Babamama expóra nagy hassal, vagy nyugtatóval menjen

Nemrég rendezték meg a Babamama Expót ahol a tömeg nem tolongott, annál több volt viszont a kiállított termék. Az egész egy gigantikus, terhesség-szülés-csecsemő BNV-re emlékeztet, visongó kölykökkel, hasukat simogató, átszellemült és/vagy vásárlási lázban égő kismamákkal, és megfáradt, beletörődő apákkal. Volt itt minden, mint a búcsúban, készségfejlesztő játék, varázstoll, borostyánlánc, babakocsi, és amire biztos tömeges az igény: 590 000 forintos akciós ajánlat magánklinikai luxus-szülésre.

Már az Arénába belépve éreztem, hogy ez nehéz menet lesz. Nem csak azért, mert örömkönnyeikkel küszködő állapotos nők, rohangáló, visító gyerekek és ideges apukák között kellett pásztázni a terepet, hanem mert hatalmas területen rengeteg kiállító vonultatta fel portékáit, ami szintén megnehezítette a helyzetet. Bárhova néztem, babakocsit, gyerekruhát,-cipőt és szoptatós melltartót láttam, olcsót, drágát, gagyinak és menőnek kinézőt, nő legyen a talpán, aki kilenc hónap alatt eligazodik a terhesiparban.

Felnőtt jegy 1900 forint
Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas) 1200 forint
Családi jegy (max 2 felnőtt, 3 gyerek) 4400 forint
Hétvégi jegy, két napra 3600 forint
A belépés 12 éves korig ingyenes 0 forint

Bóvli ajándék olcsón, babakocsi drágán

Elképesztő, hogy mit el nem lehet adni a hormonváltozáson átesett várandós mamiknak (talán ez az egyik legszörnyűbb megnevezése a terhes nőnek, ennél már csak a pocak és a pocaklakó rosszabb).

Volt ékszer kifejezetten szülőknek: édibédi ezüst kislány és kisfiú, illetve különböző gyermekkorra emlékeztető tárgyak, díszpárnák, szőnyegek és a kedvelt borostyánnyaklánc (ami szerintünk csak dísznek jó, annak viszont legalább csúnya). Ami a legjobban kiakasztott, és valóban nem tudtam, hogy ez most vicc avagy erre tényleg van kereslet: a kéz és láb szobrok, illetve a pocakmaszk (wtf?!).

A Kezeslábas munkatársa szerint, ezek a szobrok remek ajándékok nagyszülőknek és olyan rokonoknak, akik nem tudják figyelemmel követni a bébi fejlődését, mert külföldön/vidéken élnek. De arra is nagyon jó, hogy később amikor már felnő a gyerek, láthassa mekkora lábacskája meg kezecskéje volt. A plusz ráadás, anyuci és apuci lenyomatocskája/szobrocskája is rajta lehet a képen és máris kész a családi ereklye. Kicsit egy kitömött állat tetemére emlékeztet ez,, de „Izé a kézfej” is beugrott egy pillanatra az Addams Familyből.

Szóval ez az abszolút groteszk cucc minden, csak nem menő, de legalább nem is olcsó: pocakmaszk 10 000 forinttól, szobrok 6500 forinttól, viszont a DIY (csináld magad) szettek már 1490 forintért vihetőek. (A galériában talál róla képeket.)

Ami szintén érdekes, azok a többszázezres babakocsik. Értem én, hogy a gyerekének mindenki a legjobbat szeretné, és biztosan ezek nagyon kényelmes, biztonságos és praktikus darabok, de hányan képesek szert tenni Magyarországon ilyesmire?! Egyébként csodálatos, hogy már 369 800 forintért lehet kapni ezeket, de az átlagembernek meg hitelt kell felvennie, hogy magáénak tudhassa. A bökkenő csak annyi, hogy a gyereknek már rég nem lesz jó a babakocsi, még mindig a hitelt fogja nyögni a szülő, a többi óriási kiadás mellett. Persze, gyönyörködni lehet bennük, de ezért tök fölösleges kimenni az expóra.

Játszóház a gyereknek, felüdülés a szülőnek

A közel 9000 négyzetméteren van egy kis sziget, ahol a szülő leadhatja a gyerekét, ő meg kedvére járkálhat a sorok között, de akár le is ülhet és csacsoghat a barátaival. Sokan úgy használják ki az expót, hogy megveszik a családi/hétvégi jegyet, és egész hétvégére le van tudva a gyerek reggeltől estig. Ugyanis a kicsiknek szórakoztató (és ingyenes), a szülőknek meg egy kis nyugi jó helyen tudni a gyereket. Hogyha ebből a szempontból nézzük, az árak nagyon kedvezőek, hiszen melyik játszóházban lehetne a gyereket egész napra 1900 forintért otthagyni?!

Őssejtbank vagy kistesó?!

Leültem egy kisebb okításra az egyik őssejtbank standjához, ahol egy fiatal pár is érdeklődött. Nekem elárulták, hogy már van két kicsi gyerekük, igazából csak az érdekli őket van-e valami változás ebben a szektorban. Miután végigültük a majd' egy órás pr-részt, és megtudtuk mennyire fontos a gyerek születésénél kiadni ezt a csekély 349 000 vagy 595 000 forintot (az első az köldökzsinórvér és tárolási díj, második köldökzsinórvér plusz köldökzsinór és tárolási díj), arrébb kúsztunk és elkezdtünk beszélgetni. A feleség, Blanka szerint, egyelőre teljesen szükségtelen ezeknek a levétele/tárolása, mert kizárólag a vérképzőrendszert és immunrendszert megtámadó betegségeknek lehet az „ellenszere”, és szerintük még kevés idő telt el az első ilyen transzplantáció óta (1988), szóval még gyerekcipőben jár a dolog. Náluk ott van a kistesó is, aki ugyanúgy tud adni csontvelőt, ha nagyon nagy a baj. Akkor ha csak egy gyereket terveztek volna, talán elgondolkodnak az őssejt levételén, de így nem látták sok hasznát.

Ezeknél a betegségeknél már sikeresen alkalmazták hazánkban

A mai orvostudományi irodalom 85-90 féle betegséget tart nyilván, amely köldökzsinórvér őssejt-transzplantációval gyógyítható. Az alábbi linken azokat a betegségeket sorolják fel, melyek esetében külföldön, vagy hazánkban sikeres őssejt transzplantációt végeztek. Ezek listáját itt találja.

Nyuszilány is tartozéka a programnak

Egész napos programmal szórakoztatják a nagyérdeműt egy színpadon, ahol különböző játékos elfoglaltságok vannak gyerekeknek, és életmód, illetve gyereknevelési tanácsok felnőtteknek. A szerencsések még Dundikát (Majka a valósághős, tévésrapper) feleségét is meghallgathatták, sőt tanácsot is kérhettek tőle. Amikor ő volt a színpadon a mellettem lévő apukának felcsillant a szeme, és azt mondta, már látta ezt a csajt alig ruhában az egyik magazinban, a felesége (aki egyébként nagyon szép kismama volt) egyből kontrázott, „mi az Istennek van ez itt, és miért pont ő osztja az észt”?! Igen, mi sem pontosan értettük Dundika miben tud nekünk újat nyújtani, mármint természetesen a gyerek dolgokban, de lehet, hogy azért hívták, hogy legalább egy kicsit az apáknak is jó legyen...

Ez az expó, nem az az expó

Sok párral beszélgettem akik meglepődtek, hogy kizárólag kis- és nagykereskedések vannak az expón, és örültek volna ha hozzájuk hasonló szülők is csereberélnek. Aki ilyenre vágyik ne itt keresse, ez ugyanis nem arról szól. De ígérjük, legközelebb ezeket is feltérképezzük!

Ezeket mind megtalálhatja a kiállításon

Tanácsadások, szűrések, 4D ultrahang, szakértői tanácsok, sejtbankok, babavédő vitaminok, bankok, bababútorok, babruhák, babacipők, alapítványok, etetőszékek, babakocsik, közigazgatási szervezetek, mesekönyvek, pelenkák, rendezvényszervezők, bébiszitter közvetítők, biztonsági berendezések és még ezer dolog.

Oszd meg másokkal is!
Mustra