SZÜLŐSÉG

Válasszon sportot gyerekének!

2012. szeptember 26., szerda 15:24

A tizenegyedik alkalommal megrendezett, 90 sportot felvonultató Budapesti Nagy Sportágválasztó kapcsán arra gondoltunk, végignézzük, mit és mennyiért sportolhat a gyerek. Első cikkünkben a legismertebb, legtöbb gyerek által űzött sportokat vesszük sorra, a következő részben pedig jönnek majd a különlegességek, amik megtetszettek nekünk a rendezvényen.

Sportok fiúknak és lányoknak

Úszás

A legelterjedtebb sportágak egyike. Az úszótanfolyamok kiválasztásánál általában kétféle opció közül választhatunk: a heti egy- illetve kétalkalmas tanfolyamok. Az egyalkalmas bérlet 5-7 ezer forintba kerülnek, a kétalkalmas bérletek 11-13 ezer forintba. Az úszás elkezdését már 3-4 éves kortól javasolják a szakemberek.

Tenisz

Az ITF 2007-ben indította el a Play and Stay kampányt a tenisz népszerűsítése érdekében a kezdő gyerekek és felnőttek körében. A program lényege, hogy a lassúbb labdák és a kisebb méretű pályák használatával a játékkészség gyorsabban kialakul és ezáltal a tenisz könnyebbé és élvezetesebb válik a kezdők számára. Ezt a sportot 5 éves kortól ajánlják, a tagdíj havonta kb. 5 ezer forint.

Atlétika

Az atlétika a természetes mozgásformákat, a járást, a futást, az ugrást és a dobást foglalja magában. E mozgások rendszeres gyakorlása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, tökéletesíti az ember alapvető mozgáskészségét, fejleszti fizikai képességeit, és elősegíti az értelmi, erkölcsi és akarati tulajdonságok helyes kialakítását, alapja az iskolai testnevelésnek. A sportág elkezdését 6 éves kortól javasolják, a tagdíj 2-5 ezer forint között mozog. A szükséges ruházat ára 5-30 ezer forint között van.

Vívás

A vívás évtizedek óta az egyik magyar sikersportág, fiúk és lányok egyaránt szívesen űzik. Bár elsőre ez nem egyértelmű, magasabb szinten űzve kifejezetten intellektuális sport, nem véletlen, hogy a sikeres vívók között rengeteg az egyetemi végzettségű. Elkezdéséhez nem igazán kell felszerelés, egy tréningnadrág, póló, tornacipő pont megfelel. Kezdőknek az egyesületek biztosítanak vívóruhát, sisakot és fegyvert is. Ha valaki komolyan veszi, idővel be kell szereznie egy vívócipőt, vívóruhát, és egy-két saját fegyvert, sisakot. Ezek ára a gyártótól függően változik. A havi egyesületi tagdíj 6-12 ezer forint.

Lovaglás

A lovaglás nem tartozik az olcsó sportok közé. Heti egy alkalommal számolva havonta kb. 10 ezer forint kiadást jelent. A felszerelés beszerzését takarékosan is meg lehet úszni, sportfelszerelési boltokban az olcsóbb termékekből válogatva 4 ezer forintot kell rászánnunk.

Vitorlázás

Ez a sport 7 éves kortól művelhető, akár versenyszerűen is. Nemcsak sport-, hanem erős közösségi élményt is nyújtó lehetőség a résztvevők számára. Egyesíti magában egy technikai sport fegyelmező erejét a természet közelséggel, így számos olyan értéket tud közvetíteni, amit napjainkban fontosnak tartunk. A gyerekeknek szóló tanfolyam nem olcsó, ára egyesületi tagság esetén kb. 18 ezer forint, tagság nélkül 28 ezer forint. Ez az összeg mindkét esetben 10 alkalmat jelent. Az egyesület biztosítja a mentőfelszereléseket és a hajókat. Fontos, hogy az edzések látogatásának feltétele az úszni tudás.

Sí és snowboard

Budapesten meglepően sok helyszínen is lehet műanyag pályán síelni tanulni. Ezt a sportot bármely korosztály elkezdheti, a tanfolyamok 3 és fél éves kortól indulnak. A tanfolyam általában két, három hónapos turnusra van bontva. Heti két óra esetén nagyjából 30-35 ezer forint, heti egy óra esetén 20-22 ezer forint egy turnus díja.

Felszerelést nem kell egyből vásárolni, lehetőség van kölcsönzésre (alkalmanként 5-600 forint), és a síiskolák rendszeresen szerveznek börzéket, ahol baráti áron vehetünk használt felszerelést (vagy cserélhetjük be a már kinőttet).

Korcsolya

Télen egyre több óvoda, iskola szervez rendszeres korcsolyaoktatást a gyerekeknek, és sokan választják ezt a sportot az intézményektől függetlenül is. A teljesen kezdők számára általában néhány száz forintért tudunk korcsolyát bérelni, a többi felszerelés (nem átázó nadrág, vastag kesztyű, sapka, sál) pedig úgyis része a téli ruhatárnak. Az edzésért alkalmanként 1000-1500 forintba kerül, ha pedig be kell ruházni egy korcsolyára, az árakat megfoghatjuk egy használt darab beszerzésével.

Evezős sportok

Az evezős sportok egyéni és csapatsportok, és országszerte elérhetők. Éppen ezért nehéz pontosan meghatározni, hogy ez a sportág mennyibe kerül, hiszen a tagság ára az egyesületektől függ. A http://www.kajakkenusport.hu/ oldalon megtalálható az egyesületek listája, területenkénti bontásban.

Kézilabda

Hazánk egyik legnépszerűbb sportága könnyen elérhető, nincs különösebb felszerelésigénye (3-10 ezer forintnyi kiadásról beszélhetünk), és már 7 éves kortól ajánlják a szakemberek. A tagdíj teljesen változó, kb. 5-10 ezer forint között mozog.

Röplabda

Technikailag az egyik legnehezebb labdasportnak tartják, hiszen a játék célja, hogy a labda a levegőben maradjon. Vagyis a röplabdához, legalábbis a profi szinten való űzéséhez, rendkívüli technikai és helyezkedési képesség szükséges. A sportot fiúk és lányok is űzhetik, már általános iskolás kortól. A tagdíjak összege változó, köszönhetően az elterjedtségének.

Fiús Sportok

Foci

Az ország legismertebb és megosztóbb sportját fiúk és lányok egyaránt játszhatják, de természetesen a fiúk körében lényegesen gyakoribb. Helyszíntől, egyesülettől függően változhat a tagdíj ára 2 és 10 ezer forint között. A ruházatra eleinte nem kell nagyobb összeget fordítani, de a későbbiek során számítani kell mez-, cipő-, sportszár- és melegítő vásárlásra, melyek akár 25 ezer forintba is kerülhetnek, és akkor még  nem vettünk márkásat.

Jégkorong

Bár az egyik legdurvább sportnak tűnik, a jégkorong űzői szerint a profi felszerelésnek köszönhetően az ő mérkőzéseik alatt történik a legkevesebb sérülés. A gyorsaságra, jó reflexekre, a kreativitásra és a gondolkodásra épülő játék az egyik leglátványosabbak közé tartozik, és az utóbbi években nemzetközi szinten is a legjobbak között tartják számon hazánkat. A sportágat fiúk és lányok egyaránt űzhetik, akár már 5 éves kortól. Jégkorongozni egyre több helyen lehet, a fővárosban és vidéken egyaránt. A tagdíj ebből adódóan változó, 2500 és 10000 forint között mozog. A kezdők kapnak ideiglenes felszerelést, van lehetőség kölcsönzésre is. Azok, akik sajátot szeretnének, elvileg már 15 ezer forintból megvásárolhatják az eszközöket.

Vízilabda

Bár az Aranycsapat korát és Kemény Dénes munkásságát lezártnak tekinthetjük, a vízilabda a magyar sportágak közül még sokáig az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb marad. Ezt a sportot 6 és 10 éves kor között érdemes elkezdeni, a havi tagdíj kb. 13 ezer forint havonta. A vízilabdázáshoz nem kell nagy befektetés, mindössze fürdőnadrágra, törölközőre, szemüvegre és papucsra van szükség, a többit biztosítják az egyesületek.

Küzdősportok

Karate, Taek-wan-do, Judo, Aikido, és még sorolhatnánk a küzdősportokat. Vannak egyesületek, akik hatalmas ruhaállománnyal rendelkeznek, és a kezdőket a saját készletükből öltöztetik, más helyen viszont azt hallottuk, higiénés okokból jobban szeretik, ha mindenki a saját ruháját használja, ezek sportáruházakban már 4 ezer forint körül beszerezhetőek.

Az egyesületek havi tagdíja nem egységes, a heti edzések számától is függően körülbelül 5 ezer forinttól indul, de van, ahol akár havi 12 ezret is ki kell fizetni.

Lányos Sportok

Balett

Nagyon sok kislány vágyik balettozni, nem véletlen, hogy számos óvoda, iskola maga is szervez balettórákat az érdeklődőknek. A sportág segít a szép tartás és a testtudat kialakulásában, és hobbiszinten művelve elvileg nem is igényel különösebb befektetést, egy tornadressz és egy gyakorlócipő kijöhet akár 3-4 ezer forintból is. A havi tagdíj általában 5-10 ezer forint közötti.

Néptánc

Főként a kisebb, ovis, vagy alsós gyerekek körében népszerű mozgásforma a néptánc, ami a baletthoz hasonlóan gyakran jelenik meg az oviban és az iskolában. A szükséges felszerelés attól függően változik, mennyire komolyan űzi a gyerek, az oviban még nem kell hozzá a világon semmi, a már fellépésekre járó nagyobbak viszont komolyabb összegeket is kifizethetnek a népviseletes, sokszoknyás ruhákra, díszes mentékre, kopogós cipőkre, csízmákra, ezek akár több tízezer forintot is elvihetnek a családi kasszából. A tagdíj viszont általában nem túl magas, heti egy foglalkozást találni már havonta 2 ezer forintért is.

Szinkronúszás

Ez a sportág egyértelműen lányoknak ajánlott. Azoknak, akik versenyszerűen szeretnének vízibalettozni, érdemes elkezdeniük 6 és 14 éves kor között. A legelterjedtebb kétszemélyes és a nyolcszemélyes formáció mellett egyéniben is lehet indulni, bár ekkor az ember legfeljebb magával van szinkronban. A szinkronúszáshoz úszódresszre, úszósapkára és orrcsipeszre van szükség. Ezeket az eszközöket értelemszerűen nem lehet kölcsönözni, az áruk 3 és 10 ezer forint között mozog. A tagdíj ugyanakkor magasabb, 15-18 ezer forint.

Versenytánc, akrobatikus rock and roll

Ebbe a kategóriába tartoznak a versenytáncok, az akrobatikus rock and roll. A táncokat párban és formációban űzik, fiúk és lányok egyaránt. A táncok nagy előnye, hogy bármely korban elkezdhetők. A tagdíj változó, 5-10 ezer forint között mozog.

Eleinte nincs szükség felszerelésre, később viszont a ruhák már jelentős tételt tehetnek ki, egy magasabb kategóriában versenyző gyerek jobban díszített ruhája akár elérheti a 150 ezer forintot is, de ez már tényleg az országos élmezőny szintje.

Műkorcsolya, Jégtánc

Köszönhetően annak, hogy egyre több helyen van jégpálya, egyre nagyobb teret nyer a műkorcsolya és a jégtánc oktatás is. Ezt a sportot is űzhetik a fiúk és a lányok egyaránt, már négyéves kortól. A tanfolyamok díja teljesen változó, egy alkalom kb. 1500 forintba kerül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.09.26 15:39:48alf

  Tök jó, hogy az index címlapon a sportlövészet látható, a felsorolásban meg egy szó nem esik róla. :(

 • 2012.09.26 15:52:29Take5

  Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az "Evezős sportok" sora nem és véget a kajak/kenu-nál. Ide tartozik, az evezés, mint önálló sportág. (Csak, hogy mindenki értse, az evezés az, ahol a menetiránynak háttal ül 1, 2, 4, vagy 8 ember. Említésre érdemes sportági esemény pl. az Oxford-Cambridge regatta. ) Honlap:[link] Sajnos nem olyan sikeres sportág, mint a kajak vagy a kenu, de itt a lehetőség az ifjak előtt, hogy ők legyenek az első világbajnokok! :-)

 • 2012.09.26 15:53:29Take5

  Ja, fiúk is és lányok is űzhetik.

 • 2012.09.26 15:54:30johevi

  Vitorlázás 7 éves kortól, persze, erős közösségi élménnyel. Egy dolgot különösen hiányolok: a helyszínt....

 • 2012.09.26 16:03:55A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél

  Lányos sport: Néptánc. Versenytánc.

  Tényleg, fiú egyikben sem szokott lenni...

 • 2012.09.26 16:09:12alf

  Néptáncban mostanában tényleg alig van fiú, ez sajnos tény. :(

 • 2012.09.26 16:33:06Krajcs

  Pedig már vártam, mikor esik szó a szituációs lövészetről óvodások részére, de hát sajnos... :D

 • 2012.09.26 16:41:06harsanyi.b

  Fontosnak tartom megemlíteni, hogy evezésben volt már magyar világbajnok csapat. Nem is egy.
  ..de itt a lehetőség az ifjak előtt, hogy ők legyenek a következő világbajnokok! :-)

 • 2012.09.26 17:09:59Take5

  @harsanyi.b : Elnézést kérek az érintettektől. Természetesen így pontos! :-)

 • 2012.09.26 17:13:16Űrkovboj

  Hmm. A címlapos képen sportlövészet van, de a cikk írója szemérmesen megfeledkezik a sportágról, valszeg mert nem nem felvállalható neki. Nos én lányomat és fiamat is el fogom vinni sportlőni, mert fegyelemre, figyelemre, önismeretre tanít a sportág. Kár kihagyni a listából, mert igenis ott a helye a legjobb sportok közt. Sokat profitálhat belőle egy fiatal.

 • 2012.09.26 17:52:12Karolinn

  Nincs fiús és lányos sport...

 • 2012.09.26 18:04:14egygrafikus

  Az evezésről annyit, hogy a cingár, csapottvállú tízéves fiamból három év alat egy fantasztikus alakú, kockáshasú, szélesvállú, kigyúrt srác lett, elképesztő kondival (igaz heti 4-5 edzés árán) úgy hogy mégcsak náthás se volt azóta...

 • 2012.09.26 18:16:44FF

  Az olimpiákon az úgynevezett fiús sportok mindegyikében rendeztek női viadalokat is. Értem én, hogy ez itt a Dívány, de akkor sem kellene sulykolni a kövület nemi sztereotípíákat. Az én lányom is karatéra járt.

 • 2012.09.26 19:00:39laci_52

  A legjobb, az ember minden testrészét egyformán megmozgató és talán a legkevésbé sérülésveszélyes sport az úszás, pláne ha nem akarunk a gyermekünkből Gyurta Danit nevelni, hanem csak jó kondícióban szeretnénk látni.

 • 2012.09.26 19:30:26morientes

  @harsanyi.b; @Take5; @egygrafikus
  kedves kollegak, azt aruljatok el nekem, hogy az evezosok elore- vagy hatrafele mennek-e?

 • 2012.09.26 19:48:21Take5

  Mihez képest? :-) Az evezősök a hajó haladási irányának háttal ülnek. Igen, ez azt jelenti, hogy néha hátra kell nézni. Ez edzésen kicsit nehezítés, de a versenyen nem kell forogni (sőt tilos), mivel a kibójázott pályán elég csak a bójáktól való távolságra figyelni. A 8-asban pedig van kormányos, ott senkinek nem kell hátrafordulnia.

 • 2012.09.26 20:29:31badabum

  Hát ez a fiús lányos dolog nagy baklövés volt....:)

 • 2012.09.26 20:47:17A Tyne folyó déli partja

  én szeretném megkérdezni, hogy lány miért is nem járhat küzdősportra, valamint fiú néptáncolni, balettozni, rock and rollozni.

  morientes: én járok evezni, mi hátrafele megyünk. egy ül szemben, és ő dirigál, ő nem evez. két lapát van, amit egyszerre kell húzni, és egy csúszkán csúszkálunk előre-hátra.

 • 2012.09.26 21:38:17alf

  Űrkovboj:
  Nyitó hozzászólásomban én is ezt tettem szóvá éppen!
  És ha erre szánod a gyerkőcöket, csak helyeselni tudom! Nagyon összeszedetté tesz, ráadásul sok egyéb nagyon pozitív hozadéka van a sportlövészetnek a személyiségfejlődésben. Manapság pedig annyi kiegészítő fizikai edzés kell hozzá, hogy éppen annyira egészséges, mint az egyéb fizikai sportok.
  Egy baj van vele.
  Nem túl olcsó. :)

 • 2012.09.26 23:15:11eastern sugar

  hát én meg az ökölvívást hiányolom, mert az az én sportom, bár lányoknak ugye nem ajánlották, úgyhogy biztos van valami baj. na jó, vagy legalább a küzdősport szekcióban szerepelhetett volna, ugyanis messze ez a leggyakoribb küzdősport.

 • 2012.09.26 23:34:03lapointe

  Triatlon! Úszás, kerékpár, futás.Egyéni és csapatsport is. Előnye, hogy az aktív versenyzői időszak után szinte aggkorig űzhető. Valahogy egy idő után a család többi tagja is kedvet kap valamelyik sporthoz és hétvégenként együtt tekernek,amatőr kategóriában versenyeken indulnak, átússzák a Balatont, stb...

 • 2012.09.27 08:29:29porondmester

  Klassz, hogy a szertorna, mint sportág fel se merül...

 • 2012.09.27 08:52:10Void Bunkoid

  és a szumó sem, pedig sok mai csipsz- és édességpusztító kisgyerek egész ígéretes tehetség lenne :)

 • 2012.09.27 08:55:40bonnie

  @Take5 nem tilos hátrafordulni versenyen sem evezés közben. Sajnos itthon nincs túl sok (végig) kibójázott pálya, de ha nagyon eltévednének a versenyzők, akkor úgyis közbeszól a bíró.

 • 2012.09.27 09:14:34gorillaso

  A Tyne folyó....
  Persze hogy járhat táncolni a fiúgyerkőc, sőt inkább mint hogy szétverjék a tudományt a buksijában. Attól függ mire van affinitása.
  az evezéshez egy-két szó: mi magyarok abban nem vagyunk pengék, mert ott már komoly konkurencia van (nem úgy mint a kajak-kenuban ami kb hobbisport rajtunk kívül mindenkinek). Evezős hajóban csak a kormányos ül veled szemben - ha van (noncoxban nincs). Egy lapát: oar, kettő: pár. Ami alattad csúszkál az a kocsi. Versenyen nem forgolódik senki ez baromság (rákászat, szétesés a következmények). Versenyen a bólyasorból látod hol vagy (kormányosban tökmindegy, noncoxban inkább számít de az is rutinból megy). Edzésen pl a Dunán forgolódás lehetséges (szembejövők, trerelőbólyák, stb), kormányos nélküli hajóban (ilyenkor valamelyik evezős - legtöbbször az egyes - lábtartójában van a kormány.

 • 2012.09.27 09:50:14egygrafikus

  morientes
  Az evezősök előre mennek, de háttal ülnek a hahadási iránynak. Kis rutinnal minden további nélkül megoldható az egyenes haladás, versenyen TILOS nézelődni, mert azonnal kiesik a ritmusból, azt, hogy merre halad, látja a bólyákból, meg a saját farvizéből. Négyestől meg több hajóosztályban ott a kormányos, aki irányít.
  A magyarok azért nem túl erősek evezésben, mert egy versenyhajó pár millió forint is lehet szemben egy kajakkal vagy kenuval ami lényegesen olcsóbb. A másik ok meg az, hogy kevés rendes evezőspálya van, ondhatni egy: a szegedi. A Duna nem ideális, mert még a holtágakban is folyik, örvénylik, a velencei tó hullámzik mint állat az evezéshez meg hosszú egyenes kell 2000 m a versenytáv, a kajakosok meg ötszáz környékén befejezik,1000 nél megpusztulnak...

 • 2012.09.27 09:52:55Take5

  @bonnie: Igen, igaz nem a szabálykönyv szerint tilos hátrafordulni, de utána ordítozás szokott lenni, az edző és/vagy a társak részéről. Tényleg kevés, (2 db) kibójázott pálya van, de ennek kéne lennie a valós iránynak. Ha viszont nincs bója, akkor is csak a hajó orrához legközelebb ülő ember forgolódhat.
  @ A Tyne folyó déli partja: Amiről te írsz, az a túraevezés. Itt a hajó felépítése inkább emlékeztet a klasszikus csónakra, erősebb anyagokból készül, feladat, hogy elviselje a folyóparti táborozásnál, hogy kihúzzák a partra és még a csomagoknak is legyen hely. A versenyevezéshez használt hajó szerkezete egészen más, az anyaghasználatnál a sebességre való optimalizálás a cél. (Az egyszemélyes hajó minimális súlya 14 kg, a maximális hossza 8 méter körül van.) Ami közös, az a lapátok kezelése és a guruló ülés. (Kocsi)
  Létezik párevezés, ahol két lapátot használ az ember, illetve a váltott evezés, ahol mindenkinek egy, de a párevezőknél hosszabb és nagyobb lapátja van.

 • 2012.09.27 09:57:07vagyok, aki vagyok

  A magyar néptánc kifejezetten fiús "sport", a legtöbb szólótáncunkat fiúkra koreografálták, a lányok csak asszisztálnak :)
  Ezen kívül a néptánc elég összetett sport, mint ismeretes, a tánc serkenti az emberi aktivitást, gazdagítja a táncos ön- és emberismeretét, segíti alkotó- és kapcsolatteremtő képességének kibontakozását (régen így ismerkedtek a fiúk és a lányok :), megtervezett munkára szoktat, finomítja testi, térbeli mozgáskoordinációnkat, fejleszti az idő- és ritmusérzékünket ...
  De összességében a lényeg, a gyerek kis kortól sportoljon, és ha lehet, a szülő is - ne csak odavigye és üljön a padon, amíg a gyerek "dolgozik" :)

 • 2012.09.27 10:11:34Wisey

  Azt azert erdemes lett volna a cikkben kifejteni, hogy melyik sport miert ajanlott vagy epp mik a (foleg hosszu tavu) veszelyei.

 • 2012.09.27 10:59:06egygrafikus

  Még valami szól szerintem az evezés mellett: ritka sportszerű, baráti hangulat honol a versenyeken is. Mindenki ismer mindenkit, segít ha kell (fiam kapott kölcsön lapátot - mert eltört a mandzsettája - a legnagyobb vetélytársától) facebookon gratulálnak utólag egymásnak, semmi agresszivitás, csak jó értelemben vett küzdelem. És fantasztikus kondíció...

 • 2012.09.27 11:22:42bonnie

  @Take5: 2000m-es valóban csak kettő van, 1000m van Szolnokon, ahol épp most hétvégén volt kétnapos verseny.

 • 2012.09.27 11:28:50ÖtletElek

  Nem tudom, hogy a felszerelések arait honnan szedte a szerző, én például jégkorongozom, és a cikkben említett 15ezer forintos felszerelésben nem engedném pályára a gyerekemet, de más gyerekét sem. Egy normálisabb korcsolya, amiben nem törik el a gyerek lába, ha kap egy lövést, na az kerül annyiba, vagy inkább többe. A botok is hasonló árban mennek, tehát csak egy korcsolya, meg egy bot már kétszer annyi mint a cikkben írt összeg, és akkor még nincs a gyereken lábszár védő, sportszár, nadrág, szuszpenzor, mellkas és váll védő, könyök védő, fejvédő ráccsal, és mez, pedig ezek nélkül elég sűrűn látogatható a sebészet.

 • 2012.09.27 14:19:40Starlark

  A fiam 2. éve jégkorongozik. A felszerelés nagy részét adta az egyesület, de még így is több mint 15000 pénzünk fekszik az edzőmez, sportszár, könyökvédő, nadrágtartó, aláöltözet, sportszártartóban.
  Ha használtan vaterázom össze a felszerelést is jóval több mint 15K. Megyeszékhelyen lakunk itt a hozzájárulás havi 6K.

 • 2012.09.27 15:56:51OM617.912

  sakk.

 • 2012.09.27 18:29:46A Tyne folyó déli partja

  gorillaso

  én itt kint járok Angliában evezni, úgyhogy a magyar szakszöveget nem ismerem. meg még az angolt is csak épphogy, kezdő vagyok.

 • 2012.09.27 18:47:33A Tyne folyó déli partja

  Take5
  hát a mienk szerintem egyáltalán nem hasonlít csónakra. és csak simán a folyón megyünk, nincs kibójázva. gondolom, versenyen van.
  ilyen pl.[link]
  de nekünk két evezős volt. meg vannak másfélék, nyolcas, nagyon szűk is, meg egyes, de azokhoz én még nagyon kezdő vagyok.

 • 2012.09.27 21:27:52Take5

  @bonnie: Igaz, megkövetlek. Mentségemre szóljon, hogy én már csak veteránként nyomom, és az őszi versenyekre ritkán jutok el.
  @ A Tyne folyó déli partja: Visszavonom a túraevezős jelzőt! :-) Ezek szerint tegy kormányos (avagy cox) négypárban szoktál evezni. Ebben az egységben (a négypárban) jellemzően serdülő kategóriáig (16 éves kor) van kormányos, az idősebbek már kormányos nélküli (u.n. noncox) egységben eveznek. Aki már néhány éve aktívan űzi ezt a sportot, szinte minden lehetséges egységet és evezésnemet kipróbál. (Néhány szakszó: párevezés: scull (te ezt gyakorlod), váltott evezés: oar, egypár evezős: skiff, kétpár evezős: dublo, váltott 2 evezős: peroar)

  Azért az érdekes, hogy ugyan néhány egyéb sportág is említésre került a hozzászólásokban, de igazából csak mi, evezősök javítgattuk ki egymást. Hiába, az evezősök nem csak erősek, kitartóak, csinosak/jóképűek, de okosak is! :-)

 • 2012.09.27 23:27:37A Tyne folyó déli partja

  Take5

  hát nálunk ez kortól nem függ, mert mi a learn to row course-on vagyunk, szóval még nagyon zsengék vagyunk. tudásilag, nem korosztályilag. azaz, épp most járt le a 10 alkalom, mehetünk a development squadba fejlődni. kormányzó nélkül még nem nagyon mernénk kimenni. a múltkor voltunk nyolcasban, mert sokan voltunk, és összerakták a na

 • 2012.09.27 23:32:29A Tyne folyó déli partja

  izé, még nem akartam elküldeni.szóval, összerakták a mi (tehát nagyon kezdő) csapatunkat azokkal, akik már több alkalommal voltak ott (vagy három alkalommal járnak előttünk:), na az érdekes volt. nyolc kezdőnek kellett volna egyszerre csinálni mindent, egy úgynevezett fine boatban.

 • 2012.09.28 11:47:23bonnie

  @Take5 nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy kötözködök, de a képen ez egy kormányos négyes, nem négypár ;)
  Ha már ennyire belementünk a hajófajtákba, létezik olyan "túrahajó" kielboat, amiből ha kiszeded a kormányos helyét, akkor hárompárrá alakítható.
  Veteránoknak meg a versenytáv "csak" 1000m, dehát itt most ugye gyerekekről van szó :)

 • 2012.09.28 17:00:35Take5

  @bonnie: Teljesn igaz az egy négyes, de én nem mondtam, hogy Tyne ebben evezne. Igazából én csak néhány "szakkifejezést" írtam, nem gondoltam teljesnek a listát. És igen, tudom, hogy "csak" 1000 méter, hiszen én is ebben a korcsoportban nyomom, de néha az az ezer méter tízezernek tűnik... :-)

 • 2012.09.28 17:18:23egygrafikus

  A versenytáv gyerekeknek is 1000 méter a "tanuló" korosztályban - 13 éves korig - utána 1500, és ifi korukra lesz 2000, Vannak még ún ranglistaversenyek 500 méteren a kicsiknek.

 • 2012.09.28 18:40:39A Tyne folyó déli partja

  bonnie
  na de mi nem teljesen olyanban evezünk, csak nem találtam képet. nekünk két evezőnk van, és igyekeznek négyesbe + kormányos rakni minket, meg egyszer voltunk nyolcas (kétevezős) + kormányosban. verseny meg passz, mi még csak épphogy megtanultuk, hogy hogyan kell a lapátot kezelni:)

 • 2012.09.28 20:24:15anyabanya44

  Már várom azt az Olimpiát amelyiken balettozni fognak. Mert hiszen sport. ( Az én ifjúkoromban még a táncművészet kategóriában volt)

 • 2012.09.28 23:49:41A Tyne folyó déli partja

  anyabanya44, csak szólok, hogy az Olimpián nincs a világ összes sportja. mellesleg, már miért ne lenne a balett sport?

 • 2012.09.29 21:15:10anyabanya44

  Azért, mert táncmúvészet. A ritmikus sportgimnasztika, az sport.

 • 2012.09.30 09:39:28anyabanya44

  Azért nem sport, mert történetet mesél el a tánc eszközével művészi szinten.

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta