SZÜLŐSÉG

Egyetlenből legnagyobb lesz, jön a testvérháború

2012. december 2., vasárnap 11:15

Milyen lehet egyetlenből legnagyobb gyerekké válni? Milyen lenne nekünk, ha a férjünk azzal állítana haza, hogy drágám, szeretlek, imádlak, minden a legnagyobb rendben köztünk, és most hoztam melléd egy másik feleséget is, szeressétek egymást, mert együtt sokkal jobb lesz!

Szinte nincs is olyan többgyerekes szülő, aki ne szembesülne előbb-utóbb a testvérháború sajátos formáival. A szóbeli csatározások, egymás püfölése sokáig mindennapos lehet. Mit kezdjünk a testvérféltékenységgel, lehet-e egyáltalán kezdeni vele bármit?

Általános szabályként azt szokták megfogalmazni, hogy bármilyen igazságtalannak tűnik is ez a picivel szemben, kezdetben inkább mégis a nagyobb lelkét kell jobban ápolni. A kis újszülött körüli teendők egy második gyereknél már nem olyan megerőltetőek, és a többedik babák általában elég könnyen belesímulnak a család kialakult napirendjébe, életébe, szokásaiba.

Testvéri féltékenység

„A testvérek közti konfliktus majdnem minden esetben féltékenyégből fakad. Mivel az elsőszülött eddigi élete merőben megváltozik, ráadásul a szülők figyelme is megoszlik, nem csoda, hogy kialakul benne egyfajta ellenérzés a kistesóval szemben”- magyarázza az alapokat Gazdag Enikő, pszichológus. „A féltékenység a fiúkra és a lányokra egyaránt jellemző, főleg ha kicsi a korkülönbség kettejük között. Általánosságban elmondható, hogy azok, akik között 4 évnél több van, elfogadóbbak egymással, mivel ekkor a nagyobbikban könnyebben kialakul a törődés, a kisebb pedig jobban elfogadja a segítséget.”

A gyerekek csatájának számtalan változata van, de egy valamiben az összes közös: a szülőknek óriási bosszúságot okoz, mivel ki ne vágyna arra, hogy csemetéi világraszóló barátok legyenek?! Persze akkor sincs veszve semmi, ha a „Gyűlölöm őt” felkiáltás gyakran hangzik el a szájukból, mivel a legtöbben ezt egy idő után kinövik.

Egyenlő mérce

Ahhoz, hogy a dolgok legalább egyszer, a távoli jövőben normalizálódni tudjanak, a legfontosabb, hogy egy mércével mérjük őket. Ez elsőre igazán egyszerűnek hangzik, azonban a való életben tudattalanul a legtöbb szülő mégis áthágja ezt a fontos szabályt, és még inkább kiélezi az ellentéteket. Itt gondolni kell például arra, hogy amikor dicsérjük az egyik gyereket és a másik is ott van, akkor mellőzzük az olyan kijelentéseket, hogy „nézd, a testvéred milyen ügyes és okos”, mivel akkor hátrányosan érezheti magát az, aki épp nem ért el semmi kiemelkedő eredményt. Ilyen esetekben mindkét gyereket meg kell dicsérni, ki-kit a saját értékei alapján. Sose hasonlítsuk össze őket, mert akkor erősítjük a rivalizálást.

A másik, amit nekünk, felnőtteknek meg kell értenünk az az, hogy a kisgyerekek nem tudnak mit kezdeni a dühükkel, így valamilyen formában le kell azt vezetniük. És ha konfliktus van, akkor ki is lehetne jobb célpont, mint az, aki a feszültséget kiváltotta? Ezért több szakember tanácsolja azt, hogy ha nem fajul tettlegességig az ellentét, akkor hagyni kell, hogy ők rendezzék le a vitát, bármennyire is közbe szeretnénk avatkozni! Ha megtiltjuk azt, hogy a testvérek veszekedjenek, akkor az indulatok máshol törnek utat maguknak- akár testi tünetekben is.

„A kistestvér világrajöttét az elsőszülött stresszként éli meg, így olykor előfordulhat, hogy különböző tüneteket produkál. Nem ritka, hogy újra követeli magának a cumit, bepisil, hogy újra elnyerje a szülők figyelmét. Súlyosabb esetben szorongóvá, vagy agresszívvá válhat, de akár gyerekkori dadogás is lehet a következménye. Ha nem javul a helyzet, akkor érdemes szakember segítségét kérni”- mondja a pszichológus.

Felkészítés

Fontos, hogy a szülők már a kicsi születése előtt beszéljenek a gyerekkel, és magyarázzák el, hogy mire számíthat a testvér érkezésével. Tudjon arról, milyen jó dolgokkal jár egy testvér, de arról is, hogy az előnyök nagy része nem azonnal jelentkezik majd, hanem sokára. Amennyiben egy gyerek csupán a rossz oldalával van tisztában, és azzal is szembesül, akkor nagyobb eséllyel lesznek durvább féltékenységi jelenetek.

Az első sokkot a nagyobbik gyerek általában akkor szokta kapni, mikor apu és anyu csakis a babáról beszél, sőt csomó babaholmival térnek haza: kisággyal, ruhákkal és persze sok-sok játékkal. Ha azt látja, hogy a pocaklakó már most ennyi mindent kap, és ő meg semmit, akkor nem csoda, hogy duzzogás lesz belőle. Ezért ekkor érdemes őt is meglepni valami aprósággal, hogy érezze, ő is ugyanolyan fontos.

Miután megszületett a kicsi, próbáljunk meg a nagyobbnak könnyebb feladatokat adni a baba körül, hogy érezze, szükség van rá is. Segíthet például odavinni a ruháit, vagy odaadni a cumit. Azért abból, hogy az egész picivel tüneményes a nagyobb, még ne vonjunk le messzemenő következtetéseket. Ilyenkor úgy viselkedik, hogy a mi elismerésünket kivívja, és egy csecsemő ebben még nem akadályozza meg.

Az igazi haddelhad akkor kezdődik, amikor már a kisebbik is mászik. Eddig nem sok vizet zavart az elsőszülöttnél az új jövevény, mivel lényegében csak evett, aludt, és néha sírt. Viszont ahogy cseperedik, egyre nagyobb konkurenciát lát benne az idősebb csemete.

Sok szülő elrontja ott, hogy kizárólag mindkét gyerekkel egyszerre játszik, hogy minél jobban összeszokjanak. Ez önmagában nem hiba, mivel a közös élmények sokat segítenek a megfelelő kapcsolat kialakulásában. De minden gyereknek szüksége van arra is, hogy a szülővel külön csináljon programot, ami csak róluk szól.

Amennyiben azt vesszük észre, hogy az egyikőjüknek problémája van a másikkal, kérjük meg, rajzolja le a családot. Ez nagyon sok mindent elárul az érzéseiről, így pontosabb képet kaphatunk arról, ami benne zajlik, tehát jobban segíthetjük őt. Mindenképp beszélgessünk vele, sose hagyjuk magára a dühével!

Rejtett ok: párkapcsolati gondok

Ha a testvérek közt állandó jelleggel háború dúl, és az idő múlásával sem változik a helyzet, mindenképp meg kell vizsgálniuk a szülőknek a párkapcsolatukat, mivel sokszor van az, hogy a gyerekekkel mindent jól csinálnak, azonban a házasságukban problémák vannak.

„Olykor előfordul, hogy a testvéri viszálynak nem a féltékenység és a rivalizálás az alapja, hanem egész egyszerűen azt a látják otthon, hogy a szülők csak veszekedni tudnak. Erre mondják azt, hogy a gyerekek negatív viselkedése azt jelzi, hogy hiba van a családi rendszerben. Tehát ha a partnerünkkel csak kiabálunk, és nincs egymáshoz egy kedves szavunk se, akkor ne lepődjünk meg azon, hogy ezt a viselkedést a kicsik is átveszik” - állítja a szakember.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.02 13:39:01Yasashi Tanuki

  Jó a felvezető történet!
  [link]

 • 2012.12.02 16:23:35babó

  "csomó babaholmival térnek haza: kisággyal, ruhákkal és persze sok-sok játékkal."
  mármint amiket a nagytesótól örökölt?! nem mindenki konzumidióta...

 • 2012.12.03 09:17:11FF

  Nem, de az is rosszul eshet a nagyobbnak, hogy ami eddig az övé volt - ha nem is használja már -, az most az újonnan jötté.

 • 2012.12.03 11:56:40superedi

  Köztünk a tesómmal 11 hónap van csak...mikor anyukám hazajött vele a kórházból nem ismertem meg...mindig nagymamámhoz mentem oda, mikor kérdezték, hogy hol van anya? :P mikor ovis lettem, anyum otthon maradt tesómmal...ez nekem nem nagyon tetszett állítólag, ezért ovi után mikor hazaértem egy nagy pofont kapott az öcsi...:P
  1. jó a nagyobb korkülönbség az biztos...
  2. gyereket felkészíteni a tesóra, hogy ne legyen féltékenység...
  3. FF -nek igazat adok, saját tapasztalat...:) jah és ez nem csak a kicsiknél igaz...

 • 2012.12.03 12:02:08babó

  FF
  persze, szinte bármi rosszul eshet, csak kicsit meglepett, hogy megint a vásárlásra és birtoklásra van kihegyezve az egész.
  Tapasztalat van nálunk is, a nagy máig nem emésztette meg, hogy van két kistesója. :S

 • 2012.12.03 13:25:27Ann1294

  Nalunk 8 ev van ami nagyon-nagyon sok. Foleg ha imadsz olvasni, tanulni, belemerulni a dolgokba es tanulas kozben neked kell vigyazni a tesodra. Eltepi a konyveket, osszefirkalja a fuzeteket, semmit nem tudsz lerakni az asztalra mert leramolja. Nem lehet tanulni es sittelni egyszerre es ne a nagyobbtol varjak ezt el. Nem mehetsz mashoz tanulni, delutani szakkoroknek lottek, nem mehetsz el a konyvtarba. Aztan jonnek a pofonok mert rossz jegyet kaptal, az egesz ejjelt vegiguvolti a fuled mellett es nem tudsz aludni es bealszol az oran... Kiszuras a nagy korkulonbseg szerintem. Menekultem kollegiumba es nem bantam meg.

  Nekem elmondtak, hogy most jon a kisteso, tobbet kell segiteni (haztartas, felvigyazas), szobat megosztani, ajandek kevesebb vagy nem jut... hat akkor kosz nem kell. Vigyek vissza. Mindig tesot kertem ez igaz, de olyat amire nem kell eveket varni, hogy beszeljen, biciklizzen, olvasson velem... stb., inkabb fogadjunk egy nagyobbat orokbe.
  -----
  Es a vasarnapi huslevesbol o kapja meg a majat (vas) amit addig mindig te... es egy tyuknak egy maja van, szoval buktad. :)
  ---
  Summa en azt mondtom ha nagy a korkulonbseg ne varjak el a tesotol, hogy o majd besegit komolyan es felaldozza a tanulasi vagy szabadidejet. Felnott fejjel a mai napig azt mondom tonkretette a gyerekkorom o pedig forditva ezt rolam. Hat errol ennyit.

 • 2012.12.03 13:35:22babó

  Ann1294
  ne haragudj, nem ő tette tönkre a gyerekkorodat, hanem a szüleid, ha így bírták megoldani, sajnálom.
  máj felezés, vagy valami? ehh.

 • 2012.12.03 13:50:05Kovácsné

  Korkülönbség a két gyerek közt kevesebb mint másfél év. Mikor a kisebbik nyiladozni kezdett a világra, a nagyobbik egy évre leosztott négy darab fantasztikus hisztiroham keretében kiadta magából a felgyülemlett feszültséget, azóta relatíve egészen jól megvagyunk (: De az biztos, hogy a jelenlegi békességben rengeteg munka van részünkről is, részükről is. Nem szabad bedőlni a k. rokonoknak, hogy "Majd milyen jól eljátszanak" mert az magától sajnos nem fog menni.

 • 2012.12.03 22:15:15Ann1294

  babo,
  Igazad van, a szulok nem gondoltak at, hogy mit is zuditanak ilyenkor a masik gyerkoc nyakaba. Tul sok egy gyermeknek. Majat nem feleztek, sajnos. Beledaraltak a babakajaba. Pedig azzal megoldottak volna a problemat. :) Milyen aprosagokon mulik egy gyermek sziveben egy tuske ami orokre megmarad...

 • 2012.12.04 14:06:29csillagbogyó

  Pont tegnap beszélgettünk erről Hugommal, mivel babát vár. Mondtam neki, hogy mivel én vagyok a nagytesó, ezért természetesnek veszi, hogy én mindig ott vagyok segítek, fedezem anyu előtt, ugrok ha kellek. De ez fordítva nem igaz. Természetesnek veszi, hogy mivel ő kisebb neki minden jár, mindeki a kedvében kell járjon. 6 év van közöttünk. Mondta nekem, hogy ő most hall erről először és ő ebbe bele sem gondolt, miért nem mondtam eddig. 28 év kellett hozzá, hogy feldolgozzam, hogy ne a testvéremre haragudjak, hanem anyura, mert ha Hugi sírt akkor csak én lehettem a hibás, és "különben is én vagyok a nagyobb nekem legyen több eszem..." Igyekszem anyura sem haragudni, mert ő próbálta jól csinálni, de még nem teljesen sikerült ezt rendbe raknom.

  Szerintem kisebb korkülönbség jobb lett volna. Így amikor én már "nagy" iskolás lettem, ő még kis tök mag volt, amikor felsős akkor ő alsós, amikor én gimis ő még általános, én már fiúztam, buliztam (volna), ő meg utánozni akart. 1-2 év korkülönbséggel nem lett volna ekkora korosztályos különbség. Talán barátnők lettünk volna. Így huszonévesen kezdenek összemosódni a korhatárok, egyre jobb a kapcsolatunk. De még mindig ő a kicsi, akit ki kell húzni a csávából, gondolkodni kell helyette, mert "nekem van több eszem" én vagyok a megfontolt nagytesó...

  A legnagyobb hiba amit anyuék elkövethettek, hogy egy kalap alá vettek minket abban, hogy mit szabad és mit nem, pl. ki meddig maradhat fenn, ki nézheti meg a Dallast ki nem, ki hány évesen mehet bulizni. Másészt úgy éreztem, hogy neki mindent elnéznek, nekem meg semmit nem engednek meg. Én 17 évesen még nem mehettem szilveszteri buliba, ő meg már 14 évesen is mehetett.

  Mindent hamarabb csinálhatott,amiért nekem könyörögni kellett, neki rögtön szabad volt. És ezért rá haragudtam. Most pedig babát vár, pedig nem akarta. Ez lett a nagy szabadságának ára.

 • 2012.12.04 14:12:45R2D2 & C3PO

  Hát, lehet, hogy fura körökben mozgok, de ez a probléma főleg 50+-nál jelentkezik, miután mindkét szülő meghal és fel kell osztani a vagyonukat...
  Nagyanyáméknál pl a legidősebb nővérük halálával, vagy 20 évre a szülőkére, 70 fölött. Persze az is lehet, h. süketek mint az ágyú és nem hallották meg, mit mond a tesójuk. ;-D :-P

  Gyerekkorban még kezelhető.
  (Nyilván az ilyen májas ügy miatt már korábban jelentkezik.)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta