SZÜLŐSÉG

Hová lett a jó szex a gyerek után?

2012. október 15., hétfő 21:22

Törvényszerű az, hogy egy-két gyerek után a libidónk szabadságra megy, a férjünk közeledését leginkább csak elhárítjuk, és bár szeretnénk jókat szexelni a férjünkkel, mégis egyre kevesebbszer kerül rá sor? Erről a témáról írt egy olvasónk.

"Egy kisgyerekes anyukáknak szóló felnőttképzésben veszek részt, aminek egyik kötelező eleme, hogy kiscsoportos tréningeken is ott kell lenni. Ezek kompetenciafejlesztő, önismereti és ehhez hasonló, jól csengő néven futnak. A legutóbbi ilyen alkalommal volt egy feladat, amelyben meg kellett saccolni, hogy milyen eséllyel jár a gyerekvállalás párkapcsolati krízissel. Ez a kérdés lavinát indított el.

stockfresh 55754 unhappy-female-having-problems-in-bed-with-husb

Pár perc múlva már az egyik anyuka személyes válságának lettünk fültanúi. Aztán a másiknak. És a harmadiknak. Egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már arról beszélgetünk, milyen nehéz volt megélni, hogy anyák lettünk, jött az idegbaj, a depresszió, de a legnagyobb boldogság is. És közben ott az apa, aki háttérbe szorul. És vele együtt a párkapcsolatunk is, amit különféle okok és alibik által parkolópályára helyeztünk. Szinte mindannyian beszéltünk a szex hiányáról, az ellaposodott párkapcsolatról, s ki vállrándítva, ki lelkiismeretfurdalással mesélt arról, hogy már semmi sem a régi.

Egyetlen kétgyerekes anyuka képviselte az ellenpólust, aki azt mondta, hogy ők a családdá válást afrodiziákumként élték meg, és náluk nincsenek ilyen gondok. 

Ezen a tréningen döbbentem rá, hogy basszus, ez a kevés szex dolog tényleg szinte kivétel nélkül minden nőt és férfit érint, mégis soha, senki nem mondta előre, nem is írták le azokban a kismama könyvekben, magazinokban, hogy bizony, ha nem vigyáz az ember, már húszas-harmincas éveiben nosztalgiával gondolunk vissza egykori énünkre, aki élvezte a vad és szenvedélyes viháncolásokat bárhol, bármikor.

Azt ugyan már sejtettem, hogy nem vagyok egyedül a libidócsökkenéssel, mivel amikor már aggasztónak találtam a dolgot, fórumokon próbáltam feltérképezni, hogy csak velem van a baj, vagy mással is megesik ez. És ekkor fedeztem fel, hogy sok nőnek problémát okoz rágerjedni az apára, a férfira ugyanúgy, vagy legalább hasonlóan, mint annak előtte. Pedig szeretné, de egyszerűen nem megy.

A szülés után egy darabig még érthetőek (érthetőek?) a kifogások, a hormonok játékára és a fáradságra való hivatkozások, de idővel ennek már sokszor nincs is létjogosultsága, mégis csak bővül az alibi repertoár, egyre több a kamu indok, amik hosszabb-rövidebb időre „védelmet nyújtanak”, hogy ne kelljen lefeküdnünk azzal a férfival, akit mellesleg (elvileg) szeretünk.

Láttam olyan segélykérő fórumozót, aki rettegett a közelgő hosszú hétvégétől, mert a férje akkor tutira ungabungázni akar majd (így írta), és tanácsot kért, mivel menthetné ki magát. De olvastam olyan monológot, amit egy, már a bepróbálkozást is feladó elkeseredett harmincas férj írt, s próbálta megérteni, mitől nem akar már lefeküdni vele a felesége, akit ő most is nagyon szépnek lát és szeret.

A legjobban az tetszett, amit egy olyan feleség mesélt el, aki a férjét évekig elhessegette, ha az közeledett felé, majd, egyszer csak rájött, hogy a férje már feladta, és már nem is mer kezdeményezni. Amikor beütött nála a felismerés, elszégyellte magát és újra rátalált férjére.

Döbbenet. Hogy mit művelünk magunkkal és a férfival, aki akkor is képes ránk gerjedni, ha napi 10-12 órányi meló után meglát minket, amint kilibbenünk a fürdőszobából, és ő máris tettre kész, szeretni akar miket. És hogyan tud ránk úgy nézni, mint egy istennőre, miközben mi magunk állandóan utáljuk a testünket, és legszívesebben átszabatnánk. Mi meg apácákat meghazudtolva menekülőre fogjuk, és nem kérünk abból, ami mindkettőnk örömére szolgálna, és még tudományosan vizsgálva is illik rá a szó, hogy egészséges. Arra, amit, ha nagy ritkán mégis sor kerül rá, nagyon is élvezünk.

Milyen hatással volt a gyerek a szexuális életükre?

 • 355
  Jobb lett a szex, mint a gyerek előtt volt
 • 447
  Pont olyan, mint előtte volt
 • 2110
  Szeretnék többet szexelni, de valahogy mégsem megy
 • 727
  Nem is szeretnék a férjemmel szexelni
 • 1734
  Nincs gyerekem

Elgondolkodtam ezen. Nem vagyok egy lélekbúvár, de nem lehet, hogy talán azzal, hogy gyerekünk lesz, az a szeretet áradat, amit neki adunk, és tőle kapunk elég lenne számunkra, és másra már nem futja? Vagy a gyerekünket tökéletesnek látjuk, a párunkat meg kevésbé, és választunk kettejük között?

Nekem a tréning - talán véletlenül, talán nem - rányitotta a szemem arra, hogy én nem akarok azok közé a nők közé tartozni, akiknek az a baja, hogy a férje dugni akar. Vissza akarok találni a szerelmünkhöz, a libidómhoz, az élvezetes szexhez. Remélem, ez is fejben dől el."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.17 12:09:06apanap

  inkvisitor:
  Azért Neked se könnyű...Depresszió? lehet.. Engem ilyesmin nem kapott még rajta, de pl. tegnap ment a háttérben a tv, és egy pillanatra megálltam előtte megnézni, hogy mi megy. Szinte csak fél perc volt az egész, pont egy bögyös macát mutogattak, és akkor rajtakapott, de ki is akadt, nem szólt egy szót sem, és (szokás szerint) nagy nehezen ki tudtam húzni belőle, hogy mi a baja, akkor jöttem rá, hogy azt hiszi, hogy én a BM miatt bámulom a tv-t. Azt mondta, megbántódott. Az a legrosszabb, hogy ezt is alig tudtam belőle kiszedni, másrészt pedig, ha igaz is lenne, hogy a BM-et bámultam, akkor is szerintem épphogy magára kéne felhívnia a figyelmemet, hogy "hé én is itt vagyok, ha nő kell" De nem, ő inkább duzzogva megsértődik, és nem szól...

 • 2012.10.17 12:11:04M0ncsa

  Nah, vegigolvastam a cikket is, a kommenteket is. Csak hogy szo ne erje a haz elejet :)

  Fogamzasgatlo temaja: sajnos azok taborat erositem, akiknek a foggatlo hazavagta a libidojat. Raadasul hosszu tavon, mert az abbahagyas utan sem javult a helyzet. DE! Ennek ellenere igyekszem, mert szeretem a ferjemet, az osszes porcikajaval egyetemben. Igen, van, hogy nincs kedvem a szexhez, noes. Majd menet kozben megjon :)

  Terhesseg alatti szex (illetve NEM szex...): ez az a resze a dolognak, ami elott ertelmetlenul allok. Marmint egyes nok "felcsinaltak, mostmar minek dugni"-jellegu hozzaallas elott. Az ilyen miert nem ment inkabb spermabankba, de komolyan? Perpillanat a 8. honapban jarok, es egeszsegugyi okok miatt ideiglenesen eltanacsoltak az orvosok a nemi elettol (meg 3 hetig nem szabad, szamolom a napokat), de elotte eszembe nem jutott volna, hogy a terhessegre hivatkozva visszautasitsam a ferjem. En az Emberhez, a Tarshoz mentem ferjez, es nem egy donorhoz, aki a teherbeejtessel letudta "nemes" feladatat.
  Erthetetlen szamomra tovabba, hogy a nok a sajat rondasagukra hivatkozva utasitjak vissza a parjukat. Ha a pasinak jo, nekik nem tokmindegy?! Igen, balna vagyok, es igen, ez a kedvest cseppet sem zavarja. Normalis felfogasu ferfi tisztab an van vele, hogy a terhesseg a nonek sem kellemes, sot. Raadasul az o porontyat hizlalja, es ez valahol tulajdonkeppen aldozat (a magam reszerol nem bannam, ha a ferfiak atvehetnek/atvennek a terhesseget es az azzal jaro osszes nyugot, sot, a kesobbi un. anyai teendoket is. Dehat ez van, nonek szulettem, mit csinaljak. :))

  Szules utan, gyerek mellett szex temajaban egyelore nem tudok nyilatkozni, bar kotve hiszem, hogy sokat valtozna a dolog. Esti faradtsagot megertem, de ott vannak a delutanok (ha maskor nem, hat hetvegen), meg a reggelek, meg akar az ejszaka kozepe is. Ez ugyben viszont tenyleg nem szeretnek latatlanban, tapasztalatok nelkul okoskodni.

 • 2012.10.17 12:16:27pc guru-e vagyok

  @apanap: ismerem ezt a helyzetet, mi kimásztunk belőle. de azt is tudom, sokszor már zsigerből jön az ugatás, a sárkányoskodás, pedig nem is gondolja komolyan az ember. A direktbe ellenkezés, ellenvéleményezés is jól megy minden nőnek, szóval lepd meg, ne kérdezz, ne mondj semmit, egyszerűen csak jelentsd be, hogy ma este/holnap ide mentek, legyen körítés, pl. egy virágcsokor. Egy icipici ideje legyen rákészülni és izgulni, de ne több. Kész tények elé állítás, az beválhat. És nem kellenek nagy dolgok: első randihely, akármi, csak tényleg hassa meg. A nőkre leginkább kedvesedéssel lehet hatni, a semlegesség is kevés. Nem egy egyszerű szervezet a mienk :)

 • 2012.10.17 12:20:26pilar ternera

  apanap

  sajna, itt a feleséged súlyos önértékelési zavaráról is szó lehet. jártam ebben a cipőben én is. úgy érzi nem veheti fel a versenyt a BM-val, ezért már eleve lemond róla.
  amíg ő önmagával nincsen rendben, addig sajnos te hiába is győzködöd.
  közben egyébként tuti, hogy ő is szenved, csak még beszélni sem képes róla.

  amit leírsz, pajzsmirigy problémának tűnik. ez is mindenkire másképpen hat. valóban igaz, hogy szinte bármikor tudnék aludni, de ha rajtam múlna, ezzel együtt is tuti, hogy heti 5x szeretkeznénk! :) szóval, ha neki is ez a gondja, akkor azt kezelni kellene, mert ez sem kifogás mindenre.

 • 2012.10.17 12:26:12pc guru-e vagyok

  az nagyon is tévhit, hogy a pajzsmirigy problémák felelnek mindenért. nekem is alulműködik, gyógyszert szedek régóta, jártam nagyon jó orvosoknál és mindegyik azt mondta, hogy csak nagyon magas értékeknél (súlyos esetek) vannak tényleges élettani tünetei, amik kifejezetten női tünetek: fáradékonyság, ingerlékenység, elhízás, szex hiánya. Én sosem voltam kövér, sosem voltak ilyen tüneteim, legfeljebb, ha lustább voltam. nekem véletlenül derült ki, és már az elején azzal kezdte az orvos, hogy nehogy azt mondjam, hogy ilyen panaszaim vannak....viszont sok kövér és tohonya nő szereti erre a dologra fogni...

 • 2012.10.17 12:26:26tea fan

  RTB
  "Ha az a 3. egy kurva, akkor szerrintem nincs gond, ha nem kurva, akkor gáz van."

  És te ezt elfogadható és valódi megoldásnak látod?
  Dugj meg valaki mást, oszt' minden oké?
  Persze, értem én, hogy "egészségügyi okból" kell a szex, de az alapprobléma nem ez, legalábbis apanap leírása alapján (hogy nálatok mi a helyzet, nem tudhatom). Ugyanis itt már a kapcsolat érzelmi és bizalmi stabilitása is megrendült, amin nem segít a szeretőtartás vagy a kurvázás, csak az eltávolodás folytatódik és erősödik mellette.

  apanap
  Szerintem itt a probléma veleje: "pl. hogy a párom rondának találja magát (én egyáltalán nem, sőt, és ezt mindig mondom - mondtam is neki)"
  Ha egy nő utálja magát, utálja a testét, megszűnik nőként létezni, ergo megszűnik szexuális lényként (is) létezni.
  Nem te vagy a hibás, azt sem lehet mondani,hogy a párod az, de változtatni csak ő tud(na) ezen.

 • 2012.10.17 12:32:21M0ncsa

  @tea fan:

  "Ha egy nő utálja magát, utálja a testét, megszűnik nőként létezni, ergo megszűnik szexuális lényként (is) létezni. Nem te vagy a hibás, [...] változtatni csak ő tud(na) ezen."

  Igy van. Sajnos rengeteg no kuzd onertekelesi zavarokkal, es altalaban a partneren csattan az ostor (meg a baratnokon, akik hallgatjak a nyavogast). Rengeteget tud segiteni egy jo pszichologus. Nem viccelek, en jartam, es azota sokkal jobban erzem magam a boromben - erdekesmod kisugarzik: amiota szepnek latom magam, masok is ;)

 • 2012.10.17 12:34:00pilar ternera

  pc guru-e vagyok


  "viszont sok kövér és tohonya nő szereti erre a dologra fogni..." -érdekes lenne, ha ilyesmire "fognák", úgy, hogy nem diagnosztizálták náluk a betegséget. :DD

  annyira az ő férjük sem hülye, hogy ezt bevegye...

 • 2012.10.17 12:37:47pilar ternera

  Moncsa, tea fan

  dettó ugyanez.
  saját magától nem oldódik meg, szakember kell hozzá. nagyon sokat segít! :)
  és nagyon igaz: amit gondolsz magadról, ahogy viseled saját magad, az bizony kisugárzik - azt gondolják mások is! :))

  szóval apanap, kézen kéne fogni valahogy az asszonyt (rábeszélni) és segítséget kérni! bár, ahogy eddig írtad, nem túl nyitott a probléma kitárgyalására. :((
  nem könnyű szitu, drukkolok nektek!

 • 2012.10.17 12:42:18pc guru-e vagyok

  @pilar ternera Én személy szerint ismerek is ilyen nőt, nem is egyet. Könnyen elkönyveli, mert a neten olvasta, meg is mutatja a férjnek a tüneteket, amik könnyen illenek is rá. Az orvost meg lehet halogatni....Van egy ismerősöm, aki valami természetgyógyásznál volt, és ő megmondta neki, hogy alulműködik a pajzsmirigye, tuti az a baja. Mire kérdeztem, hogy volt-e vérvételen, ami tényleg kimutatja. De csak hebegett-habogott és azóta sem volt, majd egy év alatt. Viszont ő is kövér, tök lusta, ez jól hangzó kibúvó csak.

 • 2012.10.17 12:43:36tea fan

  koookusz
  "Nagyon igaz, hogy minden a fejben dol el, hat ez meg vegkepp!! Lehet persze vonakodni meg savanyodni, de akkor legalabb annyi tisztesseg legyen az asszonyokban, hogy elengedik az embert"

  Megfontolandó gondolat, én is úgy vélem, hogy sokszor "csak" fejben dől el - de azért nem mindig ez az ok. Például van, akit a kialvatlanság jobban kiborít, mint másokat. Erre nem az a megoldás, hogy fejben "trenírozza" magát, mert ez egy gyakorlati probléma, akként is kell megoldani.

 • 2012.10.17 12:48:40szajberpiraty

  Két gyerek, sok strapa, felkelés éjjel mert sír, felkelés korán, mert menni kell melózni... Kicsit meghízott, kicsit én is... De azért nemrég "házaséltünk" egy hatalmasat! Türelem kell sok türelem. Az első gyerek után én sok sokszor játszottam sértődött hímet, de ez nem vezet sehova. Őszinteség kell, és segíteni kell a másikat.
  Ha kimosol és elmosogatsz helyette, tuti hogy boldogan lovagol majd rajtad este...

  Gyerek után minden átalakul, észre kell venni és ki kell használni a megfelelő pillanatokat. Tudomásul kell venni, hogy ez egy darabig nem tervezhető mint régen, és nem lehet, nem szabad heti 1-2-... ban(ben) gondolkodni.

 • 2012.10.17 12:50:02M0ncsa

  @pc guru-e vagyok:

  En szerencsere szemelyesen egyet se, de forumokon (kulonosen azokon, amelyek kismamak, unatkozo haziasszonyok gyujtohelye - es itt most nem a haziasszonyon, hanem az unatkozon van a hangsuly) olyanokat olvasok, hogy minden hajam szala egnek all. Kifogasok, kifogasok, kifogasok.

 • 2012.10.17 13:22:30Ernoke

  2012.10.17 11:34:34inkvisitor
  Ja, az egészen más, én ilyeneket nem ismerek, és nem is értem ezt a hozzáállást.

  Mitya Ivanov
  Mert mondjuk (sajnos, még) szeretem?:)

  2012.10.17 12:43:36tea fan
  Viszont az tény, h a fogamzásgátló teljesen ugyanolyan minden más mellett gyakorlatilag eltünteti a libidót némelyeknél. Nem csak a párodat nem kívánod akkor, hanem senki és semmi mást sem, napokig eszedbe sem jut a szex. Nekem a személyiségem is megváltozott tőle kicsit, borulékonyabb, fáradékonyabb lettem tőle, mikor abbahagytam, úgy éreztem, h végre megint önmagam vagyok.

 • 2012.10.17 13:27:24pilar ternera

  pc guru-e vagyok


  ez szomorú. én csak azt nem értem, hogy aki kibúvókat keres a szex alól és ezt tartósan csinálja, az minek van együtt a párjával?
  most a kibúvót kereső fejével próbálok gondolkodni. neki ez miért jó?

  (persze költői kérdés, tudom én az összes magyarázatot, okot, kifogást, hogy miért is nem hagyja ott azt, aki már semmilyen szinten nem érdekli, csak adom itt a a naívát.)

 • 2012.10.17 13:30:48pilar ternera

  egyébként nagyon érdekes az, amit a fogamzásgátlóról írtok többen is.
  vagy 15 éven keresztül szedtem és semmi ilyet nem tapasztaltam soha!

  most ez újdonságként ért itt! :O)

 • 2012.10.17 13:35:17RTB

  tea fan

  ha kurva, akkor szerintem nins meg a veszélye az érzelmi kötődésnek emiatt sokkal kezelhetőbb lesz a helyzet

 • 2012.10.17 14:08:39Lefkada

  Nálunk is elég lehangoló a szexuális élet, illetve annak a hiánya... Én anyaként írok, tudom, hogy nem jó így, hogy változtatni kellene, de nem tudom hogyan. Most ahogy olvasom a Férfiak-apák írásait, még jobban elkeseredem, belegondoltam hogy hiányozhat a férjemnek az együttlét. Persze nekem is, de tuti nem annyira. Az oxitocinban lehet valami, mert az elején, a 3 óránkénti szoptatás időszakában tényleg nem hiányzott más érintés, testi kapcsolat, de most már igen. 2 lurkónk van, az egyik 1 éves a másik 3. Bébiszitternél nincsenek el, a nagyiknál is csak úgy, ha ott vagyunk és látnak minket, illetve a kicsi ott is csak a mi kezünkben. Esténként mikor leküzdjük őket dőlünk az ágyba és sajnos hétvégén is kiesett a napközbeni összebújás, mert nem egyszerre alszanak. Hajnalban meg képtelen vagyok belendülni, mivel a kicsi még sokszor óránként kelős éjszakákat produkál és azt sem tudom hogy másszak ki az ágyból reggel. Aki azt mondja a fáradtság csak kifogás, próbálja ki, hogy óránként ébresztik, pont mikorra bealudna mindig megszakítják...

 • 2012.10.17 14:09:32Lefkada

  Az én férjem nem mos-főz-takarít mikor hazaér munkából, de nem is várom tőle, max. akkor jönne jól majd a segítség ha én is visszamegyek dolgozni és munka után várnak ezek rám. Addig megcsinálom, csak azt sajnálom, hogy ami nappal nem megy a gyerekek mellett (főzés, mosás bepakolás, teregetés fér bele) azt este kell és nem lehetek velük, mert akkor jön a mosogatás, felmosás, pakolás. Persze nekem is jól esne egy meglepi mosogatás vagy más romantika, de férjnek meg erre nincs ereje/figyelme/kedve. Ha nem a fáradtság miatt úszik el a dolog, akkor meg azért, mert nekem nem megy csak úgy a szex. Igényelnék valami kedvességet, apróságot, figyelmességet, hogy nőnek érezhessem magam, de ez nincs. Ha felemlítem, akkor az a válasz, hogy neki is régen volt jó, régen kedveskedtem. Talán ebben van a probléma forrása, hogy mindketten a másiktól várjuk a közeledést. Jó lenne visszatalálni egymáshoz, ráhangolódni a szexre, mert így csak távolodunk.

 • 2012.10.17 14:15:44pilar ternera

  Lefkada

  "Talán ebben van a probléma forrása, hogy mindketten a másiktól várjuk a közeledést."

  pontosan jól látod a probléma (egyik) gyökerét!

  adni, adni, adni és nem elvárni semmit! és akkor jön a viszonzás is (elvileg,ha tényleg párkapcsolatról van szó, nem csak egymás mellett élésről!).

  tudom, hogy ez baromi nehéz (2 pici gyerek mellett meg pláne!), én is most tanulom, de sajnos nincs más út.

 • 2012.10.17 14:23:11apanap

  pc guru-e vagyok:
  Kösz a tippet, magam is gondoltam már erre többször is. Amúgy pilar ternera beletrafált, pont arról van szó, ráadásul kezelik is, de mégis rengetegszer fárad le, és alacsony a libidója.

  pilar ternera:
  "amíg ő önmagával nincsen rendben, addig sajnos te hiába is győzködöd.
  közben egyébként tuti, hogy ő is szenved, csak még beszélni sem képes róla."
  Már egy ideje rájöttem, hogy erről van szó, de tehetetlennek érzem magam, pont azért nem tudom mit tegyek, és ezért keltette fel az érdeklődésem ez a cikk.

  MOncsa: én is felhoztam már egyszer a szipológus lehetőségét, miután kijelentette, hogy egész egyszerűen nem is gondol a szexre, és már sokadjára degradálta le a saját külsejét. Kategórikusan elutasította a szipológust (sőt én párterápiát javasoltam, tehát azt mondtam, hogy én is hajlandó vagyok elmenni beszélgetni). Azt mondta, ő nem hülye, nem kell szipológus. Pedig próbáltam ráébreszteni, hogy amíg nem fogadja el magát, addig nem lesz jobb a helyzet. (egyébként egyáltalán nem csúnya, magas, arányos és nem kövér)

 • 2012.10.17 14:28:16inkvisitor

  Fáradtság? Lehet, a szoptatás plusz egy örökmozgó lehet fárasztó.
  Mosogatógép van, vasalást én intézem, a mosásnál meg egy nap alatt 3-4x többet kimosok mint a feleségem (bár ez csak hétvégén van, hétközben ő mos. Az ebédfőzés is az én reszortom (így az van amit akarok :)). A heti porszívózás-felmososás is az enyém. Ő a gyerekekkel foglalkozik (4 hónapos meg 2,7 éves). És így is örülök, ha megvan a heti kettő. A nagyobb gond, hogy eléggé kötelességszagúnak érzik ez is. Mintha az érintésigényét teljesen kielégítenék a gyerekek, apa meg csak van.

 • 2012.10.17 14:36:31M0ncsa

  @apanap: Sajnos tudom, hogy ez ilyen :((( Pedig a hulyesege pont abban nyilvanul meg, hogy elutasitja a segitseget. A "hulyekkel" kulonbenis a pszichiaterek foglalkoznak, a pszichologusnak mas a dolga :) Nade, lenyeg a lenyeg, amig sajat maga nem latja be, hogy a gondolkodasmodjaval van a gond, nem a kilokkal, te a fejed tetejere is allhatsz, nem fogod tudni meggyozni. Inkabb azon lenne erdemes elgondolkodnod, hogy hajlando vagy-e ot elfogadni ilyennek, amilyen.

  @Lefkada: gimis fejjel 3 evet huztam le a csecsemo/kisgyerek hugaimmal egy halohelysegben, mikozben nappal is teljesiteni kellett (kronikus kialvatlansagban szenvedve, gyerekorditas mellett tanulni eleg necces). Most meg mar 3 honapja nem volt egy vegigpihent ejszakam, ha nem is orankent, de 4-5x felebredek egy ejszaka (a hozzatartozo karikakat is viselem a szemem korul :)).
  Ennek ellenere nem tudom elkepzelni a tobbhonapos kihagyast a zemborrel. Ha masert nem, hat azert, mert nem fair vele szemben.

 • 2012.10.17 14:40:12pilar ternera

  apanap

  sajnos alapvető probléma még itt Mo-on, hogy "pszichológushoz csak a hülyék, zakkantak mennek".
  ezt nagyon nehéz kiverni az emberek fejéből, pedig állítom, hogy a a társadalom 98%-ának szüksége lenne rá. szinte alig van olyan család, ahol ne lenne valami bibi, még ha elsőre minden idillinek is tűnik. nem véletlen a sok válás, öngyilkosság, alkoholizmus, stb.

  ha a betegség már a libidóra is hatással van, akkor már nem alapesetről beszélünk, talán meg kellene emelni azt a gyógyszeradagot. csak egy tipp.
  de ha nem te vagy a probléma (azt írtad, nem az a baj, hogy nem kellesz neki), akkor még mindig van visszaút!
  ne add fel! :)

 • 2012.10.17 14:48:53Lefkada

  pilar ternera: jó hír, hogy legalább látom a probléma egyik gyökerét, :) de tényleg kutya nehéz változtatni. Olyan önző tud lenni az ember, mert hiába tudom az eszemmel, hogy így lehetne javítani, de a lelkem várja az udvarlást...
  Na majd próbálom nagyon odatenni magam és remélem alakulunk. Bár nem sok esélyt látok a viszonzásra, valahogy soha nem jöttek a kedveskedések maguktól, ha meg könyörgök érte, az már nem olyan. Lehet csak egymás mellett élünk? :(
  Másik gyökér?

 • 2012.10.17 15:00:19apanap

  MOncsa:
  természetesen az elfogadás a kérdés (meg sok minden más is, pl. a gyerekek), ezzel együtt (és ezzel csak érzékeltetni szeretném az "igényem") én már akár heti 1 együttléttel is beérném. Nem tehetek róla, férfiből vagyok, igénylem a szexet és ami ehhez tartozik (gyengédség, ölelés, stb.), tehát nem csak a konkrétan vett ürítést, csakhogy az előbbiekből is alig van, hiába próbálkozom, sokszor azt is elutasítja, talán azért, mert azt hiszi, feltétlenül szexelni akarok, holott csak így érzékeltetném, hogy szeretem. Azt is megérteném, ha nem akarna szexelni minden héten 1x, de legalább rajtam könnyítene egyéb módokon.

  pilar ternera:
  a szakmájában országosan elismert szaktekintély a dokija, ő állítja be a gyógyszeradagját. Nem tudom, hogy csökkent libidóra hivatkozva változtatna-e. Ez szakmai kérdés.
  Igyekszem nem feladni, bár egyre nehezebb, és ráadásul már a 3. feltünésével a kísértés is megvan, de ennek a lehetséges következményeiről fentebb már írtam, ami egy oldalról lehet(ne) (jó) megoldás, másrészről sok mindenkit igen rosszul érintene...

 • 2012.10.17 15:05:07M0ncsa

  @Lefkada: hajra, hajra :) Oszinten kivanom, hogy megoldodjon a helyzetetek. Ezenkivul azon a szereny velemenyen vagyok, hogy egy spontan megejtett "quickie"-nek ugyanugy megvan a varazsa, mint a lelked altal elvart udvarlasnak :) Mondjuk ha az effel ekozeledest embor visszautasitja, na az mar gaz, azzal en sem tudnek mit kezdeni :S
  "Másik gyökér?" - az meg a telefon, amelyik a leheto legrosszabbkor szolal meg :D

  @pilar ternera:
  "sajnos alapvető probléma még itt Mo-on, hogy "pszichológushoz csak a hülyék, zakkantak mennek".
  ezt nagyon nehéz kiverni az emberek fejéből, pedig állítom, hogy a a társadalom 98%-ának szüksége lenne rá."

  *Moncsa bologat*

 • 2012.10.17 15:07:30pilar ternera

  Lefkada

  óóó, ne is mondd! nagyon nehéz! igen, várjuk, mert jólesik. de sajnos "őrmestereknek" (akik állandóan azt éreztetik velük, hogy rosszak, hogy nem ütik meg a mércét, stb.) nem udvarol senki.

  persze, amit kierőszakolunk, az már nem az igazi. de nyugodt hangvételben, kellemes vacsora közben azért ezeket is meg lehet beszélni. mindenképp olyan hangvételben, ami nem szemrehányás! nem úgy, hogy "te ilyen vagy, meg olyan"...stb., hanem úgy, hogy "nekem ez nagyon jól esne tőled", " tudod mennyire szeretem, amikor..."

  ha állandóan a durcás arcot látják, akkor azt érzik, hogy "na, megint elrontottam valamit". ez a nagyon nem jó! ebből egy idő után elegük lesz, mert ha nem látjuk fényes páncélú lovagnak őket, akkor az nekik kudarc!
  mi nők, nem csinálunk problémát az ilyesmiből, nálunk lehet hibázni, a férfiaknak viszont nem! (ŐK érzik így)
  még nem telt el olyan sok idő a kőbaltás ősember és a mai civilizált ember között, mint amennyire szeretnénk ezt gondolni. sok minden kódolva van, nem változik egykönnyen. ha ő hibázik, elszökik a mamut és nem lesz kaja, emberek halnak meg.

  nem akarom túlragozni, szerintem érted.

  a másik probléma teljesen gyakorlati. tk. amiket leírtál. nevezetesen, hogy hullafáradt vagy. ezen sem könnyű változtatni, de sajnos meg kellene szokniuk a gyerekeknek a másokkal töltött időt, mert így 10-15 évre rabszolga leszel. így maradna több időtök egymásra.

 • 2012.10.17 15:13:10M0ncsa

  @apanap: tokeletesen megertem a problemadat, sot, egyet is ertek veled, ez nem allapot. Nyilvan az "elfogadas", mint olyan, egy roppant bonyolult kerdes, melyet tobb aspektusbol is meg kell vizsgalni - ebbol kifolyolag nehez donteni.
  Annyit viszont hozzatennek - bar erosen hangsulyoznam, hogy ez csak az en velemenyem, es korantsem "szabaly" -, hogy az altalad (nem mellesleg jogosan) igenyelt, idezem: "de legalább rajtam könnyítene egyéb módokon." alternativ megoldasokhoz sokkal inkabb kivannom kell a masikat, es ra kell hangolodnom az intimitasra, mint egy sima kettyintes eseten. De, mit mondottam volt, ez a velemeny abszolute szubjektiv.

 • 2012.10.17 15:19:14pilar ternera

  apanap

  sajnos a kísértéssel kapcsolatban hiába is írna bárki nagy bölcsességeket neked, azt csak te érzed, hogy az általa elérhető (időszakos) öröm mennyire kerekedik felül az otthoni dolgok okozta frusztrációdon.
  de mivel te még érzelmileg nagyon is kötődsz a feleségedhez (tehát nem adtad fel), neked csak szenvedést fog okozni. még akkor is, ha az asszony nem tudja meg. és talán abba is érdemes belegondolni, hogy a 3. személy életében -akinél szintén mindennaposak a problémák - mit jelentenél te. ő is csak pillanatnyi örömöt keres egy másikban vagy már a kilépésen gondolkodik.
  ezt nem fogod megtudni tőle természetesen, de ne feledd: a nők könnyebben lépnek ki egy rossz kapcsolatból, mint a férfiak és a végén még lehet, hogy te leszel a szemét disznó, mert ő már kilépne, te pedig (még) nem.
  persze ezek csak hirtelen jött verziók egy számomra részleteiben ismeretlen helyzetről, emberekről, de ez is benne van a pakliban.

 • 2012.10.17 15:39:37Lefkada

  M0ncsa: köszi! Én is látom egy spontán együttlét szépségét, de az sem jön már valahogy. Nem is közeledik a férjem és nem azért mert annyiszor elutasítottam, hanem mert mire lecsendesedik a csatatér már alszik. Mondja, hogy hiányzik, de valahogy a fáradtsága nagyobb. Persze már megint én várom a közeledést :)) Na majd leszek én spontán, biztos nem fog ellenkezni.
  Egyébként közös sportot is terveztük, mert bár drága a szitter+bérlet, de legalább együtt lettünk volna közös programon és a testünknek is jót tett volna. Csak hamvában holt, mivel a gyerkők nem díjazták a szittelést, két ordító gyereket meg nem hagyok ott jó szívvel. :(

 • 2012.10.17 15:44:38Lefkada

  Apanap: Jó olvasni, hogy nem rögtön egy 3. személynél kerested a boldogságot és továbbra sem azt akarod, nem tudsz igazán azonosulni vele. Drukkolok, hogy mielőbb megoldódjon a problémátok!
  Egy ötlet, bár lehet hülyeség. Ha megfordítanád a dolgot, hogy nem lehet szexelni, csak simogatás, ölelés, bújás és ezt előre a tudtára adni. Tudod a tiltott dolgok sokkal izgisebbek, de ha nem is hat így, lehet megnyílna előtted és tudnátok beszélgetni, ha nem kell tartania az együttléttől.

 • 2012.10.17 16:02:52Lefkada

  pilar ternera: Természetesen voltak már ilyen kellemes hangvételű, nem szemrehányó beszélgetések, pár napig esetleg kaptam több figyelmet, aztán szépen minden a régi lett. Elmeséltem azt is, hogy ahhoz nem kell aludniuk, hogy mondjuk odajöjjön a konyhában és megöleljen vagy adjon egy puszit (netán csókot) csak úgy napközben és annyira jólesne, mert hiányzik nekem egész nap. Ez is pár napig míg eszében volt addig működött, aztán minden a régi. Pedig láthatta rajtam az örömöt, amit ezekkel okozott. Durcás sem szoktam lenni, nem vagyok őrmester, inkább magamban őrlődök ezeken, aztán ha már nagyon rossz, akkor próbálok beszélgetni róla nagyon szép hangnemben.
  Nagyon nehéz, sokat morcos, a gyerekek is hozzák a formájukat, egyik jobban visít mint a másik estére és hiába próbálok csendesíteni, az alaphangulat olyan emelkedett mióta a második lurkó is megszületett. Általában vagy az ő vagy az én kezemben ott a kicsi, így az egymás felé irányuló kezdeményezések minimálisak.

 • 2012.10.17 16:24:01inkvisitor

  Lefkada:
  Ez nálam is megvolt.
  Pár napig ment, aztán elfelejtette. Az együtt töltött időt meg nehezíti, hogy a nagyobbik kislány eltökélte, ő addig marad fenn, amíg apa.

 • 2012.10.17 16:25:00pilar ternera

  Lefkada

  a magadban őrlődés is látszik ám! hidd el, hogy olyankor nem tudsz kedves, figyelmes cicababa lenni.
  sajnos az a helyzet, hogy -és most minden férfi fejezze be az olvasást, mert mókusok elé leszek vetve! - , ezeket nekünk nőknek kell megoldanunk! magasabb, bonyolultabb szerveződés vagyunk, ez a mi dolgunk!
  és ez jól van így, még akkor is, ha nagyon nehéz! főleg, ha másik kevésbé partner ebben!

  mindketten ugyanúgy meg akarjátok ezt oldani? :(

 • 2012.10.17 16:49:16M0ncsa

  @Lefkada:
  "két ordító gyereket meg nem hagyok ott jó szívvel".
  Pedig nyugodtan otthagyhatnad. Csak addig orditanak, amig van hozza kozonseg (csak ezt a szulok tobbsege nem tudja, vagy nem tudja elkepzelni). Tapasztalat :)

  @inkvisitor:
  "a nagyobbik kislány eltökélte, ő addig marad fenn, amíg apa."
  Lyaaaaaly :D
  Amugy olvasgattam a posztjaidat, jol csinalod, sztem :)

 • 2012.10.17 17:26:03Lefkada

  pilar ternera: hogy mindketten meg akarjuk-e oldani? Jó kérdés! Férj elvan így is, nem beszél róla, max. néha megemlíti, hogy régen voltunk együtt, de ennyi. Azt várja, hogy magától megoldódjon. Talán túl sok neki ez a két lurkó és ami ezzel jár. Valahogy nincs türelme hozzájuk és ez az egész estére rányomja a bélyegét. "mi a fenéért nem alszotok már?" ez nem egyszer hangzik el a szájából és nem éppen halkan. Ilyenkor igyekszem ezt tompítani, mert nagyon elszomorít ez a hozzáállása és lehet hogy ekkor nem vagyok épp kedves és figyelmes cicababa, a szex meg végképp nem jut eszembe.

  M0ncsa: szerintem az 1 éves végig sírna, ő egyébként is egy nehéz eset. A nagyobb biztos belemerülne a játékba.

 • 2012.10.17 18:31:29M0ncsa

  @Lefkada:
  Lehet, hogy egyszer-ketszer sirna, de gyorsan megszokna.
  Megint mas kerdes, hogy az anyak sehol nincsenek evekig szulesin, mint Mo-n. Nalunk 1 ev a szulesi szabi, tehat a gyerek 11 honapos koraban indul bolcsibe, anyuka dolgozni. Mielott a lelki fejlodesukre hivatkozna barki, jeleznem, hogy sokkal kevesebb errefele az idegbeteg, depresszios, alkoholista, stb. ember, mint Mo-n, tehat annyira csak nem lehet karos, mint azt sokan allitjak... Es itt meg istenes a helyzet, Svajcban pl. 4 honap a szulesi szabadsag, USA-ban 6 het... Nade, ez mar tenyleg offtopik, ugyhogy be is fejezem :)

 • 2012.10.17 19:27:46apanap

  MOncsa:
  ebben lehet, hogy igazad van, női szemmel biztos így van.

  pilar ternara.
  az a gyanúm, a 3. személy talán a kilépésre is kész, úgyhogy ez csak bonyolítja a dolgot

  Lefkada:
  köszi a támogatást, meg a tippet is. Az akkor működne igazán, ha ő jelezné, hogy kész a szexre, és én éreztetném vele azt, hogy milyen az, ha vissza van utasítva. Csakhogy a jelzés részéről ritka, mint a fehér holló.

 • 2012.10.17 22:31:02Lefkada

  M0ncsa: igen tudom, hogy ilyen szempontból nálunk a legjobb, már ha ez tényleg jó anyának és babának. Erről is megoszlanak a vélemények, van aki a lehető legtovább otthon tarta(t)ná a lurkót, van aki a közösségre szavaz már 3 évesen és persze mindkettő megtámogatva érvekkel.

  apanap: nem egészen arra gondoltam, hogy éreztetni milyen a visszautasítás, ez úgy is inkább csak sértődéshez vezetne ha nagy ritkán ő kezdeményezne. Hanem mikor te közeledsz akkor jelezni, hogy csak szeretni akarod, bújni, érezni őt és semmi szex nem lesz belőle. Talán így felenged és tudtok beszélgetni, de azt sem feltétlen az első alkalommal, csak mikor ő szeretne beszélni.
  Érted, hogy nehogy összekapcsolja, hogy csak azért bújsz, hogy végre beszéljetek a problémáról és negatívként maradjon meg benne...

 • 2012.10.17 23:45:22kamiLLa

  Mi sem otthon élünk, hanem Angliában. Eleinte megdöbbentett, hogy itt a 6 hónapos gyerek is megy bölcsibe már. Ez magánovi persze és jók a körülmények, de a 6 hónap túlzás. Viszont a kisfiam 1,5 évesen kezdte és nagyon jó neki, könnyebben beszokik. De ez tényleg offtopik. Nálunk nincs probléma a szexxel, de azzal egyetértek, hogy ehhez a nőnek kell sokszor tenni és JÓL eljátszani, hogy jó a szex és kívánja. Aztán persze bele lehet lendülni, de nekem mindennél többet ér, ha látom, hogy a férjem elégedett, majd nem olyan jó, mint egy igazi orgazmus.

 • 2012.10.18 00:03:54tea fan

  RTB
  "ha kurva, akkor szerintem nins meg a veszélye az érzelmi kötődésnek emiatt sokkal kezelhetőbb lesz a helyzet"

  De ettől még az alapprobléma - amely az, hogy a másik fél nem kívánja a testi kontaktust, illetve ennek oka, például az önbizalomhiány, a leterheltségből, stresszből eredő frusztráció stb. - nem oldódik meg, és a kapcsolat sem lesz (nem csak szexuális téren) kielégítőbb.
  Aminek aztán lehet a következménye hosszabb távon az is, hogy az asszony borít, hiába hiszi azt a férfiember, hogy "ügyesen megoldotta", mert "csak" kurvázott.
  Amiről te beszélsz (ha az asszony nem tesz szét a lábát, csináld prostival) csak tüneti kezelés.

 • 2012.10.18 00:09:17tea fan

  inkvisitor
  "Fáradtság? Lehet, a szoptatás plusz egy örökmozgó lehet fárasztó."

  Nem ezek a kézzelfogható tevékenység emésztik fel az energia nagy részét, hanem a folyamatos figyelem.

 • 2012.10.18 07:45:04apanap

  Lefkada:
  értem, kösz.

  tea fan:
  ez is igaz, de mint írtam nem K.

 • 2012.10.18 09:06:50Idoru

  Egy kis háttéranyag a gyereket vállalóknak, meg gyereket tudatosan nem vállalóknak:
  [link]

 • 2012.10.18 09:21:57Sadist

  tea fan 2012.10.18 00:03:54

  "Aminek aztán lehet a következménye hosszabb távon az is, hogy az asszony borít, hiába hiszi azt a férfiember, hogy "ügyesen megoldotta", mert "csak" kurvázott."

  Az ennyire passzív fél nem fog borítani semmit. Inkább ülni fog továbbra is a langyos húgyban és várja a csodát. Ő maga nem fog tenni a változás érdekében semmit.
  Ha a férje kurvázása miatt hirtelen a sarkára állna és lelépne, akkor nem is szereti a férjét, csak kihasználja, a kurvázás pedig csak racionális indok volna a környezetének, de legfőképp saját magának.

 • 2012.10.18 12:03:14tonag

  BlueDove:
  Nem egyszerű, de jó. Hogy miért? Szeretni jó dolog. Ha gyereked születik, olyan mértékű szeretetet fogsz iránta érezni, mint azelőtt soha, senki iránt. Életed legnagyobb szerelme kutyafüle ehhez képest.
  Amúgy ne csak azt nézd, hogy az első néhány évben milyen nehézségek lesznek. Mert az lesz bőven. Ha egyszer felnőnek, és ők is családot alapítanak, ott lesznek az unokák. Senki sem akar idős korára egyedül maradni, ezért is jó, ha van az embernek gyereke.
  Amúgy, ha azt nézzük. senkivel sem egyszerű, akivel együtt kell élni. Szülőkkel, testvérekkel, férjjel, feleséggel... Mégsem akarunk tőlük megszabadulni, mert ők is a családunk része, szeretjük őket. Így miután megszületik a gyerek már nem lesz kérdés, hogy miért is akartuk.

 • 2012.10.19 10:18:25kalapompompom

  Hmm. Arról nem ír a szerző, hogy mi van akkor, ha a férfi nem akar annyi szexet. Nálunk (2 gyerek után) nekem teljesen visszaállt a libidóm, sőt! Akarom a kedvesemet, totál ki tudom kapcsolni az 'anya üzemmódot' magamban, de a párom libidója a béka segge alatt van. :( És állítólag nincs szeretője, csak mindig fáradt. Itt meg csupa olyan pasi ír, akit otthon asszonykája elhanyagol. Csak én fogtam ki egy balféket, vagy mi van? :( Gyerekvállalás előtt elég aktívak voltunk, most meg jó, ha heti egyszer van szex, azt is én kezdeményezem. És szinte mindig én megyek oda, bújok, próbálom életben tartani a tüzet, de egyedül kevés vagyok hozzá. Szóval kedves férfiak, nem csak a nők között van szexet kerülő sajnos. :(

 • 2012.10.19 15:02:12inkvisitor

  Hümi, ha visszaolvasol, akkor találsz olyan apukát, akit hanyagol az asszonyka, és felbukkant egy harmadik, aki viszont abban a cipőben jár mint te. Két gyerek, és a férje nem akar. Ő meg igen.

 • 2012.10.19 15:03:03inkvisitor

  Ja, ez az írás egész jó ellenszer. Asszonykám is elolvasta, és ...
  Nyami. A többi 18 karikás :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta