Mit vigyünk babanézőbe, és mit ne?

Újszülöttnézőbe indulva nem tudja, mit vigyen ajándékba és mit ne? Segítünk!

Először is: a gyerek megszületésével minden családba a tárgyak megfékezhetetlen áradata kezd ömleni. Ezért ha nem tudunk kifejezett kívánságról vagy szükségről, a legnagyobb jót gyakran azzal teszünk, ha valami olyat viszünk, ami idővel elfogy. Minél kisebb a lakás, annál inkább érdemes erre odafigyelni.

stockfresh 139758 blue-and-pink-baby-gifts sizeM

Jolly joker: pelenkából sosem elég

Azok számára, akiknek még nincs gyerekük, talán elsőre furán hangzik, hogy vigyenek pelenkát, hiszen jogosan gondolják, hogy ebből aztán minden kisgyerekes családban van bőven. De nem reprezentatív felmérésem ( és saját tapasztalatom) szerint, aki ezzel állít be látogatóba, nemigen tud melléfogni. Néhány hetes babának is érdemes nem újszülött (2-5 kg) méretet venni, hanem mondjuk egy 3-6 kilós csomagot, az biztosan elfogy, mire kinőné.

Ugyanis a pelenkából sosem elég. Ha nagyon szeretnénk, pelenkatorta formájában is átadhatjuk, de a bolti csomagolás jobban spájzolható. És persze a pelenkázással kapcsolatos egyéb cuccok, popsikrémek, popsitörlők is szóba jöhetnek.

Tetézhetjük a dolgot, ha a környezetvédelmet szem előtt tartó családba olyan pelenkát viszünk, ami újrahasznosított anyagból készül és lebomlik. A Dm saját márkás terméke, az Alana, könnyen beszerezhető, de vásárolhatunk Bio Baby, Wiona vagy Moltex márkájút is. Az ökoanyáknak tetszhet egy mosható pelenka garnitúra is, de itt mindenképpen fontos előre felmérni az igényt, mert aki nem szeretne ilyesmit, azt csak egy újabb kacattal gazdagítottuk.

Ruházkodás

Ezzel óvatosan bánjuk. Klasszikusan a vendégek java része a baba ruhatárát is bővíteni szokta, amiből gyakran következik az, hogy a decemberi baba kap 8 darab ujjatlan kis selyemruhácskát, amit viszont már márciusra ki is nő, vagyis ezek hordás nélkül öröklődnek majd tovább, addig meg csak a helyet foglalják. Ha mindenképpen ruhát vinnének, fontos pontosan ismerni a paramétereket, mennyi idős a pici, mekkora a mérete, vagy megtudni, mire lenne igazán szüksége.

Vigyázzunk az előre bevásárlással, és a szezonvégi akciólázzal is, mert könnyen mellélőhetünk, ha nem sikerül összehozni időben a találkát, és ott állunk egy őszi napon a nyáron beszerzett trikó-rövidnadrág szettel. Az is jó stratégia, ha hónapokkal előre gondolkodunk, és olyan ruhát választunk, amit majd később fog tudni felvenni, de ilyet is csak akkor tegyünk, ha tudjuk, hogy van elég tárolóhelye a családnak.

És ha már ruha, akkor kereshetünk igazán vicces és jópofa darabokat.

Textilek, babaszoba

A kisbabák miatt rengeteg textilárut kell a szülőknek beszerezniük. takarókat, lepedőket, ágyneműket, falvédőt, törülközőket és még sorolhatnám. Ha tehát a barátaink nem állandóan a tárolóhely hiányára panaszkodnak, ilyesmit is vihetünk, de csak akkor, ha hajlandóak vagyunk valami tényleg jópofa/különleges/minőségi darabot beszerezni, hiszen a szükséges minimumot a család általában már a gyerek születése előtt megvette/megörökölte.

Ugyanez a helyzet a babaszobával is. Ha csak nem tudunk arról, hogy valamire szükségünk van, érdemes úgy gondolkozni, hogy a bébi birodalma már nagyjából készen áll. Ilyenkor egy igazán jópofa kiegészítőt esetleg vihetünk, de akkor is érdemes rákérdezni, nem duplázunk-e rá egy már ottlévő dologra.

Az anyának is kell egy kis pihenés

Kifejezetten jó fej dolog, ha a baba helyett a (lestrapált, hullafáradt, kialvatlan) anyukának viszünk ajándékot. Biztosan örül egy szép csokor virágnak, de egy finom fürdősóval vagy kozmetikummal se lőhetünk nagyon mellé. Jó ötlet lehet néhány színes-szagos női (nem kismamás, nem babázós!!!) magazin, de akár egy dobozka, igazán minőségi bonbon is.

Ha nagyon közeli baráthoz megyünk látogatóba, akinek biztosan ismerjük az izlését, vihetünk pár ruhadarabot, mert a szülés utáni hetekben nem könnyű olyan darabot találni, ami rá is megy az emberre, de már nem terhesruha. Ha nem bántódik meg, akár turkálhatunk is számára szép és divatos darabokat erre az átmeneti időszakra.

Bizonyára hangos ovációt váltanánk ki egy egyedi készítésű, több millióért készülő arany karkötővel vagy gyémánt nyakékkel is, de ezt mi sajnos nem tudtuk letesztelni. Mindenesetre a galériában ilyet is találnak, hátha pont önök nyerték meg a lottó ötöst.

Az apáknak is vannak ötleteink

Az apák még az anyákhoz képest is háttérbe szorulnak ilyenkor, de ha jófejek vagyunk, akkor viszünk nekik is valamit, ha másként nem is, de az anyával közösen fogyasztható formában: kedvenc sütit, pár doboz sört, teát, ki mit szeret. Jó humorú szülőknél bepróbálkozhatunk a füldugóval is, de jó lehet egy vicces pelenkázókészlet is.

Gesztusok, amik (sokszor) mindennél többet érnek

A komatál intézményéről már korábban is írtunk, s most is érdemes számolni ezzel a lehetőséggel, hiszen a kisbaba körüli teendők miatt kevés idő jut a háztartásra, a főzésre. Ha tudjuk, hogy nem áll hadrendben minden nap főző nagyi/testvér/barátnő, vigyünk magunkkal nagy adag ételt, italt, gyümölcsöket, süteményt, lekvárt. De azzal is sikert arathatunk, ha meglepetésként rendelünk nekik egy jó vacsorát valamilyen színvonalas helyről. Ehhez azonban szükséges ismerni a család ízlését, szokásait.

Az is segítség, ha néha elmenjünk az anyukával egy közös, beszélgetős babakocsis sétára, ezzel is feldobjuk a napi rutint, ami kikapcsol, segít a problémák kibeszélésében, no meg kiváló lehetőség a pletykálkodásra.

Régi hagyomány, hogy ha a család bővült egy újabb taggal, facsemetét ültettek a tiszteletére. Ha a család kertes házban lakik, vagy legalább jókora teraszuk van, ahova egy dézsa is elfér, vihetünk nekik ajándékba egy kis fácskát.

Mit ne vigyünk

  • Baba és kismama újságokat, könyveket. Ha már végre van ideje olvasni az anyának, kicsit hadd lendüljön ki a babavilágból!
  • Mosható pelenkát, ha nem tudjuk, hogy akar-e az anyuka foglalkozni ilyesmivel
  • Kétes, vagy nem jó minőségű termékeket.
  • Olyan babaruhát, amin zipzár, csat, gombok vannak, hiszen ezek nyomhatják, megsérthetik a babát, nem beszélve arról, hogy ha leesik, le is nyelheti
  • Olyan ételt, ami allergiát/hasfájást válthat ki a babánál az anyatej révén, mint a káposztafélék, karalábé, kel, karfiol, stb.; hüvelyesek, erős fűszeres és/vagy csípős ételek, apró magvas (pl. epres, málnás) sütemények.
  • A babáknak ugyan ajándékozhatunk rágókát, pihe-puha plüssöket, felhúzható zenélő állatkát, de ha nem mi vagyunk az első látogatók, nagy eséllyel, ezekből már lesz neki minimum egy, de valószínűleg inkább 11.
  • Olyan gyerekruhát, amit mi nem adnánk rá a saját gyerekünkre, mert pl túl csicsás
Oszd meg másokkal is!
Mustra