SZÜLŐSÉG

Ha nem jól beszél, mozogjon!

2012. október 3., szerda 11:40

Amikor a gyerekünk kortársak közé kerül, szülőként tudatosan és/vagy tudat alatt hasonlítgatjuk másokhoz. Így szembesültem először én is azzal, hogy a gyerekem nem tud olyan finoman, összehangoltan mozogni, mint a többiek, vagy éppen nem beszél olyan jól, mint ők. Ezt később a bölcsődében is jelezték, és külön foglalkozott a kisfiammal egy logopédus és egy mozgásterapeuta is.

stockfresh 874243 child-in-a-swimming-pool sizeM

Azon kívül, hogy tudtam, járnak hozzá, ennek részleteiről és az esetleges otthoni vagy egyéb fejlesztési lehetőségekről, teendőkről semmiféle tájékoztatást nem kaptunk, csak azt kérték, menjünk el a nevelési tanácsadóba. Mivel itt nem láttak különösebb bajt, csak enyhe lemaradást, ők is csak futólag említettek egy alapítványt, amely fejlesztéssel foglalkozik. Így magam kezdtem el utánajárni, mik a lehetőségek.

A mozgásterápiák igen sokrétűek, ezért egy sorozatot szentelünk nekik, ebben többek között a következőket fogom bemutatni elérhetőségekkel: HRG, Ayres-terápia, TSMT, Delacato-terápia.

Sokat olvastam a mozgásról mint egy olyan terápiás eszközről, amely nemcsak magát a mozgást, hanem mentális és viselkedési képességeket is képes fejleszteni, ezért ebben az irányban kutakodtam. Különféle súlyosságú esetekre találhatunk mozgásterápiákat, melyekben az a közös, hogy azt vallják, a mozgásos feladatok során az agy olyan összetett tevékenységeket végez, amellyel mintegy beérik, fejlődik, ez pedig minden más képességre, akár a beszédre, a szobatisztaságra, kapcsolatteremtésre vagy a koncentrációra is kihat. Logikusnak tűnő, kutatásokkal is alátámasztott elvek ezek.

HRG (Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika)

Ez egy kilencvenes években levédett, langyos vízben végzett terápia, magyar szabadalom. A gyermek a foglalkozások megkezdése előtt minden esetben egy idegrendszeri és mozgásos felmérésen vesz részt – legyen 3 hónapos vagy 5 éves –, hogy megállapítsák, mely területeken van elmaradás, és a mi a fejlesztés iránya. A hasonló képességű gyerekek kerülnek egy csoportba, hogy könnyebb legyen összehangoltan, azonos tempóban haladni.

A foglalkozások vagy egyénileg, vagy kis csoportban zajlanak, ahol a terapeuta gyakran énekkel, mondókával kíséri a játékokat és a feladatokat. Ez a módszer jól illeszkedik a 6 év alattiak érdeklődéséhez, így nagy eséllyel könnyen feloldódnak és a feladatokra figyelnek. A kezdő csoportokban a szülő is a vízben van, segíti a gyereket.

A HRG terápia szenzoros és motorikus képességeket fejleszt, javítja a koncentráció- és feladatmegoldó képességet, tehát segíthet megkésett beszéd- és mozgásfejlesztésben, figyelemzavar esetén, értelmi fejletlenség esetén. Ezek a foglalkozások csak részben hasonlítanak az úszásoktatáshoz, inkább játékos vízi tornát kell elképzelni. A HRG-t legtöbb esetben beutalóval is igénybe lehet venni, ez esetben olcsóbban jövünk ki, mert kapunk TB támogatást. Egy táblázatban összegyűjtöttem, hol érdemes érdeklődni, milyen körülbelüli árakra számítsunk. Az adatok döntően internetes forrásból származnak.

 Település  Gazdaszervezet  Oktatás helyszíne  Árak
Budapest  BHRG Alapítvány Radnóti Tanuszoda (1137 Bp., Radnóti M. u. 35.) 30 perc 1800 Ft 45 perc 2700 Ft 60 perc 3500 Ft (beutaló nélkül +800Ft)
Budapest  Örökmozgó Alapítvány Dagály strand (13. kerület) Aquaworld (4. kerület) havi bérletes rendszer, kb. 8-12 000 Ft (heti 1 alkalom)
Budapest  Örömtánc Alapítvány n.a. 1 alkalom 1200 Ft
Veresegyház  Árnyas Alapítvány Árnyas Tanuszoda 2500 Ft/alkalom
Göd/Vác  Játszoda Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület Vác Tanuszoda (Honvéd u. 7.) 3000 Ft/60 perc
Szentendre  Misku-Horváth Ágnes V-8 uszoda n.a.
Eger  Paraaqua Alapítvány Balassi Bálint Általános Iskola n.a.
Pécs  Kisgyermek Szociális Intézmények Fészek Gyermekotthon és Bölcsőde Az intézményekbe járó bölcsődéseknek ingyenes
Kaposvár  Vadvirág Alapítvány n.a. Heti 1 alkalmas havi bérlet 2500 Ft/hó Heti két alkalmas 4000 Ft/hó Beutaló nélkülieknek az ár a duplája.
Szekszárd Egy lépés alapítvány n.a. n.a.
Miskolc  Lévay Centrum n.a. 1200 Ft/alkalom
Békéscsaba  Napraforgó Gyermekrehabilitációs és Információs Centrum n.a. n.a.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.03 14:32:27mirx

  sose értem szülőktől ezt a "magam kellett utánajárnom" hozzáállást, különösen az internet korában.

 • 2012.10.03 14:38:19pc guru-e vagyok

  Mirx, te időmilliomos vagy? J, csak munkanélküli. Tudod, vannak, akik dolgoznak, gyereket nevelnek, mosnak, főznek és nem érnek rá több órát "nyomozni". Vagy a másik opció, hogy kőgazdag a férjed, és nektek meg kurvára mindegy, hogy mi, hol, mennyi. Szóval egyik esetben sem vagy az a közeg, akiknek jól jön egy táblázat összevadászott adatokkal. Én pont most olvasom, és engem kifejezetten érdekel, mert a nevelési tanácsadó,a védőnő és az ovi is csak azt tudja mondani, amit a google első helyen kihoz.

 • 2012.10.03 16:48:31Berix

  Szerintem ez a "magam kellett utánajárnom" nagyon időrabló, ráadásul a net tele van finoman szólva is marhaságokkal, szóval néha tényleg nyomozni kell a hiteles információért.
  Nálunk pl. a gyerekorvos nem opció, mert bármit elintéz azzal, hogy nézzem meg a neten.

 • 2012.10.04 06:55:51mihalytoth

  Szerintem a legnagyobb baj, hogy az óvódai/iskolai közegben a pedagógusok sokszor ellenségesek a "külső" szakemberekkel, mert azoknak a szülők hajlandóak extra pénzt fizetni, míg ők meg "muszájból" foglalkoznak a problémásabb gyerekekkel is. Ezt a szembenállást én személyesen is tapasztaltam, édesanyám fejlesztőműhelyében. A fejlesztési lehetőségekről van egy összefoglaló, amit érdemes elolvasni, mielőtt bárhova visszük a gyereket, mert nem érdemes minden létező módszert kipróbálni, csak azt, ami valóban kell a gyereknek.[link]

 • 2012.10.04 07:58:58zizi77

  Nekünk nagy szerencsénk volt, mert az óvó nénik maga is fejlesztő pedagógus volt. Korán látták, hogy gond van. Második éve járunk alapozó terápiára, ami igazából egy koordinációs torna, és hihetetlen a változás.
  A "magamnak kellett utánajárnom" dolog azért gáz, mert laikusként fogalmam nem volt mit is kéne kezdeni. Én szerencsére kaptam segítséget, de sajnos nem ez az általános.

 • 2012.10.04 09:11:05objektumorientált

  Dévénytorna.
  Kötelezővé, de legalábbis ajánlottá kéne tenni minden csecsemőnek féléves kora előtt. A korai mozgási szakaszok, forgás, kúszás, mászás rendkívül fontos az agy fejlődésének szempontjából. Ha valamelyik szakasz kimarad vagy túl rövid, később mozgáskoordinációs, koncentrációs zavarok továbbá diszlexia, diszgráfia forrása lehet.
  A fiammal 5 hónapos korában mentünk el. Nem volt nagyon lemaradva, de azért látványos volt a hátránya másokkal szemben(nem ment még a visszafordulás hátra, tenyértámasz...). Főleg hogy látszott rajta akarja, csak tipikus hypoton gyerekként, nem volt elég ereje hozzá.
  Héthónapos korára - heti egy tornával - nemhogy behozta a kortársait, hanem le is előzte.
  Minden gyermeket el kellene vinni legalább egy állapotfelmérésre akinél csak a gyanúja is felmerül hogy szülés közben oxigénhiányos állapotba került.

 • 2012.10.07 11:01:42coyot

  Én sokkal gyakrabban tapasztalok együttműködést az óvodában/iskolában dolgozó pedagógusok és a "külső" fejlesztő szakember között. Magam is mozgásterápiás fejlesztéssel foglalkozom és nagyon sokszor a pedagógus küldi hozzám fejlesztésre a gyermekeket.
  Általában ha a szülő kezdeményezésére kezdjük is a fejlesztést a pedagógusok hamar "megérzik" a terápia pozitív hatásait és inkább támogatják a gyerekek fejlesztését. Gyakran még a hiányzást is elnézik, ha mozgásterápiás konzultációra kell a gyermeknek jönni és csak napközben tudtam időpontot adni!
  A gyermek fejlesztése - ha indokolt - gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak egyaránt érdeke. Persze mindig vannak egyedi, "nehéz" esetek a szülők és a pedagógusok között is...
  Ha valaki úgy érzi nehezen tájékozódik a fejlesztő eljárások, és azok szükségessége között keressen bátran!

 • 2012.11.01 23:24:37anothernick

  coyot, engem érdekelne a szaktudásod, hogyan tudlak privát elérni?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta