SZÜLŐSÉG

Miért hány egyfolytában Katalin hercegné?

2012. december 12., szerda 11:11

A vészes terhességi hányás a fehér bőrű nők nagyjából egy százalékát érinti, ez az állapot nem keverendő össze a "normál" terhességi rosszullétekkel. Míg utóbbi kis kellemetlenség, amely idővel elmúlik, előbbi egy súlyos betegség, ami komoly veszélyt jelenthet a terhes nőre, és akár a magzatra is.

Biztosan jobb módját is el tudta volna képzelni Vilmos herceg és Katalin hercegné a terhesség bejelentésének, mint ahogy azt azt élet hozta, amikor Katalin vészes terhességi hányás miatt kórházba került.

A hercegné terhességét nyilvánvalóan a világ csámcsogja majd végig, de ha nem került volna kórházba, legalább az első 12-14 hétben magukénak tudhatták volna a titkot, és elég lett volna bejelenteni akkor, amikor már látszik. Katalin viszont pechjére abba az egy százalékba tartozik, akik kikapják ezt a betegséget.

Ez az eset sokak figyelmét ráirányította hyperemesis gravidarumra, amelyet magyarul vészes terhességi hányásnak neveznek. Kiváltó okai ismeretlenek, esélyét növeli az anya fiatal kora, a túlsúly, és az ikerterhesség miatti, a szokásosnál is magasabb hormonszint, azonban úgy is bekövetkezhet, hogy ezek közül egyik sem áll fent.

A betegség jelenléte a terhesség 8. és 20. hete között jellemző, legintenzívebb tüneteket a 9. és a 13. hét között okoz, és néhány igazán szerencsétlen várandós nőnek az egész terhességét végigkíséri.

A betegség súlyossága szerint megkülönböztetnek enyhe, közepes és súlyos állapotot, azonban még a legenyhébb fajtájánál is bekövetkezhet a testsúly öt százalékának megfelelő fogyás, itt is szükséges lehet folyadék intravénás pótlására, azonban ezzel, és gyógyszerek segítségével az állapot kontrollálható.

Tünetek

Gyakori hányás, akár epe, vér hányása
Hirtelen súlycsökkenés
Fokozott nyáltermelődés
Kimerültség
Kiszáradás
Vitamin és ásványi anyag hiány
Alacsony vérnyomás

A súlyosabb, akár 5-20 százaléknyi fogyással járó esetekben mesterséges táplálásra is szükség lehet. A legsúlyosabb esetek annyira megviselhetik a terhes nő szervezetét, hogy a nő akár minimális tevékenység elvégzésére is képtelenné válhat.

Míg időben elkezdett, megfelelő kezeléssel még a legsúlyosabb fajtája is kordában tartható, kezelés nélkül a 20 százalék körüli súlyvesztéssel járó fajtája akár a magzat halálát, és az anya szerveinek károsodását is okozhatja, a felépülés pedig akár egy évet is igénybe vehet, úgyhogy aki a terhesség során a felsorolt tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

 Normál terhességi rosszullét  Hyperemesis gravidarum
Hányinger, időnként esetleg hányással Hányinger súlyos hányással, akár epe vagy vér hányásával
Nincs súlyvesztés, vagy nagyon kevés A fogyás a kiinduló súly öt százalékát is meghaladhatja
A hányinger a 12. hét után hamarosan abbamarad A hányinger jelentősen nem csökken a terhesség közepéig
A hányás nem okoz kiszáradást A hányás súlyos kiszáradást okozhat
A rosszullétek ellenére azért képes elegendő mennyiségű ételt és italt fogyasztani A rosszullétek miatt a szükséges mennyiségnél jóval kevesebbet képes fogyasztani vagy lent tartani

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta