SZÜLŐSÉG

Altatási tréning? Nem használ, nem árt!

2012. október 9., kedd 11:33

Érdekes beszámolót tettek közzé ausztrál kutatók, akik 2007-ben kezdték tanulmányozni az altatási tréningek hatását. A csapat most azt vizsgálta meg, hogy az akkori kísérletben szereplő, mostanra hat évesre cseperedett gyerekek alvási szokásai, stressztűrőképessége, és szülő-gyerek kapcsolata különbözik-e a kontrollcsoporttól. A meglepő eredmény pedig az, hogy nem.

stockfresh 1769931 2-month-old-baby-listening-to-music-with-head

Az derült ki, hogy míg ezek a tréningek igen jó hatásfokkal működnek a kisbabáknál, ami számtalan nyugodt éjszakát adhat a családnak (és ez egyáltalán nem elhanyagolható!), körülbelül a gyerekek hat éves korára az ilyen módon tanított gyerekek pontosan annyira lesznek jó alvók, mint az összes többi. Vagyis, az altatási tréning hosszútávon nem használ, de nem is árt.

A 2007-es kutatás során 326 nehezen alvó gyerek szerepelt a vizsgálatban. Akkoriban azt találták, hogy két módszer is hatékonyan segíti ezeket a családokat, méghozzá a "kontrollált megnyugtatás" és a "lassú kivonulás". A kontrollált megnyugtatás kifejezés azt a modellt jelenti, amikor a nyugtalan, elaludni nem tudó (értsd: síró) gyerekhez a szülő meghatározott időközönként bemegy, és jelzi neki, nincsen magára hagyva. Ez a módszer nem csak a bébiknek segített megtanulni az önálló elalvást, de az eredeti kutatás szerint jótékonyan hatott az anyák lelki állapotára is.

A másik, lassú kivonulás nevű módszer pedig azt jelentette, amikor a szülők lassan, fokozatosan vonultak egyre inkább ki az altatás folyamatából, így segítve a gyereket abban, hogy önállóan is képes legyen elaludni.

Az ausztrál kutatók az eredeti csoportból 225 gyerek sorsát tudták máig követni, közülük 122-nél alkalmazták a fenti két módszert, 103 gyereknél nem. Mire a kölykök hat évesek lettek, az eredeti pozitív hatások eltűntek, és a két csoport alvási szokásai között nincsen statisztikailag kimutatható eltérés. Csakúgy, mint ahogyan nincsen különbség a két csoportban a szülő-gyerek viszony szorossága között sem. A kutatók mostani jelentése arra is kitért, hogy mind a két csoportban azonos a stresszes, depressziós szülők aránya is.

stockfresh 601727 multiracial-newborn-baby sizeM

Miért érdekes ez? Tulajdonképpen megnyugtató az eredmény minden szülőnek. Aki szeretné a gyerekét minél hamarabb az önálló elalvásra tanítani, ezután nyugodt lelkiismerettel teheti, mert bebizonyosodott, hogy ezzel hosszútávon sem fog ártani, igaz, a gyerek szempontjából használni sem. Rengeteg olyan anya van, akinek fontos a saját alvása is, és határozottan visszautasítja azt, hogy a gyerek életének első egy-öt évében éjszakánként akár több alkalommal is felkeljen. Éljen, éljen, mostantól szabad a pálya.

Viszont megnyugodhat az is, akit eddig esetleg azzal nyomasztottak, hogy "ha most nem tanítod meg aludni a gyereket, sosem tanulja majd meg", mert erről is bebizonyosodott, hogy nem igaz, ezek a gyerekek is pont annyira lesznek jó alvók hat évesen, mint az összes többi.

Vagyis tulajdonképpen az a tanulság, hogy az altatási tréningek arra jók, hogy néhány évvel előrébb hozzuk a nyugodtan végigaludt éjszakákat, ami véleményem szerint azért szülőként semmiképpen nem elhanyagolható előny. Önök szoktatták a gyereket önálló elalvásra? Vagy aludt magától is? Esetleg évekig keltek minden éjjel többször is?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.09 13:17:09VGL

  Mi is tudatosan állítottuk rá az ikreinket az önálló alvásra, most egy évesek,de már 7-9 hónapos korukban is egy kis simi után kijöttük a szobájukból és csak a nagy üvöltésekre mentünk be, akkor sem azonnal. Megjegyzés: önálló elalvás érts: cumival.

 • 2012.10.09 13:38:51magil

  VGL, volt valami spec módszered? Mármint hogy vettétek rá őket, h ne üvöltsenek nagyon? Az enyémek 10 hónaposak, és 1 éves koruk előtt szeretnék eljutni addig, h egyedül végigaludják az éjszakát.

 • 2012.10.09 14:24:30Kata9

  Mi az Aludj jól gyermekem c könyv alapján tanítottuk meg a kisfiamat 4 hónapos korában egyedül aludni. Azóta semmi gond vele, most 13 éves :)
  Viszont a kislányomnál nem működött, illetve csak részben ez a technika, nyilván, mint minden, ez is gyerekfüggő. Azért érdemes elolvasni a könyvet, szerintem jól összefoglalja, hogy mire érdemes figyelni.

 • 2012.10.09 14:24:32kismorgó

  nem tudom, ki hogy van vele, de én csak azt vettem észre, mindegy, hogy erőltetem, idomítom, nem számít.
  Kb. 1 éves kora óta alszik el egyedül, szépen, nyugodtan...és magától jutott el idáig. Persze éjjel felébred, de az első elalvás nagyon jól megy már egyedül.

 • 2012.10.09 14:27:55frankyf*ckin4fingers

  magil
  ez nem lóverseny. szerintem ezt nem lehet erőltetni. ráadásul én mindkét gyerekemnél azt tapasztaltam, hogy egy éves koruk körül aludtak a legnyugtalanabbul. nem vagyok a téma értője, de azt éreztem, hogy a külvilág felfogása ilyenkor felgyorsul, az agyi tevékenység aktívabb, nálunk másfél éves korig esély nem volt a végigalvásra. pedig a kicsi 3-4 hónaposan végigaludta az éjszakát.

  mondjuk tudok olyanról, ahol a gyerek nem ébredt éjszaka. délután két órát aludt pontban 13:00-tól, illetve este 19.30-tól regel 6:30-ig. és a szülő ezt nagyon büszkén mondta. azt már én teszem hozzá, hogy a gyerek öt évesen idegroncs volt, szóval a módszereik kétségtelenül hatásosak voltak, de erre soha nem vágytam.

 • 2012.10.09 14:44:34cfthn

  Nos, az eredeti forrást nem jelölte meg a szerző, de az írás szerint a gyerekek stressztűrését nem vizsgálták....
  Alvási szokásait, szülő-gyerek kapcsolat szorosságát, s a SZÜLŐK idegeinek állapotát. Olvasmányaim szerint (pl. Sundetland: Okosan nevelni) sírni azért nem hagyunk, mert a gyerek még fejletlen idegrendszerét szoktatjuk a magas stressz- és kortizol szinthez, ami felnőttkorában is ugyanolyan marad, korrigálhatatlan. :(
  Kedves Koncz Andrea, hallottál-e már erről? Ebben a tekintetben a kutatás semmit sem mond, így hát egyáltalán nem megnyugtató, sőt. A cikk pedig vagy megalapozatlan, vagy kifejezetten félrevezető.

 • 2012.10.09 14:47:27pc guru-e vagyok

  Én nem akartam bőgni hagyni egy pillanatra sem. Ezért minden egyes este ott ülök az ágya szélén és várom, hogy elaludjon. Vagy ha nem, akkor az ölemben, tv nézés közben. Vagy ha az sem, jön a mi ágyunkba és együtt alszunk el (4 éves). Gáz, elcsesztem. De legalább sosem kínoztam.

 • 2012.10.09 15:21:20R2D2 & C3PO

  326 gyerek?
  Milyen "kemény" elemszám. ;-D

  Erre alapozni nevelési stílust pont ugyanolyan, mint a glutén-ajánlás alapján elkezdeni a hozzátáplálást...

  Szóval szerintem kritikusan kell szemlélni ezt az eredményt.

  pc guru!
  És azt hogy csináltad?
  Bármennyire is szeretném, ha nem ordítana a gyerek, mégis ordít. Pedig sosem hagyom magára, folyton felkapkodom, de a sírással... Haj, de semmit sem lehet kezdeni! Sír a kezemben. Simán. ;-D
  De legalább nem rázom. :-P

 • 2012.10.09 21:07:48sunny_days

  úgy tűnik, időről időre fel kell találni a csőben a lyukat...
  az alvás pont egyike azon néhány dolognak, amit az újszülött gyárilag nagyon jól tud!
  persze a gondos - (ön)tudatos - szülői közreműködés sajnos sok mindenre képes...

 • 2012.10.09 21:44:00ÉkaRéka

  Szerintem nagyban gyerekfüggő ez a kérdés.A mi 16 hónaposunk 10 napos korától egyedül,cumival aludt el kb. 10 hónapos koráig.10 napos volt,amikor rájöttünk,h a cumitól nem űvőlt,és édes mindegy neki,h ott vagyunk-e vagy sem Aztán 10 hónaposan lettek nyugtalan éjszakái,amikor susogni,simizni kellett.Mesével is próbálkoztunk,de az csak felélénkítette.Kb.13 hónapos korától ismét nem igényli az elalvás előtti babusgatást.
  Szerintem nekünk szerencsénk van,de azért lehet,h az első idők "keménysége" is hozzájárult ahhoz,h nyugodtak az estéink,éjszakáink.

 • 2012.10.09 22:20:41borsócska

  Az én picim kb. 2 hónapos korától minden probléma nélkül elaludt, és az egész éjszakát átaludta. Nagyon büszke is voltam magamra, hogy milyen szuper anyu vagyok, és mennyire "jól nevelt" a gyermek :-)
  Aztán a 8. hónap környékén hirtelen újra kezdődtek az éjszakai ébredések, néha 7-8 alkalommal is felsír, és csak a cumival szenderedik el újra. Szóval a szuperanyuság kissé megkérdőjeleződött :-(
  Valószínűleg ki lehetne próbálni különféle praktikákat, nagyon sok tanácsot elolvastam már, de igazán azt sem tudom, hogy mi okozta nála ezt a változást, így azt sem tudom, hogy mi lenne a jó taktika. Mivel eddig hónapokon keresztül hagyott aludni, még egy kicsit én is hagyom, hogy felébresszen. Aztán majd meglátjuk...

 • 2012.10.10 08:29:33szkata

  Nem tudom, számít-e a tanítás, nekem az egyik magától aludta végig az éjszakákat 5 hetes korától, a kisebbik viszont több mint egy éves koráig sokszor többször is felébredt éjszaka. Én felkeltem hozzá, úgy voltam vele, érte vagyok most, most én alkalmazkodom hozzá egy ideig.

 • 2012.10.10 09:09:31vagyok, aki vagyok

  A lányom 2 éves koráig cicizett, az elalvás is így ment, pár hete leszokott róla, azóta kicsit többet forgolódik elalvás előtt, kb. 15 perc kell neki, hogy álomba szenderüljön, mellette maradok, összebújunk az elején, beszélgetünk mi minden történt ma vele, mese még nem érdekli elalvásnál, 1-2 ének belefér, de idővel megkérem, csendesedjünk el és próbáljunk aludni, imádom nézni, ahogy a kintről beszűrődő fényeket nézi, vagy az árnyékot a falon, aztán egyre többször csukja be a szemét, meg-meg szólal, röviden, halkan válaszolok, míg végül elszundikál, várok még 1-2 percet és kijövök.
  Ha megébred - nagy ritkán előfordul - általában nem sír, csak azt mondja "anya", bemegyek, mellé bújok, elég neki, hogy hozzám ér, megpuszilgatom és visszaalszik. Volt, hogy azért ébredt, mert pipilnie kellett, mivel szobatiszta, ezért egy kis gyors bilire pattanás után simán visszaaludt.
  Szerencsésnek érzem magam, még akkor is, ha terhesség óta nem aludtam egy jót, mert hiába alszik ő jól, én azért csak éberebb vagyok és rá-rá pillantok éjszakánként többször is :)

 • 2012.10.10 12:34:03kismorgó

  pc guru-e vagyok, szerintem nem cseszted el! Én is így altattam régebben..de nem minden éjszaka egyforma, van, hogy egyedül elalszik, de van, hogy ringatom...
  én sem értettem, miért és kinek jó, ha sírni hagyom...

 • 2012.10.10 12:36:56kismorgó

  borsócska, az ilyenektől vagyok ki, mint Te!
  miért lennél szuperanyu, mert a gyereked elaludt egyedül, és átaludta az éjszakát?!
  Miért kötik egyesek a gyerek alvási szokásait/alvását ahhoz, hogy milyen szülő valaki?
  És igen, én speciel igényeltem, hogy amikor olyan picike volt úgy aludjon el, hogy fogom :D
  Jó volt,hogy hozzámbújt.

  A másik: én 29 évesen sem alszom át az éjszakát....forgolódok, felébredek, stb... akkor most anyukám valamit elrontott, vagy én vagy defektes ?

 • 2012.10.10 13:04:48enianyu

  Az én fiam kettő lesz és még mindig csak úgy alszik el, hogy apa vagy anya ott ül az ágy mellett. Nem kell se simi se csititgatás csak valaki üljön ott míg elalszik. Ez nem mindig ment így.... volt időszak, hogy betettük az ágyba ( míg volt rajta rács) kimentünk és fél másod perc alatt el is aludt. Aztán jött az egy éves kor körüli változás a sok inger, hogy el kezdett járni és onnan nem volt vissza út valamiért átesett a ló túl oldalára és nem engedte, hogy kimenjünk a szobából... sírt, utánunk szólt. Tehát maradtunk és simi, ssss, halk mese, de ő eltolta a kezünket és azt mondta nem. Tehát maradt az ülünk csendben míg elalszol dolog :D De minket nem zavar, ha neki ez jó akkor legyen, majd eljön az ideje ,hogy ezt sem fogja igényelni.

 • 2012.10.10 15:32:40Tessz

  Egyedül elaludni???a cumi, a rongy, a maci-mind mind anyahelyetesítő. A kisbabák nem tudnak egyedül elaludni, álomba sírják magukat!!!és megtanulják, hogy a szüleikben nem bízhatnak!!!
  Vizsgálatokkal azt is bizonyították, hogy a babák ugyanúgy ébrednek továbbra is, a kortizol(stressz hormonok)szint az egekben, csak nem szólnak, mert megtanulták, hogy senki nem reagál rá.
  Érdekes, de ez az írás nem beszél az érzelmi intelligenciáról-és az pedig csak úgy fejlődik ha a kisgyerekkel eggyüttéreznek. Ez kínzás!Látott már valaki kutyát vagy macskát sírni hagyni a kölykét???Az okos szülők teszik csak ezt, aztán meg csodálkoznak, hogy a mai fiatalok milyen érzéketlenek.Hát volt kitől tanulni, nemde?a saját szüleiktől!!

 • 2012.10.10 17:31:30szkata

  Sokan leírták, pl Ranschburg is, hogy a sírva hagyott gyermekek azt tanulják meg, hogy nem számíthatnak a világra ha bajban vannak, és nem érdemes sírni, mert úgyse segít senki. A bizalmat vesztik el a világban, szüleikben bizonyos értelemben. Ez kihat a felnőttkori reakciókra is később. Ha csak a kényelemről van szó, én nem cseszném el bőgni hagyással a gyerekem bizalmát, ami nem egy megragadható dolog, mert sokszor minél többet veszít valaki, annál ragaszkodóbb lesz.

 • 2012.10.11 13:38:07VGL

  sírni hagyás és sírni hagyás között is van különbség, mi azt a módszert használjuk, hogy elalváskor 10 percet hagyjuk sírni, ha addig nem csendesedik el, akkor bemegyünk simi vagy "kézrátétel" (mostanában ezt szereti), aztán 10 perc után kijövünk, ha újra kezdi, akkor megint 10 perc semmi, utána megyünk...és így tovább, ez mondjuk ritkán fordul elő havi 1-2 alk.

 • 2012.10.12 13:30:07enianyu

  A mi fiúnk is cumizik, de nem hinném hogy minket helyettesítene, mivel ott vagyunk amikor elalszik. Csak szeret cumizni és kész, igaz napközben nem igazán kapja meg inkább csak mikor nyűgös vagy már lefekvéshez készülődünk, ja meg a játszótéren, mert különben mindent a szájába vesz a mai napig :) És a mi gyerekünkre nem lehet mondani, hogy érzelmileg el van hanyagolva, pont ellenkezőleg aki meglátja mind azt mondja: mennyire kiegyensúlyozott ez a fiú! És nem csoda mivel rengeteget van vele foglalkozva, szeretve van. És nem is óhajtom"beidomítani", hogy egyedül aludjon el!

 • 2012.10.13 15:27:31vasszűz

  Ez cikk volt már, mért nem figyeltek oda?
  És már rengetegen leírták, mi volt a gond a kutatással, most hirtelen ezt találtam:

  [link]

  VGL, nem, nincs különbség, mert a csecsemőnek nincs időérzéke, tehát ilyen szempontból mindegy, hogy 1 óra vagy 10 perc..

 • 2012.10.13 15:32:28vasszűz

  enianyu, a cumi a szopást imitálja, és az anyára emlékezteti, úgyhogy igen, ebből a szempontból anyapótlék. Ezért nem fair elvenni tőlüka gyerektől csak úgy ripsz-ropsz a cumit, ill. gyakran hallom, hogy oviban nem engedik, ezt sem értem, miért, csak arra jó, hogy stresszelje magát rajta a szülő.

 • 2012.10.13 20:06:56VGL

  link, igenis van különbség és nem az 1 óra vagy a 10 perc között, hanem aközött hogy bemegyek és megnyugtatom vagy sírni hagyom és végül a sírásba alszik bele mert egyáltalán nem mentem be hozzá

 • 2012.10.25 00:32:51punkcsaj

  VGL, nem, nincs különbség.
  a cikken pedig felháborodtam

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta