Ejtőernyős Mikulás és társai

Kicsit zavaros az ügy, de azért valahogy csak sikerül megmagyarázni a gyerekeknek, hogy a Mikulásból miért van december 6. környékén olykor egy időben több példány is a sétálóutcán, a plázában vagy a Mikulás vonatokon, de jók vagyunk ebben, ezért utánanéztük, országszerte merre találkozhatunk szervezett keretek között a Nagyszakállúval.

Az igazi lappföldi Mikulás már nálunk turnézik

Pénteken landolt Joulupukki gépe a Liszt Ferenc Repülőtéren (nem, nem rénszarvas szánnal jött), ahol máris óvodások várták műsorral, akik cserébe elsőként kaptak ajándékot a Mikulástól. Joulupukki évek óta több budapesti és vidéki helyszín vendége. Veszprém és Ajka már túl is van a látogatáson, illetve Pécsett zárkörű rendezvényeken lehet vele találkozni. A vidéki körutat a december 6-ai fővárosi fellépése töri meg, ugyanis akkor a Vörösmarty téren (15 órakor) várja a gyerekeket. Másnap a Vajdahunyad várában vesz részt egy adventi programban (16 órától, belépő: 850-1000 Ft), majd kelet felé folytatja útját. 8-án Debrecenben a Kossuth téren (11-12 óra között) várják.

D NOE20121202007
Bruzák Noémi

Néhány budapesti program:

December hatodikán, és az utána következő hétvégén minden pláza, gyerekprogramot szolgáltató központ, és egyáltalán, az egész város telis-tele lesz Mikulással, így nem kell extra nagy szervezés ahhoz, hogy valahol belefussunk. Ha a véletlenszerű bevásárlóközpontozás nem elég, itt van néhány program.

December 5. 18 órától MikulEst, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbuda.

A program szerint a gyerekek az este során közös teszteléssel megválasztják a legfinomabb csokoládémikulást, Szent Miklóshoz és az ünnepkörhöz kapcsolódó valódi történeteket és legendákat hallgatnak meg, lesz időszaki kiállítás, ökodísz készítés és levetítik Gárdos Péter Az igazi Mikulás című filmjét is. A program az MKVM és a CIN-KE Cinema Kulturális Egyesület közös rendezvénye. Belépő:teljes árú: 800 Ft, kedvezményes: 400 Ft.

December 7-én ugyanitt Adventi készülődés és szaloncukorkészítés lesz, a Télapó itt van című időszaki kiállításban megcsodálják a régi csokoládéfigurákat, beszélgetnek az egykori és mai karácsonyfadíszekről, ennek kapcsán közelebbről is meg lehet vizsgálni a cukorkakészítő gépet és a szaloncukorpapír-rojtozót. Végül a cukrászinasok szaloncukrot készítenek saját ízesítésű csokival, és saját tervezésű papírral. Ide négy év fölött mindenkit szeretettel várnak.

December 6. (10 és 14 óra), illetve dec. 9. (16 óra) Télapó gyere már! címmel egyrészes, verses, zenés, játékos összeállítás várja a 3-103 éves korosztályt az angyalföldi József Attila Művelődési Központban. A Holdvilág Kamaraszínház előadása. Jegyárak: 1200-1700 Ft.

Ingyenes Mikulásprogramot kínál a gyerekeknek december 8-án a Garay Center, ahol 10 órától a Pálinka társulat Varázsputtony című zenés előadása lesz, utána arcfestés, ugrálóvár, és Mikulás, ajándékokkal. Ugyanitt délután apukáknak bónuszprogramként veteránautó kiállítás.

December 9-én lesz Mikulásközpontú buli a Művészetek Palotájában, a Rénszarvasok Ideje névre keresztelt programdömpingben koncertek, játszóház, táncház, színházi előadások és kézműveskedés, minden, amit a Cifra palota programsorozatban már megszokhattunk.

mikumuv

Nagyobb gyerekeknek és retrókedvelő felnőtteknek lehet vonzó a Mikulás Éjszakája a Városligeti Műjégpályán. Az égből a jégre szálló Mikulás mellett itt Dévényi Tibi bácsi zenél (és DJ Jabin, aki állítólag nem a nyolcvanas évek slágereit tolja majd). Kapunyitás: este fél 9-től.

Vidéki helyszínek:

Vácon a Madách Imre Művelődési Központban, december 6-án (17 órakor) Mikulás ünnepség lesz, ahol a Misztrál együttes "Álomkófic" című koncerttel lép fel. Belépő ára: 300 Ft.

Csömörön a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Szociális Alapszolgáltatási Központ közösen szervez Mikulás napi ünnepet 14 és 20 óra között. Kézműves foglalkozások, betlehemes kiállítás, találkozó a Mikulással (belépő 200 Ft, amely a Mikulás csomaghoz való hozzájárulás), 17 órakor zenés mese. A helyszínek között ingyenes Mikulás vonat közlekedik.

Pécsen a MikulásVár (nyitva december 15-ig) december 5-én 16 és 19 óra között rendezi meg a Mikulás Éjszakája programot, amikor is szemtanúi lehetünk, hogyan készülődik Mikulás és kísérete az éjszakai ajándék kiosztásra. December 6-án 14 és 18 óra között már lesz ideje a Mikulásnak a gyerekekkel beszélgetni, vele a Jókai téren lehet majd találkozni.

miku1

Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban december 6-án 10-18 óra között állomásozik a Mikulás, így bárki találkozhat vele személyesen. A Mikulás saját, feldíszített házában várja a gyerekeket, így akár négyszemközt is el lehet beszélgetni vele. A rendezvény ingyenes.

December 6-án Jön a Mikulás! elnevezésű program lesz a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. Játszóház az előcsarnokban, 17 órától pedig jön a Mikulás.
A műsorban közreműködik Keszler Eszter énekesnő. Név szerinti regisztráció a portán 16.55-ig lehetséges, hogy az ajándékozás névre szóló legyen.

Győr-Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban Mikulás napján 18 órától Mikulás ünnep lesz az Alma együttessel, ahova a belépő 500 Ft-ba kerül.

Győrben, a Bábszínház tőszomszédságában álldogál a Mikulás Panzió, ahol láthatjuk a Mikulás szobáját és a Manógyárat is. A Nagyszakállú segédei egész nap várják a gyerekeket, de persze maga a Mikulás is fel-felbukkan a december 23-ig működő helyszínen.

A Békés megyei Mikulásfesztiválnak Békéscsaba ad otthont. December 6-án 1997 óta több tucat Mikulás és krampusz vezette felvonulás megy a sétálóutcától az Ifjúsági Házba, ahol játszóház, télapóbár és különböző színpadi programok várják a résztvevőket. A felvonulás 16 órakor indul. A fesztivál egyébként december 8-ig tart, a záró programban szerepel 14-18 óráig a Mikulásnap Mikulással, Évi tündérrel és krampuszokkal, óvodásoknak és kisiskolásoknak.
Belépő: 500 Ft/fő, családi jegy 4 főtől 1.200 Ft

Nagykarácsonyon rendezik meg 2012. december 1 - 20. az Országos Mikulásfesztivált, ahol hétfőtől péntekig állandó programokkal várják a látogatókat a Játszóházban, hétvégenként a bábjáték mellett mesejátékok, interaktív bohócműsor és gyermekműsorok szórakoztatják a kicsiket. A Mikulásház 1995 óta várja a gyerekeket, felnőtteket.

Az aktív kikapcsolódás híveinek két program :

Debrecenben Mikulás napján Jótékonysági Mikulás Futást szerveznek, amely 17.30-kor indul a Debreceni Vidámpark elől.  A táv csupán 1,5 km, amit lehetőleg Mikulásnak vagy krampusznak öltözve kell megtenni. A nevezési díj 1 darab narancs, amelyet a Mikulás nevében felajánlanak a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulóinak.

mikufut

December 8-án a gyöngyösi buszpályaudvarról indul (8.20-kor) a Mikulás túra, amelyre a Kékes Turista Egyesület szeretettel várja a természetbarátokat. Útvonal: Mátraszentlászló – Smiró Feri útja - Mátraalmás – Fekete-tó –Nagy Lipót – Kis Lipót – Parádsasvár. A táv 14 km (szint: 525 m).

És végül egy program nagyobbaknak :

A Mikulás igen sokoldalú. December 7-én ugyanis este 8-tól éjjel 2-ig fergeteges medencés partival várja a szórakozni vágyókat (felnőtteket) a zalakarosi termálfürdőben. A vendégeket forralt bor, kakaós kalács, forró csokoládé kényezteti, a zenéért a Nite Force DJ, Davis felel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek