SZÜLŐSÉG

Katus Attila is szült, őt jobban megkínozták

2012. október 26., péntek 09:19

Múltkori cikkünk után az RTL is kedvet kapott, és megismételték az ausztrál doki kísérletét. A szülő férfi szerepében ezúttal a hatszoros aerobic világbajnok Katus Attila volt, aki két óra után dobta be a törülközőt.

katusszül

A riport annyival igazságosabb a múltkorinál, hogy hangsúlyozza, a nők szervezetében egy sor hormon segíti elviselni a szülést, nem is beszélve arról, hogy nekünk a végén ott a kézzel fogható jutalom, amiért érdemes megszenvedni. (Na meg az epidurál, ha minden kötél szakad.)

Az nem derült ki a mostani filmből, hogy a fájások erősségét mihez igazították, nekem a képek alapján úgy tűnt, Katust jobban megkínozták, mint ausztrál kollegáját. Az biztosan nem segített, hogy a film alapján Katus Attila az ágyon fekve, jóval kevesebb mozgással csinálta végig a kísérletet, és nevetőgázt sem kapott, hogy könnyebben viselje a fájdalmat.

Ami viszont szerintem nagyon vicces, az a (férfi) szülésorvos elszólása a riportban, ami így hangzik: "a fájdalom az csak egy nagyon pici szelete a születésnek, annyira komplex a folyamat, hogy ezt mi emberek soha nem fogjuk megérteni."

A video forrása: RTL Klub, Fókusz

És egy megjegyzés, a kommentelők kedvéért. Nem, ezúttal sem az a célunk, hogy árkot ássunk a férfiak és a nők között, egyszerűen érdekesnek - és meghatónak - találjuk az ilyen kísérleteket, ahol egy férfi vállalkozik arra, hogy megpróbálja megélni azt, amin egy nő megy át, amikor gyereke születik. És ha egyszer egy nőn modellezik, mit él át egy férfi, amikor tökön rúgják, ígérem, azt is megmutatjuk majd.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.26 09:53:01kaloz_a

  Ennek mi a q...a értelme van? Már az előző cikk utáni vélemyényekből is megállapítható, hogy minden szakmaiságot nélkülöz. Olcsó hírhajhász celebek és orvosok, szánalmasak vagytok.

 • 2012.10.26 09:58:29Taxomükke

  Mi emberek? Mármint "we men", azaz "mi, férfiak"? Óh, bazmeg, te fordítózseni!

 • 2012.10.26 10:10:48Reckl_Amál

  Engem majd az a riport érdekel, amikor nőket műtökön rúgnak...

  Miért vállalkozik valaki ilyesmire?

 • 2012.10.26 10:38:04kisr

  "a nők szervezetében egy sor hormon segíti elviselni a szülést"... és mindig elfelejtik, hogy a kívülről adagolt oxitocin pl. gátolja a nő "saját" oxitocinjának termelődését, és a külső nem megy át a vér-agy gáton, így nincs fájdalomcsillapító hatása, a saját oxitocinnak meg lenne. Aki szerint a gyógyszerezés jó (meg segít, meg pozitív), az (és az újszülöttje) még sosem szenvedett a túladagolás következményeitől...

 • 2012.10.26 11:21:03gchg

  Nagyon igaz. Az első gyerekem oxigénhiányos lett a szintetikus oxitocintól (hipotónia, gyógytornászhoz kellett járnunk miatta), nekem meg azóta is fáj a hátam az EDA-tól. A második gyerek koraszülött lett, de saját oxitocinnal szültem, nem is lett oxigénhiányos.

  Amúgy fekve a szülés 5x annyira fáj, mint ha felállhat a nő. És fekve centikben mérhetően szűkebb a medence is, amin a babának ki kell férnie. No meg fekve a gravitáció sem segít. Rúgja tökön magát, aki a fekve szülést kitalálta!!!

 • 2012.10.26 11:37:00Herót

  Ahogy Taxomükke helyesen rámutatott, a "we men" azt jelenti: mi, férfiak. A mi, emberek angolul "we people" , esetleg "we humans" lenne.

 • 2012.10.26 11:41:59yy5

  vajon csináltak neki előtte beöntést???

  és akkor Attila kapott oxitocint vagy nem??

 • 2012.10.26 11:51:03Úttalan utakon

  Én meg azért szültem végül császárral, mert az orvos nem javasolta, hogy az én gyerekemen kísérletezzük ki, mennyit bír a gyerek oxigénhiányosan, ha rásegítünk külső oxitocinnal. Jó, már az első próbálkozásnál látszott, hogy nem jól reagál a külső oxitocinra, határesetnek számított, hogy császár legyen vagy folytassuk. Nem is lett a babának semmi baja. Lehet, hogy akkor se lett volna, ha folytatjuk az oxitocinozást, de nem azért hordtam ki a babát, hogy aztán ezen múljon az egészsége. (Nem is a gyógytornászhoz járástól féltem, hanem konkrétan ismerek gyereket, aki a szülés közbeni oxigénhiány miatt súlyosan fogyatékos lett.)

 • 2012.10.26 11:51:22Bérgyilkos Bohóc

  Először olyan nőkön kéne kipróbálni, aki már szült, és azt is megnézném, ők hogy reagálnak. Nekik legalább lenne viszonyítási alapjuk. Így csak értelmetlen, ostoba kínzás.

 • 2012.10.26 12:15:59Mészáros Laci

  szülészorvos esetleg arra gondolt, hogy mi emberek nem fogjuk megérteni. beleértve a nőket is.

 • 2012.10.26 12:17:06Mészáros Laci

  @Úttalan utakon: ezekszerint nem spontán szülés volt, hanem programozott szülésindítás...?

 • 2012.10.26 12:45:58félértelmiségi

  Taxomükke, Herót: ti pontosan miről értekeztek? Ez egy magyar riport, magyarul beszélő szülészorvossal, aki azt mondta, hogy emberek. Magyarul.

 • 2012.10.26 13:13:53Homo Homini Lupus

  Egy rövid idézet ide, a teljesség igénye nélkül:
  A szülési fájdalom oka a tágulási szakban

  A tágulás során a méh spontán összehúzódásai következtében a méhszáj fokozatosan kinyílik. A tágulási periódusban a fájdalom szakaszosan jelentkezik minden összehúzódás alkalmával, és addig tart, ameddig az összehúzódás, vagyis körülbelül harminc-hatvan másodpercig. A fájdalom két, egymással szoros összefüggésben álló tényezőtől függ: a méhszáj izmainak feszességétől és a méh izomállományának az erőfeszítésétől.
  A méhnyakat idegvégződésekkel gazdagon ellátott izomrostok alkotják. Mivel ezek az érzőidegek már a legcsekélyebb tágulásról is tájékoztatják az agyat, ezért a méhnyak különösen szenzibilissé válik, stb, stb....

  Én buta, azért nem értem az egész kísérletet, mert ezek szerint a nőknél a méh összehúzódásai váltják ki a szülési fájdalmakat. Akkor férfinél hogyan tudják imitálni ezeket a fájdalmat, ha ugye nincs méhe? Hm? Szegény Katusnak a gyomra fájt, vagy mi. Mert azért az sehogy sem ugyanaz.

 • 2012.10.26 13:16:56sültkolbász

  Állítólag az asztalosok sem érzik mikor levágják az ujjukat. Ezek az emberek viszont általában férfiak. Hasonló fontosságú teszt lehetne a nőkön is kipróbálni, hogy fáj-e érzéstelenítés nélkül levágni egy-két ujjat. (Gyengébbek kedvéért írom, hogy persze nem értek egyet azzal amit írtam, csak a kutatás komolytalanságán élcelődöm.)
  Az viszont érdekelne, amit Bérgyilkos Bohóc írt, hogy olyan nőn lehetne kipróbálni, aki már szült egy pár éve, kíváncsi lennék ő meddig bírná. Biztos vagyok benne, hogy idő előtt kidőlne.

 • 2012.10.26 15:40:37petru

  En ugy ertettem hogy a magyar orvos mondta azt hogy "mi emberek". De ha nem, akkor felhivnam a nem magyar orvosok figyelmet hogy fogalmazzanak ugy, hogy le lehessen forditani magyarra, egyertelmuen.

 • 2012.10.26 15:41:49petru

  sültkolbász, persze hogy blod marhasag ez az egesz.

 • 2012.10.26 16:41:33Чапаев

  Bérgyilkos Bohóc felvetése jogos, sőt, kontrollképp egy olyan hölgyet is be kéne venni a kísérletbe, aki még nem szült, bár az igazat megvallva, ez az egész kísérlet olyan "brit tudósok" szagú zöngedménynek tűnik ...

 • 2012.10.26 16:45:12Taxomükke

  félértelmiségi: Bocs, tehát tévedtem, mea culpa. Aszittem, az ausztrálból lett lefordítva... nem néztem meg a riportot, a faszom se kíváncsi más nyomorúságára.

 • 2012.10.26 16:48:31Scuttle

  kb annyira lehet tudományos, mintha a tökönrugást a picsánrugással hasonlítgatnák, de valóban egy nő aki már szült jelentkezhetne controll "csoportnak" de mivel nem ugyanott "lokálódik"(van ilyen szó?) a fajdálom nem hiszem, hogy élethű lenne. Amugymeg a fájdalomnak nincs mértékegysége, egyénenként változik a fájdalomérzet és tűrés, szóval totál értelmetlen az egész szimulálgatás, kivéve persze ha valaki mazochista...

 • 2012.10.26 16:53:49Scuttle

  kb annyira lehet tudományos, mintha a tökönrugást a picsánrugással hasonlítgatnák, de valóban egy nő aki már szült jelentkezhetne controll "csoportnak" de mivel nem ugyanott "lokálódik"(van ilyen szó?) a fajdálom nem hiszem, hogy élethű lenne. Amugymeg a fájdalomnak nincs mértékegysége, egyénenként változik a fájdalomérzet és tűrés, szóval totál értelmetlen az egész szimulálgatás, kivéve persze ha valaki mazochista...

  Ha dupla lett...

 • 2012.10.26 17:15:10Lobster1978

  "a fájdalom az csak egy nagyon pici szelete a születésnek, annyira komplex a folyamat, hogy ezt mi emberek soha nem fogjuk megérteni."

  Szerintem itt kicsit lukra futott a posztoló az "elszólás" teóriájával. A doki arról beszél, hogy a szülést mint FOLYAMATOT nem fogjuk MEGÉRTENI. Nem arról, hogy mi férfiak át fogjuk e érezni, valaha. Még azok a nők - sőt továbbmegyek szülésznők, vagy nőgyógyásznők - sem ÉRTIK teljesen a szülési folyamatot akik maguk is szültek. Átélték, megélték, de ők sem vállalkoznak arra, hogy 100%os bizonysággal megállapítsák mi fog történni egy szülés során.

  A kísérlet maga jópofa, de inkább megosztó, mintsem az eredeti célnak megfelelő (legalábbis feltételezem inkább egy elfogadóbb, empatikusabb nézőpont bemutatása lett volna a cél).

 • 2012.10.26 17:19:35Zigomer Trubahin

  Az emberek témájánál maradva...

  "annyira komplex a folyamat [a szülésé], hogy ezt mi emberek soha nem fogjuk megérteni".

  Tehát a különböző hormonok, idegi működések, izmok stb. komplex összjátékát a bonyolultsága miatt "mi emberek" sosem fogjuk megérteni. Sem férfiak, sem nők nem fogják megérteni, mert ez egy annyira bonyolult probléma, hogy az orvostudomány még sehol sem tart ahhoz, hogy a folyamatot egészében átlássuk, megismerjük, értelmezni tudjuk, megértsük.

  Ismétlés a tudás anyja: az orvos arra utalt az "emberek" szóval, hogy sem nők, sem férfiak (a kettő együtt = emberek) nem fogják ezt a bonyolult folyamatot egészében megérteni.

  Örülök, hogy segíthettem.

 • 2012.10.26 17:36:40VaTi

  Aki azt mondják, h egy nő is kellene összehasonlításnak: én az elsőt kevesebb fájdalommal, de lassabban szültem, a másodikat gyorsabban és baromi nagy fájdalommal. Mihez hasonlítanám? Még egymáshoz sem hasonlított a kettő. Ráadásul a másodiknál eljött az a pont, hogy a fájdalom miatt azt mondtam: én ezt nem csinálom tovább, hagyjanak békén, hazamegyek (persze, persze :) Csak ugye nekem nem volt lehetőségem abbahagyni, onnan már nincs vissza. És eljött a kva nagy megvilágosodás a szülőágyon (tudom, ez itt hülyén hangzik, de ott tényleg megvilágosodásként hatott): ettől a fájdalomtól csak úgy szabadulok, ha megszülöm a gyereket. Így hát befogtam és összeharaptam a számat és megszültem. Utólag mondta a szülésznő, h ők örülnek ennek a mondatnak, h én nem csinálom tovább, mert tudják, hogy már nemsoká kint a gyerek. Közvetlenül a kibújás előtt van ilyen bolond érzése sok nőnek, h ő most inkább felkel az ágyról és hazamegy.

 • 2012.10.26 20:08:27vagyok, aki vagyok

  Szerintem ez az egész arra jó, hogy "kicsit átérezze" a férfi a dolgokat, de egészében tuti nem jön át a lényeg ... eleve a 9 és fél hónap (izgalmai, félelmei, örömei), a terhesség vége felé érzett "hátára fordított teknősbéka" effektus, az utolsó napok idegőrlő várakozásai ... stb.
  Ezután a szülés ... nos, az epit eleve nem adják végig, és nem is hat sokáig, nem is lehet, mert a babának sem tesz jót, aki kér, azért kéri, hogy 1-2 órára megpihenjen, majd ismét indul a mandula ... anyósom majd 24 órát vajúdott, anyám 12-t ... én ehhez képest kevéssel megúsztam, a sógornőm is keveset vajúdott, de a baba beszorult, mert arccal fölfelé indult ki, így a feje búbja látszott, a dokija a végén már a hasán ült és nyomta ki a babát, ez majd 1 órán át tartott ...
  És igen, amikor kijön a kicsi, a fájdalmat elvágták ...
  De a "tortúra" nem ér véget, van akit összevarrnak, aztán jön a sózsák a hasra, hogy visszahúzódjon a has kissé, emellé egy kis oxi, hogy aminek kell, az még kilökődjön ...
  Egy barátnőmnek perforált a vakbele terhesség alatt, hát nem odavarrták a méhlepényt, így, amikor megszületett a baba, még fel is nyitották, hogy kiszedjék a méhlepényt ...
  Minden anya boldog, de ez kemény menet, egy ilyen kis "mutatvány" a negyedét nem adja vissza annak, ami a valóságban lezajlik, de ha a férfiak egy kicsit is átérzik, hogy milyen lehet, arra nem rossz :)

 • 2012.10.27 07:46:57párnalárva

  Nem minedegy hogy az embernek miért kell a fájdalmat elviselni. Azért hogy létrehozza a gyerekét, életben maradjon vagy épp a poén kedvéért.
  Ezzel nem lebcsülni akarom a nőket, de ennek a kísérletnek semmi értelme mivel a motivációs háttér egyszerűen nem létezik.

 • 2012.10.27 08:24:18Salemi boszorkány

  Majd ha 10 órán át érzékeli esetleg a fájdalmat, akkor tud véleményt formálni.
  De ez még korántsem az egész tortúra.
  Az oxitocint is adják ha kell, ha nem.Nálam már a szülés elején bekötötték az oxitocint, elég is volt egy életre belőle, de a szülészorvosokból is!
  Szüljenek a férfiak,hajrá:))))))

  A kilenc hónap az gyönyörű volt, de a szülés az kész borzalom.

 • 2012.10.27 08:35:46hopptarisznya

  blogmotor-teszt...

 • 2012.10.27 08:37:26hopptarisznya

  Én is inkább egy nővel tesztelném a módszert.

  A fájdalomhoz:
  ha van motiváció, akkor szinte bármit el lehet viselni. (ugye volt az a srác, aki levágta (lecincálta egy kiskéssel) a saját kezét)
  De a határokat -életvitelszerűen- a férfiak feszegetik többször. Elég megnézni a két nem munkavégzési vagy hobbitevékenységét. A férfiak alapból jobban gyepálják a testüket. Nekem három törésem volt (ebben egy könyökizület szétrobbanás) mire felnőttem. A feleségemnek NULLA. Még ma is (40 évesen) képes vagyok úgy lesérülni, hogy hetekig bicegek, miközben az asszony is jár aerobikra, de sérülésig még sosem kínozta magát. Egy szülést a teljesítménytúrákhoz tudnék hasonlítani, aminek az utolsó 8-10 órája szintén csak a fájdalomról szól, ráadásul bármikor ki lehet szállni, szóval lélekben is topon kell lenni, hogy a test vészjelzéseit figyelmen kívül hagyjuk. Ezekre is már gyerekkorom óta járok, és nem sok lányt láttam magam körül. Kíváncsi lennék egy hasonlóan sportos nő szülési élményére, mert szerintem a nők többsége csak a szüléskor találkozik ehhez fogható kitartást, és fájdalomtűrő képességet megkövetelő dologgal. Persze az első találkozás a legkeményebb, úgyhogy egy kezdő szenvedését nem szabad megkérdőjelezni, de szerintem a nők (lányok) többet is tehetnének, hogy felkészüljenek hasonló megpróbáltatásokra.

 • 2012.10.27 09:03:29Forever Mankini

  Katus Attila miért akarta átérezni? Még eddig egy tartós kapcsolatot sem tudott felmutatni, így inkább arra kéne gyúrni.

 • 2012.10.27 10:25:12fátum

  Fordításon rúgozóknak annyit, hogy természetesen ebben a Katus Attilás riportban mondta a magyar orvos, hogy "mi emberek".
  A kísérlet akkor lenne mérvadó, ha egy nő, és egy férfi párhuzamosan ugyanakkora fájdalomterhelésnek lenne kitéve. Ezt többször elvégezve több különböző paramétert variálva: a nő már szült, vagy sem, férfi mennyire sportos stb. lehetne valamiféle következtetést levonni abból, hogy ki, mennyi idő után adja fel. A páros (egy nő, egy férfi) kísérlet azért lenne jó, mert így van egy kis verseny hangulata a dolognak, ami plusz motiváció lehet.

 • 2012.10.27 10:54:06csak1

  Lehet vitatkozni, hogy kinek milyen a szülése, kinek mennyire fájt, volt veszélyes stb..., én is szültem már. Viszont soha egyetlen férfi nem fogja tudni átérezni a fájdalmat, még egy egyszerűbb menstruációs fájdalmat sem. Nincs méhük, tök más a "belső berendezésük". Még két nő sem érzi ugyanazt, nemhogy egy férfi, akinek a hasfalát stimulálják... Butaság az egész.

 • 2012.10.27 12:12:22Ernoke

  2012.10.27 08:37:26hopptarisznya
  Tapasztalataim azt mutatják, hogy a belső fájdalmat ezzel szemben a férfiak tűrik rosszabbul. A nők jó része ugyanis görcsöket él át a menstruáció első pár napján, amik a melegvizes palackkal csillapítható, elhanyagolható mértéktől a konkrét méhösszehúzódásokig terjednek. Emlékszem, h kamaszkoromban 7-8 óra szenvedés után gyakorlatilag már nem tudtam magamról, később is volt olyan, h munkahelyen hirtelen úgy megszorongatott egy vasmarok belül, h az igazgató előtt esett ki a kezemből az aláíratásra váró anyag, ő meg azonnal mentőt akart hívni, pedig egy hangot sem adtam ki. Én pont hiperérzékeny vagyok, ezért nem tudhatom a fájdalom "abszolút mértékét" (gyomorfájáshoz is akartak már mentőt hívni rám, annyira falfehéren kapkodtam a levegőt, de valószínűleg ugyanaz egy erősebb embernek meg se kottyant volna), de a legtöbb nőhöz hasonlóan meg kellett tanulnom emberi arcberendezéssel, szó nélkül tűrni azt, és ugyanúgy mozogni, teljesíteni, mint bármikor máskor. Az egészséges férfiaknak viszont nem kell egy ilyenfajta állandó kontroll alatt élniük. Azóta tudom, mennyi energiát elvesznek ezek a dolgok, amióta fájdalom nélkül élek. Úgyhogy szerintem a nők többsége többet tud a fájdalomtűrésről, mint a férfiak, bár nem szül minden hónapban.:)

 • 2012.10.27 12:20:21Ernoke

  Maga a kísérlet tényleg hülyeség, akinek nem létezik egy belső szerve, hogyan tudná bármilyen stimulációval, ingerléssel érezni, milyen az, amikor azzal a szervvel történik valami nagy horderejű és fájdalmas?

 • 2012.10.27 14:29:41hopptarisznya

  Látom a tökönrúgás foglalkoztatja a lányokat.
  Szerintem az érzés nagyon hasonlít egy talp- vagy vádli görcshöz. Olyan fájdalom, -vagy inkább feszítő érzés, ami belülről jön, és nincs befolyásod arra, hogy mikor múlik el, vagy enyhül. Míg mondjuk egy égésnél hatásos a fújás, egy rándulásnál a mozdulatlanság, addig egy görcs az éli a maga életét, amíg el nem múlik. Nem a legfájdalmasabb dolgok egyike, de kellemetlen. Egyszer a szememet nyomták meg edzés közben. Az is hasonló volt. Arra mindkettő jó, hogy az ellenfél egy picit lehiggadjon, és nyalogassa a sebeit, de ha vérre megy a dolog, akkor inkább egy térdrúgás. Na az éles fájdalom, amitől lebénulsz, és mozdulni sem mersz, nehogy megint belenyilalljon.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta