SZÜLŐSÉG

Gyerekújságok tesztje: borzalom a köbön

2012. október 13., szombat 18:01

Van-e egyáltalán szülő, akit gyereke az újságosnál, benzinkútnál, kisboltban nem nyaggatott még valamilyen gyerekújságért? Ilyen kiadványból pedig annyi van, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Egyetlen, igaz nagyobb újságos, egy nagyobb benzinkút és a sarki kisbolt kínálatát vásároltam fel, és kiegészítettem a nálunk már amúgy is itthon lévő példányokkal. A szortimentre több, mint tízezer forintot költöttem, és mit kaptam ennyi pénzért? Hát, nem sok jót.

A gyerekújságok túlnyomó része egyszerűen reklámtermék, amiért még fizetünk is, nem is keveset. Egy részük direkt vásárlásra sarkall (mint például a következő cikkben szemlézett Bakugan), más részük "csak" a márkahűséget erősíti a kiskorú fogyasztóban.

A gyerekek legnagyobb része a kívánatos újságot persze a hozzácsomagolt ajándék miatt választja, amit nemigen róhatunk fel egy olyan célközönségnek, amelyik olvasni még nem is tud. Hiába küzd hát a legtöbb anyuka a Dörmögő Dömötörért, ha szinte ez az egyetlen olyan gyereklap, amihez nincsen csicsogós nejlonban valami hülyeség hozzácsomagolva.

Most a legkisebbeknek szóló kínálatot szemlézzük, azokat a lapokat soroltuk ide, amelyekben a legtöbb feladat megoldásához még nem kell tudni írni-olvasni. A kicsit nagyobbaknak szólók egy következő cikkben jönnek, akkor olyan újságok kerülnek majd sorra, mint például a Hello Kitty, Scooby, Bakugan, Tom és Jerry, Spiderman, Garfield  és Geronimo Stilton.

A szemlézett gyerekújságokat három csoportba tudnám sorolni. Vannak a szerintem is jók, na ebből kevés van. Aztán vannak a közepesen gázosak, ez már elég népes csoport. És van a harmadik adag, ami annyira szörnyű, olyan ostoba, hogy nehéz rá szavakat találni.

Kezdjük a jókkal, ez rövid lista lesz

Jó szívvel ajánlott gyerekújságok.

Tappancs Ovi és Suli, 400 forint

Szerintem ez a mezőny nyertese. A Tappancs kiadványokat én az oviban ismertem meg, aztán az iskolában is találkoztam velük. A 400 forintos ár nagyon baráti, pláne, hogy ezért általában még ajándék is jár hozzá, méghozzá a mezőnyől kiemelkedően ötletes ajándék. Az elsősöknek szánt idei első újsághoz például egy pici uv lámpa és egy pici uv toll járt, ezekre egyrészt szükség volt az újság néhány feladványának megoldásához, amikor pedig kivégeztük a magazint, "titkosírásra" használták a gyerekek (egyik sem ír még).

A Tappancs versei és meséi jók, sok jó író, költő ismert és kevésbé ismert versei, meséi vannak benne, és a nagyobbaknál már feladványok is kapcsolódnak hozzájuk. A feladatok bonyolultabbak, mint a mezőny többi tagjánál, és több szülői segítséget igényelnek, így hosszan lehet együtt böngészni az újságot.

Dörmögő Dömötör, 550 forint

Dörmögő már a mi gyerekkorunkban is volt, ami lehet, hogy kissé elfogulttá tesz ezzel a kiadvánnyal kapcsolatban. Ami tetszik benne, hogy ebben is elég sok verset közölnek, és azok legalább fele elég jó is. A rövid kis mesék között is vannak kifejezetten jók, de még a gyengébbek sem fájnak nagyon. A feladatok nem túl ötletesek, annál jobban tetszett viszont a gyerekeknek a rajziskola, amiben néhány egyszerű, kicsiknek is jól követhető lépésben tanulhatnak meg – ezúttal éppen – baglyot rajzolni. Hátránya gyerekszemmel, hogy nincsen hozzá ajándék

Vállalható, de nem túl jó

Buci Maci, 625 forint

A Buci Maci októberi száma főképp az autókról szól. Van közepesen bárgyú mese, és egy nagyon tanulságos, és viszonylag helyes vers is a témában. A középső kartonoldalakból készíthetünk autót, és ha van türelmünk vagdosni, és nem sajnáljuk feláldozni a hátoldalon a (viszonylag helyes) verset, még egy autóskártyaszerű játékot is készíthetünk. Van egy oldalpár, ahol egy csomó érdekes tudnivaló szerepel a verebekről, és olvashatunk egy elég butuska mesét Ulfiról, a medvéről, aki talál egy távcsövet, és ezután már sosem unatkozik, mert mindig a hangyákat nézi vele. A feladatok elég egyszerűek, de ovisoknak egyszer érdekesek lehetnek.

Dóra, a felfedező, 799 forint

A Dóra újság pont olyan, mint a rajzfilm. A benne olvasható mese is ugyanarra a kaptafára épül fel: végre kell hajtani egy feladatot, amihez meghatározott helyeken kell elhaladni. Az írott mese is igyekszik bevonni a kölyköket, akiknek időnként azt kell kiabálni, hogy 'Swiper, ne lopkodj!" vagy "Hátizsák" vagy "Futás, ugrás".

Az angolt is ugyanolyan furcsa módon erőlteti, mint a filmek, csak itt még van esély arra, hogy anyának vagy apának valamivel jobb kiejtése legyen, mint a szinkronszinészeknek. Ha a szülő sem tud angolul, bizony itt sem vagyunk sokkal beljebb azzal, hogy oda van írva, hogy a run kiejtése ran, vagy a mum kiejtése mam.

Thomas, a gőzmozdony, 799 forint

Sokat viaskodtam magammal, hova soroljam a Thomas újságot, a vállalható, vagy a vállalhatatlan kategóriába, végül ide került. Kicsit bárgyú, kicsit bugyuta, de a legkisebbeknek mégis jó lehet, maximum 4 éves korig. Az eredeti meséket ismerjük, didaktikusak, de a legtöbb esetben egyet tudunk érteni a tanulsággal. Az újság a Thomas jelenség leképezése még egyszerűbb formában, mozdonyrajongó kicsiknek élmény. Vannak benne mozdonyos tudnivalók, egyszerű feladatok, még annál is egyszerűbb kis mesék. Az ajándék, amit ehhez a számhoz adtak nekünk körülbelül négy példányban van meg, a kisebbik lányunk ugyanis 2 és 4 éves kora között keményvonalas rajongó volt. Ennyi pénzért azért lehetnének legalább a hozzácsomagolt cuccok kissé változatosabbak.

Hercegnők, 849 forint

Hasonlóan a Thomashoz, a Hercegnőknél is hosszan töprengtem, betegyem-e a vállalható kategóriába. Végül azért döntöttem így, mert ugyan ez sem egy Janikovszky, de összehasonlítva mondjuk a Formatex magazinnal vagy a Barbie újsággal, mégiscsak ég és föld a különbség. A legtöbb gyereknél ezt is a hozzácsomagolt, rózsaszín, ezüstösen csillogó ajándékok adják el, amelyek általában egyébként nagyjából fél órát bírnak ki, mielőtt összetörnek, tönkremennek. A hercegnős magazinban rendszerint három mesét találunk, ezeket kevésbé kritikus pillanataimban romantikusként jellemezném, de nyugodtan mondhatjuk rájuk azt, hogy nyálasak. A feladatok legfeljebb a kisebb ovisoknak jelentenek kihívást, de nálunk még a nagyobb is szívesen böngészi, egyszerűen azért, mert annyira – rózsaszín.

Micimackó Magazin, 799 forint

A Micimackó nagy csalódás volt nekem, rengeteg régi újságunk van ugyanis, amit az unokatesóktól örököltünk, és nagyon szerettük őket. Nem tudtam, hogy a gyereklapokra is igaz, hogy régen minden jobb volt, de sajnos ez a helyzet. Még mindig a kínálat egyik legvastagabb darabja a maga 32 oldalával, és ez is a legkisebbeknek szól, mondjuk a 4 alatti korosztálynak.

Régebben a kötelező, kicsit erőltetetten kreált Micimackós mesék mellett voltak benne érdekes tudnivalók állatokról, ez mostanra eltűnt. A feladatok nem túl változatosak, de kisovisoknak megfelelőek. Jó ötletnek tűnik, hogy dominó a játék hozzá, de a 12 habszivacs dominó nem tudom kinek elég bármire, bármilyen kicsi a gyerek, ha már felfogja a dominó szabályait, biztos többel játszana, mint 12 darabbal. Sajnálom, hogy a számonként két állatos oldalpár eltűnt, de azért még mindig jobb, mint a mezőny legalja.

Szörnyűséges rettenetek

Formatex magazin, 790 forint

Az abszolút mélypont, csaknem 800 forintért egy borítókkal együtt 20 oldalas kiadványt kapunk, ebből 5 oldal reklám, 1 címlap, 1 tartalomjegyzék, négy oldalt tesz ki a Sylvian family-vel megreklámozott órarendkészítés,1 oldal rajzpályázat, és 3 oldalt kis színes muffinlánykák töltenek meg. Van még 2 oldal színező, és 2 oldal rejtvény. Ezeken kívül van benne még egy egész jó banános muffin recept, és vége is az újságnak. Ja, viszont ezért az árért mellé van csomagolva egy sütikivágó forma.  Szánalmas, messzire kerüljék!

My Little Pony, 799 forint

A nagyobbik lányom szerint ez egy nagyon jó újság, és amikor megtudta, hogy azt tervezem írni, hogy szerintem meg rémes, a lelkemre kötötte, hogy közöljem az ő véleményét is. Megtettem. Négy oldallal több, mint a Formatex, és kevesebb a reklám benne, ha attól eltekintünk, hogy az egész újság egy merchandising termék. Még két mese is belefért a terjedelembe a kötelező banános muffin (másik recept) mellett. A mesék melletti töltelék tartalom gyengébb, mint a középső csoportba sorolt lapoknál, a feladatok a bugyutánál is egyszerűbbek, már egy átlagos négy évest sem gondolkodtatnak el.  Engedjék meg, hogy idézzem az egyik októberi mese elejét, és azt hiszem, többre nem is lesz szükség.

"Fluttershy kiment a kertbe. Felemelte az öntötőkannát, hogy megtöltse vízzel, amikor meglepő hang ütötte meg a fülét. A hang leginkább békabrekegésre hasonlított.
– Ajjaj! Mi lehet ez? – kiáltotta rémülten, és messzire hajította a kannát. Végül azonban minden bátorságát összeszedve mégiscsak felemelte a kannát, és belepillantott. A kanna mélyén egy béka csücsült."

Barbie, 799 forint

Nyugodtan lehetne az újság alcíme az: hogyan neveljünk kicsi konzumidiótákat. Korábban egyetlen egy példány jutott be a háztartásunkba, és az elég is volt hozzá, hogy egy életre megutáljam. Biztos sok olyan ember van, akinek a sopizás az élete, de erre gyerekmagazint alapozni – ez azért erős. Barbi először parfűmöt szeretne vásárolni, utána ruhát vesznek egy kislánynak, és meg kell számolni a bevásárlószatyrokat. A magazinban található egyetlen mese arról szól, hogy Barbie megnyeri a rocksztár-versenyt, és a barátai így kiáltanak fel: "Hű, most már igazi sztár vagy!".

Az egyik fejtörőben azt kell kitalálni, melyik partiruha kihez tartozik, a másikban pedig azt. hogy a diszkóban készült két kép között hol a hat különbség. Kábulat a köbön, csak azért nem megy a szelektív kukába, még mielőtt meglátnák a gyerekek, mert azt gondolom, vannak annyira normálisak, hogy egy szám egy ilyen rémségből még nem fogja feldúlni az értékrendjüket.

Ismernek színvonalas gyereklapokat? Kommentben örülnénk nekik!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.13 18:45:15gumo nonez

  Fluttershy os mesevel mi a baj a neven kivul?

 • 2012.10.13 18:58:24Rézvirág

  Mini Manó.
  Oviból ismerjük, nem tudom, árusoknál kapható-e.
  Olyan, mint a Tappancs (árra is kb.), csak sosincs hozzá játék. Szeretjük nagyon.

  [link]

 • 2012.10.13 19:48:59Eula

  Nagyobbaknak legjobb a National Geographic Kids, tele van érdekes cikkekkel, és néha még ajándék is jár hozzá.

 • 2012.10.13 19:49:53Serena

  Én is könnyen adnám 400 Ft-ért az újságot, ha ilyen ügynökhálózatom lenne, (lást az összes Óvoda).
  Mi alapján határozzák meg, hogy mit tukmálnak a gyerekre nevelői foglalkoztatás közben?
  Az eléggé gusztustalan, hogy a gyerek már úgy jön haza, hogy ezt meg azt mutatta az Óvónéni, vedd meg stb...
  Durvább reklámkampány folyik az oviban, mint egy-két bevásárlóközpontban....

 • 2012.10.13 20:28:50BallyS16

  Biga-csiga magazin

 • 2012.10.13 20:43:17Grifter

  A kérdés az, hogy miért vesz bárki a gyerekének ilyen szart? Értelmes opció is van elég (mesekönyvtől a képregényig), meg hülyítésre is vannak sokkal kifinomúltabb és olcsóbb módszerek.

  Egyébként a hülye (felelőtlen?) szülő vesz a gyereknek ilyet, tehát hülye szülőnek lesz hülye gyereke - ami nem fest jól, de logikus. Mondhatni természetszerű.

 • 2012.10.13 22:00:17Reális Réka

  A Mézeskalács is jó, de csak Vajdaságban kapható. Innen viszont töltögethető és nyomtatható:
  [link]

 • 2012.10.13 22:09:24nannov

  Köszi a cikket, innen tudtam meg, hogy mégis van Dörmögő Dömötör. Amikor a régi kiadó megszűnt, az utolsó előfizetett lapszámot már meg sem kaptuk. Úgy látszik az új kiadó meg vette át az előfizetők listáját, pedig indulásnál érdemes lett volna megkeresni mindenkit. És nem is verték nagydobra az indulást. Na mindegy, keresni fogom őket.

 • 2012.10.13 22:15:56Pöppi

  Az óvodában és az iskolában kapható magazinokkal az volt a legnagyobb gondom, hogy nem lehetett év közben lemondani. A gyerekem hazahozta őket, örült neki, mint állat, de egy idő után unalmassá vált a folyamatos feladatmegoldás már óvodában... Fárasztotta. Nem figyelt oda.
  Elég az iskolában a feladatokkal foglalkozni.
  Idén (most másodikos) már a Tappancsot sem rendelem meg neki. A többi bugyutának titulált, kisfiúknak is jó újságokat sem fogom vásárolni. Nincs bennük tartalom, mondjuk kíváncsi lennék, hogy egy kisgyermeknek milyen érdekes, értelmes újságot tudnak előállítani.
  A Micimackót szívesen forgatta a gyerek, ott tudtak érdekes feladatokat kitalálni, színes is volt - a Mini-manóval ellentétben.
  Nekem még gondom volt a vonatos sorozattal, szerintem figyelhettek volna a szöveg sorkizártságára például. Nem mindegy, hogy kisgyermekkorban milyen a könyvek szedése, a betűtípus, a forma milyensége.

  Grifter! Néha(!) nem lehet úgy kimenni a boltból, hogy nem veszek valamit a gyereknek. A sokadik autó vagy barbi jobb?

 • 2012.10.13 22:20:52Ligetlakó

  Szeretettel ajánljuk a Szitakötőt:[link]
  2008 óta jelenik meg negyedévente, és egy oktatási program keretében sok száz iskolába ingyen eljutott már itthon és a határon túl is.

 • 2012.10.14 00:03:32mortiangie

  Fluttershy egy félős, szende pony. Aki nem ismeri a mesét, az nem fogja érteni. A magazin viszont tényleg mérföldekkel el van maradva a mesétől.

 • 2012.10.14 00:21:37Grizzli Géza2

  Felvidéki lap, de Magyarországon is kapható, illetve megrendelhető a Kabóca.
  Van honlapja, minden archív anyag elérhető rajta és még egy csomó minden más is. Ja, és teljesen reklámmentes.
  Honlap: www.kabocalap.com

 • 2012.10.14 00:37:46Kohn Troll (Altdel)

  A Breki magazin lemaradt!

 • 2012.10.14 00:48:00Advanced Flight

  "Ulfiról, a medvéről, aki talál egy távcsövet, és ezután már sosem unatkozik, mert mindig a hangyákat nézi vele. "

  Távcsővel a hangyákat? Fasza :-)

 • 2012.10.14 00:56:37Kohn Troll (Altdel)

  @Pöppi:

  >...nem lehet úgy kimenni a boltból, hogy nem veszek valamit a gyereknek.

  A lányaimmal egyszer egy könyvesboltban találtunk egy vastaglapos (és ezért vastag) könyvet dombornyomásos-csillogó borítóval. Vonyítottak a gyönyörűségtől, én meg a ~4000 forintos árcímkétől.

  Rövid mesék voltak benne hullámos sorokban, változó és cirkalmas betűkkel szedve. Pl. az a szó, hogy "CICA", szürke szőrös betűkből volt. Következésképp szar olvasni felnőttnek, gyereknek pedig lehetetlen.

  Mondtam a lányoknak, hogy elolvasok belőle egy mesét (ott a boltban). Nem biztos, hogy jól emlékszem a sztorira, de kb. 4 mondatban volt leírva egy olyan ostoba mese, hogy a cica éhes volt, fogott egy egeret, de az kérte, hogy engedje el, mire elengedték.

  Kicsit szemét voltam, mert végig úgy hangsúlyoztam, hogy fúúú, ez nagyon érdekes mese. Amikor az elengedés után közöltem, hogy ittavégefusselvéle, akkor nagyon csalódottak voltak. Rögtön meg is beszéltük, hogy sokan vannak, akik nagyon rossz könyveket (vagy mást) gyártanak, és beleteszik valami nagyon szép papírba, hogy megvegyék az emberek, mert azt hiszik, hogy jó, de igazából belülről nagyon rossz.

  Azóta is néha felidézzük ezt a tanulságot, és így könnyen ki lehet őket hozni mindenféle boltból.

 • 2012.10.14 01:16:14lastofthemohicans

  Mézeskalács az ovisoknak ésJó Pajtás a 10 –15 éves fiataloknak. Mindkettő vajdasági és mindkettő elérehteő a www.tippnet.rs/jopajtas internetes cím alatt! Mindkettő nagyon jó!

 • 2012.10.14 03:11:40talicskás munkásember

  A gyerekkel (6 és fél éves) 2 órás emelt hangú vitánk volt tegnap, mert a suliból (!) kapott prospektuson található 6000 Ft-os könyvsorozatot meg akarta rendelni az első példány mellé kapható 100 Ft-os gumiszíjas kavrcóráért. Végül arra jutott, hogy rossz szülők vagyunk, majd titokban kitöltötte a megrendelőt és aláírta helyettem. Szerencsére egyelőre csak a nyomtatott nagybetűket ismeri a drága. Ezt érte el az ótvaros reklám propaganda és ehhez asszisztál a suli. Gratulálok a tanároknak és a marketingeseknek.

 • 2012.10.14 06:06:37doubting thomas

  A gyerekeim más magazinokért lelkesednek: Kázmér és Huba, Kretén, MAD - két utóbbiért sajnos már hiába meg megszűntek. Lehet, hogy rosszul nevelem őket, de 6-13 éves koruk ellenére gurulnak a röhögéstől.

 • 2012.10.14 06:34:30medvetoka

  En is Kretent es Madet olvastam 10 evesen, semmi bajom nem lett tole, sot. Nem mondom, hogy minden poent ertettem, de inkabb olvassak olyasmit ami szamomra magas, mint olyasmit ami vegtelenul primitiv.
  A Garfield is nagyon jo volt. Ilyen bucimaci meg dormogo akarmicsoda mar hat eves koromban is eleg gaznak hatott, de tudom tudom, tul kemeny vagyok.

 • 2012.10.14 06:50:33szekercelazac

  Kisiskolásoknak a Kis Füles rejtvényújság. Változatos, jó rejtvények, közepes viccek. 32 oldal, 265 forint.

 • 2012.10.14 07:11:51jankenudli

  Advanced Flight > fordítva kell tartani, gyűjtőlencsével a nap felé és akkor lehet hangyát égetni. A medve szereti a sült hangyát.

 • 2012.10.14 07:16:42jankenudli

  A Mézeskalács tényleg aranyos

 • 2012.10.14 07:51:31Zuzimama

  Úgyis a gyerekek döntik el, hogy melyik tetszik nekik és nem az, aki internetes cikkekben próbálja meg rangsorolni az ilyen újságokat.

  Mi külföldön élünk és a nagyszülők néha meglepik a lányaimat (5,8) A My Little Pony magazinnal. A kisebbik lányom hónapok múltán is hordozgatja és - ha nem is órákon át, de - sokat és sokszor nézegeti. Meséket gyárt a szép színes képekhez.

  Az meg, hogy a szülőnek esetlegesen nem jó a kiejtése:
  1. a szülő tehet róla, az angol világnyelv, meg lehet tanulni.
  2. a gyerek sem konkréten az újságból fog megtanulni angolul, de legalább hallja/szokja, hogy más nyelvek is léteznek,
  3. egy csomóan akcentussal beszélik az angolt, azt is meg kell érteni, nem csak a tősgyökeres Londonit.

 • 2012.10.14 08:22:06A fidesz a betegek kiirtására készül

  Azt látatlanban merem mondani, hogy a mostani Dörmögőnek a világon semmi köze ahhoz, amit mi ismertünk, gyerekkorunkban.
  Már felnőttként, minimum tíz éve, de az is lehet, hogy húsz, belenéztem egybe és kis híján elsírtam magam, hová züllött.

 • 2012.10.14 10:27:54sendrez

  Azt senki ne feledje el, hogy bármilyen foglalkoztatót, újságot stb. veszünk meg a gyermekünknek még nem megyünk vele semmire, pláne, ha még ovis...LE KELL ÜLNI VELÜK FOGLALKOZNI ÉS EGYÜTT MEGOLDANI A FELADATOKAT!
  Az ajándékok pedig nyilvánvaló, hogy a gyerek figyelmét kívánják felkelteni...
  Meg kell nézni és tájékozódni kell a vásárlás előtt...
  Én konkrétan kézbe vettem őket, átlapoztam és eldöntöttem.
  Általában könyvek és foglalkoztatók is megtalálhatók az újságok mellett.Meg kell nézni a minőségét és a tartalmat...
  Nekem nincs semmi bajom azzal, hogy az intézményekben megvásárolhatók. Így legalább "házhoz jön" mert általában nem megyek be túl sűrűn könyvesboltba- ráadásul meglepő, hogy mennyivel olcsóbban lehet hozzájutni nagyon szép és tartalmas könyvekhez.
  Én nem várok el egy 6000Ft-os szép könyvsorozathoz / ami könyvesboltban duplája is lehet/ több ezer Ft-os ajándékot...

 • 2012.10.14 13:49:27nyauuuuu

  Nekem abból van elegem, de nagyon, hogy az iskolában (most elsős) egészen durván folyik ezeknek az eladása. A tanító néni mutogatja tanórán vagy napköziben, természetesen a hozzá csomagolt ajándékkal együtt, és persze, hogy akar a gyerekem ilyet - itthon meg az ajándékon kívül semmit elő sem vesz belőle. Aztán minden nap valamilyen szép, színes kis két-négy lapos, esetleg 16 oldalas katalógust hoz haza, amin undorítóbbnál rémesebb játékokat hirdetnek, és mindig én vagyok a szaranya, amiért egyiket sem veszem meg neki, és majd ő jól megveszi magának, vegyem tudomásul. Értem én, hogy kevés a pedagógusok bére, és hogy kell valami, amivel kiegészíthetik, de tényleg az az iskola legfontosabb üzenete, hogy fogyassz, herdálj, szenvedj?!

 • 2012.10.14 15:32:35kattee

  Valaki írta, hogy a Breki kimaradt. Akkor a vélemény is róla: csak azért sorolnám a még épp vállalható kategóriába, mert a Barbie-nál tényleg jobb. Mutatványszámot kaptunk az oviban, olyan bárgyú tartalommal, hogy nem bírtam végignézni a nagycsoportos lányommal, szerencsére ő is megunta. :-)

 • 2012.10.14 16:51:26Inimma

  Az Alfa - IPM Junior újságra emlékszik-e valaki? Na amikor én voltam gyerek, az volt a kedvencem.

 • 2012.10.14 17:05:28Kohn Troll (Altdel)

  Nálunk is megy a suliban a tukmálás. Nagyon ki vagyok akadva rá én is, hogy szembeállítanak a gyerekkel. Csak én nem szaranya vagyok, hanem szarapa. De legalább ketten vagyunk, Szaranyával karöltve dühöngünk, hogy milyen szemétség már ez...

 • 2012.10.14 19:19:16venggong

  Szóval ez a nő (Koncz Andrea) teljesen tájékozatlan. Tessék egy kicsit rendesebben felkészülni!

 • 2012.10.14 19:23:45A fidesz a betegek kiirtására készül

  @Inimma: IPM Junior Alfa volt a címe. Én is szerettem... :-)
  (basszus... azt hittem, egy Karl May regény szereplője volt a névadód... Szegény Zsoldos Péter most forog a sírjában :-( )

 • 2012.10.14 20:46:42marcsi79

  Én is a Mini Manó újságot tudom javasolni. Kisfiam nagycsoportos az oviban és imádja. Rengeteg érdekes feladat van benn, és ami nagyon fontos, REKLÁMMENTES! Mi nagyon szeretjük! :) Ára: 200 Ft

 • 2012.10.14 22:53:20Fikamatyi

  Gyalázat, hogy nálunk kötelezővé tették a Tappancsot az iskolában. Ráadásul már 450Ft. Undorító ez a nyomulós marketing.

 • 2012.10.14 23:08:51morfondi

  Igen, a helyzet siralmas. Az is siralmas, hogy a kevés jó pedig ismeretlen és itt sem esik szó róla, holott ez egy aggódóan építő kritika ugyebár. A Csodaceruza 11 éve létező gyermekirodalmi lap, amely egy éve már gyerekeknek szánt tartalommal is megjelenik. Ajánlom figyelmetekbe!
  Bő-web-ben:
  [link]
  [link]
  [link]
  Elnézést kell kérnem a reklámért, de ha valaki kerülné a "szokásost", akkor ezt meg kell ismernie.

 • 2012.10.14 23:09:59morfondi

  Most olvasom! KÖTELEZŐ a Tappancs? Mire föl? Hol élünk?

 • 2012.10.15 09:42:04üvöltő dervis

  Hát olyat tudok, ami nagyobbaknak van:
  NG Kids, Szivárvány, Süni magazin szerintem ezek jók.

 • 2012.10.15 13:35:56R2D2 & C3PO

  Gyerekkönyvtárjegy, üres papírlapok vagy sima, keményfedeles füzet és jó minőségű rajzeszközök.
  Tartalmilag jobb, mint a "foglalkoztató" füzetek.
  Hosszútávon meg olcsóbb.
  Pluszban a kreativitást fejleszti. A "kösd össze az összetartozókat" és a "színezd ki a képet" típusú feladatok viszont már négy éveseknél kiölik még a csíráját is...

 • 2012.10.15 18:12:59nagyorsoly

  Nagycsoportos-iskolás korosztálynak a Verébpostát ajánlanám.[link]

 • 2012.10.16 15:07:15poste restante

  Csatlakozom a szaranya-szarapa társuláshoz.
  Az idén már nem voltam hajlandó megrendelni a Tappancsot az iskolában, ráadásul 2 példányban, mert a gyerek kettő, 1 évfolyam különbséggel, s a játékra mind a kettő igényt tart.
  Már óvodától vettük, de jóformán csak a papírgyűjtéskor jött kapóra. Mint az összes többi, műanyag játékkal (élettertam kb. 30 perc) bíró kiadvány! Oviban próbáltam nekik felolvasni egyikből-másikból, hát NEM LEHET!
  És elszomorít, hogy a suliban szinte kötelező (üzenőbe beírva: Tappancspénz: X Ft beküldeni) De most ellenállok :)

 • 2012.10.16 15:09:20poste restante

  Ja, aki a Mini Manóval kezdte, annak majd jön a Tappancs, aztán a Tudorka. Tovább még nem tudom :)

 • 2012.10.16 17:52:12sendrez

  Re: poste restante

  Segítek: a sorban Lájk magazin jön.....:-)

 • 2012.10.16 18:04:04sendrez

  Szerintem meg a CN, Disney stb stb csatornákon /-ról még nem lehet elsajátítani az ÉRTŐ olvasást....ehhez mindenképp szükség van nyomtatott kiadványokra. A HVG meg nem igazán érdekli a gyereket....

  Azokkal teljesen egyetértek, hogy nem kell- és nem is kell!!- megvenni minden "összetákolt, bugyuta...stb.." irományt!!! De én azon a véleményen vagyok, hogy mindenképp szükség van érdekes és színes történetekre, olvasmányokra...és most tényleg hagyjuk a gyenge, silány minőséget...!!

  Megy most a TV-s sportra buzdító kampány: "Heti 3x1, és Neked is jobban megy...!"

  Ez teljesen rendben is van és jó! Ugyanakkor a szülő-gyermek kapcsolat / a gyermekkel való /érdemi/ foglalkozás is fontos /lenne/, és erre is lehetne a "jónépet" buzdítani valahogy így:
  " HETI 3x1, ÉS MAJD NEKI TALÁN JOBBAN MEGY....!"

 • 2012.11.27 15:12:18Mankacsek

  Egy kicsit a másik oldalról is hozzászólnék a témához: miért ilyen drága a gyereklap? Mert próbáld meg reklám, azaz hirdetési bevétel nélkül kihozni minimum nullszaldósra -de inkább veszteséges- ilyen nyomdai árak mellett a kis nyomorult pár oldalas kiadványt! Ugyanis van médiatörvény, meg egy csomó szabályozó paragrafus, -most ebbe nem is mennék bele-, gyereknek nem reklámozhatsz, ergo nincs hirdetésből bevétel, ezért kérnek el 800 forintot egy magazinért. Ha már itt tartunk, az a magazin ezért az árért lehetne ötletesebb és kreativitást ösztönző mint a bugyuta, amerikai fosok... Tényleg rengeteg érték van, de következetesnek kell lenni és meg kell keresni azt amelyik értéket hordoz. Ott volt például a tavaly még létező magyar hagyományokkal és népszokásokkal próbálkozó foglalkoztató ami szerintem szuper volt, de megbukott. Miért? Mert az amerikai gagyi a menő, meg az idétlen póni... a csészealj szemekkel bárgyún mosolygó hercegnőkről nem is beszélve. Ti mit gondoltok? És hogy van az, hogy egy ovódában vagy iskolában a tanárnő promotálja ezeket a magazinokat? Kap ezért valamit a kiadótól? Kötve hiszem. Vagy már a pedagógusok is ötlettelen banyák? Egyáltalán megengedett ez ilyen formában?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta