SZÜLŐSÉG

Afta: felnőttnek smafu, gyereknek horror

2012. október 4., csütörtök 09:42

Miközben a felnőtteknek az afta csak néhány napos érzékenységet jelent, azt is leginkább csak étkezés közben, addig a babáknál, gyerekeknél ugyanez a dolog komoly panaszokat, nagy fájdalmat, magas lázat okozhat. Mindaddig nem is gondolja az ember, milyen fájdalmakat képes okozni egy (vagy több) parányi sebecske, míg nem szembesül vele.

stockfresh 790286 speech-less sizeM

Már egészen kiskorban előfordulhat, hogy a gyerek szájában egy apró fekély, seb jelenik meg, aminek előidézője lehet egy vírus, legyengült immunrendszer vagy éppen az, ha az aftás anyuka figyelmetlenül bekapja a gyerek cumiját vagy lenyalja a kanalát.

Az afta felbukkanása történhet hirtelen, de van, hogy már egy-két nappal megjelenése előtt fogzásra emlékeztető tünetek jelentkeznek, mint például a hőemelkedés, láz, állandóan a szájában matatás, csorgó, maró nyál. A sárgás-fehéres körvonalú sebecske az első napokban komoly fájdalmat okoznak, a gyerekek nehezen viselik ezt. Enni sem akarnak, hiszen fájdalmakkal jár. Ne erőltessük, ha nem kívánnak enni, viszont a folyadékpótlást vegyük nagyon komolyan, nehogy kiszáradás, és kórház legyen a vége.

A kellemetlen állapoton helyi kezeléssel, illetve fertőtlenítéssel tudunk javítani, nagyon súlyos esetben gyógyszeres fájdalomcsillapításra is sor kerül. És, hogy a legyengült szervezetet, minél gyorsabban megerősítsük, az immunerősítés is fontos. Az afta körülbelül 7-10 nap alatt tűnik el véglegesen, de szerencsére a fájdalmakkal dúsított időszak „csak” 2-3 napot jelent.

De hogy mik azok, amik segíthetnek?

Helyi kezelés:

 • Fogzáskor használt nyugtató gélek (pl. Gingigél baby, Dologél, Dentinox (ez lidokainos, csak keveset és ritkán szabad használni)
 • 100% tisztaságú teafa olaj: fültisztító pálcikára cseppentsünk egyet, és azzal kenjük be a sebet. Fertőtleníti a sebet.
 • Fekete tea filter: forrázzunk le egy filtert, és amikor már nem túl meleg, tegyük a sebre, ami így a teából felszabaduló csersavtól megnyugszik, ezzel is bánjunk óvatosan, mert a fekete tea amúgy nem gyereknek való.
 • Aloe vera: a frissen levágott levéldarabka zseléje szintén nyugtató, sebgyógyító hatással bír.
 • Az orvosok általában a Glycosept oldatot vagy borax-glicerin ecsetelést javasolják.
 • Állítólag pár óránként egy kiskanálnyi porcukor adása segít azáltal, hogy a cukor védőréteget képez a fekélyen. Erről van biztos infója valakinek?
 • Körömvirág: az egyik leghatásosabb sebgyógyító növényünk, a belőle készült teát adjuk inni (ha már akkora a gyerek, hogy tud öblögetni, az is jó)

Homeopátia:

 • Borax 9CH (napi 3x5): erősen fájó afta.
 • Mercurius Solubilis 15CH (napi 2-3x5): nagy vagy sok fekély esetén, ha nyelvduzzanattal, maró nyálzással jár
 • Nitricum Acidum 30CH (napi 3x5): vérző fekélyek, erős, szúrós fájdalommal
 • Kalium Bichromicum 9CH (napi 2-4x5): pontszerű fekély, afta. Éjszaka a fájdalom fokozódik.
stockfresh 493365 infant-with-hand-in-mouth sizeM

A homeopátiás golyók bevételekor arra ügyeljünk, hogy azok ne érintkezzenek fémmel (kanál) és bevételük előtt és után 20 percig ne egyen, igyon a gyerek. Akik még kicsik, és nem tudják elszopogatni a golyókat, azoknak forralt és lehűtött vízben oldjuk fel a golyókat és így adjuk oda.

Immunerősítés, regeneráció

Hogy a szervezet erőnléte minél hamarabb visszaálljon a normális kerékvágásba, a legyengült immunrendszert erősíteni kell. Mivel a vitamindús táplálkozást egy enni nem akaró gyereknél nehéz megvalósítani, más eszközöket kell próbálni. Például gyógyteákat, mint például a csipkebogyó (amiről sokan nem is tudják, hogy nem szabad forró vízzel elkészíteni, hanem hideg vízben kell áztatni órákon át), a bíbor kasvirág (echinacea) teája vagy cseppje, vagy a propoliszos mézet, D-vitamint, cinket és a C-vitamint.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.04 10:00:14Sir Nyű

  Ezt a homeopszichopata baromságot nem kéne terjeszteni. Ne érintkezzen kanállal, muhaha, tán kimegy belőle a rezgés vagy az emlékezet? A Mercurius meg a gyengébbek kedvéért higany, annak én még a gondolatát se adnám a gyerekemnek, bárigaz, hogy valami "ősoldatot" (feloldott higany-oxidot) felhígítottak vízzel 1000000000000000000000000000000-szeresre, ha jól számolom, vagyis gyakorlatilag tiszta vizet adnak el homeopátiás szerként. Adódik a kérdés: ki szeret hazudni a gyerekének?

 • 2012.10.04 10:06:533x

  Listerine mindennap, és soha nem lesz aftád.

 • 2012.10.04 10:19:42queenlly

  ecsetelés adsztrigenssel és 24órán belül nem érez semmit.

  homeopátiában az előttem szólóhoz csatlakoznék...

  a fogzáskor használatos géleket nyílt sebre (mint az afta) qrva veszélyes kenni ezt jobb lenne most elfelejteni, ahogy a cukrot is, bár ha tömény cukrot vagy sót rakunk rá a dehidráció miatt... szóval ennek legalább van logikus magyarázata.

 • 2012.10.04 10:36:01RTB

  Hm... ez érdekes, mert a két éves gyermekemnek időről időre előjön 2-3 napig tartó láz, enhye hasmenés, ilyenkor állandóa a szájában matat, a nyála és a lehellete rossz szagú. Eddig azt gondoltam, hogy jön a foga, de nem, szóval lehet hogy afta.
  Nekem szokott lenni, de a teljes fogászati kezelés után ritkábban van

 • 2012.10.04 11:21:26Árpi a 4-ből

  Mi ezek közül mindent próbáltunk már.... de ha ki akar jönni ki is jön a gyerek aftája..... Nálunk is egyedül a Listerines napi 2X-i öblögetés segített..... hetek óta nincs afta.... kopp....kopp....kopp

 • 2012.10.04 11:42:23kismorgó

  na, akkor most elég legyen! Ez a sok felesleges buta infó! emberek, az afta nagyon magas lázzal jár, és lázgörcsös a gyerekem. 2x volt neki aftája, nem kicsit paráztam.
  És kórház lett a vége, mert majdnem kiszáradt. Elárulok valamit. Ennie is kell, nem csak inni. De ha nem akar enni, inni sem nagyon fog....
  A másik: a háziorvos felírta a szuper ecsetelőket, és amikor a kórházba értünk, azonnal kidobatták velünk őket. Nemhogy nem segítettek, de gyakorlatilag ahogy ecsetelsz, továbbkened a fertőzést a gyerek szájában. Nagyon csúnya lett a végére.
  Azt mondták a kórházban, hogy csak!!! és kizárólag fájdalmat és lázat kell csillapítani, az afta elmúlik jó pár nap alatt magától is.

  Másodszorra már csak így csináltam, és bevált. A sok homeo bogyót tegye mindenki oda, ahova gondolom. Egyszersem, egy sem vált be... Nem gondolom, hogy egy ilyen betegségnél, ami ilyen magas lázzal jár (39 fok felett volt a kisfiamé) azzal kellene vakítani, hogy majd a homeopátia....

 • 2012.10.04 12:01:59oliva

  [link]
  no comment

 • 2012.10.04 12:04:26IIsten

  kiskoromtól fogva elég sokszor volt már aftám. az ecsetelés segitett, de nagyon utáltam. magától elmúlik, de azt várja ki az, akinek két anyja van. corsodyl-al kell öblögetni (akár ecsetleni is lehet vele), 1 nap alatt elmúlik... persze nyilván nehéz egy gyereket rávenni, mert még felnőtt fejjel is alig birom az 1 perces öblögetést, de az már a szülő dolga, hogy megtalálja a kulcsot hozzá....

 • 2012.10.04 12:05:31Morgó Muki

  Nekem felnőttként van aftám, gyerekem még nincs, de így is jó olvasni, hogy mivel lehet kezelni.
  Ezek közé NEM tartozik a homeopátia! Ne terjesszétek! Vagy intézzétek el anyival, hogy a hit gyógyít, így az imával, a ráolvasással és a homeopátiás szerekkel is lehet próbálkozni!

 • 2012.10.04 12:55:49repecs

  Ha használ a homeopátia miért engedik hogy a hagyományos dolgokkal mérgezzenek minket.
  Ha a hagyományos használ akkor mit bohóckodunk a homeopátiával.
  Az orvosok sem szakemberek hanem Próbálkozók felírnak valamit aztán vagy jobb lesz vagy nem aztán felírnak egy másikat aztán majd csak jobban lesz vagy nem és a beteg esetleg bele hal.
  Na ez az orvostudomány nagy része.

 • 2012.10.04 13:50:10Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke

  Tömény glycoseptes fülpálcikás kitörlés, aztán meg Listerines öblögetés... két nap alatt elmúlik, most is van a nagyfiamnak.

 • 2012.10.04 13:54:36Zafiraginger

  Ezüstkolloidos vizet fújtam a kisfiam szájába, meg pár napig Tantum Verde spray-t. Egy rossz éjszakànk volt csak. A làzzal viszont egy hétig küzdöttünk, igazán a hűtőfürdő vált be. A Fiam 13 hós.

 • 2012.10.04 14:57:17abcd1234

  Neomagnol tabletta. Negyed darab 2dl vízben oldva és azzal öblögetve este. Ha az elején kapja el az ember, akkor akár reggelre elmúlik, de 2-3 nap alatt rohamos a javulás. Sajnos klozet íze van és csíp az elején, de utána megnyugszik és nincs többé fájdalom. A Glycosept vagy borax-glicerin semmit nem segített.

 • 2012.10.04 15:05:25Kisolasz

  nekem ezüst-nitráttal ecsetelték kb 20 éve. már nem használják, pedig kb mire kiléptem a rendelőből, elmúlt a fájás, másnap már nyoma sem volt.
  Azóta, ha visszajön, öblögetek, de napokig eltart, míg gyógyul.

 • 2012.10.04 16:41:08Mille38

  kismorgó: nem mindig jár lázzal, nekem például sose volt lázam ettől, pedig gyerekkoromban és fiatal felnőttként igen sokat szenvedtem aftáktól meg a glycosept-es ecseteléstől :(

  Volt egy kenőcs néhány évig forgalomban - neve Klion -, fogorvos írta fel és igen gyorsan hatott, gyakorlatilag azonnal csillapította a fájdalmat és 1-2 nap alatt begyógyult a szájseb, valamint sokkal ritkábban jelentkezett. Sajnos ezt kivonták a forgalomból. Azóta afta esetén elmegyek a fororvoshoz, egy kék színű oldattal ecsetel, ez is igen hatékony, csak sajnos időigényes a várakozás.

 • 2012.10.04 17:21:54canahari

  Drága Dívány!

  Hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy
  A TEAFAOLAJ MÉG MINDIG MÉRGEZŐ!!!

  LÉGYSZI NE AJÁNLJÁTOK BELSŐLEG! PLÁNE KISGYEREKNEK! NÉZZETEK MÁR EGY ICIPICIT UTÁNA!!!

  Aftára pedig: propolisz.

 • 2012.10.04 17:27:07canahari

  Források:
  [link]

  According to the American Cancer Society: "Tea tree oil is toxic when swallowed. It has been reported to cause drowsiness, confusion, hallucinations, coma, unsteadiness, weakness, vomiting, diarrhea, stomach upset, blood cell abnormalities, and severe rashes. It should be kept away from pets and children."

  [link]
  [link]
  [link]

  stb.

 • 2012.10.04 17:30:44canahari

  Arról nem beszélve - bocs, de nagyon felidegesít ez a dolog... -, hogy IGEN, a gyereknek NAGYON fog fájni, hogyha alkoholos cseppet cseppentünk az aftájára. Agyamat eldobom ezektől a cikkektől...

  Ha már alkoholos, akkor inkább a propolisz (amiből van a cseppen kívül tabletta is pl.) ami teljesen érzésteleníti az adott területet. Mint gyakorlott aftás mondom. Virágpor-allergiásoknak nem szedhető.

 • 2012.10.04 19:00:38Lille havfrue

  Elég érdekes dolgokat írnak a kommentelők. Az igazság viszont:

  1./ Szájfertőtlenítő oldat: lehetőleg chlorhexidin-tartakmú (Curasept, Chlorhexamed.....végső esetben Corsodyé /nagyon csíp/ ---- és NEM Listerine.
  2./ Helyi fájdalomcsillapítás: Gingisol oldat vattapálcikával csak az érintett területre, többször naponta.

  Egy hét után így is, úgy is elmúlik.
  Ha sokszor előjön: figyelni, mit vesz az illető a szájába /ceruza, piszkos ujjak, stb./, ill. sz. e. immunológiai kivizsg.
  Uff, én beszéltem.

 • 2012.10.04 19:43:55pc guru-e vagyok

  Látom, itt a sok agymosott gyógyszerpárti ember, meg egy nagyon tudatos teafa szakértő. Én nagyon nem bírom antalvalit a sok szélsőségeivel és az öszeollzott honlapjával, de ez azért mégis csak itt olvasható és igaz. A teafa olaj természetes antibiotikum! antalvali.com/teafa-melaleuca-alternifolia-a-termeszetes-antibiotikum.html

 • 2012.10.04 20:11:16allesmogelijk

  Nekem már nagyon évtizdekkel ezelőtt volt igazán, akkor először a fogász ecsetelt és ezzel villámgyorsan továbbterjesztette. Egy másik közölte, hogy nincs ellene mit tenni és úgyis elmúlik egy hét alatt. Kipróbáltam és lőn. Kisebb gyerek persze nehezebben bírja. Nálam viszont csak az hozta elő, ha kicsit beleharaptam a számba valahol belül, de soha nem volt tőle lázam. Oldatok nem segítettek, csak a türelem. De persze lehet, hogy ma valami újdonsággal előáll valaki, de nem hiszem.

 • 2012.10.04 21:13:30puffogónyúl

  Én meg úgy tudom a Glycosept oldat legalább egy éve nem kapható.
  Gyenge nagyon ez a cikk,tele felesleges és téves infóval.

 • 2012.10.04 21:25:26kismorgó

  Mille38: jó neked...nekünk sajnos nagyon magas lázzal járt és legalább 3-4 napig tartott a láz. Nagyon el vagyok keseredve, mert sajnos nincs tuti recept ellene, és a láz nálunk nagyon veszélyes....
  marad a cataflam csepp...ami szintén nem ideális megoldás, de csak így tudott enni és inni.

 • 2012.10.04 21:46:53Callidus

  A "homeopatia" ilyen teru reklamozasa pontosan mutatja az oktatas szinvonalat.

  A cikkiro matematika tanara most kapott szivrohamot hogy az egyik tanitvanya tanacsokat ad gyerekugyben de vagy nem olvassa el a "betegtajekoztatot" es/vagy nem tudja mit jelentenek a hatvanyok.

  Mondhatnam hogy a homeopatia "nem veszelyes" mert ugyis csak placebo (ra is van irva) es soha semmilyen valodi tudomanyos bizonyitek nem szuletett a hatasara nezve am szerintem nem ez a helyzet. Az hogy placebot adunk el jo dragan azzal elodazzuk a valodi kezelest, es kivesszuk a penzt az amugyis bajban levo zsebebol. Amit siman kolthetne akar narancsra is mert meg azzal is jobb eredmenyeket erhetne el.

  Eleg volt az altudomanyos maszlagot arulo kuruzslokbol. Maguktol nem fognak "leallni". Csak ugy sikerulhet ha mind okosabbak leszunk, es nem esszuk meg ezeket a nonszenszeket.

  Nincs a szerkesztosegben senki aki szolt volna?

 • 2012.10.04 21:49:32Callidus

  [link] Homeopatia live

 • 2012.10.04 21:54:32ideasz

  Carbosan gél!

  Ennyi.

 • 2012.10.04 22:04:07Serzone

  Akut, és visszatérő afta esetén nem árt megnézni a fogkrémünket se:
  "Több vizsgálat igazolta, hogy a nátrium-lauryl-szulfát (SLS), mely számos fogkrémnek összetevője, potenciális forrása az aftás megbetegedésnek. Az egyik kísérlet során a legtöbb kiújuló afta eltűnt a szájból kizárólag azáltal, hogy a páciensek az SLS-t tartalmazó fogkrémet három hónapig kerülték. Az SLS a feltevések szerint azáltal növeli az afta kialakulásának rizikóját, hogy feloldja a szájban található védőréteget (mucin). A kiújuló aftára panaszkodó betegek próbáljanak néhány hónapig SLS-mentes fogkrémet használni."
  Nálunk bevált. Azóta alig fordul elő a családban afta, ha mégis, akkor általában valamilyen sérülés miatt pl. ráharapás, fogkefével kidörzsölés. Szóval igaz, hogy az SLS mentes fogkrémek drágábbak, de ugyanakkor nagyon megérik az árukat.
  A már kialakult aftát a fogorvosunk kb.90%-os alkohollal kezeli. Egy gézdarabkára önti, majd alaposan kitörli vele a sebet. Kb egy percig fáj mint állat, de utána egy nap alatt elmúlik.

 • 2012.10.05 02:59:54MrPhalanx

  Nos, miután érdemleges válaszokat nem igazán látok elmondom mi miatt jön ki az afta, és hogy lehet harcolni ellene. Kisgyerekkorban sajnos nekem is sokszor volt(főleg, hogy ugye a gyerek mindent a szájába vesz.), nemritkán 5-6 is egyszerre, és minden megpróbáltunk, de csak egy valami segített, ez nem volt más, mint az Ezüst- Nitrát. Sajnos csak fogorvosnál lehet vele találkozni, mert rendkívül mérgező, ráadásul maró anyag, ebből a színtelen változat kegyetlen erős (van egy másik fajta, ami valamivel gyengébb, és ronda rozsdás-vöröses színe van), de általában szépen leredukálja a néha 10 napos aftát pár napra. Fontos, hogy az ecsetelés után nem szabad legalább 1 óráig sem étkezni, sem inni, hogy a hatás maximális legyen. Szerencsére a fájdalom kb fél perc után elmúlik, és a seb egy darabig érzéketlenné válik. Felnőttkorban a vitaminhiány , vírusok, de akár gombák is(!) és a stressz is kihozhatja az emberből, erre megint csak a fent leírt módszert ajánlom, valamint egy LISTERINE-es öblítés előtte fertőtlenít, így az Ezüst Nitrát koncentrátum jobban tudja hatását kifejteni.

 • 2012.10.05 06:08:59Teddyke

  Így mukodik a homeopatia:[link]

 • 2012.10.05 07:45:56queenlly

  már írtam egyszer de vagy kimoderálták, vagy ki tudja... igazából csak azért próbálkozom újra, mert nem ártana tisztába tenni:

  a cikk és a kommentelők teljesen összekeverik az aphtát, a szájpenészt és az egyéb szájüregi fertőzéseket. én is először a szájpenészről írtam. szóval:

  az aphta herpes vírus okozta kifekélyesedés, ami lázzal (magas lázzal, mint minden vírus)jár fájdalommal és valóban tilos ecsetelni, mert szórhatjuk, ráadásul semmit sem ér. fájdalomcsillapítás, lázcsillapítás, folyadék ÉS energiapótlás (aktuális guideline tejet javasol).

  a szájpenész az, amit candida okoz, erre jó a klion, az ezüstjodid (és bármilyen adsztringens), ezt érdemes öblögetni és ez kapja el a gyerek a mocskos kezétől. itt a javallat adsztringens lokálisan, ami baromira fáj, de percek alatt múlik, hiszen (gyakorlatilag) kiégeti e helyet, ami így érzéketlenné válik, és alulról gyógyulni tud.

  a homeopátia egyiken sem segít jobban, mint az immunerősítés általában. a baktérium kapjon antibiotikumot... pc guru-e vagyok: a teafaolaj lehet természetes antibiotiku de mint ilyen, nem hat sem gombára sem vírusra és nagy baromság a szádban kenegetni vele! nincs olyan (normális) természetgyógyász recept, ami teafaolajat belsőleg használna... mit gondolsz a baktériumokkal hogy bánik el?

 • 2012.10.05 08:06:11petya.apukaja

  Kismorgo, bar nem vagyok orvos, de aftam volt mar parszor, meg mindeki masnak a csaladban es senki sem volt lazas, ergo kijelenteni de facto, hogy az afta magas lazzar jar, elegge badarsag. Inkabb megforditanam a dolgot. Gyermekednek magas laza lett vmitöl, legyengult az immunrendszere es elöjött az afta ...

 • 2012.10.05 08:19:22petya.apukaja

  Legutobb a fiam szajaban rengeteg apro seb keletkezett. Csorikamnak egy hetig szenvedes volt a fogmosas, de az eves is. Adtak vmi spray-t a patikaban, de azzal is kb. egy het volt a gyogyulas, mint egyebkent mindenfele kezeles nelkul. Az angol wiki szocikk szerint a pontos ok ismeretlen, de egy halom kulsö behatas kepes triggerelni az aftak megjeleneset. Leggyakraban a szaj nyalakahartyajanak a serulese, vitaminhiany, de kemoterapia es egyes betegsegek is elösegithetik fekelyes sebek kialakulasat (http://en.wikipedia.org/wiki/Aphthous_ulcer).

 • 2012.10.05 09:31:23defo

  Sziasztok,
  szinte sosem szoktam írni, de ez hátha segítség lehet valakinek, mert nekem 15 évembe telt, h rájöjjek mitől van aftám.

  Gyerekkorom óta volt aftám, időszakonként nagyon erősen jelentkezett. Voltam gégészeten is fájdalmas ecsetelésekkel. Otthon 10 percenként ecsetelés, fertőtlenítés, meg ami csak belefér. Még felnőttként is fájdalmas, napokig tartó, lázzal járó aftás időszakaim voltak, volt, hogy egy hónapban több is.
  25 éves koromra elegem lett, egy orvos sem segített, az ecsetelés sem.
  Na elkezdtem az interneten utána olvasni aminek csak lehet, angolul, olaszul, magyarul. Orvosi cikkek, stb.
  Ez 10 éve volt, kevesebb cikk volt az interneten :-)
  Kiderült az aftának van egy olyan változata amit a vashiány okoz. Amikor mondtam az orvosnak, konkrétan nem hitt benne, h ettől is lehet.
  Azóta szedek vasat és egyszer sem jött elő rendesen az aftám, 10 év alatt egyszer sem!!! Ha elfelejtek szedni, akkor halványan elkezd előjönni, ha veszek be vastablettát, kb 1 napon belül semmi problémám!
  Mostanában céklát eszem, céklatablettát is. Tehát nem is kell konkrétan vastablettát szedni, elég egy magas vas tartalmú étel.

  Szóval ha valakinek semmire sem múlik el az afta, érdemes megnézni, nem-e vashiányról van szó. Nekem az orvosok nem tudták ezt megmondani, sok évig.

 • 2012.10.05 09:38:16kismorgó

  hoppá, eltűnt, amit írtam....
  peti.apukaja,
  az a helyzet, hogy a wikipedia nem túl hiteles forrás :D
  az orvosok szerintem nem állítottak badarságot :D
  Gerekeknél az afta igen, okoz hőemelkedést vagy lázat, ahogy írtam, ez a mi esetünkben elég magas volt...
  queenlly foglalta össze a legjobban

 • 2012.10.05 10:05:28canahari

  pc guru-e vagyok: tényleg az antalvalit hoztad bizonyítéknak...? Köszi szépen, jót röhögtem!

 • 2012.10.05 10:06:29pc guru-e vagyok

  Nálunk is többször volt már, nekem is, az apukának is és a gyerekeknek is. Mindig egyszerre van a családnak és a gyerekeknek sosem volt láza, esetleg 37 körüli hőemelkedés egy éjszakán. Viszont queenllyt akkor is tipikusan népbutítónak tartom, olyan dolgokkal dobálózik, aminek fele sem igaz, és máris szerzett egy támogatót. Sajnos ez van, amikor valaki hangos és erőszakos, az, hogy mit mond, az már mindegy, de a környezetét simán behülyíti. Szóval, nem, nem jár mindig lázzal és nem kell lázcsillapítás és fájdalomcsillapítás sem alapból. A tejes guideline-ozós okoskodással meg menj a sunyiba. Annyira egy ostoba ember vagy. De én veled ellentétben nem idegeskedem, inkább röhögök rajtad.

 • 2012.10.05 10:36:29zupa

  Porcukor!?
  Nooormaaalis???

  Ami nekem bevalt:
  Gyakoribb fogmosas, fogkefe es fogkrem csere, szajviz (pl: listerine), sok vitamin es megtobb alvas. Ha nagyon gyakran kijon az afta, akkor irany a fogdoki es fogkoeltavolitas.
  A fogkoben vigan eldegelnek a bakteriumok, es a szajviz sem tudja kirobbantani oket onnan. Aztan az aftaban elszaporodnak es lehet szenvedni. A porcukor meg a legjobb taplalek nekik.
  Mikor nem volt otthon listerine, Unicum Nextet hasznaltam "oblogetesre". ;P

  A szajhigienia nekem csak a fajdalom csillapitasat szolgalja, attol nem mulik el gyorsabban, csak segit tulelni.
  Altalaban akkor van aftam, ha le vagyok gyengulve. Neha influenza szeruen megbetegszem (2-3 nap laz). Ilyenkor mindig van aftam is. Szerintem az afta nem az oka, hanem az okozata a betegsegnek. Ott lappang bennem allandoan, es ha sok a stressz, keves az alvas vagy megfazom, stb. akkor elojon.
  Amitol gyorsabban elmulik az a tobb pihenes, alvas, extra vitamin es sok folyadek (viz; fekete teat kerulni!).

  @defo:
  Koszi a tippet. Ha legkozelebb lesz, akkor kiprobalom a ceklat :)

 • 2012.10.05 10:55:53kismorgó

  hűha, látom van baj, meg okoskodás... sokan keverik az aftát a szájpenésszel....meg minden mással.
  Akkor még egyszer: az aftát vírusfertőzés okozza.
  A vírusfertőzés lázzal jár.
  Attól, hogy te azt hiszed, aftád van, még nem biztos, hogy az is van.....
  De ok, légy te az okosabb.
  Nagyon vicces az egész :D
  afta, szájpenész és minden fertőzésmentes szép napot mindenkinek:D

 • 2012.10.05 12:01:08queenlly

  pc guru-e vagyok: ó te sötét pöcs! nézd meg a 2011es gyermek orr-fül-gégészeti guideline-t! és jó lenne, ha a népbutítást megindokolnád, mert sajna amit felsoroltam, igaz. nem azt mondtam, hogy alapból lázcsillapítás, hanem az ajánlott terápia lázcsillapítás (gyengébbek kedvéért szükség esetén), folyadék és kalóriapótlás (amire a tej kettő az egyben különösen csecsemőknél, de persze ez népbutítás...). ja és idd a teafaolajat, de én azért rákukkantok a medline-ra ilyesmi előtt!

 • 2012.10.05 12:03:32queenlly

  petya.apukaja:[link]

  kulcsszó az aphtosus! aphta jellegű. ezeregy oka lehet, és pont az a gáz a hőzöngő alternatv gyógyászokban, hogy amíg a pontos ok nem ismert... mert ugye vírusra antivirális szer (bár jobb békén hagyni) baktériumra antibiotikum, gombára meg gomba elleni...

 • 2012.10.05 12:10:16emzéperiksz

  Ez a sok "tuti" módszer mind baromság. Isoprinosine-t vagy valami más vírusölőt kell rá szedni, hogy ne jöjjön ki. A betegség amúgy nem veszélyes, csak rohadtul fáj.
  Vannak persze mindenféle csodareceptek, ilyen-olyan kencék, azt is hallottam már, hogy sót kell beledörzsölni. Fáj eleinte, de aztán gyorsabban múlik: ez nekem nem tűnt fel.
  A nátrium-lauril-szulfát állítólag kihozza, a fogkrémek nagy részében meg ez a habosító. Olyan fogkrémet kell használni, amiben ilyen cucc nincs, ezek ára, mondjuk, 1000 forint/tubus fölött indul.

 • 2012.10.05 15:00:20Dr. Tom

  én fokhagymát szoktam rányomni, fáj mint a fene, de összehúzza a sebet, reggelre nyoma sincs az egésznek ...

 • 2012.10.05 15:52:44petya.apukaja

  kismorgo, a virusos fertözesek nem föltetelenul okoznak lazat. illetve nem mind.
  hogy eppen mitöl volt lazas a gyereked, azt senki se tudja. lehet, hogy eppen az aftatol, de az is lehet, hogy a laz miatt legyengult es attol alakult ki az afta egy seb menten.

  ami meg a wikipediat illeti, sokszor pontosabb, mint a könyvek vagy akar tudomanyos cikkek. ha hiba kerul egy szocikkbe, akkor azt egy csomo szerzö azonnal javitja (ha nincs konszenzus, akkor azt jelzik). emellett sok szakmabeli is olvassa es hasznalja a wikipediat, akik szoktak irni a szerkesztönek vagy szerzöknek, ha nagy hiba csuszik be vhova.

 • 2012.10.05 16:55:34Dr. Gy. Dr. Fűegér

  Csatlakozom, a homepátiát felejtsük már el...

 • 2012.10.05 23:24:54Mikrobi

  Hova tűnt a homeopátiát szidó kommentem?

 • 2012.10.21 19:07:45Mezsu

  VAGOTHYL!!!!
  Fülpiszkás ecsetelés de csak a sebre előtte után sem inni sem enni nem szabad 1 órát.
  Egy nap alatt elmúlik. Jobb mint az ezüstnitrát.
  Semmi főszeres, savanyú kaja!
  Jó rájönni mitől jön ki, és azokat kerülni. Dió, mák, rágógumi, stb.
  Listerinedre rá van írva, hogy gyerekeknek is? Nem? Na ez az! Gyereknek tilos!!!
  Ja, és minden alkoholos cucc a szájban lévő sebeket felmarja, és még roszabb lesz tőle!!!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta