Poronty mozimustra: Hotel Transylvania

Lányregény szörnyekkel tupirozva. Valami ilyesmi lehetne a konkluziója a Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak című filmnek. És pont a szörnyek miatt élvezhető az egész, mert ha csak a sztorit nézzük, akkor keservesen csalódunk. Az átlagos történet: a lány beleszeret egy fiúba, de a gonosz apa nem hagyja a kapcsolatot kibontakozni, mert mint a Capuletek és Montaguek, a szörnyek és az emberek nem szeretik egymást, de aztán jön a happy end, és a finálé.

A sablonosnak ható történet azért működik, mert a szereplők - mind ismert szörny - és a párbeszédek, na meg persze a viccek nagyon ülnek. A 3D-ben is nézhető animációs filmet   Genndy Tartakovsky rendezte (Szamuráj Jack, Dexter laboratóriuma) és kellett hozzá három forgatókönyv író is, bár erre nem értem miért volt szükség, hisz az egész panelokból van összerakva.

A történet egy ódon várkastélyban játszódik, mely hotelként üzemel megfáradt szörnyek számára. Vezetője Drakula, aki egyedül neveli lányát Mavist. A lány 118 éves lesz, és a születésnapjára készülődik. Egyetlen vágya, hogy megnézze, hogyan élnek az emberek, hisz apja eddig sosem engedte ember közelbe. A hotel élete akkor fordul fel fenekestül, amikor egy hátizsákos turista jelenik meg a színen. Wayne nem is tudja mibe csöppent, egészen addig míg Drakula fel nem világosítja. Innentől jön a szerelem, a dráma, és a boldogság.

A szereplők igen szerethetőek, itt lakik Frankenstein, a Láthatatlan ember, Quasimodo (aki szerintünk nem is szörny), a Farkasember, a Rémkoppantó, néhány zombi, és a Jeti is. A film látványvilága elviszi a sekélyes történetet, belepakoltak mindent ami megdobogtatja a korosztály szívét, van benne rappelő drakulalány, bluest éneklő szörnyikék, csápolás és persze romantika a vár tetején.

A párbeszédeket sikerült úgy megírni, hogy a felnőttek is jókat tudnak nevetni rajta, de a gyerekek is értik miről van szó, a poénok ülnek, a helyzetkomikum ezredszerre is működik. A film végére mindenki hőssé válik, Drakula végre elhiszi, hogy az emberek jók is lehetnek, és a szörnyek vígan pihenhetnek tovább az ódon várkastélyban. A gyerekek meg órákig mesélik, milyen vicces is az elgurult zombifej, és Drakula milyen cuki denevérré tud változni.

A filmet 12 éven felülieknek ajánlják, de egyáltalán nem félelmetes, így (a nem nagyon félős) kisebbek is örömmel fogják megnézni.

Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak

színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 91 perc, 2012 (12)

rendező: Genndy Tartakovsky
forgatókönyvíró: Dan Hageman , Kevin Hageman , David I. Stern
zeneszerző: Mark Mothersbaugh
producer: Michelle Murdocca
vágó: Catherine Apple

szereplő(k):
Adam Sandler (Drakula hangja)
Selena Gomez (Mavis hangja)
Steve Buscemi (Wayne hangja)
Kevin James (Frank / Frankenstein hangja)
David Spade (Griffin - a láthatatlan ember hangja)
Andy Samberg (Jonatán hangja)
Fran Drescher (Eunice hangja)
David Koechner (Quasimodo hangja)
Molly Shannon (Wanda hangja)
CeeLo Green (Murray)

szinkronhang:
Csőre Gábor (Drakula magyar hangja)
Gulás Fanni (Mavis magyar hangja)
Epres Attila (Wayne magyar hangja)
Széles László (Frank / Frankenstein magyar hangja)
Rajkai Zoltán (Griffin - a láthatatlan ember magyar hangja)
Berkes Bence (Jonatán hangja)
Oszd meg másokkal is!
Mustra