SZÜLŐSÉG

Nevelés helyett használjon bukfenctálat!

2012. december 10., hétfő 13:38

Antiloop, a bukfenctál néven hoztak forgalomba egy olyan edényt, amelyből leírása szerint a legelszántabb kisgyerek sem tudja kiborítani az ételt. A reklámfilm üzenete szerint a gyerekek eredendően gonoszak, a készítők szerint pedig rohangálás közben enni normális. Szerintünk ugyan egyszerűbb megtanítani a gyereket, hogy enni ülve szoktunk, de ha önök máshogy gondolják, szavazzanak úgy.

Gyro-Bowl-detail2

A bukfenctál a giroszkóphoz hasonlóan működik, a tál folyamatosan vízszintesen van, míg a tálat körülvevő szerkezetet bármilyen irányba el lehet forgatni. A forgalmazó szerint a termék varázsát az adja, hogy az étel sosem borul ki, nem kell feleslegesen takarítani. Mivel a bukfenctálhoz jár fedő (de minek, ha úgysem borul ki soha, kérdezte kolleganőnk), így nyugodtan el lehet vinni az ennivalót magunkkal, akár sétálni megyünk, akár autóval utazunk valahova.

Elsőre valóban úgy tűnik, hogy a bukfenctállal megválthatjuk a világot, hiszen az ételkiborítással járó balesetek megszűnésével lényegesen kevesebb időt kell takarításra szánni. Azonban az ötletes megvalósítás értékéből sokat levon, hogy a termék forgalmazói által készített reklámban a tálkát az elvadult terroristaként viselkedő gyerekek leszerelésére javasolják.

A reklám szerint hiába kérjük gyermekünket, esélyünk sincs megakadályozni, hogy szánt szándékkal kiborítsa az ételt, de most már nem kell aggódnunk, a tálka majd kifog a büdös kölkön, és nem kell többet takarítani. Az persze egy ilyen hirdetésben már fel sem merülhet, hogy gyermekünket esetleg önerőből megneveljük. Arra pedig végképp nem is gondolnak, hogy a csemeténknek már alapjáraton sem jutna eszébe az asztal közepére borogatni az ételt.

Bukfenctál vagy nevelés?

 • 453
  Nevelem a gyereket, mégis kéne
 • 558
  Nevelem a gyereket, nekünk nem kell
 • 148
  Nem nevelem, jöjjön a tál

Szintén a gyereknevelés érdekes megközelítése az, hogy a készítők természetesnek és már-már követendő példának veszik, hogy a gyerekek rohangálás közben uzsonnáznak, nassolnak. Lehet arról vitatkozni, hogy mi az a kor, amikor már hozzá lehet szoktatni egy gyermeket az asztalnál evéshez. Szerkesztőségi körkérdésünk alapján viszont úgy tűnik, ehhez már az egészen kicsik is képesek alkalmazkodni.

A hogyan és hol kérdésköre kapcsán egy dolog biztos, ha nem szeretnénk Heimlich-fogást alkalmazni, következetesen ragaszkodjunk ahhoz, hogy a gyerek ülve egyen, akár az étkezőasztalnál, akár a lakás más pontján.

A videóban látott másik probléma az autóban, menet közbeni evés. Az aggódósabbak szerint négyéves kor alatti gyermekkel amúgy nincs mese, meg kell állni, ha csak nem szeretnénk, hogy egy rossz időben elénk ugró gödör miatt a gyerek torkán akadjon a kölesgolyó. A kevésbé parásak szerint viszont a kölesgolyó/almadarab miegymás a gyerek kezéből, szájából pottyan ki igazán, így a kocsi beterítése ellen a szupertál sem nyújt védelmet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.10 15:11:02Gonzó410

  Érdekes elképzelés. És a 100%-os garancia akkor is él, ha netalán a gyerek nem a fogóját fogja meg a tálnak? Mert nem igazán az a jellemző rájuk, hogy mindent rendeltetésszerűen használnának...
  Más... a narrátor hangúlyozásától és hanglejtésétől elkezdett vérezni a fülem :(

 • 2012.12.10 15:17:37úgyiselfelejtem

  0.35-nél mintha kettétört volna :)

 • 2012.12.10 15:28:36Németh András

  úgyiselfelejtem: szemfüles vagy! tényleg megadta magát...

 • 2012.12.10 15:38:42Mille38

  Nálunk az elsőnél jó lett volna :) aztán vagy belejöttem a gyereknevelésbe, vagy a későbbi utódok alkalmazkodóbbak voltak a ((kis)polgári) kényszeredett ülve evéshez.
  Mondjuk nekem ötletesnek tetszikmaga a tál.

 • 2012.12.10 15:44:43krj

  mi vettünk egy ilyet, azóta kb. kétszer használtuk. tényleg nem könnyen jön ki belőle a tartalma, de azért levest ne tegyetek bele. enélkül is fel lehet nevelni egy gyereket...

 • 2012.12.10 15:58:22Rongy Rázó

  Jaj de kötekedő ez a cikk. A bukfenctál egyszerűen érdekes. A gyerek odafigyel rá. És persze ha azt mondjuk neki, hogy ezt nem lehet kiborítani, meg fogja mutatni, hogy de igen :-) szóval nem kell ez a felvezetés. A reklám a felnőtteknek szól és kb annyira kell komolyan venni, mint a kiskutyákat meg a nagymellű nőket.

  A közel négyezer forint viszont kicsit túl sok.

 • 2012.12.10 16:32:41lutria

  Mi kerül 3000 Ft-ba egy olyan műanyag eszközön,ami olyan egyszerű hogy az alkatrészeiből percenként több tucatnyit lök ki magából egy fröccsöntőgép?

 • 2012.12.10 17:07:43Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Aukciós oldalon fél / harmad áron hozzá lehet jutni. Amúgy szerintem érdekes, csak el kéne dönteni, hogy játszunk avagy eszünk. Sokkal többet ér, ha bölcsiben/oviban látja, hogy a többi gyerek hogyan eszik, a közösségben gyorsabban tanul.

 • 2012.12.10 17:28:54pumpuj

  Szőke a kolléganő, aki megkérdezte, hogy minek rá a fedő? :)

  (Mondjuk, hogy ne száradjon ki a kaja, ne menjen bele por, ne szálljanak rá a legyek stb. - jó az ha van, NA!) :D

 • 2012.12.10 20:27:53miislegyenanicknevem

  hogy miért ilyen a reklám? mondjuk asztalnál illedelmesen ülő gyerekekkel nehéz lehet bemutatni, hogy miért is van értelme egy ilyen tálnak...

 • 2012.12.11 12:05:15muckonya

  Öööö... a gyerek megfogja a kezével a benne lévő kaját és kiszórja? Amúgy vicces, de komolyra fordítva a szót, semmi értelme. Azért nekem kéne:)

 • 2012.12.11 13:37:15MB-71

  Játéknak drága, tálnak határeset. Ha a gyerekem ( három van 5,5 4,1 2,4 ) az asztalnál az étellel játszik, befejezi az étkezést. Lehet a konyhába játszani pl: enni késsel, villával, ( a szülőnek meg a hátán a szőr meredezik, ha a porcelánon a kés csikorog :) ez van egyből nem ment nekem se. ), hogy kell teríteni, érdekes játék ha a poharat teletöltjük vízzel és egy papírlapot teszünk a tetejére, és megfordítjuk a mosogató felett. De az étel nem játék, azért apa pénzt adott ki, van akinek ez sem jut. ( ezek a mondatok 2-3 éves korba a gyerek felé elhangzottak otthon) Megértették. Nem vagyok kegyetlen, csak szimplán szülő, aki nevelni akarja a gyerekét.

 • 2012.12.11 22:47:40lüke

  szar, a gyerek egyböl kiöntött belöle mindent

 • 2012.12.12 22:36:38Härtlein Károly

  Szerintem nem a giroszkóphoz, hanem a kelj fel Jancsi-hoz hasonlít a működése amit összekombináltak egy kardán-tengellyel.

  Ettől függetlenül tényleg nem lehet kiborítani, feltéve, hogy betartja a büdös kölyök a játékszabályokat. :-) És csak a fülénél fogja az edényt. Ám aki ismeri a fizikát, annak a fülénél fogva is sikerülhet a kiöntés.

  Poénnak jó, és segít elfelejteni, hogy a neveléshez nem ért semmit, aki ezt ajánlja és vélhetően az sem aki megveszi.

 • 2012.12.14 07:53:36philoxenia

  Nemcsak ételt lehet benne tartani és nemcsak gyerekek használhatják... Például borítottál már ki apró csavarokat szerelés közben?

 • 2012.12.15 01:21:20Kirándulás

  Nekünk van, olcsón vettük, azért... Se 4, se 3, se 2 ezer forintot nem ér. Valóban giroszkópikus elven működik (részben), de mivel itt nincs pörgetett tömeg, ezért kis mértékben reagál a tehetetlenségi erőkre.
  Ebből következik, hogy kiborítható, csak "ügyesen" kell mozgatni. Hát a fiamnak ez megy is, a kölesgolyót többször kiszórta már.
  Ezzel együtt jó móka, a gyerekek szeretik, szal ha olcsón kapsz, vegyél.
  Amúgy persze hogy nem a fülénél viszi a gyerek, hanem ahogy tólünk látja, két kézbe fogva, óvatosan, nehogy kiboruljon. Aztán ha nem figyel, meg is fogja a belső részeket, akkor borítékolt a borulás.
  Összességében egy (újabb) haszontalan tárgy, de kell...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta