sokkal inkább Fagyapóval (Gyed Maroz), mint Szent Miklóssal. Fagyapó egyébként úgy néz ki, mint egy kékruhás Mikulás. Vagy mint egy kék Santa Claus. Mostanra meg ez a kettő - a vallásos és a Fagyapós vonulat - teljesen összekavarodott, és van minden, mint a búcsúban.

Az ő családja nem vallásos, ezért az ünneplésből náluk kimaradnak a vallásos elemek. A karácsonyi ünnepek a pravoszláv naptár szerint az ünnepi héttel, az Újévvel kezdődnek (Novij God), karácsony napja pedig január 6-ra esik.

Nem karácsonyfájuk, hanem újévi fenyőjük van, amit általában december 31-én vagy akár korábban felállítanak, és szaloncukorral, díszekkel aggatják fel. Éjfélkor sokan az utcán, barátoknál ünnepelnek, még a kemény fagyokban is, s meghallgatják az elnöki beszédet, majd pezsgő, köszöntés, evés-ivás, ahogy nálunk is szilveszterkor. Csakhogy ezután jön az ajándékozás.

Az ajándékokat éjszaka Fagyapó, vagyis Gyed Maroz hozza, aki kék ruhában, trojkáján szeli a mínuszokban az utakat, s osztja szét unokája, Hólányka (Sznyegorucska) segítségével az ajándékokat. December 31-január 10. között az egész országban leáll az élet, ünnepelnek, nem dolgoznak. Sokan látogatják a rokonokat, barátokat, mások elutaznak vidékre vagy külföldre.

Vannak, akik adventi böjtöt tartanak, és negyven napig nem esznek húst, legfeljebb tengeri élőlényeket, s még a karácsony napján – hatodikán - is húsnélküli ételeket esznek, míg fel nem jön az első csillag. Ekkor viszont nekiülnek egy 12 fogásos ételsornak, tradicionális étel a suba, ami nagyjából egy halas, krumplis, céklás rakott ételt takar, a darát hússal töltött pirozski, a szoljanka leves és a kaviárral töltött palacsinta. Január 7-én orosz méltóságok részvételével több órás ünnepi imát tartanak, közvetíti a tévé is, de vannak olyan templomok, ahol egész napos mise van.

Ha más országban élnek, és kedvük van elmesélni, arrafelé milyen az ünnep, erre az e-mail címre küldjenek beszámolót.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta