no

Afta: felnőttnek smafu, gyereknek horror

Miközben a felnőtteknek az afta csak néhány napos érzékenységet jelent, azt is leginkább csak étkezés közben, addig a babáknál, gyerekeknél ugyanez a dolog komoly panaszokat, nagy fájdalmat, magas lázat okozhat. Mindaddig nem is gondolja az ember, milyen fájdalmakat képes okozni egy (vagy több) parányi sebecske, míg nem szembesül vele.

stockfresh 790286 speech-less sizeM

Már egészen kiskorban előfordulhat, hogy a gyerek szájában egy apró fekély, seb jelenik meg, aminek előidézője lehet egy vírus, legyengült immunrendszer vagy éppen az, ha az aftás anyuka figyelmetlenül bekapja a gyerek cumiját vagy lenyalja a kanalát.

Az afta felbukkanása történhet hirtelen, de van, hogy már egy-két nappal megjelenése előtt fogzásra emlékeztető tünetek jelentkeznek, mint például a hőemelkedés, láz, állandóan a szájában matatás, csorgó, maró nyál. A sárgás-fehéres körvonalú sebecske az első napokban komoly fájdalmat okoznak, a gyerekek nehezen viselik ezt. Enni sem akarnak, hiszen fájdalmakkal jár. Ne erőltessük, ha nem kívánnak enni, viszont a folyadékpótlást vegyük nagyon komolyan, nehogy kiszáradás, és kórház legyen a vége.

A kellemetlen állapoton helyi kezeléssel, illetve fertőtlenítéssel tudunk javítani, nagyon súlyos esetben gyógyszeres fájdalomcsillapításra is sor kerül. És, hogy a legyengült szervezetet, minél gyorsabban megerősítsük, az immunerősítés is fontos. Az afta körülbelül 7-10 nap alatt tűnik el véglegesen, de szerencsére a fájdalmakkal dúsított időszak „csak” 2-3 napot jelent.

De hogy mik azok, amik segíthetnek?

Helyi kezelés:

  • Fogzáskor használt nyugtató gélek (pl. Gingigél baby, Dologél, Dentinox (ez lidokainos, csak keveset és ritkán szabad használni)
  • 100% tisztaságú teafa olaj: fültisztító pálcikára cseppentsünk egyet, és azzal kenjük be a sebet. Fertőtleníti a sebet.
  • Fekete tea filter: forrázzunk le egy filtert, és amikor már nem túl meleg, tegyük a sebre, ami így a teából felszabaduló csersavtól megnyugszik, ezzel is bánjunk óvatosan, mert a fekete tea amúgy nem gyereknek való.
  • Aloe vera: a frissen levágott levéldarabka zseléje szintén nyugtató, sebgyógyító hatással bír.
  • Az orvosok általában a Glycosept oldatot vagy borax-glicerin ecsetelést javasolják.
  • Állítólag pár óránként egy kiskanálnyi porcukor adása segít azáltal, hogy a cukor védőréteget képez a fekélyen. Erről van biztos infója valakinek?
  • Körömvirág: az egyik leghatásosabb sebgyógyító növényünk, a belőle készült teát adjuk inni (ha már akkora a gyerek, hogy tud öblögetni, az is jó)

Homeopátia:

  • Borax 9CH (napi 3x5): erősen fájó afta.
  • Mercurius Solubilis 15CH (napi 2-3x5): nagy vagy sok fekély esetén, ha nyelvduzzanattal, maró nyálzással jár
  • Nitricum Acidum 30CH (napi 3x5): vérző fekélyek, erős, szúrós fájdalommal
  • Kalium Bichromicum 9CH (napi 2-4x5): pontszerű fekély, afta. Éjszaka a fájdalom fokozódik.
stockfresh 493365 infant-with-hand-in-mouth sizeM

A homeopátiás golyók bevételekor arra ügyeljünk, hogy azok ne érintkezzenek fémmel (kanál) és bevételük előtt és után 20 percig ne egyen, igyon a gyerek. Akik még kicsik, és nem tudják elszopogatni a golyókat, azoknak forralt és lehűtött vízben oldjuk fel a golyókat és így adjuk oda.

Immunerősítés, regeneráció

Hogy a szervezet erőnléte minél hamarabb visszaálljon a normális kerékvágásba, a legyengült immunrendszert erősíteni kell. Mivel a vitamindús táplálkozást egy enni nem akaró gyereknél nehéz megvalósítani, más eszközöket kell próbálni. Például gyógyteákat, mint például a csipkebogyó (amiről sokan nem is tudják, hogy nem szabad forró vízzel elkészíteni, hanem hideg vízben kell áztatni órákon át), a bíbor kasvirág (echinacea) teája vagy cseppje, vagy a propoliszos mézet, D-vitamint, cinket és a C-vitamint.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek