SZÜLŐSÉG

Gyerekruhát a Facebookon? Rizikós!

2012. október 14., vasárnap 10:19

A különböző online aukciós felületek elterjedése ellenére egyre nagyobb méreteket ölt a használt és új ruhák hirdetése a közösségi oldalakon. A témában számos csoportot hoztak létre, ahol a tagok albumokba rendezve kínálhatják portékájukat.

gyerekruha facebook
Fotó: Facebook

Az ilyen megoldásokat tekinthetnénk közösséggeneráló alternatívának, azonban a nem ellenőrzött körülmények miatt jóval nagyobb esélyünk van belefutni egy csalóba, akár vevők, akár eladók vagyunk.

A csoportokba verődött eladók esetébe elmondhatjuk, hogy a legtöbben nem tesznek meg mindent azért, hogy kellőképpen tájékoztassák a leendő vevőt. A fényképek minősége a legtöbb esetben hagy kívánni valót maguk után. Találkoztunk olyan képpel, amin a kéknek látszó felső melletti leírásból derül ki, hogy valójában egy barna darabot nézegetünk, és ez még a jobbik eset, mert itt legalább a szövegből kiderült az igazság.

A kínálat kisebbik részét alkotják azok az ajánlatok, ahol a leírások részletesek, így az eladó a méret és az ár mellett feltünteti azt is, hogy milyen mértékben használódott el a ruhadarab. A teljes tájékoztatás ugyanakkor az eladó egyenességétől függ, vagyis, hogy elmondja-e például, van-e folt, szakadás a ruhán. A leírás nélküli képekre is van megoldás, lehet a kommentekben kérdezni. Azonban tapasztalataink alapján ez az opció tartalmazza a legtöbb buktatót a vevők számára.

Eladásra kínált ruhák százait néztük végig, és azt tapasztaltuk, ha nincs leírás, az áruhoz kapcsolódó kérdések az esetek jelentős részében csupán az árra és a méretre korlátozódnak, a legritkábban érdeklődnek a vevőjelöltek a minőséggel kapcsolatban. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ha a kép alapján jó állapotúnak tűnik a ruha, a látottak alapján már fel sem merül a leendő vásárlóban, hogy alaposabban megvizsgálja a terméket.

Hol szokott gyerekruhát venni?

 • 317
  Kizárólag boltban és újat.
 • 324
  Turkálóban.
 • 162
  Vaterán használt ruhát.
 • 22
  Vaterán új ruhát.
 • 6
  Közösségi oldalon új ruhát.
 • 31
  Közösségi oldalon régi ruhát.

Ha a fenti veszélyek ellenére mégis a vásárlás mellett döntünk, újabb kockázatot jelent a fizetés és a postázás. Az teljesen normális, hogy a kiválasztott áruért előre fizetünk, de mi van, ha nem kapunk semmit a pénzünkért? Ez utóbbi veszély természetesen az online aukciós oldalak hirdetőinél is fennáll, azonban a szervezett keret és a hatósági felügyelet miatt hamarabb kérhetünk segítséget a balul elsült üzlet miatt, és a visszajelzések is segítenek a kockázatok felmérésében.

Megpróbáltunk segítséget és információt kérni a Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségétől. Szerettük volna megtudni, mi a teendő abban az esetben, ha nem kapjuk meg a pénzünkért az ellenszolgáltatást. Azonban a hétfőn elküldött levelünkre nem érkezett válasz.

Míg az aukciós oldalakon láthatjuk, hogy az eladókat hogyan értékelik vásárlóik, erre a Facebookos csoportokban nincs lehetőség. Itt nincs jól átlátható és nyomon követhető adat az eladókról, csupán a tagok által elmondottak alapján ítélhetünk meg egy-egy eladót.

Kockázatok viszont nem csak a vevőkre leselkednek. Eladóként is számos csapdába futhatunk bele, és most nem csak arról beszélünk, hogy a félretett ruhákat nem fizeti ki a vevőjelölt. Az egyik probléma a túl nagy nyilvánosságban rejlik. Azzal, hogy eladásra kínáljuk gyermekeink kinőtt ruháit, akaratlanul is bepillantást engedünk az életünkbe, hiszen a ruhák alapján felmérhető az anyagi helyzetünk.

A másik ilyen a korábban említett visszajelzés. Egy rosszindulatú vevő hamar dugába döntheti a jól menő üzletünket. A legjobb példa erre annak a nőnek az esete, akit csalóként tűntetett fel az egyik csoporttársa. A nő felhívásához képet is csatolt, melyben leírta, hogyan verték át. A történetet több mint 8500-an osztották meg. Amennyiben tényleg csalásról van szó, ez a megoldás működhet, de egy félreértés miatt is romba lehet dönteni valakinek az életét.

Ennyi plusz kockázatot látva felmerült a kérdés, érdemes-e így vásárolni csupán azért, mert pár száz forinttal olcsóbban vehetünk valamit. Önök szoktak vásárlást bonyolítani ilyen csoportokban? Milyen tapasztalataik vannak?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.14 10:57:25belekotyogok

  Maradtak a cikkben helyesírási hibák.

  Hogy a témához hozzászóljak: a facebookos vásárlást is lehet körültekintően intézni: pl kizárólag személyes átvételt választok.

  Az eladásra kínált ruhák alapján egyáltalán nem lehet felmérni az anyagi helyzetet, mert vannak gyerekruhákra specializálódott turkálók, ahol márkás, vadonatúj darabokat is ki lehet fogni kínaiboltos áron, meg eleve a (a jó minőségű) babaruhák nem használódnak el az alatt a 2 hónap alatt, amíg a baba kinövi őket.

 • 2012.10.14 11:17:09eßemfaßom meg áll

  "romba lehet dönteni valakinek az életét."

  akinek romba dönti az életét ha nem tudja a fészbukon eladni a gyereke kinőtt ruhái (mert ugye nem áfás/számlás/adófizető kereskedőkről beszélkünk) annak az élete leve rom volt.

 • 2012.10.14 13:27:36A Tyne folyó déli partja

  Shopping, mert hülye sznob vagy. miért ne lehetne gyerekre, de akár felnőttre is használt ruhát adni? gyerekre főleg, nem tökmindegy, hogy mit eszik le, piszkít össze homokozás közben? az a hülye, aki a pár éves gyerekre méregdrága márkás ruhát vesz, amit ki se tud használni, mert percek alatt kinövi.

 • 2012.10.14 15:12:33tucsok13

  Tescoban, Auchanban párszáz Ft-ért? Hát akkor már inkább a kínai..az is minőségibb!

  Én szinte kizárólag turiból és netről öltöztetem a két gyereket, egyszerűen pénzkidobásnak tartom az új ruhák vásárlását. Kifogástalan állapotú ruhákat lehet kis odafigyeléssel-utánjárással vadászni, potom áron. És ezek a ruhák 4-6 gyereket kiszolgálnak, nem úgy mint az fent említett üzletekben vásároltak amik pár mosás után kinyúlnak, bolyhosodnak.
  Fészen nem vettem soha, nem vagyok fenn, de indexes fórumon sokszor, és soha nem volt problémám eddig. Egyébként meg turkálni jó :) (az anyagi helyzetet meg ruhából megállapítani vicces - a turiban a hibátlan, szinte új, márkás ruhákat is meg lehet venni fillérekért, míg újonnan a kínai-hipermarketes is drága) De hát valakinek azt is meg kell venni, ugye, sok sikert hozzá!
  Egyébként személyes ismerőseim közt az a tapasztalat hogy az szólja le a turit aki még nem vette a fáradságot hogy betérjen egybe ami tényleg jó...leesne az álla. Csak hát fikázni egyszerűbb mint utánajárni.

 • 2012.10.14 15:39:53Maczóka

  Szerintem van azért épkézláb megoldás is, ahol úgy vásárolhatunk használt ruhákat , mint egy "igazi" áruházban. Ilyen pl. a Garmada ( www.garmada.net) , ahol finn példa alapján lehet magánszemélyek használt cuccait vásárolni, de nemcsak venni lehet itt, hanem is el is adhatod a saját dolgaidat. Ja, és a használt cucc még környezettudatos is, ha jól utánagondoltok.

 • 2012.10.14 17:00:03enianyu

  Tucsok13, A Tyne folyó... teljesen egyetértek veletek, én rengeteg ruhát turiztam, örököltünk, kaptunk... és nem azért mert nem tehetem meg, hogy boltban vásároljak. Az indokom az amit előttem már leírtak, mi a fenének vegyek drága új ruhát egy pár éves gyereknek, neki nem számít hogy az már volt-e valakin, nem is szándékozom a gyerekbe nevelni, a sznob baromságot. Legyen már érték ítélet, az ilyenekből akik megvesznek a gyereknek minden drága dolgot azokból élnek meg a multik!!! Mert nem merik maguknak sem bevallani, hogy ők is elmennének turkálóba,mert ciki ha összefutnak a szomszéddal... pedig ha egyszer be mennének meglepődnének, nem csak a szegény ember megy be ilyen helyre vásárolni....

 • 2012.10.14 20:13:43NINJA

  sziasztok
  Ez a webáruház működik a facebook-on is: www.ediruha.hu .
  A hiperek saját márkás ruháival egyforma árban, de csak minőségi termékekkel!

  [link]

 • 2012.10.14 22:16:10Kion

  A cikk végén feltett kérdésekre a válasz:
  - Igen, megéri akár pár száz forinttal is olcsóbban vásárolni magánszemélytől, mert a) nem kell kidobnia a használható cuccait b) kölcsönösen jót teszünk egymással c) legálisan adózatlan bevételt kap az eladó.
  - A facebooknál számos alkalmasabb hely és módszer létezik, de, ha valaki csak azt ismeri, akkor miért ne tehetné ott?

 • 2012.10.14 23:33:17Pumpu

  Az első képen lévő ruhák nagyon elnyűtt darabok, kár volt a cikkbe beletenni, mert sokan azt hiszik, hogy EZ AZ a minőség, amit használt gyerekruha címén lehet találni...

 • 2012.10.15 00:38:42Bikli néni

  A szavazás is hülyeség. Én most az újszülöttholmik 90%-át vagy használtan vettem bababörzén (úgyis kinövi, összefoltozza, stb, persze csak tiszta és jó minőséget vettem), vagy kölcsön/ajándékba örököltem. DE, emellett vettem újat is, mert a teszkóban pl. igenis lehet lőni olcsó és jó(!) minőségű rugit, bodyt, csak ki kell fogni, meg résen kell lenni, mert teszkó direkt kétértelműen írja ki az árakat, hogy a végén még reklamálni se tudjon az ember. Van, amit olcsóbban vettem, mint a bababörzén, és még jó az anyaga is. C&A-ban is vettem már újat, nem azért, mert annyira el vagyok eresztve anyagilag, hanem mert szintén olcsóbban jött ki - épp akciós volt -, mint a használt. Na??

  Én fb-ról így nem vennék, meg vateráról se szívesen látatlanban, mert előtte azért megnézném, megfognám a holmikat. De szerintem a legtöbb eladó is csak mezei anyuka, nem hinném, hogy egy nyakig kakifoltos rugit akarna rásózni az emberre. Majd én is megpróbálom eladni, amire már nem lesz szükség, de eleve számolok némi amortizációval.
  Ja, az ilyen oldalak (akár fb, akár vatera vagy bármi) külön hátránya, hogy lehet, olcsóbb, de a postaköltség meg annyi, hogy kb. ugyanott vagy, mintha boltban vennéd (nem mindenki lakik Pesten, hogy személyesen átvegye a holmit)... Én rengeteg dolgot vásároltam már neten, de csak olyanokat, amik postaköltséggel együtt is olcsóbbak voltak a bolti holminál.

  Gyerekholmiból rengeteg kell, mert gyorsan nőnek és még tönkre is vágják. Aki minden cuccot vadiújan vesz meg, az vagy kőgazdag (és akkor minek olvas és kommentel ilyen cikkeket), vagy kissé túlzásba viszi a sznobizmust. Van, amiből tényleg érdemes újat meg drágábbat venni, a pár hónapig tartó gyerekruha nem ez a kategória.

 • 2012.10.15 10:28:17qwertzu

  @Shopping: Majd ha lesz gyereked megtudod. De ha pár száz forintért látsz olyan overált a teszkóban, amiben ki lehet engedni játszani télen a gyereket (meleg és vízálló), akkor szólj már nekem is légy szíves.

 • 2012.10.15 11:37:26KevinMulder

  A legtöbb gyerekpóló 5-10 mosás után (ami meg sem kottyan nekik) már ki vannak nőve.

 • 2012.10.17 16:14:45Bartush

  Vettünk pár új holmit a kicsinek, de a java turis. Pl a téli anorák vaterás, és gyönyörű, szerintem akitől vettük, nem igen használta. Nem élünk rosszul, de fölöslegesnek tartom, hogy méregdrágán vegyek babaholmit, mert elképesztően gyorsan kinövi a kicsi, ráadásul most már eszik mindenféle pürét, és hiába kap partedlit, így is koszos lesz a ruhája néha, nem minden jön ki a cuccaiból. Akinek meg van gyereke, tudja, hogy kivédhetetlen a legjobb pelenkával is, hogy néha ne legyen fülig kakis a pici, és biza ez nem is mindig jön ki a ruhából.

  Tesco: nem pár száz forint. Úgy repkednek a súlyos ezresek a babaruha részlegen, hogy csak na. Volt olyan cucc, amit nem találtam meg turiban, megnéztem a tescóban és csak pislogtam az árán, a Brendonban ugyanannyiba került. Erről ennyit. A minőség is megkérdőjelezhető, bár azért láttam sok szép és jó ruhácskát is.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta