SZÜLŐSÉG

Szilikonmellel szoptatni nem kell félnetek

2012. december 7., péntek 21:19

Rögtönzött közvélemény-kutatást tartva megállapítható, hogy a szilikonmellű nők kapcsán nem egy ősanya típus ugrik be senkinek, sokkal inkább egy Pamela Anderson-szerű, óriás mellű, barna bőrű, mindig sminkelt, tűsarkút viselő nő. De tudták-e, hogy Pamela Anderson kétszer is otthon szült, és hogy jó sokáig szoptatta a gyermekeit?  És biztosan nem ő az egyetlen mellimplantátumos nő, aki így tett. Ezt az ambivalens képet árnyalandó most annak jártam utána, vajon hogyan lehet szilikon cicikkel szoptatni.

woman-with-big-breasts sizeM

És ha már ezzel foglalkozunk, azt is megkérdeztem, hogyan hat a szoptatásra a mellkisebbítés és a mellfelvarrás, hogy teljes legyen a kép.

A jó sebészkés sokat jelent

Fórumokban, plasztikai sebészetek honlapjain a szilikonmellel kapcsolatban az elsők között szerepel a kérdés, hogy vajon működik-e így a szoptatás. A válasz az, hogy ha a műtétet kíméletesen hajtották végre és nem vágták át a tejcsatornákat, a mirigyállományt, és jelentős idegsérülés sem történt, akkor a tejtermelést, kiválasztást a műtét maga nem befolyásolja. A bimbó körüli érzéketlenség előfordulhat, ez azért nehezítheti a szoptatás eredményességét. Az, hogy mennyire sérülnek ezek a dolgok, orvostól és a kliens egyéni sajátosságaitól függ, éppen ezért, ha tervbe van véve az anyaság, jelezzük a sebésznek.

Az implantátum beültetése kétféle módon történhet. A szilikon párnákat vagy közvetlenül a tejtermelő mirigyek mögé, vagy az izom alá ültetik be. Ha az izom alá kerül, ez annyiban jobb egy gyermeket tervező nőnek, hogy a szoptatás utáni mell-megereszkedést nem erősíti. A mirigyek alatt elhelyezett implantátum viszont extra súlyával tetézi a mell természetes átalakulását, megereszkedését.

Vannak olyan elméleti jótanácsok, hogy akinek már van implanátuma, az vetesse ki az anyaság idejére, és fél évvel a szoptatás befejeztével tetesse vissza az eredetit, de olyanról még nem hallottam, aki ezt a való életben meg is tette volna. Arról már inkább, hogy a gyerekek után egy számmal nagyobb implantátumra vagy mellfelvarrásra került sor.

Az implantátum, és ami benne van

A modern implantátumok élettartama az orvosok szerint nagyjából 10-25 évre tehető, természetesen sok olyan nő van, akinél ennél lényegesen hamarabb ki kell cseréni, akár biztonsági és olykor esztétikai okok miatt. Elméletileg nem sok esély van arra, hogy kilyukadjanak ezek a párnák, de ha valaki túllépi a javasolt csere időszakát, vagy netán kifogott egy nem túl jó minőséget, esetleg extrém helyzetbe kerül, bajt is okozhatnak. Ezért évente szükséges a kontrollvizsgáltat, illetve a rendszeres otthoni mellvizsgálat (ez egyébkánt minden nőnek javasolt menstruáció után elvégezni magának).

A beültetett implantátumban sóoldat vagy szilikon van. A közelmúltban nagy botrányt kavart a francia Poly Implant Prothese (PIP) vállalat mellimplantátuma, amelyről kiderült, hogy nemcsak bevizsgált orvosi minőségű, hanem ipari szilikont is tartalmaz, s nagyobb eséllyel okoz komplikációkat, szövődmények és az előírtnál nagyobb arányban szivárog, szakad ki. A bulvárhírekben lehetett olvasni érintett és bepánikolt külföldi sztárokról, hazai celebekről, de ezek mellett civil, rákbeteggé vált PIP-esekről is.

Pamela, az otthonszülős, sokáig szoptatós ősanya
Pamela, az otthonszülős, sokáig szoptatós ősanya
Fotó: Nancy Kaszerman / Northfoto

Bejárta a sajtót az a londoni rémtörténet, amely egy Lucy nevű nőről és agydaganatos kislányáról szólt. Az anya az észak-londoni Highgate kórházban 2001-ben kapott PIP implantátumos szilikon melleket, de hat évvel később, a szülés során a jobb mellében lévő betét kirepedt. Akkor a nő orvosai azt állították, hogy nyugodtan szoptasson csak, nem lesz baja a csecsemőjének. 18 hónappal később halálos agytumort diagnosztizáltak kislányánál. Orvosai szerint valószínűleg a szoptatás során a kislánya szervezetébe került a rákkeltő anyagból, és most még azért is aggódnak, mert másik gyermeküket is szoptatta.

Nem tudni, ebben az esetben mi az igazság, azonban, ha megbízható helyen és minőségi, garanciát vállaló termékkel végeztettük a műtétet, és rendszeresen járunk ellenőrzésre, a szilikon nem juthat ki a betétből, és nem is kerülhet be az anyatejbe.

És ha kicsinyíteni kell?

Vannak - igaz kisebbségben - olyan nők, akiket akadályoz mellük túlméretezettsége, ami miatt gerincfájdalmakkal, hátfájással, fejfájással küzdenek, és sportolni is csak nehézkesen tudnak. Másoknak valamilyen baleset vagy betegség miatt kell mellük egy részét eltávolítani.

Ha ilyen mellkisebbítés történik, akkor nagyobb az esélye, hogy a szoptatás nem működik teljesen zökkenőmentesen, mert ilyenkor a tejtermelő mirigyek egy részét is eltávolították, és a tejcsatornák, és az idegek is sérülhettek.  Ilyen esetekben kisebb mennyiségű tejtermelés előfordulhat, de a gyakori mellretétellel így is ki lehet hozni magunkból a maximumot. Ezeket a műtéteket önkéntesen inkább a gyermekvállalás után érdemes bevállalni, akkorra legalább az is látható, megviselte-e a mellet a szoptatás.

A mellfelvarrást leggyakrabban olyan nők választják, akik már túlvannak a szoptatáson. De ha valaki mégsem, ez a műtét a későbbi terhességet és szoptatást nem befolyásolja, mivel a mirigyállományt nem távolítják el, csak a felesleges bőrt. Ezt a beavatkozást gyakran kombinálják egyébként implantátum beültetésével is.

Ha segítségre lenne szükségünk

Ha a szoptatásban problémák adódnak, és segítségre van szükségünk, akkor kérjük védőnőnk vagy szoptatási tanácsadó segítségét. A  La Leche Liga és A Szoptatásért Magyar Egyesület honlapját is érdemes böngészni, mert hasznos cikkeket, kiadványokat olvashatunk a szoptatásról és tanácsadóik, fórumozók is segíthetnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.07 23:20:22Serzone

  Könyörgöm, írjátok már át a címet, mert iszonyat pocsék!! Ki fogalmaz nálatok így?!

 • 2012.12.08 00:29:51vernarancs

  @Serzone

  Gondolom nem is dereng ki az a Meraniai Janos :)

  (A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.)

 • 2012.12.08 03:57:54Piros Mogyoros

  @Serzone


  Haha! Oda kellett volna figyelni suliban, es most nem keverned magadat kellemetlensegekbe!

 • 2012.12.08 05:07:55lüke

  most lehet vagy nem

 • 2012.12.08 06:45:47Piros Mogyoros

  Ha nem rontotta el az orvos, akkor lehet, ha elrontotta, akkor nem

 • 2012.12.09 06:32:24lüke

  Jó lenne ,ha egy szakember nyilatkozna erröl, mert megint magyarosch pongyola a cikk

 • 2012.12.09 20:34:04Serzone

  Igen, bevallom, lila fogalmam sincs ki az a Meraniai János és az igazat megvallva nem is érdekel:)
  Spec az irodalom és történelem nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, de örüljetek, hogy lehetőséget adtam ahhoz, hogy kérkedjetek fantasztikus memóriátokkal, vagy "olvasottságotokkal":)
  Mert boldogok a lelki szegények...:D

 • 2012.12.09 20:51:48ép test ép lélek

  Én nem tudom, miért, de értem :))))

 • 2012.12.09 22:44:14wmiki

  Pam a legjobb

 • 2012.12.10 07:43:26ledo76

  Serzone: Nem ez a gond hanem, hogy úgy érzed "muszáj" kommentálnod a cikket, hogy kijavítsd azt amit nem kell. És még neked áll feljebb, meg dumálsz itt lelki szegényekről...

 • 2012.12.10 13:22:53Egyedi nicknév

  Serzone: az a kisebbik gond, hogy nem ismerted ezt a kétféleképpen is értelmezhető mondatot, az már sokkal inkább, hogy annyi alázat ill. szerénység sincs benned, hogy utána legalább felnőtt ember módjára elismerd, hogy most tévedtél, hanem még osztod is az észt továbbra is és azt hiszed ritka menő vagy attól, hogy kijelented, magasról tettél az irodalomra és történelemre és igazából azokkal van a baj, akik fel mertek világosítani....
  Tipikusan az az eset, mikor valaki szembe megy a forgalommal és azt hiszi, hogy ő csinálja jól és az összes többi rosszul....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta