Pénzért hazudta rákosnak gyerekét, és más morbid történetek

Különböző juttatásokban és segélyekben 50 ezer fontot (kb. 15 millió forintot) vett fel az a nő, aki három évig, fia négy és hét éves kora között hazudta rákosnak a gyereket. A nő (nevét személyiségi jogai védelmében nem hozták nyilvánosságra), hogy a látszatot fenntartsa, a gyerek haját és szemöldökét leborotválta, hogy hihető legyen a kemoterápiás kezelés.

stockfresh 1286271 crossed-fingers sizeM

A nő ellen jelenleg bírósági eljárás folyik, és a bíró szerint nem fogja megúszni a börtönt, különösen, mivel nem a fenti eset az egyetlen a számláján.

Az eset nem vet túl jó fényt a brit bürökráciára sem, mivel a vádak között szerepel például az is, hogy az anya igénybevett adójóváírást olyan időszakban, amikor a gyerek nem is vele élt, hanem az állam által fenntartott gyerekvédelmi intézményben.

A fenti eset eszünkbe juttatott egy másik csalást. Az pedig egy harmadikat. Összeszedtünk néhány híres esetet, amikor szülők, vagy magukat szülőnek hazudó emberek évekig, időnként évizedekig verték át a világot, egyszerűen azért, mert egy anya/apa/gyászoló szülő érzéseinek őszinteségét nem kérdőjelezi meg a társadalom.

A legszebb talán egy jó 20 éven át folyó csalássorozat volt. Ebben az esetben egy nő válása után, azt követően, hogy egy másik kontinensre költözött, bejelentette volt férjének, hogy gyermeket vár tőle. A (hiszékeny) férfi bő 20 éven keresztül kapta a beszámolókat és fényképeket a lányáról, fizette a gyerektartást, később pedig a felsőoktatás költségeit is. Végül egy levelet kapott volt feleségétől, amelyben az bejelentette, hogy lányuk elhunyt egy autóbalesetben. A szomorú történet megrázta a férfit, aki megpróbált utánanézni a baleset részleteinek, csakhogy semmit nem talált. Sem balesetet, sem elhunyt fiatal lányról szóló híradást. Hosszas nyomozás után végül az derült ki, hogy a gyerek sosem létezett, a volt feleség találta ki - pénzügyi okokból.

Még ennél is morbidabb annak az anyának a története, aki mindössze 2250 dollárért (450 ezer forint) három gyerekét is halottnak hazudta. A Redcliffben élő asszony egy év leforgása alatt mindhárom gyereke nevére hamisított egy-egy halotti anyakönyvi kivonatot, melyekért darabonként 750 dollárt kapott a biztosítótól. A szegény nővel igazán együttéreztek, amikor legidősebb gyermeke, Travis meghalt 2011 novemberében. A szimpátia csak nőtt, amikor a tragédiát idén februárban egy újabb követte, meghalt a középső gyerek Anita is. A sztori akkor lett gyanús a biztosítónak, amikor a nő július elején a harmadik gyerek, Shamisa halálát is bejelentette. Ekkor kérdezősködni kezdtek, és a környéken lakóktól azt hallották, hogy a család köszöni jól van, a három gyerek kitűnő egészségnek örvend.

hazudos no

Egész Kanadát megrázta Dina Dirr tragikus története. A 35 hetes terhes nő éppen munkahelyére tartott, baleseti sebészként dolgozott, és azt tervezte, nem is hagyja abba a munkát a szülésig. Ám a kórház felé vezető úton autóbalesetet szenvedett, olyan súlyosat, hogy a bébi életét még meg tudták menteni, ám a nő meghalt. A baleset másnapján férje, John (JS) Dirr megjelentetett egy bejegyzést azon a facebook oldalon, amelyen ötéves fiuk rák elleni küzdelmét dokumentálták. JS itt közölte, hogy elvesztette élete párját, gyermekei (11 gyermeke!) anyját, és legjobb barátját.

A megrázó bejelentést követően nem csak a részvétnyilvánítások jöttek, de pénzbeli adományok is. Az eset tragikus - lenne, ha Dirrék egyáltalán léteztek volna. Csakhogy néhány internetezőnek gyanús lett a sztori, túl drámainak találták, és valószínűtlennek tartották, hogy a férj a balesetet követően rögtön a FB bejegyzéssel lett volna elfoglalva. így hát megpróbáltak utánanézni, de semmilyen hasonló balesetről szóló híradást nem találtak. Néhány hét alatt kiderült, hogy Dirrék egész családja kamu - egy 22 éves, apjával lakó nő agyszüleménye.

A 22 éves nő többszáz kitalált ember online életét élte. A történet 11 évvel korábban, sokkal kezdetlegesebb eszközökkel és karakterekkel kezdődött. Aztán, ahogy a  közösségi média fejlődött, a lány is egyre idősebb lett, úgy lett az általa kitalált közösség is egyre részletesebb, kiterjedtebb, hihetőbb. A nő egyébként később azt vallotta, sosem az anyagi haszonszerzés érdekelte, az izgalomért, az emberi kapcsolatokért tette, amit tett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek