SZÜLŐSÉG

Töklámpás szezon: a legmenőbb ötletek

2012. október 23., kedd 18:47

Szoktak a gyerekkel tököt faragni? Mi szoktunk, bár az én képességeimmel és szerszámaimmal csak a legegyszerűbb formákra futja, még így is minden évben büszkén pakolgatjuk a tököket a bejárati ajtó elé. Kézügyesség és profi tökfaragó szerszámok nélkül (igen, természetesen ehhez is lehet venni a célra dedikált készletet) az egyszerű fejek mellett érdemes még a pöttyös dizájnra rámenni, én tavaly a férjem fúrógépét vettem kölcsön a pöttyözéshez, nagyon gyorsan igazán látványos eredményre jutottunk.

De a tökfaragást sokan művészi szintre fejlesztették, hoztunk egy galériát, ebből lehet inspirálódni, hogyan is csinálják ezt a nagyok.

A tökfaragás nem bonyolult ügy, néhány apróságra érdemes odafigyelni.

1. Töklámpásnak általában a kerek tököket használják, de dolgozhatunk a kanadai, hosszúkás fajtával is, csak abból a kalap levágása után nehezebb kikapirgálni a belsejét. A tökök kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy olyan darabokat vegyünk, amik viszonylag stabilan állnak a lábukon, különösen fontos ez akkor, ha nem a kerek, hanem a hosszúkás fazont faragjuk.

2. Egyszerű lámpás készítésénél próbáljunk meg minél magasabban vágni, hogy elegendő hely maradjon a tök belsejében, így a beletett mécses nem fogja elégetni a kupakot.

3. Ha elég nagy a tök, érdemes nem teamécsest beletenni, hanem az eggyel nagyobb, általában piros, hengeres alakú műanyag tokosat, ez sokkal tovább ég, és a szél is kevésbé fújja el. Tegnap ezt a fajtát 29 forint/db áron láttam egy hiperben.

4. Sajnos a tökök egy idő után (egy hét-tíz nap) megadják magukat. Jobbik esetben csak összepunnyadnak, rosszabb esetben elkezdenek vadul penészedni/rohadni belülről. Ezt nem igazán lehet elkerülni, de a romlás késleltethető, ha a tök belsejét igyekszünk tényleg nagyon alaposan kikaparni. Ha már nagyon rútak, mehetnek a kukába, és jöhet egy második menet. Tapasztalataim szerint a különböző bűvészkedések nem jók semmire, de ha valakit megnyugtat, kezelje a tök belsejét Domestossal, vazelinnel, stb.

Update: emailben kaptuk olvasonktól az alábbi linket, érdemes megnézni, mit faragott ki édesanyja tavaly! Várjuk a hasonlóan jól sikerült darabokat!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.23 22:51:16R2D2 & C3PO

  Ó, Te Jó ÉG!

  A töklámpást Halloween tökből érdemes faragni, ami ehetetlen ugyan, de könnyen faragható - még gyerekkézzel is...

  Mi elektromos teamécsest használunk, mert macska van a háznál, és ez a legbiztonságosabb verzió. Ráadásul nagyon olcsón árulják ilyentájt - a leges-legolcsóbb elemvásárlási lehetőség, amúgy. ;-D A biztonság egy gyerek mellett sem elhanyagolható szempont.

 • 2012.10.24 08:19:50félértelmiségi

  elektromos teamécses! ez mekkora ötlet! hol árulják és mennyiért?

 • 2012.10.24 09:00:32prim

  Ez egy hülye angolszász szokás... Nem tudom mit kell ezen a sza.on annyit majmolni. ?
  És ami a csúcs. Ma reggel jött az tescos akciós újság. Mi van a címlapon?? Akciós Halloween tök.!!!! Komolyan mondom, tényleg jöhetne a világvége, mert ennyi hülyét már nehéz elviselni.

 • 2012.10.24 09:24:09Skodakék Fábia

  Csak az nyafog itt akinek nem jut nagy a tök. A többieknek jut, ők szeretik a halóvínt...

 • 2012.10.24 10:11:39nyuci12

  Hogy őszinte legyek, engem is nagyon zavar, hogy a békés halottak napjába belerondítanak ezzel az angolszász mocsokkal. Miért nem jó nekünk soha amink van, mindig valami idegent erőltetnek ránk. A gyertyák gyönyörűen világítanak a temetőben.
  Nektek nincsenek halottaitok?

  Nyuci.

 • 2012.10.24 11:16:06jj65

  Ennek az angolszász mocsoknak több mint 2000 éves hagyománya van. Ebből csináltak mára egy gyerekeknek is élvezhető ünnepet, amivel szerintem semmi gond. Erre települt rá a katolikus egyház 844-ben, IV. Gergely pápa alatt.
  Én egyébként a halottaimhoz a születésnapjukon, a haláluk évfordulóján és karácsonykor szoktam kimenni a temetőbe. Szerintem sokkal személyesebb, meghittebb.

 • 2012.10.24 11:23:02jj65

  Egy kis pontosítás: 844-ben Mindenszentek ünnepét intézményesítették, a halottakért való imádkozást 998-ban kezdték a bencések és jóval később, a 14. században terjedt el igazán.

 • 2012.10.24 11:24:11Dekatlon

  nyuci12: hogy nem tetszik, azt értem. de miért hívod más népek szokásait mocsoknak?
  Gondolom te lennél a legjobban felháborodva, ha egy angol beszélne így valamilyen szokásunkról, ami épp kezd meghonosodni Angliában.

 • 2012.10.24 11:40:10belekotyogok

  nyuci12: haha, gondolom annakidején is elég sok embert zavart a keresztény vallás ráerőszakolása nem keresztény népekre, csak épp nem volt más választása. szóval mivel nem kötelező, tégy úgy, mintha nem lenne.

 • 2012.10.24 12:06:29fortissima fingus

  nyuci12, prim

  "Hogy őszinte legyek, engem is nagyon zavar, hogy a békés halottak napjába belerondítanak ezzel az angolszász mocsokkal"

  Minek ez a fröcsögés? Az, hogy itt gyökértelen, egy dolog, de ettől még nem "mocsok".
  Mellesleg Halloweent október 31-én, a halottak napját (a katolikusok) november 2-án tartják, ergo előbbit nem utóbbi helyett. Való igaz, hogy túlságosan közel esnek egymáshoz, nehéz áthangolódni a vidám ijesztgetésről az elmélyülésre.

  Magyarországon az első karácsonyfát a XIX. században állították, lám, ez sem ősi magyar szokás, hanem "import", de mivel már felnőtt néhány generáció azóta, belesimult a szokásrendszerünkbe.

 • 2012.10.24 12:58:12prim

  Mert itt is ez zajlik most, ránkerőszakolják ezt szart...A szelíd erőszak is az erőszak egy formája!!

 • 2012.10.24 13:24:34Starlark

  És nem angolszász hanem kelta szokás ha már itt tartunk.
  Amúgy még anyám idejében is volt tök faragás, emlékszik ilyesmire pedig az ötvenes években tuti nem volt halloweenezés.

 • 2012.10.24 13:30:13Starlark

  Röviden
  "Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis a nyár végét és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében léteztek. "
  "A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O'Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ez egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel."

 • 2012.10.24 14:25:38fortissima fingus

  prim
  Ez a "szar" mindjárt értékes hagyomány volna, ha kiderülne, hogy ősi magyar szokás, de legalábbis dédanyáink is űzték már.
  Természetesen nem ősi magyar szokás, csak arra akarok kilyukadni, hogy attól még nem "szar", hogy más népeké.

 • 2012.10.24 14:46:19kapuka

  Nem tudom, nekem anyukám 1940-ben született, de azt mondta, gyerekkorában ök is faragtak tökvicsorit, pedig az már nem most volt, és eléggé vidéken is, egy Békés megyei kis faluban. Mondjuk beöltözés, ilyesmi nem volt, de tökvicsori igen.
  Én eddig nem csináltam, idén fogunk, mert a nagyobbik gyerköc 4 éves, és mostmár értékeli.
  Már meg is vettünk két helyes kis sárga tököt, az egyiket holnap bevisszük az oviba, az õszi munkadélutánra.

 • 2012.10.24 17:11:50Hunter Thompson

  Ha már a külföldről átvett dolgokról beszélünk, érdekes, hogy a gagyi "valóságsók" és a műanyagkaják ellen nem acsarkodnak annyian, mint ez ellen az ártatlan ünnep ellen.

 • 2012.10.24 18:35:01Mókusélet

  Én minden évben faragok, pedig már kisgyerekem sincs. Egész egyszerűen tetszik és szeretem ahogy a kis mécses picit megpörköli a tök belsejét és finom illat van tőle.

 • 2012.10.24 22:00:03fafej

  Anyukám '38-as születésű,ő is faragott gyerekkorában töklámpást.És nem mondhatnám,hogy a hatvanas években az Amerika-majmolás "trendi" lett volna,holott faragtunk akkor is....

 • 2012.10.24 22:08:38Sesut

  fortissima fingus: más oldalról viszont senkinek eszébe sem jutna töklámpást faragni, ha ez mondjuk ősi orosz vagy török vagy román népszokás lenne. de még az ősi kelta népszokások is csak akkor kezdenek vonzóak lenni, ha az óceánon túlról jutnak vissza. ez az, ami engem zavar a töközésben meg a Valentin napban.

 • 2012.10.25 12:35:37fortissima fingus

  Sesut
  A Valentin-napnak és a Halloweennek jó a marketingje...
  Rávetették magukat a kereskedők. De az összes többi ünnepre is.
  Már most elkezdték a karácsonyi dömpinget, amitől én agybajt kapok.
  Alapvetően csak rajtunk múlik, mennyire fekszünk le ennek.

 • 2012.10.26 10:17:14daniki3

  Nyuci 12!

  Nem értem a problémád. Ha nem tetszik,nem veszed figyelembe. Az én gyerekeim imádják a tököt faragni,és évek óta meg is teszik. Miért ne lehetne? Öltöztessem őket feketébe,adjak 100 papírzsepit,hogy sírjatok,mert most ezt KELL tennetek???
  Amikor gyerek voltam is faragtunk vidéken tököt,nem gondolom hogy ez mai felkapott dolog volna.
  A szeretteinkről meg NEM CSAK most kellene megemlékezni,mert Halottak napja van!

 • 2012.10.26 12:32:41fortissima fingus

  " A szeretteinkről meg NEM CSAK most kellene megemlékezni,mert Halottak napja van!"

  Pontosan.

 • 2012.10.31 12:41:43macskaságos

  primm+nyuci 12

  Nem érzitek kicsit szánalmasnak, hogy egy ilyen apróságon-tökfaragás-acsarkodtok?
  Fantasztikus életetek lehet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta