SZÜLŐSÉG

Zaklató lett a gyerekem, de nem direkt

2012. október 6., szombat 12:23

Olvasónk, Gabi olyan helyzettel találta magát szembe, amire nem volt felkészülve. A gyerek óvodájába ugyanis felvettek egy "másmilyen" kisfiút, Kristófot, akinek állapota számtalan kérdést vetett fel Gabi négyéves lányában, Petrában. A kislány a négyévesek egyenességével megpróbálta Kristóftól megtudni, mi a baj vele. A dologból viszont csak az sült ki, hogy Petra nem kapott választ a kérdéseire, Kristóf viszont sírva fakadt a zaklatástól. Gabi pedig, hiába próbált utánaolvasni a témának, hogyan készítse fel a gyereket a másságra, nem lett okosabb.

stockfresh 1940787 young-girl-teasing-and-mocking-a-boy sizeM

Tanácsot szeretnék kérni tőletek, illetve az olvasóktól, mert én teljesen tanácstalan vagyok. A négyéves lányom (Petra) ovijába új kisfiú érkezett, akit Kristófnak hívnak. Nagyon kedves kisfiú, de más, mint a többi gyerek, nem tudom pontosan, miért, de a fejlődése egyértelműen elmaradt az átlagtól. Ugyanannyi idős, mint Petra, de kevésbé ügyes, nem annyira jól beszél, és a szobatisztasággal is gondai vannak, ezért még pelust hord. Mivel ez egy magánóvoda, és kis csoportok vannak, fel tudják vállalni a nehezebb eseteket is. Kristóf érkezése előtt a szülőket is összehívták, és elmesélték, hogy lesz egy ilyen különleges új jövevény.

Nagyon megörültem ennek, mert szerintem fontos az, hogy a gyerekek minél többféle emberrel kapcsolatba kerüljenek, hogy toleráns felnőtt legyen majd belőlük.

A gond csak ott kezdődött, hogy arra már nem voltam felkészülve, hogyan néz majd ez ki a mindennapokban. A lányom elég jó megfigyelő, ezért nagyon hamar észrevette, hogy Kristóf másmilyen, mint a többiek, és egyből meg is akarta tudni, miért van ez. Az óvónők elmondása szerint odament Kristófhoz, és megkérdezte őt, miért hord még mindig pelekát. A kisfiú nem tudott "normálisan" válaszolni erre, a lányom viszont nem nyugodott bele, és tovább faggatta őt is, és az óvónőket is, hogy miért van ez, mikor pelenkát csak a kisbabák hordanak. A vége az lett, hogy Kristóf sírni kezdett, az óvónénik valahogy elsimították ezt a konfliktust, de legközelebb az érdekelte, miért nem tud Kristóf rendesen beszélni, megint máskor pedig az, hogy miért nem tud úgy rajzolni, mint a többiek.

Az első ilyen eset után próbáltam neki magyarázni, hogy nem mindenki egyforma, és nem szabad Kristófot faggatni, mert az neki rosszul esik, és senkit nem szabad megbántani. Csak sajnos az volt a helyzet, hogy Petrában meg még nagyon sok kérdés volt, amikre igaziból nem kapott választ, ezért kérdezősködött a továbbiakban is.

Próbáltam olvasni erről a témáról, megkérdeztem sok ismerőst, hogy mit lehet csinálni, és csak egyre jobban összezavarodtam. Olvastam arról, hogy el kell magyarázni a gyereknek, hogy mindenki más, és vannak olyan problémák, amiken nem lehet segíteni, ezért vannak szemüveges emberek, vagy bottal járók, vagy műfogúak, vagy négyévesen pelenkásak. De olvastam olyat is, hogy nagyon káros dolog a gyerek figyelmét a másságra felhívni, és egyáltalán nem lenne szabad úgy beállítani Kristófot, mint akit az határoz meg, hogy másmilyen, mint a többiek. Volt, aki azt tanácsolta, hogy kérjem meg Kristóf szüleit, hogy egyszer válaszoljanak Petra kérdéseire, de volt olyan ismerős is, aki szerint ezt nem lenne szabad, mert nagyon bántó.

Én egyáltalán nem értek ehhez, és nincs ilyen ismerősünk, és az összes tanács logikusnak tűnt nekem. Úgyhogy most fogalmam sincs, mit mondjak a lányomnak. Szerintem az is normális, hogy nem érti, hogy valaki mitől olyan furcsa, mint Kristóf, de persze nem szeretném, hogy a kíváncsiságával bántsa azt a kisfiút. Mit csináljak? Hogyan magyarázzam el neki a helyzetet?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.06 12:32:33zpokvideo

  nevtan azaz nevelési tanácsadó. én biztos hozzájuk szaladnék, ha tanácsatalan lennék.

  az egy elég káros nyugati hozzáállás, hogy a 'másmilyen' embereknek nem szabad észrevenni a másmilyenségét. nyilván kristóf szülei is tisztában vannak azzal, hogy a kisfiuk nem átlagos, ezért kerestek neki ilyen óvodát. ha kulturáltan és érzékenyen közelíted meg őket, ezzel a fent leírt - tök jóindulatú - kéréssel, hogy tudniillik szeretnéd felszámolni a lányodban a zavart, amivel az ő fiukat zaklatja, biztos, hogy szívesen segítenek neked. csodálom, hogy egy magánóvodában nem készítik fel a gyerekeket az ilyen újdonságokra.

 • 2012.10.06 13:07:01Zuzimama

  zpokvideo

  A nyugatiaknak nem nem szabad észrevenni a másságot (észreveszik ők is) de nem foglalkoznak vele. Ugyanúgy egyenrangú félnek tekintik a más embereket is.
  Ez egyáltalán nem káros hanem toleráns.

  Amúgy alapvetően az óvónőknek kellene a szituációt megoldani nem a posztolónak. Ugyanis bármelyik gyerek kíváncsi lehet idővel ugyanazokra amikre Petra és kérdezni, "zaklatni" fogja Kristófot.
  Én szerencsésnek tartom ha mindenféle gyerek jár egy csoportba, mert a kicsit hamar el tudják fogadni, hogy másmilyen emberek is léteznek és végre toleránsan együtt tudnak élni.

  Magyarországon még az akadálymentesítés is problematikus, semmit nem tesznek a más emberekért, inkább ez a káros, hogy elfordulnak tőlük.

 • 2012.10.06 14:03:17Sadist

  "Az első ilyen eset után próbáltam neki magyarázni, hogy nem mindenki egyforma, és nem szabad Kristófot faggatni, mert az neki rosszul esik, és senkit nem szabad megbántani. Csak sajnos az volt a helyzet, hogy Petrában meg még nagyon sok kérdés volt, amikre igaziból nem kapott választ, ezért kérdezősködött a továbbiakban is."

  Mert az a szerencsétlen gyerek a másság okát szerette volna megtudni, amit te basztál elmagyarázni, már bocsánat. Ehelyett csak azt mondtad el, hogy kell viselkedni a hendikeppessel szemben. A gyereked viszont továbbra is kíváncsi maradt, ezért nem hagyta abba a kérdezést. Az óvodás gyerekek ilyenek.
  Ez a baj, ha egy gyereket csak nő nevel, mert az anya csak azt mondja el, hogy a gyerek mit csináljon vagy ne csináljon, de racionálisan megindokolni nem fogja, hogy a gyerek saját maga rakhassa össze, hogy mit miért nem szabad. A szerencsétlen gyerek ott lesz kismilliónyi szabály közé szorítva, amiket nem fog érteni, hogy mi miért van.

 • 2012.10.06 14:19:48belekotyogok

  Sadist: naja, én is ezt hiányolom. Nem orvosi kifejezésekkel tűzdelt tájékoztatót kell tartani a gyereknek, hanem 3-4 mondatban elmagyarázni, hogy van egy betegsége, ami miatt ilyen a gyerek. (Nem gondolom, hogy pontos diagnózist kell mondani a gyereknek.)

  Azt sem gondolom, hogy a szülők megbántódnának, ha értelmes kérdéseket kapnának. Én azt tapasztalom, hogy az emberek igyekeznek kínosan és túlzón toleránsak lenni időnként. Ha nekem beteg gyerekem lenne, én mindenképpen örülnék az őszinte kérdésnek, ugyanis sokkal rosszabb a találgatás a háttérben, a pletykálkodás, a zavar, a félrenézés, a görcsös igyekezet, amivel sokan próbálkoznak úgy tenni, mintha nem vennék észre a másságot.

 • 2012.10.06 14:27:17kattee

  A fiam is kicsit "más", mint Kristóf, lemaradt egy neurológiai betegség miatt. A 3 évvel idősebb nővére ugyanígy kérdezett, és válaszolni kellett neki, miért hordom a testvérét mindenféle terápiára, miért pelenkás még, stb. Nem volt elég azt mondani, hogy azért, mert "más", mert "beteg", ezt így nem tudja elfogadni ill. megérteni. Részletesen el kellett magyarázni, hogy amikor született, megbetegedett a kicsi feje, ezt egy baktérium okozta, mi az a baktérium, stb., ezért nem úgy fejlődik, mint a többieké, és akkor elfogadta.
  Kérdezd meg Kristóf szüleit a másság okáról, és aztán magyarázd el a lányodnak az ő szintjén. Ne csak annyit mondj, hogy nem tud mindent megcsinálni, amit ő, hanem hogy miért. És meg fogja érteni, hidd el. És Kristóf szülei is, valószínűleg. Különben nem rendes oviba vitték volna.

 • 2012.10.06 14:33:22csuni

  Na akkor mondom a másik oldalt. Nálunk a lányom hendikeppes. Végtagos.Szerencsére nyitott gyerek, így ő magyarázza most már el a többieknek, hogy így született, semmi különös, mindent meg tud csinálni. Volt 3 nap csoda bölcsiben, oviban. Ennyi.Persze ő is kiszúrja, ha egy gyerek "más". Mondjuk úgy, szexepiles. Ilyenkor, ha az illetőtől nem kap infót, hozzám jön.Vagy az apjához. Elég csak a saját szintjén elmondani a szitut. Nem mindenki egyforma, neki ez és ez a problémája,mert...Nálatok elég lenne ennyit mondani: Ha akarja, majd elmondja. Ő kicsit lassabban ügyesedik, mint te, ne faggasd, kezeld úgy mintha egy kicsit kisebb lenne nálad.
  U.i.: Néha csak lesek, miféle verziók jutnak a gyerekek eszébe róla!:)

 • 2012.10.06 14:40:55belekotyogok

  csuni: "hendikeppes" gyerek szülőjeként te megbántódsz, ha pl az ovistársak szülei megkérdeznek erről?

 • 2012.10.06 14:55:09MintaMókus

  nehéz kezelni az ilyen helyzeteket, főleg, hogy Petra sem teljesen kerek, amit nyilván az anyjától örökölt.
  amúgy erősen javaslom mindenkinek, hogy oktatófilm gyanánt nézze meg a Forrest Gump-ot. Elég sok itt feltett kérdésre érkezik a válasz.

 • 2012.10.06 14:59:47csuni

  belekotyogok, nem sértődöm meg. Sőt, inkább én bíztatom a népet, hogy kérdezzenek nyugodtan. Egyébként a kört még bölcsiben lefutottuk, a csoport zömével egy oviba járt.:)

 • 2012.10.06 15:20:11csuni

  jav. jár.:)

 • 2012.10.06 15:31:03Murci

  Már a blog címe is hajmeresztő. Nem lett zaklató a gyermek, hanem csak egyszerűen kíváncsi és nincs egy normális felnőtt a közelében, aki megválaszolná a kérdéseit. Ennyi. Örülj neki, hogy tovább kérdezősködik és nem fogadta el a sok mellébeszélést.

 • 2012.10.06 15:36:34sony

  Azért kezeljük nehezen az ilyen helyzetet, mert mi gyerekkorunkban nem tanultuk meg, hogyan kell kezelni. Fura, hogy az oviban nem tudtak segíteni a kislánynak, hogy megértse, mi a baj a másik kisgyerekkel, mert ha felvették a kisfiút, akkor tudniuk kellett volna a többi gyerek felé ezt megfelelően kommunikálni. Persze a nevelők is most tanulják csak kezelni a helyzetet.

  A lányom osztályába érkezett egy mozgássérült kislány, aki nagyon kedves és szimpatikus, és szerette volna meghívni a szülinapjára, csakhogy pont egy kalandparkba lett szervezve.
  Ilyenkor mit lehet tenni?
  1, Ha meghívjuk, nyilván végig rosszul érzi magát, hiszen míg a többiek másznak, addig ő csak nézheti őket.
  2, Nem hívjuk meg egyáltalán.
  3, Nem hívjuk meg, de tudatajuk vele, hogy szívesen meghívtuk volna.
  Egyik sem tűnik jó megoldásnak, és végül a 2. lehetőséget választottuk, de nem vagyunk rá büszkék.

 • 2012.10.06 15:58:38fénycsepp

  az óvónőknek kellene megválaszolni a kislány kérdéseit, nincsen semmi rossz a kíváncsiságból. sajnos Mo-n még mindig rosszul kezelik ezt a kérdést. Nyelvtanárként lett volna lehetőségem magánóvodában tanítáni, de nem vettek fel, mert a vezető szerint megijedtek volna tőlem a gyerekek. Nulla esélyem van, hogy egy mezei iskolában tanítsak, mert az emberek nem tudják kellőképpen kezelni a másságot, problémát csinálnak abból, hogy egy kolléga kilóg a sorbol (az én esetemben arcsérülséről van szó). Főiskolát, egyetemet végzett emberkeről beszélek, persze, arra rég rájöttem, hogy ez nem jelent semmit. Mellesleg az óvódában látott pár gyerek, és egyik sem ijedt meg tőlem, sőt, az egyik eldicsekedett a cicájával...keserű ez.

 • 2012.10.06 16:04:39wowerman

  Meg lehetne nevelni egy kicsit a lányt...

 • 2012.10.06 16:25:23Félixke

  Sony én a helyedben felvettem volna a szülőkkel a kapcsolatot és megbeszélem velük, ők ismerik a gyereküket. A posztírónak meg ugyanazt mondanám, amit már jó néhányan: tessék megmondani a kislánynak, hogy Kristóf beteg, de ez nem egy olyan átlagos beetgség, hogy fáj a torka, lázas stb, hanem ez azzal jár, hogy lassabban tanul meg beszélni, nehezebben szokik le a pelenkáról...és a kislány el fogja ezt fogadni, hiszen a kérdésére kapott választ (valószínű, nem fog túl tudományos kérdéseket feltenni, ha igen, akkor meg tényleg érdemes a kisfiú szüleihez fordulni.).

 • 2012.10.06 17:04:21quilaute

  Kérdezd meg a szüleit a kisfiúnak,hogy pontosan mi is ez a betegség és magyarázd el a lányodnak.Igen,ha kell a baktériumokkal kezd vagy azzal ami...Ha ennyire kíváncsi és érdeklődő meg fogja érteni,a gyerekek nem hülyék.Beszélgess vele,és az ezredik miért-re is válaszolj.Ha nem akarod,hogy Kristófot faggassa,mondd el neki azt is,hogy sajnos ez előfordulhat bárkivel és ha ő/én/te lennénk ilyen betegek,lehet mi is sírva fakadnánk a kisfiú helyébe...Játsszon vele,rajzoljon vele,ne közösítse ki,de ha kérdése van forduljon hozzád.Sőt,ha rendesen elmagyaráznád a lányodnak talán nem kérdezné a kisfiút..Ha meg mégis:elterelő hadművelet:JÁTÉK.(ilyenkor kéne az ovónői közbelépés)Általában működik :)Egy a lényeg:ne beszélj mellé és ne hazudj a gyerekednek.Sok sikert kívánok.

 • 2012.10.06 17:31:30nemhiszem, hogy

  az aspergert el tudnàk magyaràzni a kicsinek

 • 2012.10.06 18:24:29Namir

  Ez most komoly?
  "olvastam olyat is, hogy nagyon káros dolog a gyerek figyelmét a másságra felhívni"
  Annak a gyereknek a figyelmét, akinek már most ezer kérdése van ezzel kapcsolatban?
  Nem lenne egyszerűbb megmagyarázni a különbséget, mint azzal hülyíteni, hogy nem létezik, miamit lát.
  Egyébként is, az emberek nem egyformák, igenis különbözőek, és igenis, a bőrszínük sem egyforma. Azt kell megtanulni, hogy ezek a különbségek nem jelentenek se több, se kevesebb jogot. /Bár 50 éve a "civilizált" Nyugat még nem így gondolta. (gyarmatok, feketék elnyomása stb.)/

 • 2012.10.06 18:24:49phoboss

  A kislány kíváncsisága életkorából adódóan teljesen természetes. Nyilván meg szeretné fejteni, hogy valaki miért nem olyan, mint mások.
  Viszont amíg nem kap választ a kérdéseire (az számára nem válasz, hogy nem mindenki egyforma, nem szabad faggatni stb - nem ezt kérdezte) addig kérdezni fog, újból és újból. Ha pedig az anyjától nem kap kielégítő választ, akkor nyilván a kisfiút kérdezi.
  Amennyiben a kisfiú szüleinek is céljuk, hogy a gyereküket elfogadják az óvodában, normálisan kérdezzék, ne zaklassák, akkor nyitottnak kellene lenniük arra is, hogy egy másik szülő tanácsot kérjen tőlük abban, hogy a saját gyereküknek hogy tálalják a helyzetet.

 • 2012.10.06 22:08:25Pelikan

  Most irtam egy masik posztot, majd remelem megjelenik...

  Mivel a mi egyik gyerekunk is mozgasserult, Sony, talan nem banod, ha reagalok.
  Nagyon jol felismerted, hogy a legtobb ember tenyleg nem tudja, hogy mit kell mondani, nem tanitja ezt senki... En sem tudtam volna, ha nem kerulok ebbe a helyzetbe.
  A szulinapi bulit illetoen, nekem nagyon jol esne ilyen helyzetben, ha a masik szulo odajonne hozzam es ennyit mondana: "A kislanyom nagyon szeret a lanyoddal jatszani es szeretne meghivni a szulinapi bulijara. Ebben a kalandparkban lesz. Gondoltam, megkerdezlek, hogy a lanyod szerinted szivesen reszt venne-e?"
  Ezzel megadnad nekem a lehetoseget, hogy megvedjem a gyerekemet egy kellemetlen delutantol, ha a kalandparkban nem tuda mit csinalni, vagy egy csalodastol, hogy nekem kellene elmondanom neki, hogy miert nem mehetunk oda. Es mindezt ugy tenned, hogy egyszer sem emlitetted meg a gyerekem massagat :-)

 • 2012.10.06 22:12:41panka

  Érdekes, Petra az egyetlen gyerek az oviban, akinek feltűnt Kristóf mássága, és érdekli? Szerintem ez a post kamu, vagy abban az oviban minden gyerek gyengeelméjű. De ha mégsem, akkor én is azt gondolom, hogy ezt az óvónőknek kell megoldaniuk, mivel az ő felügyeletük mellett, óvodaidőben történik az eset. És ha az óvónő rossz néven veszi, hogy Petra "zaklatja" Kristófot, akkor anyuka magyarázza el az óvónőnek, hogy lesz szíves a szakértő háttértudásával utánaolvasni, vagy utánakérdezni a helyzetnek, tájékozódni, majd profi módon kezelni. Ha ez az egész a játszótéren történik, gondolom, simán és sérülésmentesen megoldja a dolgot a két anyuka. De ha éppen nincsenek ott az anyukák, akkor az óvónő feladata. Egyáltalán miért mulasztották el, hogy ezen túlessenek az első nap: na gyerekek, ez meg itt Kristóf, aki kicsit lassabban csinálja a dolgokat, de majd belejön ő is, csak segítsetek neki aranyosan. Gondolták, hogy senki sem veszi majd észre, elsunnyogják? Akkor itt az óvónők is gyengeelméjűek, tényleg érdemes ilyen magánoviért egy vagyont kifizetni.

 • 2012.10.06 22:15:11Pelikan

  Sajnos, ugy latszik, nem jelenik meg a masik posztom... En semmikepp nem javasolnam a szulok faggatasat. Egy 4 evesnek eleg ennyit mondani: Sajnos van, hogy vki betegen szuletik. Vannak akik jobban lesznek, de vannak akik nem.
  Esetleg erdemes az ovonoket megkerdezni, hogy a szulok nem mondtak-e vmit, hogy a gyerekek kerdesiere milyen valaszt adjanak.
  Egy gyerek diagnozisa es prognozisa nagyon szemelyes dolog, eppen eleg egy sok nehezseggel kuzdo gyereket nevelni, anelkul is, hogy mindenkinek a kivancsisagat kielegitsuk.
  Nezzunk egy masik peldat, egy kisfiu az ovodaban elkezd ujra bepisilni es agressziv, mert mondjuk elvaltak, vagy beteg az apuka, vagy barmi... Nem lenne olyan egyertelmu igaz, hogy "Amennyiben a kisfiú szüleinek is céljuk, hogy a gyereküket elfogadják az óvodában, normálisan kérdezzék, ne zaklassák, akkor nyitottnak kellene lenniük arra is, hogy egy másik szülő tanácsot kérjen tőlük abban, hogy a saját gyereküknek hogy tálalják a helyzetet." Valszeg az ovonovel beszelnetek hasonlo helyzetben, de diszkreciot varnatok el...

 • 2012.10.06 22:20:36Norx

  Sziasztok!
  Elõrebocsátom, hogy trollkodom. Dolgoztam fogyatékos otthonban, elfogadom õket. De
  Ha a kiscsajnak el lehetre magyarázni a dolgokat, nem járna spéci oviba. Bolond tehénnek bolond borja.
  @fénycsepp: 90-ben még megválogatták kit vesznek fel tk-ra. A testi hibás az esetek 80%-
  ában egyszeru~en nem alkalmas tanárnak, mert a gyerekek bizony kegyetlenek.

 • 2012.10.06 22:24:43panka

  Norx: szerintem ez egy szimplán fizetős ovi kőgazdag szülőknek, különben nem arról szólna a post, hogy "felvettek az óvodába egy másmilyen kisfiút". Akkor fel sem tűnne, hogy a kisfiú másmilyen, minthogy mindenki az, csak másképp.
  Ellenben ha úgy van, ahogy te gondolod, akkor elég gáz, hogy itt okoskodunk, meg próbálunk segíteni úgy, hogy anyuka alapvető információt nem osztott meg.

 • 2012.10.06 22:32:05feritata

  A szülői után, kellett volna a kislánynak mesélni az új fiúról, meg a másságról otthon, mielőtt a csoportban a találkoztak volna. Elég egyszerűen el lehetett volna kerülni a kisfiú zaklatását. Ennyi...

 • 2012.10.06 23:20:20túrósfaszúkurvaisten

  őszinte szomorúsággal tölt el, hogy senki sem ad használható tanácsot petra anyukájának.

  én megteszem: vágd jól pofán, ha még egyszer kérdez :)

 • 2012.10.07 01:29:44canahari

  Érdekes, hogy milyen sok embernek vér fröcsög itt a szájából, és már tehenezik az anyukát meg osztják széjjel a rengeteg eszüket, közben meg egy tök jó, értékes felvetés, amit a posztoló írt. És kinek nem voltak az anyasága során bizonytalan pillanatai?

  A másságot úgyis észreveszi a gyerek, eltagadni nem lehet. Inkább találjatok valamit, amiben meg Kristóf is nagyon jó (mindig van ilyen dolog), és vegyétek együtt azt is észre.

 • 2012.10.07 04:18:15nannov

  Ami a konkrét cikket illeti, szerintem a posztíró leírta a választ: "Csak sajnos az volt a helyzet, hogy Petrában meg még nagyon sok kérdés volt, amikre igaziból nem kapott választ, ezért kérdezősködött a továbbiakban is."
  A gyereknek mindig a kérdésére kell válaszolni. Egy miért-korszakban lévő gyereknek értelemszerűen a miértre...

 • 2012.10.07 05:04:14nannov

  Sony:
  Szerintem van még min. 2 lehetőség.
  Ha van egy kedves és szimpatikus osztálytárs, akit szeretnénk meghívni születésnapra, akkor olyan helyre szervezem az összejövetelt, ahol ott tud lenni, és jól érzi magát. (Nem csak sérültségre gondolok, hanem pl. egy vegát nem viszünk disznótorba, egy tériszonyost toronyba, stb.)

  A Ti esetetekben a mozgáskorlátozottság fokától is függ, hogy mit érdemes választani:
  1. Nem kalandparkba szervezem, hanem máshova.
  2. Ha vannak olyan eszközök, játékok, amit - ha felnőtt segítségével is, de - tudna használni, és várhatóan jól érezné magát, akkor MIÉRT NE lehetne meghívni egy kalandparkba? A park üzemeltetőjével és a szülőkkel érdemes előre egyeztetni egy következő alkalommal.
  A gyerekekkel is meg lehet beszélni, hogy ezúttal olyan játékokat válasszanak, amit az osztálytársuk is igénybe tud venni. Ha segítséggel is, de ő is részt tud venni a programban, az ugyanolyan nagy élmény lenne számára (ha nem nagyobb), mint a többi gyereknek. A közös tortaevésből meg vélhetően ő sem szeretne kimaradni...
  Így a kislány is érezhetné, hogy nem csak tanórán, hanem azon kívül is tagja a közösségnek, és ami még fontosabb a jövő generációk szempontjából: a TÖBBIEK is azt éreznék, hogy ő is tagja a közösségnek. (Nem pedig a mozgássérült kislány, aki mindenből kimarad, mert hát szegény mozgássérült.)
  Nem kárhoztatlak: én is itt élek, és tudom, hogy a többség a könnyebbnek tűnő utat szokta választani, de fontos észrevenni, hogy van más lehetőség is, ami hosszú távon értéket adhat a közösségnek. A segítséggel élőket nem kirekeszteni kell azzal, hogy ragaszkodunk a saját szabályainkhoz, amihez ők nem tudnak alkalmazkodni, hanem a játékszabályainkat kell úgy megváltoztatni, hogy ne szenvedjenek hátrányt, és részévé válhassanak a csoportnak.

 • 2012.10.07 06:56:18magyar ember teli szájjal

  Szerintem egyértelmű hogy neked kéne elmagyaráznod, mi van Krsitóffal és nem pedig leveleket írkálni. Kár hogy ez már túl sok neked.
  "senkit nem szabad megbántani", ja, ha ezt elhiszitek, ettől lesz szép kis kretén felnőtt a gyeredből, aztán majd a munkatársai kérdezgetik húsz év múlva hogy a Petra mitől is fura.
  Amúgy ha külön meetinget hívtak össze arról hogy Kristófka gyépés akkor nem kell úgy tenned mintha nem lenne az.

 • 2012.10.07 09:37:31Fenimore

  A gyerek nem zaklató, csak nem kapta meg még a választ, amire szüksége lenne. Szomorú, hogy se az óvónők, se az anyja nem találta még fején a szöget a magyarázatával, és nem jött rá, hogy a gyerek kíváncsiságának több kell. De az olvasottak alapján ("Petrában meg még nagyon sok kérdés volt, amikre igaziból nem kapott választ, ezért kérdezősködött a továbbiakban is.") az is elég lett volna, ha anyuka felajánlja neki, hogy válaszol az összes kérdésére, ha neki felteszi. Ehhez nem kell nevelési tanácsadó, meg okos könyvek. A gyerekek nem buták, sőt. Egy olyan magyarázat, amilyet @kattee is leírt, tökéletesen jó, elég. Nem sértő, nem bántó, és a gyerek is érti, sőt a toleranciáját is felébreszti. Most viszont a gyerek információtöredékeket kap innen-onnan. Ez sokkal rosszabb, mint egy egységes, kerek magyarázat a másságról, mert így azt érzékeli, a felnőttek az ilyen más emberek körül sumákolnak, zavarban vannak. Pedig pont ellentétes üzenetet kellene neki közvetíteni. Ha egyenes, kerek, nyílt magyarázatot adunk neki arról, hogy mi a helyzet Kristóffal, pont hogy ezáltal hívjuk fel kevésbé a figyelmét a másságra, hiszen azt érezheti, ez egy téma, ami létezik, de helyén lehet kezelni, és el lehet fogadni. A sok dadogó, piruló felnőtt viszont csak a téma kényességére hívja fel a figyelmét.

 • 2012.10.07 09:38:01vagyok, aki vagyok

  Nem csak a gyerekek "zaklatók", minket az idős emberek zaklatnak - miért nem jár már? miért nem beszél? ... mindezt azért, mert a lányom nem járt egy évesen, csak 14 hósan indult el, és most 2 évesen csak 2 szavas "mondatokat" mond, bezzeg ...

  Lehet a "zaklatás" típus kérdése, van aki soha nem fogy ki a kérdésekből és egész életében zaklat másokat ("miért nem tetted el ezt vagy azt a helyére, miért csak most jöttél haza, hol voltál, kivel, miért???).
  A gyermeki kíváncsiságot érdemes lenne néha kérdéssel csillapítani: szerinted miért van így? te mire gondolsz, ha ezt vagy azt látod? Ha mindig minden kérdésre odabökünk valamit, ahelyett, hogy rávezetnénk, álljon meg egy pillanatra és gondolkodjon el, lehet nem gondos anyák leszünk, hanem éppen egy rossz szokás kialakításánál segédkezünk.

  Egyébként, én hasonló helyzetben talán beszélnék Kristóf szüleivel is, meghívnám őket egy kis délutáni játékra, közben el lehet mondani a legfontosabb dolgokat.
  Kristófnak pedig mennek a drukkok, hogy a kis lemaradását gyorsan behozza :)

 • 2012.10.07 10:01:59Dagda

  A legnagyobb probléma, amikor a toleranciát vagy az egyenlő bánásmódra való igényt olyannyira túlzásba viszik, hogy egyszerűen nem veszik figyelembe a helyzetet, így pedig nem oldják meg a problémát. Kerekesszékesek megsértődnek, ha az ember segíteni akar nekik, láttam kismamát, aki elküldte a francba az őt hellyel kínálót, hogy nem nyomorék ő, csak anyuka, és sokszor emiatt a hozzáállás miatt nem tudjuk, hogyan viszonyuljunk a fogyatékosokhoz vagy kisebbségiekhez (akik szintén hátrányban vannak bizonyos helyzetekben) vagy nőkhöz vagy más olyan csoporthoz akik az adott helyzetben több figyelmet igényelnek. Az egyik oldalról a túlzott érzékenység, a másik oldalról a szőnyeg alá söprés jelenti a gondot.

  A megoldás az, ha a különleges helyzetben levő ember kezdeményezi a párbeszédet, hogy tájékoztassa a többieket a helyzetről és az ezzel kapcsolatos kéréseiről, elvárásairól, valamint válaszoljon a kérdésekre.

  A te esetedben az óvoda vezetői segítségével kell tolmácsolni a kérést, hogy Kristóf szülei jöjjenek el egy szülőire, ahol a kérdésekre válaszolhatnak és elmondják a szülőknek azt, amit a gyerekeiknek tudni érdemes.

  Talán furcsának hangzik, de ebből a helyzetből nem Kristóf, hanem a többi gyerek profitálhat a legtöbbet, megtanulhatják, hogyan kell a külsőségek még nézni és hogyan kell egymást segítve többé válni az egyének halmazává. Kristóf nagyon erős csoportkohéziós eszközt jelenthet. Bár minden óvodában foglalkoznának egy különleges gyermekkel. A megoldás az, hogy az óvónénik pontosan ugyanúgy bánnak Kristóffal, mint a többiekkel, semmiben sem kivételezett, és a hátrányait a többi gyerek segítségével célszerű leküzdeni.

 • 2012.10.07 10:04:14JónásBrigi35

  A lányom 2,5 éves volt, amikor egyik sétánk alkalmával szembe jött egy mozgássérült kislány. Tudott járni, de olyan furán. A 2,5 éves lányom meg két másodperc bámulás után egy az egyben utánozni kezdte a járását... Hát nem égett a fejem nagyon!!! :( Egyébként engem is rendszeresen utánoz, a csípőficamom miatt az egyik lábamat csúnyán befelé fordítom, ha nem figyelek oda. És nem tudom, mit mondjak neki. Csináljak belőle ügyet, magyarázzam el, hogy ezt nem illik, rosszul esik, vagy inkább ügyet se vessek rá?

 • 2012.10.07 10:35:05dm

  Norx: a szövegértés a szüleidnek sem ment a logikád szerint.

  Véleményem szerint egy tematikusabb fórumon több használható választ kap a kérdező, mint ezen a trollmágnes oldalon.

 • 2012.10.07 11:29:24coyot

  Kedves Posztoló!

  Mi, ha nehezet kérdez a kislányunk, és nem tudjuk pontosan mit is kellene erre válaszolnunk mindig megkérdezzük tőle, hogy ő mit gondol a dologról! A beszélgetésből általában gyorsan kiderül, hogy mire is kíváncsi valójában, mit kell a helyére tenni! A gyerekek roppant értelmes lények, érdemes velük partnerkét beszélgetni! Ha végképp olyat kérdez amire nem tudod a választ, azt is ér mondani: nem tudom! ;)
  Először derítsd ki miért érdeklődik ennyire a gyermeked! Sokszor teljesen más oka van, mint amit felnőttként feltételezünk!
  Érdemes még magadban is rendet rakni a témával kapcsolatban! Lehet, hogy a gyermeked csak érzi a zavarodat, és igazából annak az okára kíváncsi! Ilyenkor a végtelenségig kérdeznek... Legjobb megmondani, hogy nagyon zavarban vagy a témától! Persze, ilyenkor azt is meg fogja kérdezni, hogy miért...

 • 2012.10.07 11:32:22HomicideWatch

  OFF

  "Bár 50 éve a "civilizált" Nyugat még nem így gondolta. (gyarmatok, feketék elnyomása stb.)/"

  Sőt, igazából a civilizált nyugat csinált ilyet egyedül... DE most ők lettek az igazság bajnokai, le is bombéznak mindenkit aki nem így gondolja.

  ON

 • 2012.10.07 13:10:54Az Ódis

  Kedves Gabi! Ha te érett felnőttként képtelen vagy elmondani a kíváncsi gyermekednek, hogy a másik kisfiú fogyatékos, akkor te ugyanannyira társadalomképtelen vagy, mint a kislányod, mert egy normális gyerek 3-4 falnak szaladás után felfogja, hogy vannak dolgok, amiket úgy sem fognak neki elmondani.

 • 2012.10.07 23:10:45Pelikan

  Kedves Dagda, ha mondjuk tortenne veled vmi, ami miatt mindenki megbamulna - szeretnel mindenkivel parbeszedet kezdemenyezni es elmagyarazni, hogy mi tortent veled es hogy emiatt te meg ugyanolyan ember vagy, sot szeretned, ha nem mindeki a seruleseddel lenne elfoglava? Gondolom, nem. Valszeg jobban esne, ha civilizalt emberek ugyanugy allnanak hozzad a munkahelyeden, boltban stb, ahelyett, hogy megbamulnanak es kerdezgetnenek...
  Szerinted Kristof szulei szeretnenek egy ilyen szuloire elmenni, hogy a tobbi szulo faggassa oket...

 • 2012.10.08 17:46:07tea fan

  Sadist
  "Ez a baj, ha egy gyereket csak nő nevel, mert az anya csak azt mondja el, hogy a gyerek mit csináljon vagy ne csináljon, de racionálisan megindokolni nem fogja, hogy a gyerek saját maga rakhassa össze, hogy mit miért nem szabad"

  Mi köze ennek ahhoz, hogy (csak) nő neveli? Fenti logikát követve - tudniillik hogy az anya, mert nő, képtelen, vagy nem szándékozik racionális magyarázatot szolgáltatni a gyereknek - ellentmondás, hogy a kislány viszont racionális magyarázatot vár. Mert ugye ő is nőből van.

 • 2012.10.08 17:51:39tea fan

  Norx
  "De
  Ha a kiscsajnak el lehetre magyarázni a dolgokat, nem járna spéci oviba. Bolond tehénnek bolond borja."
  Nem utal rá semmi, hogy a posztoló kislánya "spéci oviba" jár. Egyszerűen magánoviba jár.
  A gyerek kérdéseiből meg az tűnik ki, hogy értelmes kislány, ergo el lehetne neki magyarázni a dolgot, ha a felnőttek felkészültek volnának.

 • 2012.10.13 13:29:25sárga nyúl

  Nem olvastam végig a hozzászólásokat, mivel már az elején fennakadtam... A fogyatékosság nem betegség. Aki még ennyit sem tud, az miért ad másnak tanácsot?
  Egyetértek azzal, hogy az aspergert nem lehet elmagyarázni. Ez a gyerek nyilván nem az, hiszen 4 évesen nem beszél megfelelően, az asperger kritériuma pedig ez, de az autizmus spektrumzavart sem lehet elmagyarázni könnyedén egy felnőttnek sem, nemhogy egy 4 évesnek.
  Szerintem teljesen felesleges is. Jó volt a párhuzam: vannak szemüvegesek és vannak 4 évesen pelenkások. Ennyi. 4 évesen ez pont elég. Gondolom annak a megmagyarázásába sem megy bele anyuka részletesen, hogy miért zöld a fű.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta