SZÜLŐSÉG

Aki kicsit is fél, ne szüljön otthon

2012. október 21., vasárnap 10:53

Eszter 31 éves, (most még) egy gyerekes, értelmiségi nő. Első gyermekét otthon szülte, és nem tervez máshogy tenni a továbbiakban sem. Interjúnkban arról mesél, miért döntött így, milyen élmény volt neki a szülés otthon, és mit gondol az otthonszüléseket övező, gyakran agresszív indulatokról. Azt is elmondja, ki az, akinek ő semmiképpen nem javasolná, hogy ezt az utat válassza.

stockfresh 84449 father-hugging-newborn-baby sizeM

Honnan jött az elhatározás, hogy ne kórházban, hanem otthon szülj?

Már egyetemistaként tudtam, hogy ha egyszer szülni fogok, akkor azt nem kórházban szeretném. A szakdolgozatomat perinatális témából írtam, így jó pár budapesti kórházban és az otthonszülős közegben is megfordultam, és megdöbbentett az, milyen óriási különbség van a két megközelítés, a medikális és a bábai modell között. A medikális szemlélet azt mondja, a szülés egy olyan állapot, ami kockázatokkal jár, ezért szükséges orvosi jelenlét, míg a bábai modell a szülés természetes jellegét hangsúlyozza, azt, hogy ez egy olyan folyamat, amelynek megvan a maga ritmusa, és minden nő képes szülni helyszíntől függetlenül.

Ez utóbbi megközelítés áll hozzám közel, s hangsúlyozom, itt nem az otthonról vagy a kórházról van igazából szó, hanem arról, a segítők, akik a szülés során melletted vannak, melyik modellben hisznek. És én úgy láttam, persze ez némileg leegyszerűsítés, hogy az otthonszülésben segítkezők a bábai modellben, a kórházi orvosok pedig a medikális modellben gondolkodnak. S bár nyilván kórházi orvosok között is óriási lehet a különbség, még az én szuperalternatív szülészorvosom sem tűnt olyannak, aki mondjuk 12 óra vajúdás után ne adta volna be az oxitocint, mondván, ez a rutin.

Ez persze csak a kognitív szintje a döntésnek. Ha az érzelmi részéről kell beszélnem, azt mondanám, hogy én rettegtem attól, hogy a kórházban, abban az állapotban, amikor totálisan elvesztem a kontrollt, akkor esetleg olyan beavatkozásokat tukmálnak rám, amit kevésbé módosult tudatállapotban biztosan elutasítanék. Illetve féltem attól, hogy bekapcsol nálam a tekintélyelv, amibe jól beleszocializálnak bennünket, és fenntartások nélkül megadom magam az orvosnak, aki esetleg olyan beavatkozást tart ésszerűnek, ami nélkül is szuperül meg tudnám szülni a babámat.

Én nem tekintélyelvűen akartam szülni, hanem együttműködve. Úgy akartam szülni, hogy közben ne gyereknek kezeljenek vagy esetleg betegnek, olyasvalakinek, aki annál fogva, hogy nem olvasott el többezer oldalt a témában, kevesebb fogalma lenne arról, hogyan is kell szülni. Szerettem volna, ha komolyan vesznek és bíznak bennem. Ha olyanok vannak jelen a szülésnél, akik feltételezik, az én szülésemben én vagyok a legkompetensebb, én tudom a legjobban, mi történik a testemmel és akik tiszteletben tartják azt is, milyen pózban, milyen ruhában, milyen hangerővel szeretném világra hozni a gyerekemet. És, ami a legfontosabb, nem akartam, hogy a babámat elvegyék tőlem, akár egy pillanatra is, csak azért, hogy lesikálják és megméricskéljék.

És ami talán a legfontosabb érv volt az otthonszülés mellett, hogy szerettem volna megadni a babámnak, hogy úgy születhessen, ahogy neki a legjobb, hogy ne háborgassák, ne sürgessék.

Nyilván volt részed beszólásokban, hegyi beszédekben az otthonszülés ellenzői oldaláról. Mit gondolsz arról, hogy gyakran azt hallani, hogy otthon szülni divat és önzőség?

Huhh, ez nehéz. Hát, én nem szoktam kérkedni az otthonszülésemmel. Sőt, inkább szoktam is félni, ha elmondom, vajon, szítok-e indulatokat. Mert valahogy azt vettem észre, hogy sokszor indulatokat vált ki, ha valaki felvállalja azt, hogy a megszokottól eltérően hozza világra a gyerekét. Sokszor mesélik anyukák, hogy bizony nekik a babájuk nem lenne, ha a remek orvosok nincsenek ott, ha otthon szültek volna. Hát, nem tudom, valószínűleg az orvostársadalomnak is szüksége van, hogy fenntartsa a képet, ők nélkülözhetetlenek, nélkülük bizony az asszonyok képtelenek lennének világra hozni gyermekeiket. Hihetetlen, mennyire kitörlődött a nőknek az ősi tudása a testükből...

Én hiszem, hogy a modern medicina csodás dolgokra képes és súlyos betegségek gyógyítását teszi lehetővé, de nem szabadna ilyen mértékben belenyúlnia a várandósság és a szülés folyamatába, mert ezzel csak azt éri el, hogy a nők elhiszik, nem urai testüknek. De most messzire mentem.

Az, aki azt gondolja, hogy az orvos nélkül nem élne a gyermeke, az tényleg jobb is, hogy kórházban szülte meg. Szóval, szerintem, ez így van rendjén. Őszintén azt gondolom, hogy aki egy kicsit is fél az otthonszüléstől, semmiképp se próbálja meg.

Azt még nem hallottam, hogy ez divat volna. De ha így van, én örülök, ha egy ilyen irányú trend jelent meg, igen, hajrá, minél többen szüljenek otthon, ha ahhoz van kedvük!

stockfresh 446180 baby sizeM

Önzőség? Ahogy már az elején is említettem, sok szinten átgondoltam ezt a dolgot, és nyilvánvalóan számos érv önzőnek tűnhet. Viszont abban is biztos vagyok, hogy ha én nem érzem jól magam a szülésemben, a gyerekem sem úgy jön a világra, hogy az jó neki. Ha én nem tudom átadni magam ennek a folyamatnak, akkor nagyobb valószínűséggel lesz szükség beavatkozásokra, és akkor az neki sem jó, egyáltalán nem. Az viszont egyáltalán nem önzőség, ha úgy szeretném az érkezésének körülményeit megteremteni, ahogy azt pl. Leboyer is leírja, hogy ne legyen akkora trauma neki, hogy világra jön, félhomály fogadja, finom meleg, az anyja ölelő karja, biztonság, nyugalom, ne pedig neonfények és egy csomó idegen, akik vizsgálgatják.

Mennyire volt lehetőséged előzetesen megismerni a szülésben résztvevőket?

A bábával és a dúlával a szülés előtt is találkoztam, és bár nem sokszor, mégis azt emelném ki, hogy mennyivel intenzívebb volt a bábával a kapcsolatom, mint a szülész-nőgyógyászommal. Nem pusztán a testi folyamatokra korlátozódott, hanem bármilyen lelki nyűgömmel is megkereshettem. Sokat jelentett az is, hogy a szülés után is rendszeres kapcsolatban voltunk. Erős kötődés alakult ki bennem a bábám felé, és nagy szeretettel gondolok rá. Biztos vagyok benne, hogy vele szeretnék legközelebb is szülni.

Volt fogadott orvosod?

Igen, a hivatalos és kötelező vizsgálatokat az orvosnőm végezte. Ő is támogatta az otthonszülésemet.

Elmesélnéd, hogyan zajlott maga a szülés? Sokan talán el sem tudják képzelni, milyen a megszokott lakókörnyezetben szülni.

Igazából, a szülés szerintem pont ugyanúgy zajlott, mint ahogy egy szülés szokott. A tágulási szakban szinte teljes egészében a párom jelenlétében vajúdtam. A bábáim kb. ennek a végére értek oda, s egy idő után a hálószobánkba mentünk át, itt jött világra a baba is. Nagyon meghitt és nyugodt légkörben zajlott a szülés. A segítőim végig csendben és rám hangolódva voltak jelen. Nem véletlenül mondják azt, hogy a bábák inkább kísérik a szülést, míg az orvosok levezetik. Egy percig nem instruáltak, nem vezényeltek, talán ha párszor tettek egy-egy javaslatot, de még ez sem volt jellemző,

inkább megkérdezték, hogy lenne jó nekem, pont kellő időben itattak meg a vízzel vagy borogattak. Azt éreztem, rám és a babámra hangolódtak. Nem hangzott el egyszer sem, hogy hány centire tágultam, vagy hogy mennyi időm van még, vagy hogy túl hosszú lenne a kitolás. És ez rám is pozitívan hatott, nem a számok irányították a folyamatot, hanem tudtam befelé figyelni.

Nekem a szülés azt adta, hogy valami nagyon mélyről jövő, ősi erőt élhettem meg. És ezt mindenképpen szeretném újra és újra átélni. Korábban úgy gondoltam, elég lesz egy gyerek, maximum kettő, hogy ne legyen egyedül, de az, ahogy világra jött a babám, teljesen megváltoztatott. Most már úgy vagyok vele, hogy szeretném legalább még háromszor megélni ezt a csodát...

És a szomszédok? Nem hallatszott át semmi? Én nagyon hangos voltam, csak azért kérdezem.

Tény, hogy ez egy zajos műfaj, bennem nem volt semmiféle gátlás, hogy mennyire hangosan üvöltök, a szomszédok nem jöttek át panaszkodni, és azóta sem reklamáltak. Dehát, valljuk be, a szomszédok még akkor sem nagyon törődnek azzal, mi történik a zárt ajtók mögött, ha valakit éppen péppé vernek...

Nem nézel más szemmel a lakásotokra? A kádra, ahol vajúdtál, az ágyra, ahol megszülted a kislányod?

Ez jó kérdés. Míg a szülésre készültem, azt hittem, hogy teljesen meg fog változni a viszonyom a lakáshoz. És inkább attól tartottam, hogy talán negatív irányban fogok elmozdulni. De egyáltalán nem így történt. A szülés után már egyáltalán nem is foglalkoztatott ez a kérdés. Néha eszembe jut, hogy itt született a baba az ágy mellett, ilyenkor elérzékenyülök, vagy ha befekszem egy forró fürdőre a kádra, visszajönnek az emlékek, és az nagyon jó!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.21 21:45:17tea fan

  wmiki külön kategória.

 • 2012.10.21 21:48:05zoldmandula33

  @blacklord
  nem igazán értettem, amit írni akartál, de talán te igen, amit én.
  nem mellesleg a nagymamám mind a négy gyerekét otthon szülte, és még nincsen 70éves, szóval elég jól emlékszik rá.
  de ahogy _Wasp_ is írta, szerintem ennek itthon se kultúrája, se hagyománya. az most mindegy, hogy már vagy még...az "infrastruktúráról" nem is beszélve. szóval a lényeg ugyanaz.

 • 2012.10.21 21:50:33zoldmandula33

  @wmiki
  te talán bolond vagy?
  menjél már be pl. a jánosba a szülőszobákba...dobsz egy hátast milyen szépek..és praktikusak. a tisztaságról meg a szülésznők hozzáállásáról nem is beszélve.
  legalábbis nekem csak jó tapasztalataim voltak, és nem fizettem értük.

 • 2012.10.21 22:04:06anothernick

  wmiki - Neked ne legyen gyereked, ha lehet... vagy ha van, remélem, nem az enyémmel fog egy oviba, suliba járni, mert Te biztos a kötelező védőoltásokat sem adatod be ezekkel a "mészárosokkal"... nekem nem sokon múlt, hogy komoly baj legyen, nem lett. azért nem, mert észnél volt a szülésznőm, a dokim, meg az ügyeletes doki. olyan komplikáció volt, amire nem lehetett előre gondolni, de lehet, hogy már nem élnék... biztos jó lenne a gyerekemnek anya nélkül felnőni, a családom meg verné a mellkasát, hogy a természetesség hívei vagyunk, úgy bizony! konkrétan ismerem azt a lányt, akihez rohammentőt kellett hívni otthonszüléshez, mert gáz volt, nem kicsi. most minden OK vele, de nem a mentőkön, hanem a szerencséjén múlt...

 • 2012.10.21 22:16:14wmiki

  :x
  még jó, hogy nem adatok védőoltás, nem akarom megmérgezni a gyereket

  de tudom tudom, kórházakban senki nem hal meg, és az orvosok (meg a tudomány) sosem téved, a természet a hülye...
  ...és persze semmelweis ignác, aki láthatatlan lényekben hitt
  szerencsére korának felvilágosult doktorai, be is záratták az idiótáját

 • 2012.10.21 22:25:03anothernick

  mikike - de az enyémet szívesen megfertőzteteted a tieddel, ugye?
  sztem húzz el egy dzsungelbe, ahol nincs semmilyen civilizáció, csinálj pár gyereket az őslakosoknak, majd tisztességesen, szertartással temesd el őket is, meg esetleg az anyjukat is, mert vmi baki csúszott a terhességbe/szülésbe...
  senki sem mondta, hogy nem hibáznak az orvosok, de HA baj van, akkor nélkülük kevés az esélyed... végülis próbálkozhatsz néhány varázsigével, biztos sokra mész vele...

 • 2012.10.21 22:25:39Karmadealer

  "Ez persze csak a kognitív szintje a döntésnek.""Én nem tekintélyelvűen akartam szülni, hanem együttműködve.""féltem attól, hogy bekapcsol nálam a tekintélyelv, amibe jól beleszocializálnak bennünket"
  stb...
  Ilyen nő nincs, szerintem ez a cikk kitaláció.
  Ha mégis van, jajj a férjnek, jajj az orvosnak.
  Meneküljön, ki merre lát.

 • 2012.10.21 22:27:00Karolinn

  Húú de utálom a szélsőségeket, akik szerint csak az a jó, amit ők hisznek...

  zoldmandula33
  én is ott! :)
  nem volt 5 csillagos,de pont jó volt...

  Ügyeletes szülésznő diszkréten,de úgy törődött velem, mintha csak én lennék a világon. Utána a büszke-mama borítékját rákvörösen passzolta, mondván ő sosem...
  Dokit meg csak akkor láttam, amikor kellett...(de akkor meg nagyon kellett)
  Apával kettesben vártuk (és fogadtuk) a Babánkat...
  Otthon sem lett volna szebb élmény.

  Nem mellesleg nekem eszembe sem jutott nézelődni, hibákat keresni. Eléggé el voltam foglalva...

 • 2012.10.21 22:27:55wmiki

  nem tudom miért ajvékolsz

  ha a tiéd be van oltva, mivel az orvosok, a gyógyszeripar, és a tudomány ugye sosem téved, akkor őt semmiféle veszély nem fenyegeti

  de ha mégis beteg lenne, csak el kell vinned egy közeli kórházba, és ott, a fehér köpenyes szent emberek, rögtön életre keltik, még akkor is, ha meghalt
  hiszen egy kórházban mindenki meggyógyul, nem?
  ott sosem hibáznak, csak hibátlan emberek dolgozhatnak, erről papírjuk is van

 • 2012.10.21 22:32:07Karolinn

  Oh a lényeg elveszett:
  Eü-s vok, ismerem mind2 szemléletet.
  Én nem szülnék otthon. De "kórházban" sem. Szülőszobában igen. Ahol a családias hangulat a lényeg, nem a technika.
  Keresni kell és talál az ember olyan kórházat, személyzetet, ahol majdnem otthon érezheti magát az ember, emellett, ha gond van ugrásra kész akár a műtő is.
  Nekem ennyi volt a fontos: biztonság és nyugalom.

 • 2012.10.21 22:46:44sony

  @blacklord "Epic fail."

  A Wikipédián ezt írták:

  "Egy Hollandiában végzett átfogó kutatás, szerint „sokkal kockázatosabb” az otthon szülés, mint a kórházi szülés[10]. A 40.000 szülést vizsgáló kutatás szerint magasabb a komplikációk és halvaszületések aránya az alacsony kockázatúnak ítélt, de bába által végzett születéseknél, mint a kórházban, nőgyógyász által végzett, eleve magas kockázatúnak ítélt születéseknél. Ráadásul mindkét esetben nagyjából azonos arányban kerültek csecsemők az intenzív osztályra a szülés után. A kutatás a holland rendszer felülvizsgálatát sürgeti.

  Ezzel szemben egy másik, szintén Hollandiában, körülbelül másfél évvel korábban végzett, az eddigi legnagyobb, 530.000 szülést felölelő kutatás ellentétes eredménnyel zárult[11]. Itt arra jutottak a szakemberek, hogy alacsony kockázatú terhességeknél „a komoly betegség vagy halál” kockázata ugyanakkora kórházban, mint az otthon szülésnél. A tanulmány szerzői ezzel bizonyítottnak látták, hogy nincs összefüggés a perinatális halálozások Hollandiában megfigyelt magasabb aránya és az otthon szülések között.

  Összegzésképpen elmondható, hogy a kutatási eredmények legalábbis ellentmondóak, és ez nem segíti a tisztánlátást a kérdésben."

 • 2012.10.21 22:53:22Karolinn

  Ha a védőoltás felmerült: Nekünk, itt könnyű azt mondani nem kell, mert nem vagyunk potenciálisan veszélyeztetve. (mert ugye kötelező lévén a lakosság nagy része oltott, így a betegség csak behurcolva fordul elő, ha egyáltalán előfordul) Kíváncsi lennék ki, mit mondana, ha csak keveseknek jutna védőoltás, de a betegségeket bárki elkaphatná...

 • 2012.10.21 22:54:28zsocsa

  wmiki te b.rom.. Na pont az ilyenek miatt kapta el 2 hetesen! Az egyik gyerekem a szamárköhögést...kis hijján belehalt ha nincsenek azok a szemét dokik ugyebár. Na ezek a dögök mondták,hogy ugye a barom bioszülök oltás ellenzök (illetve a balkán blokk oltatlan bevándorlói ami más tészta) akaratukon kivül terjesztik az ilyen finomságokat,amit a pici aki nem tehet róla,hogy nem tudott pár hetet várni az oltásra elég gyorsan egy köhögés után elkap. nem az egyetlenek voltunk akkoriban a gyerekkórházban,mint késöbb kiderül.t.
  És igen kórházban szülnék/tem de sztem csak otthon szülös cikkeket közölnek mostanában. nemtommér..

 • 2012.10.21 22:59:49zsocsa

  még annyi a cinizmusodhoz,hogy a lila kis fejét ha láttad volna fuldokolva ahogyan nem kapott levegöt (otthon én nem tudtam leszivni a váladékot és te sem tudnád) asszem nem irnál ilyeneket.

 • 2012.10.21 23:20:28szellemkor

  Indulatok nélkül... Önzés, végtelen önzés, énközpontúság, és világtól elszakadt önfejűség, önhittség. Az alázat, a szerénység hiányzik nagyon ebből a nőből. Hogy nem az ő hülye tarisznyás elvei meg elkényeztetett, elfuserált egocentrikus személyiségének hisztériái, hóbortjai számítanak.
  A férje helyében (ha van olyan szerencsétlen aki hozzáköti az életét egy efféléhez) úgy zavartam volna be a kórházba hogy a lába nem éri a földet.

 • 2012.10.21 23:44:42Karolinn

  Hah megakadt a szemem "tukmálnak rám" szón...vicces.
  Semmi sem kötelező, csak amit elfogadsz, azt tehetik meg.
  Persze a kórházak védik magukat bizonyos protokollokkal. De a kórház is választható...
  Én elmondtam mit akarok, a dr elmondta mit lehet, és egyeztettünk nekem megfelel-e így. "módosult tudatállapotban" pedig tudta a dr. a dolgát. Bizalom kérdése. No meg Apa is ott volt "érdek-képviselni" :D

 • 2012.10.21 23:53:22BPO

  Állatorvosként (tehát a biológiai háttérrel is tisztában, de mindenféle elfogultság nélkül) semmi gond, persze, lehet otthon szülni meg nem kórházban, de akkor tudomásul kell venni, hogy bizony előfordul h a baba, sőt a mama sem éli túl a szülést...és néha még kórházban sem, mert túl sok idő, amíg a szomszédos műtőbe áttolják az anyukát és az orvos gyorsan bemosakszik...(mert többre nincs idő...). És ilyenkor senki sem tehető felelőssé (vagy ha nem kórházban történik ilyen tragédia, akkor leginkább az(ok) akik a döntést hozták), ez a viselt kockázat. Ennek tudatában én biztosan a lehető legkisebb kockázatot szeretnék majd vállalnia gyermekem és a saját érdekemben is.
  Más vetületben, ha úgy nézzük, semmilyen egészségügyi problémával nem kell orvoshoz fordulni. Csak akkor tudomásul kell venni, hogy bizony régen egy egyszerű hasmenésben vagy influenzáben is sokan haltak meg...

 • 2012.10.21 23:56:13mangalor

  Teknős Béka, akiknél baj lett, azok perlik most a Geréb Ágnest (egy részük)... de nem tudom, hogy legbelül mit gondolhatnak, valószínűleg bármit megtennének, hogy a gyerekük életben legyen.
  Én azon a véleményen vagyok egyébként, h mindenki szüljön, ahol akar, ha valakinek úgy jó, otthon, de legyen meg a háttér, és a kórházak működjenek partnerként, ha baj van. Ne az legyen az első, hogy jól leszúrják a problémás vajúdó nőt.

  egy bónuszvideó, nagyon kemény a nő, nem egy kényes menyecske. Egyedül hozza világra a 4. gyereké (ahogy a többit is)t:[link] hosszú a mozi, eksön kb. a 8. perctől!

 • 2012.10.22 00:26:42margaritt

  tea fan: "Beszélj olyan anyákkal - mint a barátnőm -, akiknek nem biztos, hogy élne, vagy egészséges volna a gyereke (vagy ők maguk), ha nem jött volna azonnal a(z orvosi) segítség. "
  Beszélj olyanokkal, mint néhány barátnőm, akiknek az orvosi segítség ellenére, vagy éppen amiatt halt meg, vagy lett súlyos beteg a babájuk.

  "Én komolyan nem értem ezt a "szülésélmény"-dolgot" Én sem értettem, amíg nem éltem át. Most már értem, és azt is, miért olyan fontos.

  "Ha kórházban éltél át otthonszülés-szerű szülést, melynek során nem háborgattak, nem avatkoztak be feleslegesen, ám baj esetére mégiscsak ott álltak ugrásra készen az orvosok" Nem, ha hirtelen komplikáció lép fel, (pl. a baba elakad, elmegy a szívhang stb. Nem vették volna észre u.i semmi műszer nem volt rajtam, és nem is tudtak volna sehová tolni, mert pont nagy volt a fejetlenség, csak aznap reggel 17 baba született, nem volt szabad kapacitás. Szóval, komplikáció esetén ugyanúgy ottmaradtunk volna, mint ahogy két barátnőm babája is ugyanúgy meghalt pedig ott még figyeltek is, és műhiba sem történt. Csak sajnos van úgy, hogy nem sikerül.
  De van olyan barátnőm is, ahol pont az indokolatlan és erőszakos orvosi beavatkozás okozott bajt, szerencsére nem túl nagyot, de okozhatott volna életre szóló fogyatékot.
  Igen, elvileg lehet kórházat választani, meg szülészt is, viszont a magyar orvosok úgy 95%-a ugyanazt a szöveget mondja, ugyanazt az irányzatot követi, és ugyanannyira túlvállalja magát. Szóval, ez nem igazi választás.
  Az otthonszülést nem erőlteti senki, csak azt szeretné sok nő, hogy az a néhány, aki otthon szeretne szülni, mert ott érzi magát biztonságba, ne kényszerüljön kórházba azért, mert a többség ezt nem tudja elképzelni.

 • 2012.10.22 00:57:00sony

  @margaritt: "Az otthonszülést nem erőlteti senki, csak azt szeretné sok nő, hogy az a néhány, aki otthon szeretne szülni, mert ott érzi magát biztonságba, ne kényszerüljön kórházba azért, mert a többség ezt nem tudja elképzelni."

  És itt van újra a burkolt lenézés: 'nem tudja elképzelni a többség'. Ezekről kellene leakadni, mert az ilyen bicskanyitogató mondatokra nemigen lehet másképp reagálni, mint bicskanyitogató módon, amiből csak az jön ki jól, akinek épp több kedve/ideje van a vitára, de az álláspontok közelítéséhez semmit nem ad hozzá.

  Például itt egy pár lehetséges válasz: a legtöbb nő el tudja képzelni, ahogy a babája egy, a kórházban banálisnak számító, könnyen kezelhető, de otthon nem ellátható komplikációba hal bele, vagy lesz fogyatékos egész életére. A legtöbb nő átlát azon a hiten, hogy csak azért, mert nagyon akarjuk, még nem lesznek úgy a dolgok. A legtöbb nő képes arra, hogy a lehetőségekhez mérten olyan kórházat és orvost válasszon, ahol nem sérülnek az érdekeik, és a legtöbb nőnek van legalább egy olyan megbízható kapcsolata, aki képes képviselni az érdekeit a szülés során.

  Egy jó kis tesztet javasolnék, húzz a fejedre egy bőrtáskát - szigorúan egy kísérő személy, mondjuk egy bába jelenlétében - a táska száját zárd be annyira, amennyire csak tudod, és utána tölts el benne 5 illetve 30 percet. Akkor biztosan megérted, hogy nem mindegy, vészhelyzetben milyen messze van a műtő.

 • 2012.10.22 08:11:44wmiki

  no, akkor nem kell siránkoznod, hisz megmentették azok a szent emberek
  ugyehogy kórházakban senki nem hal meg?
  ezért is van, hogy még egyetlen szülészorvost sem ítéltek el, gyilkosságért
  hiszen ők hibátlanok, mint maga gyferenc!

  halleluja testvérek!
  dicsértessék a tévedhetetlen tudomány, és az ő áldott messiásai, a kórházban dolgozó orvosok!

 • 2012.10.22 08:58:14wmiki

  az meg különösen röhej, ahogy egyik elvtársad a burkolt lenézésről papol

  még szerencse, hogy a kórházban szülők nem nézik le az otthonszülőket, mikor azt kommentelik itt is, hogy dögöljön meg a gyermeke annak az ostoba otthonszülő libának

  ez aztán nem lenézés, ez a felvilágosodás maga!
  az értelem nevében!
  máglyára az otthonszülőkkel!

 • 2012.10.22 09:52:58pc guru-e vagyok

  Apák, hol vagytok? Mindig csak az otthonszülő NŐ hangja hallatszik. APÁK, ti mit szóltok ehhez? Kussoltok, mert ezt akarja az asszony? Vagy volt olyan, hogy a nő bepróbálkozott és ti elzavartátok a kórházba????? Milyen férjek hagyják, hogy a nő döntsön a KÖZÖS utód életkilátásairól? Papucsférjek és az igazi férfiak? Szólaljatok már meg, légyszi!

 • 2012.10.22 10:00:33kismorgó

  mindig eltűnik a kommentem...

  cica 13 - hoz csatlakoznék. Minden szavad igaz.
  A másik, hogy nagyon lenézőnek érzem ezt az írást. Azzal együtt, hogy átérzem, milyen jó volt neked otthon szülni, mert nekem is élmény volt a szülés, csak a kórházban!
  Nem érzem magam kevésbé jó anyának vagy nőnek, és azt sem gondolom, hogy elkényelmesedtem volna, vagy hogy túlparáztam a dolgot, és azért szültem kórházban. A másik nagy kedvencem :

  "És ami talán a legfontosabb érv volt az otthonszülés mellett, hogy szerettem volna megadni a babámnak, hogy úgy születhessen, ahogy neki a legjobb, hogy ne háborgassák, ne sürgessék."
  Ezzel takarózik az összes otthonszülő, és az otthonszüléspárti. Ugye akinek van egy kis agya, látja, hogy ez mekkora képtelenség....

  Mert a kórházban sem úgy néz ám ki a dolog, hogy kirángatják belőled a gyereket.

 • 2012.10.22 10:06:18kismorgó

  zoldmandula33

  Én is ott szültem, nagyon jó volt.

 • 2012.10.22 10:35:33Tapmancs

  @margaritt:
  "Beszélj olyanokkal, mint néhány barátnőm, akiknek az orvosi segítség ellenére, vagy éppen amiatt halt meg, vagy lett súlyos beteg a babájuk."

  Ezzel nyilván azt akarod sugallni hogy ha otthon szültek volna, akkor semmi baj nem történt volna. Te jó ég...

  És mégis ez a "néhány barátnő" mennyit takar? 3-4-5-6-ot? Mindegyiknek meghalt vagy súlyos beteg lett a babája, ráadásul kórházban??? Már bocs, de ez "kissé" hihetetlen.

 • 2012.10.22 12:32:43Lirian

  @wmiki:

  az a helyzet, hogy te egymagad sokkal többet ártasz a témának, mint G.Á. és komplett csapata.

 • 2012.10.22 12:35:00optizsiffin

  Wmiki: Persze ne is oltasd a gyereked, fertőzze csak a többit gyereket!! Igazi felelős szülő vagy!! Gratulálok!
  Amikor terhes voltam meg sem fordult a fejemben hogy otthon szüljek mert NEM CSAK MAGAMÉRT FELELTEM EKKOR HANEM A BENNEM LAKÓ ÉS VILÁGRA JÖVŐ GYERMEKEMRE!! Aki otthon szül az nem gondol bele hogy bármi történhet. ÖNZŐ ÉS FELELŐTLEN AZ A NŐ AKI OTTHON SZÜL!! Mi van akkor ha a komplikáció lép fel?? Oxigén hiányos lesz a pici jobb esetben vagy megfullad? Az anyuka méhe szétreped ergo elvérzik?? Árva csecsemő vagy síró anya meghalt újszülött. Komplikáció mentes terhességem volt és a szülésem is annak indult, később hatalmas orvosi és nővéri jelenlétnek köszönhettem a gyerekem egészségét és az én életemet!! Régen azért szültek otthon a nők mert nem volt pénz orvosra és rengeteg újszülött meg is halt meg anyuka is. Én támogatom az orvosokat mások szerint hentesek de amikor baj van futtok hozzájuk okosok.Rengeteget tanulnak hogy orvosok lehessenek és igen ők is tévedhetnek de nem gonoszságból. Tisztelni kell az orvosokat mert ha baj van igenis csak ők tudnak segíteni. Én hálás vagyok az orvosomnak mert a fiam egészséges és én élek!!

 • 2012.10.22 12:35:56Leonce

  "Azért, mert valaki nem azon az úton jár, mint te, még nem jelenti azt, hogy eltévedt volna." (Dalai láma)

 • 2012.10.22 12:36:35Leonce

  Támogatni kell a választás lehetőségét.

 • 2012.10.22 12:55:22Lirian

  @optizsiffin:

  azért ne essünk át a ló túloldalára: én kórházban szültem, császárral, mert nagyon magas volt a vérnyomásom: reggel már nem ehettem, mert 'azonnal megyünk a műtőbe', a lányom 18.42-kor született... és volt szabad műtő.. csak még megvártuk ezt, megvártuk azt...
  Én elhiszem (sőt tudom), hogy van rengeteg nagyon jó orvos, én is hozzájuk fordulok nyilván, ha bármi gond van, de azért ők is emberek. És mint ilyenek, lehetnek nagyon sokfélék: trehányak, istenkomplexusosok is akár...
  Mondom ezt azzal együtt, hogy nem szülnék itthon, nekem biztonságot adna a tudat, hogy ott a segítség a szomszéd szobában.

 • 2012.10.22 13:16:40cimmogi

  Ne haragudjatok,hogy ezt mondom,de mindenki csak azzal foglalkozik,hogy hogyan szül, milyen körülmények között- de arról kevesebb történet szól,hogy utána mi történik.A szülés - bármilyen is- csak egy rövid történés ahhoz képest ami utána következik,és ami sokkal fontosabb. Ez az egész szülés körülötti felhajtás teljesen felesleges szerintem.

 • 2012.10.22 13:23:09kapuka

  Szerintem meg mindenki szüljön ott, ahol akar :)

  Attól vagyunk felnőttek, és attól leszünk SZÜLŐK, hogy döntéseket hozunk. Döntéseket, melyeket senki sem hozhat meg rajtunk kívül. És igen, felelősségünk van, hiszen a döntéseinknek következménye van.
  Aki otthon szeretne szülni, szüljön otthon, hiszen ha bármilyen komplikáció adódna, és emiatt valami baj történne vele, vagy a babával, a következményeit ő fogja viselni, senki más.
  Aki kórházban szül, de nem lesz szép szülésélménye, vagy nem úgy történik a szülés, akkor is ő viseli a következményeit.


  Nekem két kisfiam van. Az első normál szüléssel, a másodikból császár lett. De mindkét szülésről szép emlékeim vannak, pedig mindkettőnél volt komplikáció (az egyiknél velem, a másiknál a babával - ezért is lett császár).
  Az, hogy egy szülést hogyan élünk meg - akár otthon, akár a kórházban - nagyban függ saját magunktól.

 • 2012.10.22 13:32:21gabcigirl

  Szerintem elképesztő, hogy az emberek ekkora elánnal dumálnak bele a mások dolgaiba. Pedig otthon is születhet egészségesen a gyermek, meg mondjuk kórházban is meghalhat, kockázata tehát mindennek van.

  Arról nem beszélve, hogy érthetetlen a kórházak folyamatos démonizálása. Nyáron volt nőgyógyászati műtétem: mindenki korrekt, kedves, szakszerű volt, műtét előtt is, után is, (közben nyilván altatva voltam), jó ellátást kaptam, emberséges körülmények között. (Köz, nem magánkórházban.) Ráadásul az otthonsszülés nem csak a saját lakásban szülés, hanem ún. szülőotthonban, ami átmenet a magánlakás és a kórház között. Erről persze sosem beszél senki.

 • 2012.10.22 22:40:29Karolinn

  pc guru-e vagyok

  Tolmácsolom Apát:(finomítva :) )
  Nem tartja semmilyen indokkal elfogadhatónak, az otthonszülést. (sem a védőoltások kihagyását)
  Legfontosabb az anya és a baba teljes biztonsága. Egyéb igények: a szabad orvos és kórház választás van.
  Sosem fizetne semmiért, fizet tb-t A rendes, igényes ellátáshoz mindenkinek joga van. Gondolkodás nélkül tépné le az arcát és perelné be a dr-t ha úgy érezné veszélyeztették a családját.
  És most is kiemelte,h élete l
  egnagyobb élménye az volt amikor látta előbukkanni a fejecskéjét...

 • 2012.10.22 23:18:16anothernick

  én is tolmácsolom, nem finomítva: "otthonszülés, oltásbenemadatás: baromság". :)

 • 2012.10.23 00:08:44pc guru-e vagyok

  Oké, köszi, de én nem anya tolmácsolására lennék kíváncsi, hanem a valódi, őszinte véleményekre, amit anya előtt is inkognitóban maradhat, ha kell. Szerintem itt van a kutya elásva. A nők madzagon rángatják az apákat és ők bele sem gondolnak még ilyen fontos dolgokba sem, csak hogy béke legyen. Bár ez bénaság és papucsság is, de remélem, hogy nem emiatt kussolnak, hanem mert a hosszú hétvége miatt nem tudnak szabadulni a szoknyák mellől.

 • 2012.10.23 00:58:50Unknown User

  Amikor felerősödött ez az otthonszülés mizéria, csak annyit kérdeztem feleségemtől (Két gyönyörű lányunk született a Szent István Kórház szülészetén és mind a kettőnél jelen voltam): "Történt-e ő szerinte bármilyen dolog a kórházi bent tartózkodás (szülés, utólagos ellátás) alatt, ami annyira megalázó, bántó, sértő, stb. volt, hogy amiatt megérheti kockáztatni az otthonszülést?" A válasz egyértelmű NEM volt. Nekem ennyi elég.
  Ja az első lányunknál (aki egyébként két héttel a terminus után született) 30 óra vajúdás után kapott oxitocint, mert még mindig nem volt eléggé tág a méhszáj. Talán nem vagyunk olyan szar szülők, hogy beleegyeztünk. Vagy igen? (A másiknál már ment anélkül is.)

 • 2012.10.23 07:34:47Ab ovo Taigetosz

  Kórházban szültem, háborítatlanul. Volt félhomály meg zene, meg nem vitték el a gyereket, nem mosdatták le, stb. Ja, és beöntés sem volt, gondoskodtam magamról előtte. Oxitocint akartak bekötni, nem kértem. megegyeztünk egy oxitocin injekcióban. Gátmetszés végül kellett, mert hiába próbálkozott a szülésznő a gvédelemmel. Nekem meggyőződésem, hogy azért sikerült így szülnöm, mert nyugalom volt és tudtam, itt megmentik az életünk, ha kell.

 • 2012.10.23 08:10:27Unknown User

  Ja bocs nem mondtam el a teljes igazat. Még azt is megkérdeztem, hogy el tud-e képzelni bármi olyat általánosságban, ami annyira megalázó lenne, hogy emiatt a biztonságot feláldozva inkább elkerülnénk a kórházi szülést. A válasz erre is NEM volt.
  Szóval csatlakozunk sok előttünk szólóhoz: a háborítatlan szülés élményt meg lehet élni kórházban is, ki kell, hogy ábrándítsuk a sok fellengzős, másokat lenéző és lekicsinylő bioanyut, ez nem csak az otthonszülők privilégiuma.
  Azt gondolom, hogy jó dolgukban ezek az emberek már nem tudnak mit kitalálni, hogy különbnek érezzék magukat másoknál, aztán majd eljön az idő amikor a nagy háborítatlanság, meg a korlátok elvetése jegyében egy ilyen anyuka gyereke a homokozóban izomból veri a gyerekemet a homokozólapáttal, az anyja meg csak félig odafordul, hogy "jaaaaj kilányom/kisfiam eeeejnye", majd vidáman beszélget tovább a mosódió és a vadgesztenye szaponin tartalmának összehasonlításáról valakivel.

 • 2012.10.23 08:28:30wmiki

  no...

  milyen szerencse, hogy a magukat felsőbbrendűnek képzelő kórházbanszülő, és oltásbeadó gyermekveszélyeztetők felől nem burkolt lenézés árad :x

  máglyára a boszorkányokkal igaz?

 • 2012.10.23 09:47:11Karolinn

  pc guru-e vagyok

  ok :)
  De ha Ő ír, akkor nem látod,mert törlik. Nem lenne túl szalonképes :) (de ha nagyon szeretnéd lehet megkérem, próbálja meg :P )
  Ő nem kedveskedik,ha a véleményét kérdezem,azt kapom.
  Madzagon rángatás nincs.(max. hajamnál fogva lenne, ha otthon akartam vna, de csak az első kórházig)
  Szülők vagyunk= ő ugyanúgy felel a gyermekéért, mint én. A kezdetektől. (pocakban, szüléskor,gyerekként, felnőttként) Nyilván van beleszólása, hiába az én testem (stb...) az ő gyereke is. Tehát ha a nő otthon szül a férfinek megfelel. Más nem lehet.

 • 2012.10.23 09:58:26Karolinn

  Unknown User

  Persze,hogy lehet kényelmesen szülni kórházban is.
  Csak keresni kell. Mindenki talál olyat ami legközelebb áll az elképzeléséhez.

 • 2012.10.23 13:03:34muckonya

  wmiki
  "még jó, hogy nem adatok védőoltás, nem akarom megmérgezni a gyereket"
  Még jó, hogy a gyereked élete végéig rá tudod venni, hogy ott maradjon, ahol most él (és ahová bevándorlók nem jöhetnek), ne menjen külföldre, egzotikus vidékekre tanulni, dolgozni, nyaralni, és ne kapjon el, nyomorodjon vagy haljon bele védőoltással megelőzhető betegségekbe.

 • 2012.10.23 13:05:58muckonya

  Én kifejezetten meg akarom nyomorítani és ölni a gyerekemet, és ezért mindent el is követtem: szedtem terhesvitamint, jártam terhesgondozásra, kórházban szültem és kapott védőoltást is. De a gyerek csak életben maradt valahogy.

 • 2012.10.23 13:54:38Karolinn

  muckonya

  Szégyelld magad! :D

  ui.próbáltad már:fehér kenyér, disznóhús, csapvíz, csoki?

 • 2012.10.23 21:08:39wmiki

  tudom, tudom, ti biztos ismeritek azt az embert is, akit Geréb Ágnes gyíkká változtatott
  ... csak már elmúlt...

 • 2012.10.23 22:05:08anothernick

  ehm, nemtom, ki mondta, hogy a férfiakat madzagon lehet rángatni ebben (vagy bármi más) kérdésben. miért kell az ilyen férfi bármilyen nőnek is??? asszem, ott már nagy baj van, ha ezek a horderejű dolgok nem közös megegyezésen alapulnak...

 • 2012.10.26 08:26:54Karolinn

  anothernick

  bizony-bizony...
  biztos nem kell...férfi az legyen férfi :)
  itt pedig béna szöveg lenne "az én testem" stb...mert az ő gyereke (is)...

 • 2012.10.26 08:28:17Karolinn

  oh és h ismét halljunk 1 Apukát (igen szintén csak továbbítva :) )
  "ekkora hülyeséghez 2 ember kell" :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta