no

Különleges sportok a sportágválasztón

Előző cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb sportokat. A Nagy Sportágválasztón azonban nem véletlenül sorakozott fel 90-féle mozgásforma, most jöjjenek azok a különlegességek, amik megtetszettek nekünk a kínálatból.

A türelmes és precíz emberek sportja
A türelmes és precíz emberek sportjadivany

All Star Cheerleading

A cheerleading szabad fordításban hajrázást jelent, régebben csupán a buzdításra és egy adott csapat lelkesítésére szolgált a működésük. Mostanra versenysport vált belőle, vagyis a táncosok nem egy konkrét csapathoz tartoznak. A sportág táncból, akrobatikából, emelésekből, dobásokból áll. A buzdítást már óvodás kortól el lehet kezdeni, mivel a cheerleading, ahogy más sportágak is, tudásszinttől függően több csoportra van lebontva. Fiúk és lányok egyaránt választhatják maguknak ezt a sportot. A tagdíj 3-6 ezer forint között mozog, az egységes ruha ára kb. 10-15 ezer forintot jelent. A szurkoláshoz szükséges egyéb eszközöket az egyesület biztosítja.

Lacrosse

Ez a sportág hazánkban nem tekint nagy múltra vissza, 2008-ban alapították meg az első hazai csapatot. A lacrosse-t egy hálós végű bottal játsszák, ezzel viszik a labdát, és ezt használják góldobásra. A férfiak esetében szükséges a védőfelszerelés, mivel esetekben az ütközés szerves része a játéknak, a nőknél viszont az ütközés nem megengedett, így csupán szem- és fülvédőt viselnek. A tagdíj megfizethető, 8 ezer forint, a nagyobb befektetést a szükséges felszerelések beszerzése jelenti, ezek nagyjából 50 ezer forintba kerülnek. Fontos, hogy ezt a sportágat 16 éven felülieknek ajánlják.

 
Szokatlan és kevésbé szokatlan sportok a galériában

Amerikai futball

Az amerikai filmekből már ismerős a sportág, hazánkban a kilencvenes években jelent meg, 2005 óta pedig szervezett bajnokságok is vannak. Az amerikai futballban finom fogalmazva is gyakoriak az ütközések, ennek ellenére nem szabad azt gondolni, hogy csupán nagydarab emberek számára javasolják ezt a sportot. Ugyanúgy szükség van vékony, magas elkapókra, gyors futókra is. A sport előnye, ahogy azt szintén megfigyelhettük a filmekben, az összetartó közösség. Ugyanakkor hátrány, hogy a felszerelésekre jelentős összegeket kell költeni, márkától függően 60-180 ezer forintot. A tagdíj próbaidőn 8 ezer forint, leigazolt játékosként 10 ezer forint. A sportágat 12 éves kortól lehet elkezdeni.

Curling

Valószínűleg nincs olyan ember a bolygón, aki ne ragadna le a curling közvetítéseken. A sportág kialakulása a vadászathoz köthető. Északon, a befagyott tavakon csoportba verődött vadászok nehezen mozgó madarakat céloztak kövekkel. Hazánkban 2005-ben alakult az egyetlen curling szövetség, azóta már országszerte elterjedt ez a sport. A curlinget fiúk és lányok egyaránt játszhatják, 12 éves kortól. A tagdíj 4500 forint, felszerelésként meleg ruhával, sportcipővel kell készülnünk, illetve a későbbiek során be kell ruháznunk egy szabályos curling cipőre, ami 15 ezer forint kiadást jelent.

Korfball

A korfball holland eredetű csapatjáték, feltalálója olyan csapatsportot kívánt megalkotni, ahol férfiak és nők együtt játszhatnak, és a különböző testi adottságaik ellenére egyenlő esélyekkel indulhatnak. A játékot két 20*20 méteres térfélen játsszák, mindkét térfélen egy 3,5 méter magas korfball-rúd tetején található egy kosár. Értelemszerűen az a csapat nyer, amelyik a legtöbbször betalál az ellenség kosarába. Ezt a sportot 12 éves kortól ajánlják, a ruházat ára 6 ezer forinttól indul, a tagdíj 2-6 ezer forint között mozog. Azoknak, akik saját korball-állványt és labdát szeretnének, 70 ezer forintot kell rászánniuk.

Krikett

A Brit-szigetekről származó játék a birodalom volt területén a legnépszerűbb játékká vált, vagyis a világ második legnépszerűbb sportága. A szabályok ismertetésébe nem folynánk bele, csupán annyit említünk meg, hogy a 11 fős csapat ütő és dobó játékosokból áll. Ezt a sportágat 8 éves kor fölött ajánlják, fiúknak és lányoknak egyaránt. A tagdíj havonta kétezer forint, a felszerelést akár már 6 ezer forintért is beszerezhetjük, de a kezdetekkor az érdeklődők kapnak ideiglenes eszközöket.

Capoeira

A brazil rabszolgák táncmozdulatokba rejtették az általuk kifejlesztett harcművészetet. A capoeira mára világszerte elterjedt, és hazánkban is elérhetővé vált országszerte. A gyakorlása fejleszti az erőt, a hajlékonyságot, a mozgáskoordinációt. Díja havonta kb. 8 ezer forint.

 
Kattintson a képekért!

Golf

A golfjáték nagyjából hattól kilencven éves korig játszható, az ütés lendületét a játékos pillanatnyi erőnléte határozza meg. Kevés a hirtelen elindulás és megállás, ezért a szalagok és ízületek terhelése mérsékelt. Az egyéb sérülések veszélye is minimális. A felszerelést kezdőknek a klubok biztosítják, a tagdíjban benne van a pályahasználat díja. Ez a sport egy hónapra kb. 7 ezer forintba kerül.

Hegy- és sportmászás

Ez a sportág technikai és erőnléti sportág, egyéniben és csapatban lehet versenyezni. A versenyzők közt minden korosztály képviselteti magát a gyermektől a felnőttig három szakágban: nehézségi, boulder és gyorsmászás. A nehézségi mászás biztosító kötéllel történik, a boulder alacsony versenypályákon, alászőnyegezve, biztosító eszközök nélkül zajlik. A mászást már óvodás kortól el lehet kezdeni. A tagdíj egyesületenként változik. A kezdőknek biztosítanak eszközöket, a későbbiek során azonban be kell szerezni a felszereléseket. Ezek ára 10 forinttól indul.

Íjászat

Ez is olyan sportág, amit szabadidősportként és versenyszerűen is űzhetünk. Hazánkban az íjász szövetségnek hat szakága van: futás-, lovas-, pálya-, terep-, történelmi- és 3D vadászíjász szakágak. A sportot 9 éves kor felett ajánlják, fiúknak és lányoknak egyaránt. A tagdíj egyesületenként változó. Az eszközök ára az amatőröknek 10-60 ezer forint között van.

Mediball

A kipróbálás után mindenkit elvarázsoló mediball kínai eredetű sport, a hagyományos ütőkezelést és a tai chit ötvözi. Az ütő egy gumi felszínből áll, és egy homokkal töltött labda tartozik hozzá. A játék lényege, hogy az ütőt folyamatosan mozgásban tartva a labda ne ütődjön az ütőhöz, hanem kövesse az ütő mozgását, így alkotva körkörös mozdulatokat. Ezt a sportágat a főváros mellett a nyíregyháziak ismerhetik meg közelebbről.

Sportlövészet

Ez a sportág az ország 10. legeredményesebb olimpiai sportága. A sportlövészet igen változatos, így mindenki megtalálhatja az egyéniségének a legjobban megfelelőt. Létezik pontlövészet, sörétes puskával lőtt koronglövészet, számszeríjászat, elöltöltős fekete lőporos fegyvereket használó történelmi pontlövészet is. A sportlövészetet annak dacára, hogy fegyverekkel űzik, nemes, humánus és jellemnevelő sportként tartják számon. Ezt a sportot fiúk és lányok egyaránt választhatják, de csak 10 éves kor felett. A kezdők kapnak ideiglenes eszközöket, azonban ezek a sportok költségesek, a lövészruházat és a fegyver ára 100-500 ezer forint között mozog.

Tájfutás

Mint ahogy a sportág neve is elárulja, a tájékozódási futás két fő elemből tevődik össze: a tájékozódási képesség elsajátításából és a terepen történő futásból. A versenyzőnek térkép segítségével egy ellenőrző pontokból álló pályán kell végigmenni, a pontokat a térképen bejelölt sorrendben érintve, a lehető legrövidebb idő alatt. A versenyző az ellenőrző pontok között maga választja meg az útvonalát. A sportot nyolcéves kortól javasolják, fiúknak és lányoknak egyaránt. A tagdíj egyesületenként változik.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra